Gids | Alles over gitaarsnaren vervangen!

Gids | Alles over gitaarsnaren vervangen!

Gitaarsnaren vervangen is voor elke gitarist een steeds terugkerende bezigheid. Het belangrijkste onderdeel van elke gitaar zijn de snaren. Logisch dat het gitaar onderhoud dus van groot belang is en bijgehouden moet worden. Gitaarsnaren vervangen is voor de beginnende gitarist niet direct gemakkelijk. Vaak gaat een eerste keer gitaarsnaren vervangen niet bepaald van een leien dakje. Bij de eerste keer gitaar snaren vervangen liggen de snaren meestal na een half uur klungelen nog zo los op de stemmechanieken dat elke keer dat elke keer dat je denkt de snaar goed gestemd te hebben, de toon van de snaar weer een octaaf omlaag schiet.

We hopen dat het jou beter afgaat en daarom helpen we jou in deze blog een eind op weg. Aan de hand van deze uitleg zal het gitaarsnaren vervangen een stuk soepeler moeten verlopen.

Waarom moet je gitaarsnaren vervangen?

Zoals hierboven benoemd, is het gitaar onderhoud van groot belang. Nadat je enige tijd gitaar hebt gespeeld zal je het merken; er begint een soort residu aan je snaren vast te kleven. Het klinkt misschien wat vies maar dit ontstaat onder andere door het zweet van je handen dat in aanraking komt met de snaren waardoor het metaal oxideert. Daarnaast blijven er ook minuscule huidschilfers achter op de snaar. Om die reden is het verstandig om elke keer na het spelen even een doek over je gitaar te halen. Hiermee kun je de levensduur van je snaren verlengen maar na enige tijd zullen ze toch echt vervangen moeten worden. Vaak hoor je wel dat de snaren na verloop van tijd minder goed en dof gaan klinken. Ook dat is een teken dat de gitaarsnaren vervangen moeten worden en dat de gitaar onderhoud nodig heeft.


Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er eerder gitaarsnaren vervangen moeten worden, omdat er een snaar gebroken is. Het breken van een snaar kan komen doordat er nét teveel spanning op de snaar is komen te staan. Het is vrij gebruikelijk dat snaren breken en zelfs de beste gitaristen overkomt het nog met enige regelmaat, waardoor de gitaarsnaren vervangen moeten worden. Wanneer een snaar breekt is het wel wijsheid om gelijk de hele set snaren te vervangen. Hiermee zorg je ervoor dat alle snaren op de gitaar even goed klinken en dat je voorlopig geen groot gitaar onderhoud hoeft uit te voeren op het gebied van de snaren.

Wat heb je nodig om gitaarsnaren te vervangen?

Allereerst heb je natuurlijk een nieuw setje snaren nodig. Let er wel goed op dat je de juiste hebt. Er zijn namelijk specifieke snaren voor zowel western gitaren, elektrische gitaren als klassieke gitaren.


Daarnaast zijn er verschillende formaten gitaarsnaren. Voordat de gitaarsnaren vervangen worden, is het handig te kijken welke snaardikte jouw voorkeur heeft. De meest gebruikelijke snaardiktes voor elektrische gitaren zijn: .09 sets .10 sets en .11 sets. Dit getal staat voor de diameter in inch van de dunste snaar uit de set. Dus hoe lager dit getal, hoe dunner de snaren.

Elke gitarist heeft een andere voorkeur met betrekking tot de dikte van de snaar. Experimenteer hier vooral mee om er zo op de langere termijn achter te komen wat jouw voorkeur is. Mocht je op dit moment twijfelen dan raad ik je aan om voor snaren van de dikte .10 te gaan. Dit is een vrij standaard maat.

Waar moet je nog meer op letten bij het vervangen van gitaarsnaren?

Nu het stappenplan van gitaarsnaren vervangen stap voor stap is uitgelegd, kun je zelf aan de slag en eventueel bezig met het gitaar onderhoud! Er zijn echter nog wel wat tips die ik je mee wil geven:

  • Vervang alle snaren van dezelfde set zoals eerder al benoemd altijd tegelijk. Zo voorkom je dat de ene snaar op de gitaar ouder is (en dus ook minder goed klinkt) dan de rest.
  • Haal de nieuwe snaren stuk voor stuk uit de verpakking. Wanneer je alle snaren in één keer uitpakt is het lastig te bepalen welke snaar op welke plek had moeten komen. Bij veel setjes snaren zijn de snaren individueel verpakt en genummerd. Wanneer je ze dus om de beurt uitpakt behoud je gemakkelijk het overzicht.
  • Nieuwe snaren kunnen aan het begin vrij snel ontstemd raken. Dit komt omdat er nog vrij veel rek in de snaren zit. Daarom is het slim aan het begin de rek er uit te halen. Dit doe je door je snaren stuk voor stuk met vier vingers omhoog te tillen. Je tilt de snaar van de gitaarhals af en duwt met je duim tegen de vingers in. Doe dit over de gehele lengte van de gitaarhals. Herhaal dit vervolgens 3 keer. Nu is de meeste rek uit je snaren. Wees bij dit proces wel een beetje voorzichtig. Je wilt natuurlijk niet gelijk je snaar weer breken, zodat je het stappenplan van gitaarsnaren vervangen opnieuw moet uitvoeren.

Wat is de gitaarsnaren volgorde?

