Gitaar met stalen snaren

De gitaar met stalen snaren wordt veel gebruikt in de hedendaagse muziek. Je ziet dit soort snaren voornamelijk op western gitaren en elektrische gitaren. De unieke sound die de gitaar met stalen snaren produceert zorgt ervoor dat ze erg geliefd zijn. Deze gitaar staat bekend om goede sounds en brede inzetbaarheid. Wie weet speel jij binnenkort nog op een mooie gitaar met stalen snaren.

Filteren
Filteren

Producten 1-24 van 80

Van laag naar hoog sorteren
Gefilterd op:
  1. Type snaar
    Staal
  1.  

  2.  

  3.  

Filteren

Producten 1-24 van 80

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Gitaren
🔝 Welke gitaar is het best voor beginners?

Het maakt niet zoveel uit of je nou met een elektrische of akoestische gitaar begint. Het is vooral belangrijk dat jij kiest voor een gitaar die het best past bij de muziekstijlen die je graag wil spelen.

🔢 Hoeveel snaren heeft een gitaar?

Veruit de meeste gitaren hebben 6 snaren. Er zijn echter ook modellen die meer snaren hebben zoals 7, 8 of 12 snaren. Voor de meeste gangbare muziek wordt de 6 snarige gitaar het meeste gebruikt.

🎓 Hoe stem je een gitaar?

Je stemt de gitaar door aan de stemmechanieken te draaien. Daarmee wijzig je de spanning van de snaar. Het stemmen van een gitaar kan in het begin ontzettend lastig zijn. Elke snaar moet op een andere toonhoogte worden gespannen. Door een snaar strakker te draaien vergroot je de spanning die op een snaar komt te staan waardoor de klank hoger wordt. Voor de beginner is het 'op het gehoor' stemmen vaak te lastig en daarvoor zijn er stemapparaatjes die je kunnen helpen.

🕑 Hoe snel kun je gitaar leren spelen?

Je kan de basis van het gitaar spelen vrij snel leren. Met 3 simpele akkoorden kan je al heel veel popnummers spelen. Wanneer je echt goed wil worden zal je echter veel moeten oefenen en dit kost natuurlijk wel aardig wat tijd.

Akoestische gitaar met stalen snaren

De akoestische gitaar met stalen snaren wordt ook wel de western gitaar genoemd. Western gitaren onderscheiden zich voornamelijk door het gebruik van stalen snaren. Het gebruik van deze snaren kenmerkt grotendeels de klank van de western gitaar. Het typische heldere geluid van de akoestische gitaar met stalen snaren hoor je veel terug in country muziek maar ook in hedendaagse popmuziek. 

Elektrische variant

Elektrische gitaren zijn altijd voorzien van stalen snaren. Zonder dit type snaren zou een elektrische gitaar niet kunnen werken. Wanneer een snaar wordt aangeslagen worden de trillingen van de snaar opgevangen door een gitaarelement (een soort elektrische spoel met magnetisch veld). Om deze trillingen waar te kunnen nemen moet de snaar van staal zijn. Nadat deze trillingen zijn opgevangen worden ze omgezet in een signaal dat wordt doorgegeven aan een versterker die het gitaargeluid van de elektrische gitaar met stalen snaren weer uitversterkt.

Snaren vervangen

De stalen snaren gaan na verloop van tijd minder goed klinken. Dit komt doordat het staal van de snaren oxideert. Na een tijdje spelen op een setje snaren van staal op je gitaar zal je dus de snaren van je gitaar moeten vervangen. Wanneer je dit niet doet zal je gitaar met stalen snaren wat doffer gaan klinken en komen de tonen niet even goed meer tot hun recht. Een setje nieuwe snaren zorgt er dan weer voor dat je elektrische of akoestische gitaar met stalen snaren weer sprankelend klinkt! 

Het verschil

De gitaar met stalen snaren is erg anders dan de gitaar met nylon gitaarsnaren. Het materiaal waarvan de snaren zijn gemaakt verschilt enorm maar daardoor verschilt ook de bouw, het geluid en het speelgemak van de gitaren onderling. De kracht die de snaren van staal op de gitaar uitoefenen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hals veel sterker moet zijn dan die van een gitaar met nylon gitaarsnaren. Het geluid van een gitaar met stalen snaren is daarnaast vaak wat luider en meer gedefinieerd. Tot slot speelt een gitaar met nylon gitaarsnaren weer gemakkelijker dan een gitaar met stalen snaren omdat het materiaal zachter aanvoelt aan je vingertoppen. 

Stalen snaren op Spaanse gitaar

Wanneer je van plan was om snaren van staal op je Spaanse gitaar te zetten om zo de sound van de western gitaar na te boosten willen we je dit sterk afraden. De hals van de Spaanse gitaar is namelijk niet berekend op de spanning die de stalen snaren met zich meebrengen. Vroeg of laat maak je jouw gitaar er dus mee stuk. Wanneer je echt van het geluid van een akoestische gitaar met stalen snaren wil genieten kan je beter gewoon voor een western gitaar kiezen.

Gitaar stalen snaren kopen

Ben je net als velen overtuigd van de mooie sounds van de gitaar met stalen snaren? Bestel je gitaar bij MaxiAxi en ontvang hem super snel in huis. Nog vragen over akoestische gitaren met stalen snaren? Onze productspecialisten staan elke werkdag van 9.00 tot 17.00 voor je klaar.

Chatten