Alles wat je moet weten over gitaarakkoorden

Alles wat je moet weten over gitaarakkoorden

Gitaar akkoorden zijn een van de belangrijkste zaken die je tegenkomt bij het ontdekken van een gitaar. Om het instrument volledig te beheersen moet je ook gitaar akkoorden leren. In deze blog geven we je vast wat achtergrond zodat je weet waarom het leren van gitaar akkoorden écht de moeite waard is en hoe je dit het beste kunt aanvliegen.

Gitaar akkoorden, een basisuitleg

Gitaar akkoorden worden op vrijwel elk snaarinstrument gespeeld. Gitaar akkoorden krijg je wanneer je drie of meer verschillende tonen laat klinken die samen als een muzikaal geheel klinken. Een gitaar akkoord mag dus ook uit meer dan drie verschillende tonen bestaan zolang het als een muzikaal geheel blijft klinken. Dat is ook de reden dat er duizenden akkoorden bestaan. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het leren van gitaar akkoorden valt best mee, zeker na het lezen van deze blog. En gelukkig kun je met de meeste basis gitaar akkoorden al enorm veel nummers spelen!

Je zult, als je net begint met gitaarspelen, al snel enige melodieën kunnen spelen. Er zijn een aantal gemakkelijke nummers waarbij je enkel één snaar aan hoeft aan te slaan en vervolgens opeenvolgend de snaar op een aantal frets in moet drukken. Denk bijvoorbeeld aan Smoke on the Water, Seven Nation Army of Another One Bites the Dust. Erg leuk om mee te beginnen, omdat je hiermee al snel resultaat ziet. Het daadwerkelijk spelen van nummers blijft natuurlijk het leukst.

Heel erg veel nummers bestaan echter uit veel meer gitaar akkoorden en deze akkoorden zijn vaak de basis van de muziek. Om dus de meeste muziek mee te kunnen spelen, zul je toch echt gitaar akkoorden onder de knie moeten krijgen. Wanneer je als gitarist dus op meerdere vlakken inzetbaar wil zijn, is het leren van gitaar akkoorden essentieel.

Gitaarakkoorden

Basis akkoorden gitaar

Er zijn acht akkoorden gitaar die we als basisakkoorden zouden kunnen noemen. Wanneer je deze basis akkoorden gitaar onder de knie hebt, ben je al in staat om een mooi aantal nummers te spelen. En zoals dat wel vaker geldt: zodra je vooruitgang boekt en echt nummers begint te spelen, wordt het leuk en automatisch gaat het leren daardoor ook sneller en makkelijker. We hebben de 8 basis akkoorden gitaar hieronder in een overzichtelijk akkoorden schema voor je op een rijtje gezet.

Belangrijk bij het akkoorden schema

  • 1 is de plaatsing van je wijsvinger, 2 je middelvinger en 3 je ringvinger.
  • x betekent dat de snaar niet aangeslagen wordt.
  • 0 betekent dat de snaar wel aangeslagen wordt, maar "vrij" is.
  • De dikke lijn bovenaan in het akkoorden schema is de brug van de gitaar.
  • De linker verticale lijn is de dikste snaar (laag) en de rechter lijn de dunste snaar (hoog).

8 meest gebruikte gitaarakkoorden

E akkoord gitaar

Om je een klein beetje op weg te helpen, duiken we wat dieper in het E akkoord gitaar. Dit akkoord leer je bij de meeste gitaarleraren als allereerste en wordt ook wel E majeur genoemd. Het is een absoluut basisakkoord, die je nodig hebt om een heleboel fantastische nummers te kunnen spelen.
De vingerzetting van het E akkoord gitaar is vergeleken met andere akkoorden redelijk eenvoudig, dus een goede start om hiermee te oefenen en hier de benodigde handigheid in te krijgen. In het akkoorden schema hierboven zie je de vingerzetting van het E akkoord gitaar, dus je ziet hier precies waar je welke vinger plaatsen moet. Voel je vrij om wat te experimenteren met de precieze houding van je hand. De beste manier om vervolgens te oefenen is het spelen van verschillende gitaar akkoorden na elkaar. Op die manier krijg je vanzelf een automatisme in je vingerzetting en je zult merken dat het steeds makkelijker gaat.

