Afweging: elektrische gitaar of akoestisch?

Afweging: elektrische gitaar of akoestisch?

De keuze tussen een elektrische gitaar of akoestische is een van de moeilijkste keuzes die je als beginnend gitarist moet maken. De één is stapelgek op het geluid van een elektrische gitaar, terwijl een ander juist volop geniet van een akoestische gitaar. Na het lezen van dit blog hoop ik dat je voldoende informatie hebt om een afweging te kunnen maken tussen een elektrische gitaar of akoestische.

Voor- en nadelen akoestische gitaren

De akoestische gitaar kent twee soorten: de klassieke gitaar en de westerngitaar. De klassieke gitaar, ook wel Spaanse gitaar genoemd, kun je herkennen aan de warme klanken en geeft een vol en natuurlijk geluid. Zoals de naam doet vermoeden, is het vooral geschikt voor klassieke en Spaanstalige muziek. De westerngitaar geeft juist een helder, fel geluid weer en wordt vooral gebruikt bij muziekstijlen als country en pop. De akoestische gitaar heeft meerdere voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen akoestische gitaar

 • Eenvoudig op te starten: Het grootste voordeel van een akoestische gitaar is dat je geen versterker en extra kabels nodig hebt. Door de holle klankkast hoef je de gitaar alleen van de standaard te halen en ben je direct klaar om te spelen. Door de holle klankkast is het bijvoorbeeld gemakkelijker om direct te spelen als je tijdens een kampvuur een gitaar in je handen gedrukt krijgt.
 • Relatief goedkoop: In verhouding tot een elektrische gitaar zie je dat de prijs van een akoestische gitaar voor beginners vaak aangenamer is. Doordat deze gitaar geen extra accessoires zoals een versterker en andere benodigde kabels nodig heeft, is de aanschafprijs relatief laag.
 • Weinig kwetsbare onderdelen: Een ander voordeel van een akoestische gitaar is dat er weinig kwetsbare onderdelen zijn. Uiteraard zul je wel eens een kapotte snaar moeten vervangen en de gitaar moeten stemmen, maar dat is vaak het enige onderhoud aan een akoestische gitaar.

Nadelen akoestische gitaar

 • Lastiger te bespelen: De nylon snaren van een akoestische gitaar worden beschouwd als lastiger om te bespelen. Door de hoogte en dikte van de snaren is het namelijk zwaarder om akkoorden en noten te spelen. Hoewel het dus lastiger te bespelen is, is het voordeel wel dat ze minder pijn aan de vingertoppen doen dan stalen snaren.
 • Minder geschikt voor een band: Doordat een akoestische gitaar moeilijker te versterken is, is het ook minder geschikt voor een band. Met een akoestische gitaar kom je vaak niet boven instrumenten als een drumstel uit, waardoor je vaak een versterker nodig hebt in een band.
 • Minder variërende geluiden: Hoewel de holle klankkast een groot voordeel is voor een mooi en natuurlijk geluid, kan het ook een nadeel zijn. De klankkast zorgt er namelijk ook voor dat je minder kunt variëren met geluiden zoals bij een elektrische gitaar met versterker.

Akoestische gitaar

Voor- en nadelen elektrische gitaar

Nu je de voor- en nadelen van de akoestische gitaar weet, is het tijd om je te verdiepen in de plus- en minpunten van een elektrische gitaar. Veel gitaristen met een elektrische gitaar kiezen ervoor om rock en metal te spelen, maar de mogelijkheden van een elektrische gitaar zijn oneindig.

Voordelen elektrische gitaar

 • Geluid op koptelefoon: Het voordeel van een elektrische gitaar is dat het geluid van een elektrische gitaar ook via een koptelefoon is af te spelen. Door een koptelefoon te gebruiken hebben huisgenoten of buren geen last van geluidshinder. Door die koptelefoon kun jij gerust de hele dag oefenen, zonder gestoord te worden door klagende huisgenoten of buren die geluidshinder ondervinden.
 • Veel verschillende klanken: Niet alleen het volume van een elektrische manier is gemakkelijk te regelen. Op een elektrische gitaar zijn ook veel verschillende klanken te spelen, waardoor je voor variatie kan zorgen. Op de meeste versterkers kun je een bepaalde klank selecteren, waardoor je meerdere geluiden kan spelen. Bovendien vervorm je met gitaarpedalen het geluid en kan een gitaarpedaal door de frequentie bepalen of de toon van de snaar juist.
 • Snaren gemakkelijk te vervangen: Het vervangen van snaren van een elektrische gitaar is in vergelijking met de klassieke gitaar relatief gemakkelijk. Wil je weten hoe je de snaren stap voor stap vervangt? Lees dan dit blog!

