Alles te weten komen over Gitaarakkoorden?

Alles te weten komen over Gitaarakkoorden?

Je hebt misschien recent een gitaar aangeschaft en bent het instrument aan het ontdekken. Dan ben je vast en zeker ook al gitaarakkoorden tegengekomen. Om de gitaar volledig te beheersen zal je ook gitaarakkoorden moeten leren. In deze blog geven we je vast wat achtergrond zodat je weet waarom je gitaarakkoorden moet leren en hoe je dit het beste kan aanvliegen.

Wat is een akkoord?

Akkoorden worden op vrijwel elk snaarinstrument gespeeld. Een gitaarakkoord krijg je wanneer je 3 of meer verschillende tonen laat klinken die samen als een muzikaal geheel klinken. Een akkoord mag dus ook uit meer dan 3 verschillende tonen bestaan zolang het als een muzikaal geheel blijft klinken. Dat is ook de reden dat er echt duizenden gitaarakkoorden bestaan. Gelukkig kan je met de meeste basis akkoorden al wel enorm veel nummers spelen.

Waarom gitaarakkoorden?

Je zal, als je net gitaar begint te spelen, al wel enige melodieën kunnen spelen. Er zijn een aantal gemakkelijke nummers waarbij je enkel 1 snaar aan hoeft te slaan en vervolgens opeenvolgend de snaar op een aantal frets in moet drukken. Denk bijvoorbeeld aan Smoke on the Water, Seven Nation Army of Another One Bites the Dust. Heel erg veel nummers bestaan echter uit akkoorden en deze akkoorden zijn ook vaak de basis van de muziek. Om dus de meeste muziek mee te kunnen spelen zal je gitaarakkoorden onder de knie moeten krijgen. Ook het begeleiden van zang gebeurt veel met gitaarakkoorden. Wanneer je als gitarist dus op meerdere vlakken inzetbaar wil zijn is het leren van gitaarakkoorden essentieel.

Zijn gitaarakkoorden moeilijk?

Daar kunnen we lastig een ja of nee antwoord op geven. Of een gitaarakkoord moeilijk is hangt namelijk van meerdere dingen af. Zo zijn er veel verschillende akkoorden. Open gitaarakkoorden zoals het E akkoord, A akkoord en C akkoord zijn technisch gezien vrij makkelijk. Bij akkoorden zoals het G akkoord of barré akkoorden wordt het vaak wat pittiger. Daarnaast ligt het ook heel erg aan hoe snel jij leert. Het kan zo zijn dat je een aantal van de open akkoorden binnen een mum van tijd onder de knie hebt. Het kan helaas ook zo zijn dat het bij jou wat langer duurt. De barré gitaarakkoorden zijn zoals gezegd wat lastiger. Dit komt voornamelijk doordat je voor dit soort akkoorden veel kracht moet kunnen zetten en daarnaast is het switchen van akkoorden ook relatief moeilijk omdat deze akkoorden soms verder van elkaar weg liggen. Het spelen van een gitaarakkoord op zich heeft dus (afhankelijk van het akkoord) nogal wat voeten in de aarde. Een ander belangrijk aspect voor het meespelen met muziek is het kunnen wisselen van deze akkoorden want nummers bestaan vrijwel altijd uit meerdere akkoorden. Het wisselen van de akkoorden kan ook nog als moeilijk worden ervaren. Dat is ook weer heel erg afhankelijk van het akkoord dat je moet spelen. Zo moet je over sommige akkoorden aan het begin misschien nog nadenken over hoe je ze vast moet pakken waardoor het niet snel gaat. Vaak is het nummer dan al verder dan jij bent met je akkoord. Gelukkig geldt voor gitaarakkoorden hetzelfde als met veel andere dingen en dat is: oefening baart kunst!

Gitaarakkoorden leren

Wanneer je begint met het leren spelen van gitaarakkoorden raden we je aan om te beginnen met open akkoorden. Deze akkoorden zijn qua vingerzetting ongeveer het makkelijkste van alle akkoorden. Daarnaast kan je met deze akkoorden al snel een aantal nummers meespelen. Door deze gitaarakkoorden als eerst te leren en veel nummers te spelen oefen je al erg goed. Je bouwt namelijk langzaamaan kracht op in je hand en vingers en daarnaast begint je brein ook linkjes te leggen. Daardoor wordt het vervolgens dus ook weer een stuk makkelijker om de moeilijkere gitaarakkoorden te leren. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk om al een aantal nummers te kunnen spelen.

Gitaarakkoorden leren voor kinderen

Velen vragen zich misschien af of er gitaarakkoorden voor kinderen zijn waardoor het spelen van akkoorden wat gemakkelijker is. Helaas is dit niet het geval. Er is dan ook geen makkelijkere manier om akkoorden te leren spelen. Het kan echter wel helpen om bijvoorbeeld voor een klassieke akoestische gitaar te kiezen in plaats van een elektrische gitaar. De hals is vrij breed waardoor het makkelijker wordt individuele snaren van elkaar te kunnen onderscheiden. Mocht de hals van zo’n gitaar toch nog echt te groot zijn kan je misschien beter voor een model kleiner kiezen of voor bijvoorbeeld een Ukelele. Bij de Ukelele zijn de akkoorden namelijk nog gemakkelijker om te spelen dan op de gitaar. Wanneer je al een beetje geoefend hebt met de Ukelele zal de overstap naar de grotere gitaar op den duur ook gemakkelijker zijn.

Gerelateerde berichten
  1. Welke gitaar moet ik kiezen? Welke gitaar moet ik kiezen?
  2. Gitaarsnaren vervangen Gitaarsnaren vervangen

Gerelateerde producten

Chatten