G akkoord gitaar

Het G akkoord gitaar is het tweede gitaar akkoord waar we graag aandacht aan willen schenken. De reden hiervan is dat het door beginnende gitaristen als best wel lastig wordt ervaren om deze te spelen. Gelukkig valt het met een beetje oefenen allemaal best mee.

Kijk opnieuw naar het bovenstaande akkoorden schema en bekijk goed de exacte vingerzetting van het G akkoord gitaar. Je kunt dit akkoord met drie of vier vingers spelen, maar we willen het uiteraard niet moeilijker maken dan het is, dus we kiezen voor drie vingers. Mocht je echt moeite hebben om het G akkoord gitaar onder de knie te krijgen dan kun je er zelfs voor kiezen om het akkoord met slechts twee vingers te spelen. Je laat dan simpelweg de ringvinger weg en je zult weinig tot geen verschil horen. Overigens is dit niet de officiële manier van het spelen van een G akkoord gitaar, dus het heeft de voorkeur om je de methode met drie vingers aan te leren, precies zoals in het akkoorden schema dus.

Gitaarakkoorden leren

Mineur en majeur

Je zag de term ‘majeur’ net al langskomen, maar we willen hier graag nog even op terugkomen met de nodige uitleg. Majeur is de tegenhanger van mineur en deze term ken je ongetwijfeld. Iemand kan in mineur oftewel droevig gestemd zijn. Feitelijk is dit ook waaraan je de muziek kunt herkennen, want mineur is een droevig gestemde toonsoort. Majeur, het zal je niet verbazen, is juist het tegenovergestelde namelijk een opgetogen en vrolijke toonsoort. Ik zou nog veel dieper in kunnen gaan op mineur en majeur, maar in principe is het voor de beginnende gitarist niet echt nodig om heel diep in deze theorie te duiken. Wanneer je simpelweg de juiste gitaar akkoorden speelt, komt het goed of dit nu mineur of majeur is.

Gitaar akkoorden leren

Wanneer je begint met gitaar akkoorden leren en voornamelijk het leren spelen van gitaar akkoorden, raden we je aan om te beginnen met open akkoorden. Alle acht bovenstaande gitaar akkoorden zijn allemaal open akkoorden. Deze akkoorden zijn qua vingerzetting het makkelijkste te leren en dus een goede basis. Daarnaast kun je met deze akkoorden al snel een aantal nummers meespelen. 

Door als eerste deze gitaar akkoorden te leren en veel nummers te spelen, oefen je al erg goed. Je bouwt namelijk automatisch kracht op in je hand en vingers en daarnaast begint je brein ook linkjes te leggen. Daardoor wordt het gitaar akkoorden leren van de iets moeilijkere gitaar akkoorden vervolgens iets eenvoudiger. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk om al een aantal nummers te kunnen spelen. Leuk om te weten: Eén van mijn favoriete nummers, Down Under van Men at Work, kun je met enkel de acht hierboven genoemde basis gitaar akkoorden al spelen.

Gitaar akkoordenschema

Gitaarakkoorden voor kinderen

We krijgen weleens de vraag of er speciale gitaarakkoorden zijn waardoor het gitaarakkoorden leren voor kinderen wat gemakkelijker is. Helaas is dit niet het geval. Er is dan ook geen makkelijkere manier om gitaarakkoorden te leren spelen. Het kan echter wel helpen om bijvoorbeeld voor een klassieke akoestische gitaar te kiezen in plaats van een elektrische gitaar. De hals is vrij breed waardoor het makkelijker wordt om individuele snaren van elkaar te kunnen onderscheiden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen, ondanks hun wat kleinere handen, goed bij alle snaren kunnen. Mocht de hals van zo’n gitaar hiervoor toch nog echt te groot zijn dan is het een optie om te kiezen voor een kleiner model of een ukelele. Een ukelele heeft maar vier snaren waardoor de gitaarakkoorden makkelijker te spelen zijn. Bovendien is de hals natuurlijk een stuk smaller waardoor vooral kinderen makkelijker bij alle snaren kunnen. Wanneer je na een tijdje enige ervaring hebt met de ukelele zal de overstap naar de "echte" gitaar op den duur ook gemakkelijker zijn. Op deze manier gaat het leren van gitaarakkoorden op spelenderwijs.

