Welke rookmachine moet ik kopen?

Welke rookmachine moet ik kopen?

Er zijn enorm veel rookmachines op de markt en daarmee is het ook lastig een keuze te maken. Elke rookmachine is weer geschikt voor een andere situatie. Of je nu op zoek bent naar een rookmachine voor in je woonkamer of voor professioneel gebruik, in deze blog helpen we je de keuze te maken door de verschillen uit te leggen. Zo weet je precies waar je op moet letten.

Verschillende type rookmachines

De rookmachine is natuurlijk een van de meest bekende effectmachines, maar er zijn ook alternatieven die zich net wat beter lenen voor unieke situaties. Het kan namelijk zo zijn dat een rookmachine net niet bij de gelegenheid past die je voor ogen hebt. Speciaal voor deze situaties zijn er andere effectmachines. We leggen hieronder de verschillende type rookmachines uit.

‘Standaard’ rookmachine: perfect voor feestjes

Een ‘standaard’ rookmachine kan een ruimte in korte tijd volblazen met een dikke wolk rook. De rook komt onder hoge druk als een wolk uit de rookmachine en verspreidt zich daarna door de ruimte. Dit type rookmachine wordt over het algemeen gebruikt op feestjes.

Een standaard rookmachine met oranje LED's, perfect voor Halloween.

Fazer: ideaal voor constante, lichte nevel

In tegenstelling tot een rookmachine, die in korte tijd onder veel druk een flinke pluim rook weet te produceren, voorziet een fazer je van een continue rookoutput. Stel je bijvoorbeeld een muziekband voor die een rustig nummer speelt en een vleugje rook nodig heeft. Met een ‘standaard’ rookmachine krijg je onmiddellijk een dikke rookwolk, terwijl een fazer juist een constante, lichte nevel produceert.

Een fazer produceert constant lichte nevel.

Low fogger: voor een mysterieus effect met laaghangende rook

Low foggers zorgen voor laaghangende rook. De werking verschilt per machine. Zo zijn er low foggers die met ijs werken en machines die gebruikmaken van ultrasoon, maar het effect is hetzelfde. Een low fogger zorgt dus dat de rook laag bij de grond blijft, wat resulteert in een mysterieus effect. Voor veel evenementen zoals bruiloften en modeshows voegt dit effect echt een gave sfeer toe aan de show.

Een low fogger zorgt voor laaghangende rook, wat resulteert in mysterieus effect

Hazer: verspreidt fijne nevel geleidelijk door de ruimte

Een hazer maakt het mogelijk om een zeer fijne nevel geleidelijk door een ruimte te verspreiden. Meestal merk je nauwelijks dat deze fijne nevel in de ruimte aanwezig is, totdat er lichteffecten worden gebruikt. Deze nevel zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de lichtstralen van movingheads of lasers veel duidelijker zichtbaar worden. Een hazer kom je bijvoorbeeld tegen bij theatervoorstellingen en film- en televisieproducties waar een lichte nevel een extra mooi effect geeft.

Een hazer verspreidt nevel geleidelijk door de ruimte!

Verticale rookmachine

Het gebruik van een verticale rookmachine is momenteel een echte hype bij liveshows. Wanneer bij een optreden van een DJ de echte ‘drop’ in de muziek komt gaat de stroboscoop-functie op alle verlichting op standje 100 en worden de verticale rookmachines afgevuurd. Onder hoge druk worden een soort rookpluimen omhoog geblazen die direct weer verdwijnen. Zo wordt het effect van Co2 kanonnen nagebootst zonder dat het nodig is om met grote flessen co2 te sjouwen.

Bekijk onze verticale rookmachines!

Verschil in wattage

Het wattage is een van de belangrijkste aspecten waarop je je keuze voor deze effectmachines moet baseren. Het wattage is namelijk een goede indicator van de hoeveelheid rook die een rookmachine produceert. Het grootste verschil tussen bijvoorbeeld 700 watt en van 1500 watt is dat de rookmachine van 1500 watt een grotere hoeveelheid rook produceert. Zou je de 700 watt en de 1500 watt rookmachine naast elkaar zetten en even lang rook laten produceren dan zul je merken dat er uit de 1500 watt machine veel meer rook is gekomen. Bovendien kan een 1500 watt rookmachine ook langer rook produceren, omdat deze modellen minder snel afkoelen en minder tijd nodig hebben om weer op te warmen. Je hebt dus simpelweg sneller een ruimte vol rook.

Heb je een grote ruimte? Moet je een ruimte snel vol met rook hebben staan? Of zijn de omstandigheden (denk aan afzuiging of open deuren) er naar dat rook snel verdwijnt? Dan is een rookmachine met een hoog wattage van groot belang voor voldoende rookproductie.

Welk wattage rookmachine heb ik nodig?

Nu je weet waarom de wattages belangrijk zijn, is het natuurlijk alsnog lastig in te schatten welke rookmachine je nodig hebt. Daarom hebben we een opsomming gemaakt wat je ongeveer mag verwachten per wattage.

