Verschillende soorten gitaren: welke jij als beginner moet kiezen.

Verschillende soorten gitaren: welke jij als beginner moet kiezen.

Er zijn veel verschillende soorten gitaren, dit maakt het als beginnende gitarist vaak lastig om een weloverwogen keuze te maken. Je zal de diverse soorten gitaren zoals elektrische en akoestische gitaren tegen elkaar af moeten wegen. In deze blog vertellen we je over de verschillende soorten gitaren en leggen we je uit welke de beste keus voor jou als beginner is.

Soorten gitaren:

Er zijn allerlei soorten gitaren. Verderop in de tekst beschrijven we per soort gitaar de voor- en nadelen en vertellen we je waarom je als beginner juist voor de gitaarsoort of andere soort gitaar moet kiezen. We zetten allereerst de verschillende soorten voor jou op een rij zodat je precies weet waaruit je kunt kiezen.

 • Akoestische gitaar
 • Elektrische gitaar
 • Elektrisch akoestische gitaar
 • Westerngitaar
 • Klassieke gitaar (Spaanse gitaar)
 

 

De voor- en nadelen van de klassieke (Spaanse gitaar)

Een klassieke, Spaanse of Flamenco gitaar. Het zijn allemaal benamingen voor dezelfde soort akoestische gitaar. De klassieke gitaar zoals wij die nu kennen stamt af van een negentiende eeuws Spaans ontwerp. Begin twintigste eeuw werd deze soort gitaar steeds meer gebruikt voor klassieke stukken. Vandaar dat dit model zowel klassieke als Spaanse gitaar als benamingen kent. De klassieke gitaar wordt meestal met de vingers bespeeld in plaats van met een plectrum en heeft nylon snaren. De bouw en snaren van dit model zorgen voor een erg mooie warme klank.

 • Voordelen: Deze gitaar is voorzien van nylon snaren deze snaren zorgen voor een warme klank. Daarnaast voelen ze ook zachter aan, zo krijg je als beginnend gitarist minder snel last van je vingers.  Daarnaast maakt de brede hals van deze soorten gitaren het voor sommige beginnende gitaristen makkelijker om posities te leren en daarbij niet zo snel de verkeerde te spelen. 
 • Nadelen: Het is moeilijker om de snaren van de klassieke gitaar te vervangen. Daarnaast staan de snaren verder uit elkaar waardoor kinderen met kortere vingers het soms moeilijk hebben posities te pakken.

De voor- en nadelen van westerngitaren

De westerngitaar is misschien wel de meest bekende soort akoestische gitaar. Door het vaak vlakke bovenblad en de stalen snaren heeft de westerngitaar een helder en fel geluid. Hierdoor leent de westerngitaar zich perfect voor pop- en rockmuziek. Vaak wordt deze soort gitaar met behulp van een plectrum daarnaast leent dit model zich ook uitstekend voor het tokkelen. Menig gitarist is weg van het geluid van dit model gitaar, dit zorgt ervoor dat je deze soort gitaren het meest terugziet in hedendaagse muziek.

 • Voordeel: De westerngitaar geeft een mooi vol geluid. De snaren van deze soort gitaar zijn relatief makkelijk te vervangen in verhouding tot de klassieke gitaar.
 • Nadeel: De stalen snaren van een westerngitaar doen aan het begin een beetje pijn aan je vingers. Na verloop van tijd krijg je wel meer eelt op je vingers waardoor dit geen pijn meer doet. Bij dit model zal je dus wel even door de zure appel heen moeten bijten. Daarnaast zitten de snaren bij deze soort gitaar dichter op elkaar, dus aan het begin zal je nog snel de verkeerde noten erbij laten klinken.

SoloJam Western gitaar

De elektrische gitaar: de voor- & nadelen

Elektrische gitaren worden gekenmerkt door de ingebouwde elementen, ook wel pickups genoemd. Deze pickups zorgen ervoor dat de trilling van de snaren wordt omgezet in een wisselspanning. Deze wisselspanning heeft dezelfde frequenties als de trilling van de snaar daardoor kan deze wisselspanning versterkt worden door een versterker. Deze soort gitaar zie je vaak terug in de pop- en rockmuziek. Ook in veel pop en rock bands zie je deze gitaar soort terugkomen als een van de belangrijkste instrumenten. Doordat het model gemakkelijk uitversterkt kan worden leent het zich namelijk erg goed voor het gebruik in een band.