Er is geen vaste gitaarsnaren volgorde bij het vervangen van de snaren. Er zijn verschillende theorieën op losgelaten in welke volgorde snaren moeten worden verwisseld. De ene gitarist begint bij de hoogste en andere bij de laagste snaren. Maar een vaste gitaarsnaren volgorde is er niet. Wel is er een meest gebruikte methode onder gitaristen. Velen beginnen bij de dunste snaar, daarna de dikste, vervolgens de tweede snaar en daarna de vijfde, enzovoort. Dus in volgorde (1, 6, 2, 5, 3, 4). Door op deze manier om en om te werken behoud je een meer gelijkmatige spanning op de hals, waardoor je problemen met de stemming voorkomt, zeker bij de wat oudere gitaren. Op de vraag of er een vaste volgorde is bij gitaarsnaren vervangen, is het antwoord dus: nee.

Hoe moet je snaren gitaar vervangen?

Zoals je na het lezen van bovenstaande tekst zult begrijpen, ontkomt een beetje gitarist er niet aan om de snaren te vervangen, dus het is belangrijk om goed te weten hoe de gitaarsnaren vervangen moeten worden en hoe je ervoor zorgt dat je onnodig gitaar onderhoud kunt voorkomen. De manier waarop gitaarsnaren vervangen worden, verschilt echter wel per model gitaar. Met onderstaande stappen leggen we uit hoe je de snaren van een elektrische gitaar vervangt.

Stap 1

Verwijder de oude snaren. Draai allereerst het stemmechaniek van je af om de spanning van de snaren af te halen. Vervolgens kun je de snaar in het midden doorknippen en beide uiteinden van de snaar uit de brug en de stemmechanieken verwijderen.

Stap 2

Pak de nieuwe snaar, denk hierbij aan de gitaarsnaren volgorde (zie bovenstaand ook de tips). Vaak heeft één kant van de snaar een soort balletje die de snaar tegen moet houden wanneer er spanning op komt te staan. Haal de kant zonder balletje door de gaatjes aan de achterkant van de brug. Zitten daar geen gaatjes? Draai dan je gitaar om en haal de snaren door de hiervoor bestemde openingen aan de achterzijde van je gitaar.

Stap 3

Vervolgens haal je de snaar door de opening in het bijbehorende stemmechaniek. Zorg ervoor dat wanneer je de snaar door de opening heen haalt deze gelijk loopt met de hals. Haal de snaar niet te strak door het stemmechaniek. Een beetje speelruimte is belangrijk want hierdoor hou je snaarlengte over om de snaar meerdere keren rond het stemmechaniek te wikkelen.

Stap 4

Buig het einde van de snaar in het stemmechaniek loodrecht naar boven. Draai het stemmechaniek vervolgens naar je toe. Doe dit zodat de snaar een beetje op spanning komt. Vaak helpt het om de snaar ingedrukt te houden achter de topkam om er zo voor te zorgen dat de snaar goed omwikkelt.

Stap 5

Draai de snaar aan. Doe dit tegen de klok in. Wanneer de snaar enigszins op spanning is gekomen check je of de snaar goed in de brug- en hals zadeltjes zit. Als dat goed zit kun je de snaar verder op spanning draaien.

Stap 6

Stem je gitaar. In deze blog lees je hoe dat precies moet.

Zelf vervangen van gitaarsnaren

Na het lezen van deze tekst kun je zelf je gitaarsnaren vervangen. Je zal de eerste keer vast nog goed op moeten letten en er misschien lang over doen. Maar zoals voor veel dingen geldt: oefening baart kunst. Binnen de kortste keren kun je je eigen gitaarsnaren vervangen.


Mocht je nog vragen hebben over het gitaar onderhoud of alvorens je een gitaar koopt meer informatie in willen winnen? Misschien helpen de volgende blogs:

Heb je uiteindelijk toch nog vragen over bijvoorbeeld de gitaarsnaren vervangen van je akoestische gitaar of wat de benodigdheden zijn voor gitaar onderhoud? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je uiteraard graag!

 

Gerelateerde berichten
Wanneer je gitaar wil leren spelen kom je er vast al snel achter dat het gitaar leren spelen nog niet zo makkelijk is als sommige gitaristen doen lijken. Gitaar leren spelen kost tijd en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig. Wil jij gitaar leren spelen? Wij geven je 5 tips om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Akkoorden gitaar leren ...
Het gitaar stemmen is zeker als beginnende gitarist behoorlijk lastig. Heb je nog nooit eerder een gitaar gestemd of heb je er nog flink wat moeite mee? In deze blog helpen we je en leggen we je alles uit over gitaar stemmen. Zo kan jij binnen no-time goed een gitaar stemmen. Waarom een gitaar stemmen? Een gitaar is een snaarinstrument en vrijwel...
Gitaar akkoorden zijn een van de belangrijkste zaken die je tegenkomt bij het ontdekken van een gitaar. Om het instrument volledig te beheersen moet je ook gitaar akkoorden leren. In deze blog geven we je vast wat achtergrond zodat je weet waarom het leren van gitaar akkoorden écht de moeite waard is en hoe je dit het beste kunt aanvliegen. ...
Wil je graag gitaar leren spelen, maar vraag je je af of je gitaarles écht nodig hebt? Ondanks dat het internet veel te bieden heeft om een begin te maken met het gitaar leren spelen, raden wij gitaarles zeker aan. In dit blog leggen wij je graag uit waarom gitaarles een aanrader is en beantwoorden wij de vraag: waar moet een goede gitaarles ...

Gerelateerde producten

Chatten