Welke rookmachine moet ik kopen?

Welke rookmachine moet ik kopen?

Er zijn enorm veel rookmachines op de markt en daarmee is het ook lastig een keuze te maken. Elke rookmachine is weer geschikt voor een andere situatie. Of je nou op zoek bent naar een rookmachine voor in je woonkamer of voor professioneel gebruik, in deze blog helpen we je de keuze te maken door de verschillen uit te leggen. Zo weet jij precies waar je op moet letten.

Rookmachines zijn niet gevaarlijk

Enkele vragen over rookmachines keren steeds weer terug. Bij MaxiAxi zijn we het inmiddels wel gewend dat er toch een flink aantal aannames wordt gedaan. De vraag of de rook van een rookmachine schadelijk is voor mens of bijvoorbeeld interieur hebben we al erg vaak gehoord. Het antwoord op deze vraag is kort maar krachtig: Nee, de rook van een rookmachine is niet schadelijk. Toch kunnen we ons voorstellen dat je bij dit korte antwoord enige uitleg wenst. Hiervoor zou je de video waarin onze collega Rob de meest gestelde vragen over rookmachines beantwoordt eens kunnen bekijken:

Daarnaast hebben we een blog geschreven waarin in detail wordt uitgelegd hoe het werkt: Hoe werkt een rookmachine? 

Zo krachtig moet jouw rookmachine zijn

Wanneer je het ruime assortiment rookmachines bekijkt zullen een aantal dingen direct opvallen. We verwachten dat naast de verschillende groottes (en prijzen), het verschil in wattage op zal vallen. Wanneer je je keuze voor een rookmachine gaat maken is dit een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Het verschil in wattages

Het wattage zal je wellicht weinig zeggen, maar het is een van de belangrijkste aspecten waarop je je keuze voor een rookmachine moet baseren. Het wattage is namelijk een goede indicator van de kracht van een rookmachine. Het grootste verschil tussen bijvoorbeeld 700 watt en van 1500 watt is dat de rookmachine van 1500 watt een grotere hoeveelheid rook produceert. Zou je de 700 watt en de 1500 watt rookmachine naast elkaar zetten en even lang rook laten produceren dan zul je merken dat er uit de 1500 watt machine veel meer rook is gekomen. Heb je een grote ruimte? Moet je een ruimte snel vol met rook hebben staan? Of zijn de omstandigheden (denk aan afzuiging of open deuren) er naar dat rook snel verdwijnt? Dan is een rookmachine met een hoog wattage van groot belang voor voldoende rookproductie.

Welke rookmachine is voor jou het meest geschikt?

Nu je weet waarom de wattages belangrijk zijn is het natuurlijk alsnog lastig in te schatten welke rookmachine jij nodig hebt. Daarom hebben we een handige opsomming gemaakt met wat je ongeveer mag verwachten per wattage.

  • 500 watt tot 700 watt: Een rookmachine van om en nabij de 500 watt is perfect voor thuisgebruik. Wanneer je bijvoorbeeld een kamer ter grootte van een slaap- of woonkamer wil vullen met rook zal een dergelijk wattage prima volstaan.
  • 700 watt tot 1000 watt: Prima voor ruimtes die wat groter zijn dan een gemiddelde woon- of slaapkamer of voor gebruik in een kleine tuin.
  • 1000 watt en hoger: Geschikt voor grote ruimtes zoals cafés en poppodia.

Bediening rookmachines

Er zijn diverse manieren waarop je rookmachines kan bedienen. Bij het maken van een keuze is het uiteraard belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarom vertellen we je kort welke mogelijkheden er zijn.

Rookmachine met DMX

DMX is voor velen een welkome extra functie, vooral voor de semiprofessionele of professionele gebruiker. Voor in je woon- of slaapkamer is het een toevoeging die hoogstwaarschijnlijk nooit gebruikt zal worden.

Met DMX kan je de rookmachine met behulp van een DMX controller (lichtbesturingstafel) bedienen. Hiermee bedien je de machine gemakkelijk op afstand en regel je wanneer er rook moet komen en hoeveel. Wil je de machine dus op afstand zo optimaal mogelijk kunnen bedienen? Dan is een rookmachine met DMX-functionaliteit zeker een aanrader.

Rookmachine met afstandsbediening

De manier waarop de meeste rookmachines worden bediend is met een afstandsbediening. Meestal hebben ze een bekabelde afstandsbediening. De meest simpele vorm hiervan is een afstandsbediening met een rode en een groene LED en een drukknop. De LED’s geven aan wanneer er rook geproduceerd kan worden (rode LED is opwarmen, groene LED is klaar voor gebruik) en door de knop in te drukken begint de rookmachine rook te produceren.

