Een rookmachine huren of kopen? | Dit moet je weten!

Een rookmachine huren of kopen? | Dit moet je weten!

Een rookmachine is natuurlijk geweldig voor elk feest. Wanneer je een rookmachine niet dagelijks zal gebruiken rijst misschien de vraag: kan ik beter een rookmachine huren of kopen? In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van beide opties om je zo te helpen de beste keuze te maken.

Grote of kleine rookmachine

Rookmachines zijn er in vele verschillende formaten. Voor elk evenement of feestje is er dus wel een passende rookmachine. Hoe weet je hoe groot jouw rookmachine moet zijn? Een indicatie van de rookproductie van zo’n machine kan je vaak al aflezen aan de hand van 2 factoren.

 • Formaat: Het formaat van een rookmachine zegt natuurlijk niet alles, maar het spreekt voor zich dat een grotere rookmachine in de regel meer rook produceert. Heb je een klein huisfeestje? Dan is een van de kleine rookmachines waarschijnlijk meer dan voldoende. Moet je toch een groter evenement van rook voorzien? Kies dan voor een wat groter model.
 • Wattage: Het wattage van een rookmachine geeft een indicatie van hoe krachtig de rookmachine is. Hoe je een rookmachine kiest die over voldoende kracht beschikt leggen we in deze blog uitgebreid uit.

Om erachter te komen hoe groot en krachtig jouw rookmachine moet zijn is het in ieder geval slim om na te gaan waar je de rookmachine wil gaan gebruiken. Voor een slaapkamer of woonkamer zal je geen enorm krachtige rookmachine nodig hebben. Hoe groter de ruimte hoe krachtiger de rookmachine moet zijn. Denk hierbij ook goed aan de ventilatie, open deuren of ventilatiesystemen zorgen er namelijk voor dat rook uit een ruimte wordt weggezogen. Een krachtige rookmachine kan ervoor zorgen dat er voldoende rook wordt geproduceerd om zo alsnog de ruimte met rook gevuld te houden.

De voor- en nadelen van rookmachine huren

Een rookmachine huren brengt een aantal voor en nadelen met zich mee. Om het gemakkelijk voor je te maken hebben we deze voor- en nadelen van een rookmachine huren voor je op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Lage kosten: Het huren van een rookmachine kan al voor een relatief klein bedrag. Het is dus niet duur om een rookmachine te huren.
 • Geen opslagruimte nodig: De gehuurde rookmachine gaat na gebruik weer terug naar de verhuurder. Het product neemt dus geen kastruimte in beslag.
 • Complete pakketten: Veel verhuurders bieden complete pakketten aan waardoor je direct aan de slag kunt.

Nadelen

 • Duur voor regelmatig gebruik: Wanneer je vaker een rookmachine wil gebruiken is huren al snel een stuk prijziger dan kopen.
 • Verbruikskosten vloeistof: In veel pakketten wordt de rookvloeistof tegen een bepaalde meerprijs meegeleverd, in veel gevallen zal je echter niet alle vloeistof gebruiken terwijl je er wel voor hebt betaald.\
 • Additionele kosten: Veel verhuurders bieden ook de mogelijkheid om direct extra vloeistof af te nemen. Dit is vaak veel duurder dan wanneer je het direct bij een verkoper aan zal schaffen.

De voor- en nadelen van rookmachine kopen

Voordelen

 • Investering: Na een aantal keer gebruik is het kopen van een rookmachine vaak al goedkoper dan huren.
 • Direct beschikbaar: Je haalt de rookmachine gemakkelijk uit de kast waardoor je hem veel vaker zal gebruiken voor feestjes.
 • Vloeistof: De rookvloeistof ga je vaker gebruiken waardoor je gelijk een grotere hoeveelheid kan bestellen. De vloeistof gaat niet over de datum en hoeft dus niet in 1x op. Hierdoor kost de vloeistof een stuk minder.

Nadelen

 • Grotere uitgave: De aankoop van een rookmachine kost in eerste instantie meer geld dan eenmalig huren.
 • Onderhoud: Het is niet veel maar een rookmachine vergt enig onderhoud. Wanneer je een rookmachine voor langere tijd wegzet dan zal je hem namelijk even moeten reinigen met reinigingsvloeistof om zo de machine in optimale staat te houden.
 • Opslag: Je zal een plek moeten vinden waar je de rookmachine bewaart op het moment dat je hem niet gebruikt.

Conclusie | Huur of koop

Wanneer je de machine echt eenmalig gaat gebruiken kan je misschien beter een rookmachine huren. Het prijsverschil tussen huren en kopen is (zeker bij de kleinere rookmachines) niet enorm groot. Wanneer je dus denkt de rookmachine vaker te gaan gebruiken dan is het kopen van een rookmachine financieel gezien al snel een betere optie. Afgezien van het feit dat de initiële investering voor sommigen een nadeel kan zijn wegen de voordelen van het kopen van een rookmachine al snel op tegen de nadelen.

Rookmachine effect
Het effect van een rookmachine in combinatie met een lichteffect

Vragen over het kopen van een rookmachine?

Heb je na het lezen van deze tekst toch nog vragen over rookmachines of lukt het niet om een keuze te maken? Onze productspecialisten helpen je graag zodat jij precies weet wat je nodig hebt!

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde producten

Chatten