 • Voordeel: Het geluid van de elektrische gitaar is op allerlei manieren te beïnvloeden dit zorgt er ook voor dat deze soort gitaar echt geschikt is voor bijvoorbeeld het spelen van rockmuziek. De snaren van de elektrische gitaar zijn vaak wat dunner en gemakkelijker op het fretboard te drukken, daardoor voelt het spelen bij deze soort gitaren wat lichter aan.
 • Nadeel: Bij het spelen van de elektrische gitaar komt vaak wat meer apparatuur kijken zoals een versterker, kabels en eventuele effecten. Dit zorgt ervoor dat de elektrische gitaar niet overal direct te gebruiken is en dat je altijd een versterker mee zal moeten sjouwen.

Elektrische gitaar

De voor- en nadelen van de elektrisch akoestische gitaar

De elektrisch akoestische gitaar is een soort akoestische gitaar waar een element in is gebouwd. Door dit element is deze soort gitaar gemakkelijk uit te versterken terwijl het model niet inlevert op de klank van een akoestische gitaar. Dit maakt het model multi-inzetbaar en daarmee is de elektrisch akoestische gitaar erg geschikt voor zowel akoestisch gebruik als gebruik op podia.

 • Voordelen: De voordelen van deze gitaar komen overeen met die van een westerngitaar. Het grootste bijkomende voordeel is dat je in het geval van een optreden voor een grote groep de gitaar op een mengpaneel en geluidsinstallatie aan kan sluiten om het geluid uit te versterken zonder dat je een microfoon hoeft te gebruiken.
 • Nadelen: De nadelen van deze soort gitaren komen grotendeels overeen met de nadelen van een westerngitaar.

Soorten gitaren: De beste keus voor jou

Nu je de voor- en nadelen van de verschillende soorten gitaren weet kan je deze tegen elkaar afwegen. Daarbij is je persoonlijke voorkeur misschien wel de belangrijkste factor die je in je overweging mee moet nemen. Je kan het gitaarspelen namelijk op al deze soorten gitaren prima leren, kies dus vooral voor een gitaar die je mooi vindt en waarvan je denkt dat je hem het meeste zal gebruiken.


Het is hierbij absoluut niet verkeerd om te kijken naar de soorten gitaren die je idolen gebruiken. Het is namelijk van groot belang dat je als beginnend gitarist plezier hebt in het spelen van gitaar. Ik kan mij goed voorstellen dat je meer plezier beleeft als je met de gitaar speelt die vergelijkbaar is met de gitaar van jouw favoriete artiesten.

Gitaar kopen?

Bij het kopen van een gitaar is het dus van belang de keus te maken voor een soort gitaar die het beste bij jou past en de muziek waarvan je houdt. Ben je dus groot fan van rockmuziek? Kies dan absoluut een elektrische gitaar! En wanneer je meer van flamencomuziek houdt dan is de Spaanse gitaar een uitstekende keus. Maar neem bij het maken van je keuze voor een van de soorten gitaren natuurlijk ook de voor- en nadelen zoals deze hierboven beschreven staan goed in overweging.

Gerelateerde berichten
Keyboard spelen is goed voor je hersenen, hand-oog coördinatie en zelfvertrouwen. Het is bovenal ontzettend leuk, laagdrempelig en hoeft zeker niet duur te zijn. Alle redenen om te beginnen met keyboard spelen! Een keyboard is veel meer dan een piano Dat het keyboard oorspronkelijk afstamt van de piano zal je niet verbazen. Het keyboard is ...
Gitaar akkoorden zijn een van de belangrijkste zaken die je tegenkomt bij het ontdekken van een gitaar. Om het instrument volledig te beheersen moet je ook gitaar akkoorden leren. In deze blog geven we je vast wat achtergrond zodat je weet waarom het leren van gitaar akkoorden écht de moeite waard is en hoe je dit het beste kunt aanvliegen. ...

Gerelateerde producten

Chatten