Er zijn ook rookmachines met een bekabelde afstandsbediening die meer mogelijkheden biedt. Met deze uitgebreide afstandsbedieningen is het bijvoorbeeld mogelijk een interval in te stellen. Zo blaast je rookmachine om de zoveel tijd een dot rook uit. Ook bieden deze afstandsbedieningen de mogelijkheid om de intensiteit (de hoeveelheid rook die geproduceerd wordt) in te stellen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een drive-in show hebt of als je feestje zich over meerdere ruimtes verspreidt.

Er zijn ook rookmachines met een draadloze afstandsbediening. Vaak is de werking van deze afstandsbediening wel enigszins beperkt. Je kan er namelijk voor zorgen dat de rookmachine rook begint te produceren zodra je op de knop drukt.

Fazer, low fogger en licht of CO2 effect

De rookmachine is natuurlijk een van de meest bekende effectmachines. Maar er zijn ook alternatieven die voor een vergelijkbaar effect zorgen en die zich net wat beter lenen voor unieke situaties. Het kan namelijk zo zijn dat een rookmachine net niet in de situatie past die je voor ogen hebt. Speciaal voor deze situaties zijn er andere effectmachines:

De fazer

In tegenstelling tot een rookmachine, die in korte tijd onder veel druk een flinke pluim rook weet te produceren, voorziet een fazer je van een continue rookoutput. Met een fazer zorg je ervoor dat er continu een lichte nevel in een ruimte hangt waardoor lichteffecten beter tot hun recht komen zonder dat het publiek last heeft van een machine die in een keer een dichte rookwolk produceert.

De low fogger

De kans is groot dat je het resultaat van de low fogger wel eens hebt gezien. Low foggers (ja, het zit al in de naam) zorgen voor laaghangende rook. De werking verschilt een beetje, zo zijn er machines die met ijs werken en machines die gebruik maken van ultrasoon maar het effect is hetzelfde. Voor veel evenementen zoals bruiloften en modeshows voegt dit effect echt een gave sfeer toe aan de show.

Rookmachine met lichteffect

Een rookmachine is op zichzelf natuurlijk al een gaaf effect maar een lichteffect doet er echter nog een schepje bovenop. In deze rookmachines zijn LED’s ingebouwd en doordat deze LED's bij de spuitmond zijn geplaatst wordt de rook die uit de machine komt direct prachtig verlicht.

CO2 effect

Het gebruik van een CO2 effect is momenteel een echte hype bij liveshows. De kans is groot dat je het effect al eens hebt gezien. Wanneer bij een optreden van een DJ de echte ‘’drop’’ in de muziek komt gaat de stroboscoop functie op alle lampen op standje 100 en worden de CO2 shooters afgevuurd. Onder hoge druk worden een soort rookpluimen omhoog geblazen die direct weer verdwijnen. Ondanks dat het effect van echte CO2 shooters enorm vet is zitten er veel haken en ogen aan het gebruik van dit special effect. Zeker voor kleinere podia of drive in shows is het effect niet goed te gebruiken. Grote CO2 flessen moeten meegesjouwd worden en veiligheid moet je kunnen garanderen. En dan hebben we het nog niet over de kosten van het gebruik van het effect. Zo’n grote CO2 fles is namelijk snel leeg bij het gebruik van dit effect.

Gelukkig is er een alternatief, de CO2 rookvloeistof. Deze rookvloeistof zorgt voor een rookwolk die, net als CO2, direct weer verdwijnt. Hierdoor creëer je een effect wat het CO2 effect zeer goed nabootst zonder alle nadelen die het gebruik van het echte CO2 effect met zich meebrengt.

De keuze voor een rookmachine

Het maken van een definitieve keuze is natuurlijk helemaal aan jou. Je zal, naast je specifieke wensen, natuurlijk een budget hebben waar je rekening mee moet houden. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog echter genoeg informatie om zelf een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een rookmachine die aan jouw wensen voldoet.

Weet je het allemaal toch niet 100% zeker en zit je nog met een paar vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Door hun ervaring weten zij je vaak goed te vertellen welke rookmachine het beste is voor jouw situatie.

Gerelateerde berichten
  1. Hoe werkt een rookmachine? Hoe werkt een rookmachine?
  2. Hoeveel vloeistof verbruikt een rookmachine? Hoeveel vloeistof verbruikt een rookmachine?
  3. Een rookmachine huren of kopen? | Dit moet je weten! Een rookmachine huren of kopen? | Dit moet je weten!
  4. 5x de beste rookmachine Halloween 5x de beste rookmachine Halloween

Gerelateerde producten

Chatten