Gitaar leren spelen? 5 tips om over na te denken

Gitaar leren spelen? 5 tips om over na te denken

Wanneer je gitaar wil leren spelen kom je er vast al snel achter dat het gitaar leren spelen nog niet zo makkelijk is als sommige gitaristen doen lijken. Gitaar leren spelen kost tijd en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig. Wil jij gitaar leren spelen? Wij geven je 5 tips om het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Akkoorden gitaar leren

Akkoorden van de gitaar leren is één van de eerste dingen die je als gitarist zal doen om de basis te kunnen leggen. De meeste popnummers zijn opgebouwd uit een aantal akkoorden. Door een paar basis akkoorden te leren kan je dus al snel een flink aantal nummers spelen. We raden je aan om te beginnen met het leren van ‘’open’’ akkoorden zoals het open E akkoord, open A akkoord en open D akkoord. Met deze 3 akkoorden zal je al redelijk wat nummers mee kunnen spelen. Door de open akkoorden eerst te leren en nummers mee te spelen krijg je handigheid in het snel verzetten van je vingers. Hierdoor zal je beter en gemakkelijker gitaar leren spelen.

Open gitaar akkoord

Het is overigens in eerste instantie vaak makkelijker om dit te leren op een klassieke gitaar. Het gitaar leren spelen op een klassieke gitaar is gemakkelijker omdat de snaren zachter zijn waardoor ze minder pijn doen aan je vingers. Daarnaast staan de snaren iets verder van elkaar af door de bredere hals van dit soort gitaar. Hierdoor maak je minder snel de fout een snaar in te drukken die je niet in hoort te drukken bij een bepaald akkoord. Gelukkig is het niet noodzakelijk om met een klassieke gitaar te beginnen, het gitaargeluid van de western gitaar is bijvoorbeeld een stuk populairder. Je geniet dan wel niet van de voordelen die de gitaar met nylon snaren in eerste instantie met zich meebrengt maar je hebt wel direct de gewenste sound. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk voor je plezier in het gitaarspelen, het plezier hebben is op zijn beurt weer erg belangrijk om sneller gitaar te leren spelen.

Gitaar leren spelen app

Wanneer je gitaar wil leren spelen is het gitaar leren spelen met een app erg handig. Er zijn diverse gitaar leren spelen apps die je goed op weg kunnen helpen. De apps zijn vaak gedeeltelijk gratis en wanneer je van meerdere opties of lessen gebruik wil maken zal je een eenmalig of maandelijks bedrag moeten betalen. Sommige gitaar leren spelen apps zijn erg uitgebreid en hebben diverse goed bedachte lesprogramma’s. Door de ingebouwde microfoon in je telefoon of tablet kan de app meeluisteren naar je gitaarspel en zo nagaan of je de juiste noten speelt. Je krijgt dus direct feedback. Erg handig!

Gitaar spelen app

De gitaar leren spelen app vervangt de echte gitaarleraar echter niet. Het is vaak toch handig om een paar echte lessen te nemen. Maar wanneer je tussen de lessen door nog meer wil leren is het gebruik van een app om gitaar te leren spelen een erg goed idee.

Gitaarlessen voor beginners nemen

Gitaarlessen zijn een erg goed idee voor beginners. Als beginnersgitarist is les nemen handig omdat er vaak al een vooropgezette strategie is om zo snel en goed mogelijk gitaar te leren spelen. Daarnaast helpt de feedback die je kan krijgen van je leraar goed. Wanneer je fouten maakt kan je gitaarleraar je namelijk gelijk vertellen wat je aan moet passen om het beter te doen.


Een ander voordeel van gitaarlessen voor beginners is dat je meestal wekelijks les hebt, daardoor kan je het thuis oefenen niet zo makkelijk uitstellen omdat je de afspraken hebt gemaakt met je gitaarleraar over wat je die week zal oefenen. Gitaarlessen voor beginners zijn wat ons betreft dus erg waardevol. Met een gitaar leren spelen app zal je best een eind komen maar gitaarlessen voor beginners zorgen er voor dat je het gitaarspelen nog sneller en beter zal leren.

Gitaar accessoires kopen

Als beginnende gitarist heb je uiteraard ook diverse gitaar accessoires nodig om juist van start te kunnen gaan. Vaak zijn deze gitaar accessoires bij de beginnerssets inbegrepen het is echter goed om te weten wat je nodig zal hebben. Zo weet je waar je op moet letten bij het uitzoeken van een complete beginnersset.

  • Stemapparaat: Een stemapparaatje is voor de beginnende gitarist echt een must have. Om de gitaar juist te stemmen zal je aan de stemmechanieken van de gitaar moeten draaien. Hiermee maak je de snaar langer of korter waardoor deze hoger of lager klinkt. Het is nogal lastig de exacte toonhoogte die nodig is op gehoor te bepalen. Daar helpt een stemapparaatje je gemakkelijk en secuur bij.
  • Gitaarband: De afwisseling tussen staand en zittend spelen is fijn. Daarnaast wil je er simpelweg zeker van zijn dat je gitaar niet zomaar valt. Het gebruik van een gitaarband is dus altijd een goed idee.
  • Plectrums: Voornamelijk wanneer je akkoorden wil leren spelen of snelle gitaarlicks op de elektrische gitaar wil spelen is een plectrum een handige accessoire. Het is wanneer je begint met gitaar leren spelen misschien wat onwennig vasthouden maar na een tijd spelen kan je echt niet meer zonder.
  • Gitaarstandaard: Als beginnende gitarist verwacht je misschien niet per se dat je er een nodig hebt maar het is erg aan te raden. Wanneer je gitaar in een standaard staat pak je hem gemakkelijker om even te gaan oefenen. En hoe meer je oefent hoe sneller je gitaar zal leren spelen.

Gitaar accessoires

Bekende gitaarmuziek luisteren

Tot slot helpt het vaak beluisteren van de muziek die je wil spelen ook. Het luisteren naar gitaarmuziek is allereerst hartstikke leuk maar het helpt je ook bij het verbeteren van je gitaarspel. Zo begrijp je de timing van gitaristen vaak sneller door veel naar bepaalde nummers te hebben geluisterd. Daarnaast weet je hoeveel herhalingen van een bepaald akkoordschema in bijvoorbeeld een couplet plaatsvinden. Daarnaast luister je veel beter naar de gitaarpartijen in de nummers die je beluisterd daar kan je weer van kan leren.

Gitaarmuziek luisteren

Zorg ervoor dat je alle tips uit deze blog onthoudt wanneer je gitaar gaat leren spelen. Zorg er daarnaast vooral voor dat je veel plezier hebt in het gitaar spelen want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait!

Gerelateerde berichten
  1. Gids | Alles over gitaarsnaren vervangen! Gids | Alles over gitaarsnaren vervangen!
  2. Gitaar stemmen: alles wat je erover moet weten! Gitaar stemmen: alles wat je erover moet weten!
  3. Alles wat je moet weten over gitaarakkoorden Alles wat je moet weten over gitaarakkoorden
  4. Gitaarles: is het écht nodig? Gitaarles: is het écht nodig?

Gerelateerde producten

Chatten