Hoe werkt een megafoon?

Hoe werkt een megafoon?

Megafoons zal je vast al in veel situaties voorbij hebben zien komen. Of het nou tijdens een sportevenement is of bij een demonstratie of festival, de megafoon is multi-inzetbaar. Altijd al nieuwsgierig geweest naar de werking van een megafoon? In deze blog vertellen we je precies wat een megafoon is, hoe hij werkt en hoe jij de beste keuze kan maken voor een megafoon.

Wat is een megafoon?

Om je straks meer te kunnen vertellen over de werking van een megafoon is het handig eerst uit te leggen wat een megafoon precies is. Een megafoon is heel simpel gezegd een alles-in-een pakket van een microfoon, versterker en speaker. De megafoon is hierdoor gemakkelijk mee te nemen wordt voornamelijk gebruikt om spraak uit te versterken voor grote groepen mensen. Dankzij de megafoon hoef je niet meer de longen uit je lijf te schreeuwen om voor iedereen goed verstaanbaar te zijn. Er zijn dan ook vele situaties te bedenken waarin een megafoon zijn meerwaarde bewijst.

De werking van een megafoon

Een megafoon heeft een relatief simpele werking. Al een aantal eeuwen geleden werd ontdekt dat een kegelvormige trechter ervoor zorgt dat stemgeluid beter hoorbaar wordt op de plek waar het brede eind van deze vorm naar wijst. Vroeger werd dus ook al gebruik gemaakt van deze vorm zonder dat er extra versterking werd gebruikt. Het vermoeden is eveneens dat de trompet ook is ontstaan als afgeleide van de toenmalige megafoon.

Later werden er extra componenten toegevoegd aan deze vorm. Beginnend bij de microfoon van de megafoon. De microfoon is vaak afneembaar of aan het korte eind van de megafoon bevestigd. Het signaal van deze microfoon wordt versterkt door een ingebouwde versterker en vervolgens komt het geluid uit een speaker die zich aan het begin van de binnenkant van de megafoon bevindt. Vervolgens doet de vorm van de megafoon de rest van de natuurlijke versterking. Om dit alles mogelijk te maken is er uiteraard ook stroom nodig, deze wordt geleverd door een batterij of accu zodat je deze gemakkelijk kan meenemen en vervangen.

Luide megafoon

Megafoon met Bluetooth

Tegenwoordig is ongeveer elk product uitgerust met Bluetooth zo heb je ook megafoons met Bluetooth. Megafoons met Bluetooth maken het gemakkelijk een telefoon of tablet te verbinden. Vervolgens kan je geluidsfragmenten of muziek afspelen op de megafoon met Bluetooth. Verwacht overigens niet veel van de kwaliteit van de muziek die je afspeelt want dat is uiteindelijk niet waar megafoons voor bedoeld zijn. Het af kunnen spelen van geluidsfragmenten is overigens een erg handige toevoeging zodat je niet telkens hetzelfde bericht om zou moeten roepen. Je kan namelijk simpelweg 1 audiofragment opnemen en het op repeat zetten.

Megafoon met sirene

Is het nodig om veel aandacht te trekken? Dan is een megafoon met sirene een goede optie. De meeste megafoons zijn overigens wel voorzien van een dergelijke functie. Megafoons met sirene worden voornamelijk ingezet voor de volgende situaties:

  • Een ontruiming
  • Een BHV oefening
  • Demonstraties

In alle bovenstaande situaties is het uiteraard de bedoeling om in korte tijd zoveel mogelijk lawaai te maken en de aandacht te trekken. Door een megafoon met sirene te gebruiken weet je zeker dat je dat op een duidelijke manier een signaal afgeeft. Megafoons met sirene zijn namelijk nog vaak van tientallen tot honderden meters afstand hoorbaar.

Megafoon demonstratie

Wat is de beste megafoon?

De beste megafoon is niet voor iedereen dezelfde. Het is belangrijk dat je tijdens het maken van een keuze diverse zaken tegen elkaar afweegt. Heb je bijvoorbeeld een sirene of record functie nodig of niet? Daarnaast is het aan te raden om te kijken naar het wattage. Het wattage geeft namelijk een indicatie van hoe krachtig de megafoon is. Moet je dus echt een grote groep toespreken? Kies dan voor een megafoon met een wattage van ongeveer 65w.  

Ga je de megafoon lang en intensief gebruiken? Dan is de aanschaf van een extra accu of extra batterijen voor je megafoon ook aan te raden. Zo weet je zeker dat het geluid niet stilvalt op een ongelegen moment. 

Megafoon kopen?

Heb jij binnenkort een megafoon nodig? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Bestel op werkdagen voor 22.00 uur en ontvang je bestelling de volgende dag nog. Heb je nog vragen over megafoons of weet je niet precies welke megafoon geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten.

Gerelateerde producten

Chatten