Nadelen elektrische gitaar

 • Redelijk prijzig: Bij de aanschaf van een elektrische gitaar komt meer kijken dan bij een akoestische gitaar. Je koopt namelijk niet alleen een gitaar, maar hebt bijvoorbeeld ook een versterker nodig. Door deze accessoires is de aanschafprijs aan de prijzige kant.
 • Kan niet automatisch op een akoestische gitaar spelen: Hoewel je wellicht wel met een elektrische gitaar uit de voeten kunt, betekent dat niet dat je dit ook op een akoestische gitaar kunt. Het kost, zeker in het begin, meer moeite om geluid uit een akoestische gitaar te krijgen dan uit een elektrische gitaar.
 • Stalen snaren: Hoewel de stalen snaren van een elektrische gitaar in het begin pijn kunnen doen aan je vingertoppen, zorgt het wel voor een mooie klank. Na een tijdje gitaar spelen, wennen je vingers aan het vele spelen waardoor de pijn vanzelf verdwijnt. Bij een gitaar met stalen snaren heb je automatisch ook een dunnere hals, waardoor je minder ruimte hebt om de juiste noten en akkoorden te spelen.

Elektrische gitaar

Wat moet ik kiezen: een elektrische of akoestische gitaar?

Uiteraard kun je na het lezen van dit blog nog steeds twijfels hebben of je gaat voor een elektrische gitaar of akoestische. Maar nu je de voor- en nadelen van beide modellen weet en tegen elkaar hebt kunnen afstrepen, is het vooral een persoonlijke keuze.

Voor de grootste liefhebber van rock of jazz, is de elektrische gitaar op het lijf geschreven. Terwijl muziekstijlen als popmuziek of blues vooral geschikt zijn op een akoestische gitaar. Bij het maken van deze keuze is het ook handig om eens te kijken wat jouw favoriete band of artiest gebruikt. We kunnen het ons namelijk goed voorstellen dat je veel plezier haalt uit het vergelijken van jezelf met een van je idolen. Hoe vet is het om op hetzelfde soort gitaar te spelen als jouw muzikale held?

De keuze tussen een elektrische gitaar of akoestische blijft absoluut geen gemakkelijke, daarom is het ook goed om zowel de elektrische gitaar als akoestische uit te proberen. Hierdoor weet je wat voor je gevoel fijner speelt en weet je precies wat je kan verwachten. Bij aankoop van een gitaar bij MaxiAxi kun je deze zelfs gratis terugsturen.

Of je nu voor een elektrische gitaar of akoestische gaat, bij MaxiAxi ben je aan het juiste adres! Ben je er eindelijk achter welk type gitaar bij je past, maar heb je nog hulp nodig bij het kiezen van een model? Neem gerust contact op met een van onze productspecialisten, ze helpen je graag verder.

Gerelateerde berichten
Wanneer je gitaar wil leren spelen kom je er vast al snel achter dat het gitaar leren spelen nog niet zo makkelijk is als sommige gitaristen doen lijken. Gitaar leren spelen kost tijd en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig. Wil jij gitaar leren spelen? Wij geven je 5 tips om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Akkoorden gitaar leren ...
Gitaarsnaren vervangen is voor elke gitarist een steeds terugkerende bezigheid. Het belangrijkste onderdeel van elke gitaar zijn de snaren. Logisch dat het gitaar onderhoud dus van groot belang is en bijgehouden moet worden. Gitaarsnaren vervangen is voor de beginnende gitarist niet direct gemakkelijk. Vaak gaat een eerste keer gitaarsnaren ...
Het gitaar stemmen is zeker als beginnende gitarist behoorlijk lastig. Heb je nog nooit eerder een gitaar gestemd of heb je er nog flink wat moeite mee? In deze blog helpen we je en leggen we je alles uit over gitaar stemmen. Zo kan jij binnen no-time goed een gitaar stemmen. Waarom een gitaar stemmen? Een gitaar is een snaarinstrument en vrijwel...
Gitaar akkoorden zijn een van de belangrijkste zaken die je tegenkomt bij het ontdekken van een gitaar. Om het instrument volledig te beheersen moet je ook gitaar akkoorden leren. In deze blog geven we je vast wat achtergrond zodat je weet waarom het leren van gitaar akkoorden écht de moeite waard is en hoe je dit het beste kunt aanvliegen. ...
Chatten