Gitaarles: is het écht nodig?

Gitaarles: is het écht nodig?

Wil je graag gitaar leren spelen, maar vraag je je af of je gitaarles écht nodig hebt? Ondanks dat het internet veel te bieden heeft om een begin te maken met het gitaar leren spelen, raden wij gitaarles zeker aan. In dit blog leggen wij je graag uit waarom gitaarles een aanrader is en beantwoorden wij de vraag: waar moet een goede gitaarles aan voldoen?

Wat leer je op gitaarles?

Er zitten veel voordelen aan het nemen van gitaarles, maar een veelgestelde vraag van beginnende gitaristen is: wat leer je er precies? Die vraag is goed te begrijpen, omdat er maar weinig duidelijke leerpunten op het internet te vinden zijn. Uit onze eigen ervaring is naar boven gekomen dat de onderstaande punten het belangrijkste zijn:

 • De juiste basistechnieken, methodes en principes: In het begin moet je de onmisbare basistechnieken, zoals basis akkoorden, onder de knie krijgen. Een gitaarleraar kent de fijne kneepjes van het vak, waardoor hij jou deze juiste technieken, methodes en principes op een gemakkelijke manier kan leren. Over het algemeen leer je ook hoe je een gitaar moet stemmen. Daarnaast kun je ons blog lezen over het gitaar stemmen.

 • Een goede houding: Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt. Welke houding voor jouw lichaam het beste is? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat elk lichaam anders is. Bij (goede) gitaarles voorkomt een docent dat je de verkeerde houding aanhoudt of aanleert.

 • Multitasken, plannen en je coördinatie verbeteren: Als gitarist moet je veel handelingen tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Je moet noten en akkoorden lezen, je hand goed positioneren en je moet je linker- en rechterhand tegelijkertijd twee diverse handelingen laten doen. Met je linkerhand speel je namelijk de akkoorden en met de rechterhand sla je de snaren aan. Hoewel dit een lastig punt lijkt, kan iedereen dit leren: ook jij!

Gitaar leren spelen

Waar moet een goede gitaarles aan voldoen?

 • Direct terugkoppeling: Het voordeel van het volgen van gitaarles is dat je direct terugkoppeling van de docent krijgt. Door deze feedback kun je direct aan de slag met dingen die beter moeten en weet je waar je in het vervolg op moet letten. Hierdoor weet je zeker dat je jezelf niet de verkeerde manier aanleert en dat je op de goede weg bent.

 • Motiverende woorden: Iedere gitarist heeft weleens een mindere periode, maar ook dan is het belangrijk om gitaar te blijven spelen. Een gitaarleraar kan je door je ‘gitaardipje’ helpen door je te blijven motiveren om te oefenen.

 • Eigen liedkeuze: Veel beginnende gitaristen hebben bepaalde nummers, die ze graag willen leren spelen. Er zijn ook gitaarleraren die je nummers kunnen leren zonder dat je noten hoeft te kunnen lezen. Bij de keuze voor een gitaarleraar of gitaarschool kun je deze voorwaarde ook zeker meenemen.

 • Voldoende uitdaging: Een gitaarleraar moet je voldoende uitdaging bieden, zodat je telkens weer nieuwe dingen leert. Als er te weinig uitdaging is, kan het op een gegeven moment moeilijk worden om motivatie op te blijven brengen. Dit is een van de belangrijkste punten waar een docent voor moet waken.

 • Niveaubepaling: Er zit veel verschil in het niveau van beginnende gitaristen. De ene heeft na een keer oefenen de basis akkoorden onder de knie, waar de ander er misschien meerdere lessen voor nodig heeft. Voor een gitaarleraar is dat het moment om in te schatten op welk niveau de gitarist zit. Door die inschatting kun jij eerder bereiken wat jij wil.

Wat zijn de tarieven van gitaarles?

