Wanneer stopt de FM radio in Nederland?

Wanneer stopt de FM radio in Nederland?

FM-radio, de meest bekende vorm van radio, is een van de weinige mediavormen die een aantal decennia onaangetast is gebleven. Bij andere soorten media ontwikkelt de technologie zich razendsnel. De manier waarop tegenwoordig naar de televisie wordt gekeken is bijvoorbeeld niet meer te vergelijken met hoe dit pak 'm beet 10 jaar geleden gebeurde door de komst van streamingdiensten zoals Netflix en Videoland. De radio is echter al jarenlang onveranderd via de coax kabel en FM-radiofrequenties te ontvangen. Maar ook op het gebied van radio gaan een aantal technologische ontwikkelingen de komende tijd voor verandering zorgen.

Uitfasering FM-radio: wanneer stopt FM?

FM-radio blijft in ieder geval tot 2035 bestaan, dankzij recent toegekende uitzendlicenties met een duur van twaalf jaar. Hoewel digitale radioformaten, zoals DAB en internetradio, aan populariteit winnen, wordt de waarde van FM-radio erkend vanwege zijn brede dekking, lage kosten en betrouwbare signaalontvangst. Het lijkt erop dat FM-radio de komende jaren nog een belangrijke rol zal spelen in ons radiolandschap. Onlangs werd al wel bekend dat bepaalde grote radiostations, zoals SLAM FM en Sublime, al niet meer te ontvangen op FM. In deze blog vertellen we alles over de verdwenen radiozenders

Door de alsmaar verbeterende technologie is het niet geheel ondenkbaar dat de FM-radio uiteindelijk helemaal verdwijnt. Ook de videotheken verdwenen langzaam uit het straatbeeld toen de streamingdiensten hun opmars maakten. Het is voornamelijk de vraag hoe snel de alternatieven voor de FM-radio de overhand krijgen en FM-radio overbodig zullen maken.

DAB+ radio: dé vervanger van FM

Ruim dertig jaar geleden werd naar een opvolger van de analoge radio gezocht, waarna de DAB+ radio werd ontwikkeld. De belangrijkste reden om de zoektocht naar een opvolger te starten, was om de luisteraars meer gemak en keuze te bieden. Door de jaren heen heeft de nieuwe techniek zich zo goed ontwikkeld, dat de DAB radio een kleine tien jaar geleden op de markt verscheen.

DAB+ radio staat garant voor een nog betere geluidskwaliteit dan zijn voorganger en geeft geen ruis of gekraak bij een slecht bereik. Deze voordelen hebben er onder meer voor gezorgd dat de toekomst van FM steeds onzekerder wordt. Vooralsnog heeft Nederland echter nog geen concrete plannen om FM definitief te vervangen voor DAB+ radio. Maar de kans lijkt groot dat FM over een aantal jaren wel tot het verleden behoort.

Noorwegen nam in 2017 al afstand van de analoge radio, terwijl er in België sinds 1 januari 2023 geen FM radio’s verkocht mogen worden. In België moet een radio minstens DAB+ hebben. Steeds meer landen werken eraan om FM uit te bannen. Hierdoor lijkt Nederland in de toekomst niet achter te kunnen blijven op de rest van Europa met een DAB+ radio.

Internetradio of DAB+

De DAB+ radio heeft veel voordelen maar ook een nadeel: als je op een specifieke plek geen goed bereik hebt, valt het geluid in zijn geheel weg. Er zijn echter radio’s die naast DAB ook via het internet radio af kunnen spelen. Deze internetradio’s verbind je met het internet via je wifi netwerk of met behulp van een LAN kabel. Het grote voordeel van een internetradio is dat je altijd een perfect bereik hebt. Daarnaast is de keuze aan radiozenders enorm (meer dan 26.000!). Je dient voor het gebruik van een internetradio uiteraard wel altijd over goede wifi (of LAN) verbinding te beschikken.

Welke radio jij moet kopen

FM-radio zal echt niet binnen no-time verdwijnen maar wil je voorbereid de toekomst in? En, misschien nog wel belangrijker, van de voordelen van DAB+ / internetradio’s genieten? Dan is het echt aan te raden je eens te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Zo zijn er DAB radio’s met verschillende functionaliteiten.

  • DAB radio met accu: Veel DAB radio’s zijn voorzien van een accu en dat is natuurlijk erg handig. Zo luister je ook gemakkelijk in je tuin of op de camping naar je favoriete
    radiozenders.
  • DAB radio met bluetooth: Een DAB radio koop je natuurlijk voornamelijk om naar de radio te kunnen luisteren. Bluetooth is echter een handige toevoeging voor wanneer je toch ook nummers via je telefoon wil kunnen streamen. Je gebruikt de radio als het ware als Bluetooth speaker waardoor je bijvoorbeeld nummers via Spotify kan afspelen.
  • DAB radio met CD: Veel mensen blijven toch fan van de CD. Daarom zijn er ook DAB radio’s met CD speler op de markt. Zo kan je zowel radio luisteren als CD’s afspelen met deze radio’s.
  • DAB radio met batterijen: Natuurlijk is dit model te vergelijken met een DAB radio met accu. Batterijen kan je echter direct vervangen waar je een accu eerst weer op moet laden.
  • DAB radio met wifi: Ook wel de internetradio genoemd, je maakt verbinding met het wifi netwerk om zo via het internet naar je favoriete zenders te luisteren.

Het is van belang dat je voor jezelf nagaat welke functies jouw radio echt moet hebben. Wanneer je vooral buiten naar radio zal gaan luisteren is het bijvoorbeeld slim een DAB radio met accu of batterijen te nemen. Verdiep je dus zeker in de mogelijkheden die er zijn om zo de beste DAB+ radio voor jou te vinden.

DAB Of DAB+?

DAB is een afkorting voor Digital Audio Broadcasting. Zoals eerder in deze tekst al werd beschreven wordt DAB radio uitgezonden via de ether. DAB+ is simpelweg de verbeterde versie van DAB radio. DAB+ maakt namelijk gebruik van de nieuwste soort audiocodering. Tegenwoordig worden vrijwel alleen nog DAB+ radio’s verkocht, toch noemen veel mensen het nog een DAB radio maar ze zullen vrijwel altijd de DAB+ radio bedoelen.

Wanneer stopt FM radio?

Zoals je in de bovenstaande tekst al hebt kunnen lezen, is het nog niet helemaal bekend wanneer FM radio daadwerkelijk stopt. In de onderstaande video legt productspecialist Rob je precies uit wat onze verwachtingen zijn.

De toekomst van radio

Naar alle waarschijnlijkheid zal de toekomst van radio digitaal zijn. FM-radio zal de komende jaren vast nog blijven bestaan. Voordat een nieuwe technologie door het algemene publiek wordt omarmd moeten de voordelen die deze technologie biedt vaak vele malen groter zijn dan de oude technologie. Langzamerhand beginnen de voordelen van DAB+ radio’s toe te nemen. Daarnaast groeit het aanbod van verschillende DAB+ radio’s enorm waardoor er echt voor ieder wat wils is. Wanneer je in de toekomst dus naar radio wil luisteren en van betere geluidskwaliteit wil genieten dan is de aanschaf van een DAB+ radio een logische stap.

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
Wanneer je de beste DAB+ radio wilt kopen, ben je uiteraard op zoek naar de radio die goed bij jouw budget past. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten om de beste DAB+ radio voor jouw situatie te kunnen vinden en zetten wij de 6 beste DAB+ radio’s voor 2024 op een rij. Beste DAB+ radio: de bestsellers Interesse in de beste DAB+ ...

Gerelateerde producten

Chatten