Tips bij het leren van gitaar akkoorden

Sommige gitaar akkoorden zijn relatief snel te leren, maar anderen vergen een stuk meer oefening. Open gitaar akkoorden zoals het E akkoord, A akkoord en C akkoord zijn technisch gezien vrij makkelijk. Bij akkoorden zoals het G akkoord (we bespraken het G akkoord gitaar hierboven al) of barré akkoorden wordt het vaak wat pittiger. Bij barré akkoorden komt dit voornamelijk doordat je voor dit soort akkoorden veel kracht moet kunnen zetten en daarnaast is het switchen van akkoorden ook relatief moeilijk omdat deze akkoorden soms verder van elkaar weg liggen. We zullen hier voor nu niet te diep op ingaan.

Nummers bestaan vrijwel altijd uit meerdere akkoorden, dus een ander belangrijk aspect voor het meespelen met muziek is het kunnen wisselen tussen meerdere akkoorden. Dit kan ook nog als moeilijk worden ervaren, maar het is heel erg afhankelijk van het gitaar akkoord dat je moet spelen. Bij sommige overgangen zul je waarschijnlijk meer moeten nadenken dan bij anderen.

Het is tijdens het spelen belangrijk om je pols te blijven ontspannen, ondanks dat dat wellicht lastig is wanneer je net begint met gitaarspelen. Dit maakt de vingerzetting makkelijker en je voorkomt ook klachten bij langdurig spelen. Het regelmatig knippen van je nagels is daarnaast belangrijk, omdat je anders je vingers niet voldoende recht op de gitaarhals kunt zetten.

Hoe makkelijk het gitaar akkoorden leren je af gaat, ligt natuurlijk heel erg aan hoe snel jij leert. Het kan zo zijn dat je een aantal van de open akkoorden binnen een mum van tijd onder de knie hebt. Het kan ook zo zijn dat het bij jou wat langer duurt. Onze ervaring is in ieder geval dat één ding het allerbelangrijkst is, dat je plezier hebt, dus... Have fun!

Gitaarset accessoires

Complete gitaarsets voor de beginner

Bij MaxiAxi hebben we een ruim assortiment gitaren speciaal voor de beginner. Zowel akoestische gitaren, elektrische gitaren maar ook elektrische akoestische gitaren en ukeleles. Onze complete sets beschikken over vele accessoires zoals een gitaarstandaard, muziekstandaard, voetsteun, stemapparaat, gitaartas, extra plectra, een schouderband en reservesnaren. Je kunt dus direct van start. Vandaag besteld = supersnel gitaarspelen!

Ben je op zoek naar een gitaar maar kom je er niet helemaal uit? Geen probleem! De productexperts op onze klantenservice helpen je graag.

Gerelateerde berichten
Gitaarsnaren vervangen is voor elke gitarist een steeds terugkerende bezigheid. Het belangrijkste onderdeel van elke gitaar zijn de snaren. Logisch dat het gitaar onderhoud dus van groot belang is en bijgehouden moet worden. Gitaarsnaren vervangen is voor de beginnende gitarist niet direct gemakkelijk. Vaak gaat een eerste keer gitaarsnaren ...
Wanneer je gitaar wil leren spelen kom je er vast al snel achter dat het gitaar leren spelen nog niet zo makkelijk is als sommige gitaristen doen lijken. Gitaar leren spelen kost tijd en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig. Wil jij gitaar leren spelen? Wij geven je 5 tips om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Akkoorden gitaar leren ...
Het gitaar stemmen is zeker als beginnende gitarist behoorlijk lastig. Heb je nog nooit eerder een gitaar gestemd of heb je er nog flink wat moeite mee? In deze blog helpen we je en leggen we je alles uit over gitaar stemmen. Zo kan jij binnen no-time goed een gitaar stemmen. Waarom een gitaar stemmen? Een gitaar is een snaarinstrument en vrijwel...
De keuze tussen een elektrische gitaar of akoestische is een van de moeilijkste keuzes die je als beginnend gitarist moet maken. De één is stapelgek op het geluid van een elektrische gitaar, terwijl een ander juist volop geniet van een akoestische gitaar. Na het lezen van dit blog hoop ik dat je voldoende informatie hebt om een afweging te kunnen...

Gerelateerde producten

Chatten