Als we kijken naar de kosten van individuele lessen van 30 minuten kost het gemiddeld € 24,00 euro per les. De gemiddelde prijs bij het volgen van groepsles ligt op € 16,50 euro. Wanneer je 45 minuten of één uur les hebt, zal dit tarief uiteraard ook hoger worden

Het zal je vast zijn opgevallen dat er veel aanbieders voor zowel ‘offline’ als online gitaarles zijn en dat daarbij veel verschil tussen de tarieven zit. Een van de redenen van die prijsverschillen is de mogelijkheid om gitaarles te volgen in een groep. Bij een groepsles betaal je minder, maar krijg je ook minder persoonlijke aandacht omdat de docent zijn tijd moet verdelen over meerdere leerlingen. Daarnaast zorgt het verschil in lesduur van zo’n les ook voor een groot prijsverschil. Zo zal een gitaarschool of gitaardocent voor een gitaarles van 30 à 40 minuten een minder hoog tarieven rekenen, dan bij een les van één uur.

Gitaar leren spelen met een app

Zijn er goede alternatieven?

Hoewel veel gitaristen juist les hebben bij een muziekschool of docent zijn er ook enkele alternatieven om jezelf gitaar te leren spelen. Zo zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden voor online gitaarlessen op YouTube of bij muziekscholen en gitaardocenten. Onderstaand de meest gekozen alternatieven op een rijtje:

 • Gitaarleraar via een webcam: Zoals beschreven in dit blog is het om verschillende redenen goed om een docent te hebben die je motiveert en helpt bij het gitaar leren spelen. Hoewel een fysieke les voor veel gitaristen de voorkeur geniet, kunnen er tegenwoordig ook prima lessen aangeboden worden via bijvoorbeeld Zoom of Microsoft Teams. Het grote voordeel van deze online lessen is dat het je veel geld en tijd kan besparen, omdat je de les vanuit huis kunt volgen.
 • Via YouTube: In een eerder geschreven blog over YouTube gitaar leren spelen schreven we over de voor- en nadelen van het gitaar leren spelen met behulp van YouTube en gaven we vijf bekende YouTube-gitaristen die goede online gitaarlessen gratis aanbieden.
 • Muziekboeken: Hoewel muziekboeken tegenwoordig minder gebruikt worden om gitaar te leren spelen dan vroeger, is het nog steeds mogelijk om te leren via de muziekboeken. Er verschijnen jaarlijks nog steeds muziekboeken voor beginners, denk bijvoorbeeld aan: ‘Gitaar Starter deel 1’ of ‘Gitaar spelen voor Dummies’.

Wil je gitaar leren spelen met een van de hierboven beschreven alternatieven? Tenzij je een uitmuntende zelfdiscipline hebt, raden wij je dit niet aan. Zeker om de basistechnieken snel onder de knie te krijgen, is het verstandig om gitaarles te nemen. Juist tijdens zo’n les word je gewezen op iets wat beter moet en leer je wat je moet weten om een goede gitarist te worden. Jezelf gitaar leren spelen is simpelweg het lastigste pad om te bewandelen. Naast de moeilijkheidsgraad kost het ook veel tijd om iets af te leren, wanneer je iets verkeerd hebt aangeleerd.

Gitarist worden?

Na het lezen van dit blog weet je precies wat je leert op gitaarles, maar weet je ook welke alternatieven er zijn om gitaar te leren spelen zonder les. Zoals je hebt kunnen lezen: iedereen kan gitarist worden, al vergt het veel energie en tijd. Hopelijk hebben wij je met het schrijven van dit blog met een goede redenatie kunnen motiveren om ook te starten met gitaarles!

Ben je nog op zoek naar een gitaar starterset? MaxiAxi heeft complete gitaarsets voor zowel de akoestische gitaar als de elektrische gitaar! Heb je na het lezen van dit blog toch nog vragen? Neem dan nog contact op met onze productspecialisten, zij helpen je graag verder!

Chatten