Uitvinder gitaar: lees het hier!

Uitvinder gitaar: lees het hier!

Voor de uitvinder van de gitaar moeten we een behoorlijke tijd terug in de tijd en komen we direct bij een van de mysteries van de muziekwereld. De grote vraag luidt: wie is de uitvinder van de eerste gitaar? In dit blog nemen wij je mee in de uitvinders van de gitaar van zowel de akoestische, westerngitaar als de elektrische gitaar.

Uitvinder akoestische gitaar

Als we op zoek gaan naar de uitvinder van de eerste gitaar, moeten we terug naar de geschiedenis van de akoestische gitaar. Het oudste bewaarde instrument dat het meest op een gitaar lijkt, dateert uit 3500 jaar (~1500 v.Chr.) en behoorde toe aan Har-Mose, een Egyptische zanger. Aan het eind van de middeleeuwen namen de Moren dit instrument mee naar Spanje en van daaruit werd de gitaar door heel Europa een van de meest populaire instrumenten. Naar verluidt heeft Antonio de Torres Jurado gezorgd voor een belangrijk keerpunt in de moderne geschiedenis van de klassieke gitaar oftewel de Spaanse gitaar. Antonio ontwierp het volume, de toon en de projectie van de eerste gitaar rond 1850 en zag deze sindsdien vrijwel ongewijzigd blijven. Antonio was een Spaanse gitarist en staat bekend als een van de belangrijkste gitaarbouwers in de geschiedenis.

Zoals in het bovenstaande benoemd stamt de akoestische gitaar, zoals we hem nu kennen, af van het ontwerp van Antonio de Torres Jurado uit de negentiende eeuw. De akoestische gitaar kent verschillende benamingen zoals de klassieke of Spaanse gitaar. De naam werd in het begin van de twintigste eeuw bedacht doordat klassiek geschoolde gitaristen uit Spanje voor de grote doorbraak zorgden. De klassieke gitaar staat met name bekend om de nylon snaren, waardoor het met de vingers bespeeld kan worden in plaats van met een plectrum. De vormgeving van dit model en de nylon snaren zorgen voor de mooie warm klank.

Uitvinder westerngitaar

Niet veel later dan dat de klassieke gitaar op de markt kwam, werd ook de westerngitaar ontwikkeld. De eerste gitaar met de naam: ‘westerngitaar’ of ‘steel string gitaar’ werd aan het einde van de negentiende eeuw ontwikkeld door de in Duitsland geboren gitaarbouwer Christian Frederick Martin en werd rond 1900 op de markt geïntroduceerd. Martin ontwikkelde een X-brace onder het klankbord om de gitaar te versterken en toen rond 1900 voor het eerst stalen snaren verschenen, was dit ontwerp perfect geschikt voor de extra spanning die de stalen snaren op de gitaar uitoefenen.

De westerngitaar is misschien wel het meest bekende model akoestische gitaar. Dit model heeft stalen snaren en heeft een wat grotere klankkast, waardoor de westerngitaar helder en feller klinkt dan andere modellen. Door het heldere en felle geluid is het uitermate geschikt voor diverse muziekstijlen, maar onder meer voor pop- en rockmuziek.

Uitvinder elektrische gitaar

Hoewel de akoestische gitaar steeds populairder werd, waren George Beauchamp en Adolph Rickenbacker van mening dat er een elektrische gitaar uitgevonden moest worden. De klassieke gitaren hadden een groot nadeel: het was onmogelijk boven de harde tonen van andere instrumenten te komen, waardoor de akoestische gitaar uitgesloten werd in een band. Beauchamp en Rickenbacker hadden de oplossing, namelijk een elektrische gitaar. Eind jaren twintig ontwikkelden zij pickups, die de trillingen van de gitaarsnaren oppikte en deze trillingen omzet in een elektrisch signaal dat vervolgens werd versterkt en via luidsprekers werd weergegeven. Volgens diverse theorieën is de eerste elektrische gitaar van 1937. De verdere ontwikkelingen van de elektrische gitaar zijn voornamelijk toe te schrijven aan Lester William Polsfuss (Les Paul) en Leo Fender, waardoor dit model zo is geworden zoals we het tegenwoordig kennen.

Een elektrische gitaar is niet te vergelijken met de akoestische gitaar. De elektrische gitaar is niet voorzien van een klankkast en produceert zijn geluid door middel van een versterker. Een elektrische gitaar wordt veel gebruikt bij rockmuziek, maar ook wanneer je jazz of blues wilt spelen is dit model meer dan geschikt.

Revolutie Rock-’n-roll muziek

De uitvinding van de eerste gitaar met elektrische versterker zorgde bijna vanaf het begin voor een revolutie in de rock-'n-roll muziek. Van de muziek van Jimi Hendrix en Pink Floyd tot die van de Beatles, de elektrische gitaar heeft een belangrijke rol in zoveel iconische nummers gespeeld, waardoor het een heilig onderdeel van de rock-'n-roll is geworden. Rock kwam voort uit de blues en was met name luider, sneller en agressiever. Het veranderde de aard van de songtekst van verdrietig en bitter in gemakkelijk en zorgeloos.

Welke ontwikkelingen kunnen we in de toekomst nog verwachten?

Waar de eerste gitaar in het verleden dus flink is geëvolueerd, is het maar de vraag of er in de toekomst nog zulke grote ontwikkelingen plaatsvinden. Hoewel veel gitaarbouwers nog wel creatief proberen te zijn, door bijvoorbeeld aluminium gitaren te ontwikkelen of gebruik te maken van andere exotische materialen, blijft de gitaar zoals we die nu kennen enorm populair. Maar wat de toekomst staat te wachten, zal de komende jaren moeten blijken.

Ben jij op zoek naar een mooie akoestische gitaar? Kijk dan eens naar onze complete gitaarsets of elektrische gitaren! Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten van MaxiAxi, zij helpen je graag verder.

Gerelateerde berichten
Het gitaar stemmen is zeker als beginnende gitarist behoorlijk lastig. Heb je nog nooit eerder een gitaar gestemd of heb je er nog flink wat moeite mee? In deze blog helpen we je en leggen we je alles uit over gitaar stemmen. Zo kan jij binnen no-time goed een gitaar stemmen. Waarom een gitaar stemmen? Een gitaar is een snaarinstrument en vrijwel...
Gitaar akkoorden zijn een van de belangrijkste zaken die je tegenkomt bij het ontdekken van een gitaar. Om het instrument volledig te beheersen moet je ook gitaar akkoorden leren. In deze blog geven we je vast wat achtergrond zodat je weet waarom het leren van gitaar akkoorden écht de moeite waard is en hoe je dit het beste kunt aanvliegen. ...
Gitaarsnaren vervangen is voor elke gitarist een steeds terugkerende bezigheid. Het belangrijkste onderdeel van elke gitaar zijn de snaren. Logisch dat het gitaar onderhoud dus van groot belang is en bijgehouden moet worden. Gitaarsnaren vervangen is voor de beginnende gitarist niet direct gemakkelijk. Vaak gaat een eerste keer gitaarsnaren ...
Wanneer je gitaar wil leren spelen kom je er vast al snel achter dat het gitaar leren spelen nog niet zo makkelijk is als sommige gitaristen doen lijken. Gitaar leren spelen kost tijd en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig. Wil jij gitaar leren spelen? Wij geven je 5 tips om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Akkoorden gitaar leren ...
Chatten