  • 500 watt tot 700 watt: Een rookmachine met een vermogen tussen 500 en 700 watt is perfect voor thuisgebruik. Heb je bijvoorbeeld een huisfeest of verjaardag in een kamer ter grootte van een slaap- of woonkamer en wil je deze ruimte vullen met rook? Dan zal een rookmachine met een dergelijk wattage prima volstaan.
  • 700 watt tot 1000 watt: Heb je een mooie grote mancave, woonkamer of een kleine tuin? Dan heb je een rookmachine met een vermogen van minimaal 700 watt nodig. Over het algemeen geldt dat een rookmachine met een vermogen van 1000 watt voldoende is voor feestjes in dergelijke situaties. Een rookmachine met een vermogen tussen 700 en 1000 watt is dus prima voor ruimtes die wat groter zijn dan een gemiddelde woon- of slaapkamer of voor gebruik in een kleine tuin.
  • 1000 watt en hoger: Voor grotere gelegenheden zoals cafés of podia heb je een rookmachine nodig met een vermogen van minimaal 1000 watt. Doordat de hiervoor genoemde locaties vaak een groter oppervlakte moeten voorzien van rook heb je ook machines nodig die een grote hoeveelheid rook kunnen produceren. Met een rookmachine met een vermogen van 1000 watt weet je zeker dat ook voor deze ruimte voldoende rook geproduceerd wordt.

Je weet nu welk wattage jouw rookmachine nodig heeft. Hieronder vind je een aantal opties in een handige productcarrousel.

 

 

Ingebouwde lichteffecten

Een rookmachine is op zichzelf natuurlijk al een gaaf effect, maar een lichteffect doet er echter nog een schepje bovenop. In sommige rookmachines zijn LED’s ingebouwd. Doordat deze LED's bij de spuitmond zijn geplaatst wordt de rook die uit de machine komt direct prachtig verlicht. Ben je dus op zoek naar rookmachine met extra effect? Ga dan voor een rookmachine met ingebouwde LED’s.

Bediening rookmachines

Er zijn diverse manieren waarop je rookmachines kan bedienen. Bij het maken van een keuze is het uiteraard belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarom vertellen we je kort welke mogelijkheden er zijn.

Rookmachine met afstandsbediening

De manier waarop de meeste rookmachines worden bediend is met een afstandsbediening. Meestal hebben ze een bekabelde afstandsbediening. De meest simpele vorm hiervan is een afstandsbediening met een rode en een groene LED en een drukknop. De LED’s geven aan wanneer er rook geproduceerd kan worden (rode LED is opwarmen, groene LED is klaar voor gebruik) en door de knop in te drukken begint de rookmachine rook te produceren.

Er zijn ook rookmachines met een (bekabelde) afstandsbediening die meer mogelijkheden bieden. Met deze uitgebreide afstandsbedieningen is het bijvoorbeeld mogelijk een interval in te stellen. Zo blaast je rookmachine om de zoveel tijd een dot rook uit. Ook bieden deze afstandsbedieningen de mogelijkheid om de intensiteit (de hoeveelheid rook die geproduceerd wordt) in te stellen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een drive-in show hebt of als je feestje zich over meerdere ruimtes verspreidt.

Rookmachine met DMX

DMX is voor velen een welkome extra functie, vooral voor de semiprofessionele of professionele gebruiker. Voor in je woon- of slaapkamer is het een toevoeging die hoogstwaarschijnlijk nooit gebruikt zal worden. Met DMX kan je de rookmachine met behulp van een DMX controller (lichtbesturingstafel) bedienen. Hiermee bedien je de machine gemakkelijk op afstand en regel je wanneer er rook moet komen en hoeveel. Wil je de machine dus op afstand zo optimaal mogelijk kunnen bedienen? Dan is een rookmachine met DMX zeker een aanrader.

De keuze voor een rookmachine

Het maken van een definitieve keuze is natuurlijk helemaal aan jou. Je zult, naast je specifieke wensen, natuurlijk een budget hebben waar je rekening mee moet houden. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog echter genoeg informatie om zelf een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een rookmachine die aan jouw wensen voldoet.

Weet je het allemaal toch niet 100% zeker en zit je nog met een paar vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Door hun ervaring weten zij je vaak goed te vertellen welke rookmachine het beste is voor jouw situatie.

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Rookmachines, je bent ze vast al wel eens tegengekomen, of het nou bewust of onbewust is. Vrijwel elke discotheek heeft er wel eentje en daar zijn goede redenen voor. In deze tekst leggen we je uit wat een rookmachine is, hoe een rookmachine werkt en waarom jij er een nodig hebt. We wensen je veel leesplezier! Wat is een rookmachine? Voordat we ...
Misschien wel een van de meest gestelde vragen bij de aankoop van rookmachines is ‘’Hoeveel vloeistof verbruikt deze rookmachine?’’. Een terechte vraag natuurlijk. Deze is echter wel wat lastig exact te beantwoorden omdat het verbruik van verschillende factoren afhankelijk is. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten. Het ...
Een rookmachine is natuurlijk geweldig voor elk feest. Wanneer je een rookmachine niet dagelijks zal gebruiken rijst misschien de vraag: kan ik beter een rookmachine huren of kopen? In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van beide opties om je zo te helpen de beste keuze te maken. Grote of kleine rookmachine Rookmachines zijn er in ...
Vanaf september gaat een groot deel van de wereld weer op zoek naar een rookmachine voor Halloween. Bij het organiseren van een Halloween feest sta je voor een grote uitdaging, zeker als het gaat om het vinden van een rookmachine Halloween. Om je te helpen bij het maken van een creepy spookhuis leggen we je de voordelen van verschillende ...

Gerelateerde producten

Chatten