Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard?

Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard?

Keyboard spelen is goed voor je hersenen, hand-oog coördinatie en zelfvertrouwen. Het is bovenal ontzettend leuk, laagdrempelig en hoeft zeker niet duur te zijn. Alle redenen om te beginnen met keyboard spelen!

Een keyboard is veel meer dan een piano

Dat het keyboard oorspronkelijk afstamt van de piano zal je niet verbazen. Het keyboard is voornamelijk ontstaan omdat mensen op deze manier veel voordeliger een “piano” in huis konden halen, die ook nog eens veel minder ruimte in beslag nam. Vervolgens is het keyboard doorontwikkeld tot een instrument dat veel meer is dan een piano.

Een keyboard heeft in ieder geval ingebouwde speaker en daarnaast talloze voorgeprogrammeerde tonen, melodieën en ritmes van verschillende muziekinstrumenten aan boord waarmee je in feite je eigen muziek kunt begeleiden. Ook kun je je eigen opnames maken en die vervolgens als begeleiding gebruiken.

Een keyboard heeft verder nog talloze functies die we in deze blog verder gaan benoemen en uitleggen. Hopelijk helpt het je bij het maken van een keuze voor jouw ideale keyboard.

Keyboard leren spelen

Zoals voor veel dingen geldt, wordt keyboard spelen pas echt leuk als je het een beetje kunt. Leren gaat het snelst wanneer het leuk is. Daarom hebben wij een aantal keyboards met ingebouwde trainingsfunctie. Met deze ingebouwde 3-staps trainingsfunctie leer je de toetsen goed kennen en train je jezelf om moeiteloos de juiste toets te vinden.

Een ander hulpmiddel bij het leren spelen zijn keyboardstickers. Door deze stickers op de toetsen van je keyboard te plakken zie je namelijk eenvoudig welke noot overeenkomt met welke toets van je keyboard. Dit kan een erg handig hulpmiddel zijn. Je zult merken dat je de stickers na verloop van tijd steeds minder nodig zult hebben.

Keyboard leren spelen met een app

Een andere mogelijkheid, geschikt voor alle keyboards, is het leren door middel van een app. Spelenderwijs leren is een erg succesvolle methode. Dat geldt in feite voor het leren van alles, maar onze ervaring is dat dit zeker ook geldt voor keyboard spelen. Een app kan hier heel goed bij helpen en daarom delen we graag onze favoriete app met je: Simply Piano van JoyTunes

Er zitten erg veel verschillende nummers in de app waaruit je kunt kiezen. Vervolgens kun je meespelen met de muziek waarbij de microfoon van je tablet (of telefoon) het geluid van je keyboard opvangt en controleert of je het goed doet. Vervolgens krijg je instructies om je spel mee te kunnen verbeteren. Erg leerzaam en leuk!

Leer keyboard spelen met de Simply Piano app

Doordat de microfoon van je tablet simpelweg het geluid van je keyboard oppikt, is er geen enkele verdere verbinding met het keyboard nodig. Zet je tablet aan en klaar ben je!

Goed om te weten… De introductielessen van Simply Piano zijn helemaal gratis dus probeer het gerust uit. Vervolgens kun je eventueel een abonnement nemen vanaf € 7,99 per maand. Alsnog stukken voordeliger dan een muziekleraar.

Keyboards voor beginners

We hebben een aantal betaalbare instapmodellen die perfect zijn om te ontdekken of keyboard spelen iets voor jou is. Een keyboard voor beginners heeft vrijwel altijd 61 toetsen, omdat dit vaak de standaard is voor muziekles en vaak zelfs geadviseerd wordt. Je hebt hierop voldoende ruimte om met twee handen te spelen zonder dat het onnodig uitgebreid, ingewikkeld of duur wordt.

Onze MAX KB4, MAX KB1 en MAX KB2 zijn keyboards voor beginners. Ze beschikken allemaal over de eerder genoemde ingebouwde trainingsfunctie en er kan een koptelefoon op worden aangesloten zodat je in alle rust en stilte geconcentreerd kunt oefenen zonder dat anderen er last van hebben.

MAX KB1 keyboard met 61 toetsen en trainingsfunctie

MAX KB1 keyboard met 61 toetsen en trainingsfunctie

Keyboards voor gevorderden

Ook voor de gevorderde keyboardspelers hebben wij een erg mooi aanbod. We adviseren voor de gevorderde om in ieder geval te kiezen voor een model Keyboards met aanslaggevoelige toetsen. Daar komen we verderop in dit blog nog even op terug.

De Keyboard MAX KB1 is een perfecte optie voor de gevorderde. Dit semiprofessionele apparaat klinkt als een echte piano, heeft een ingebouwde mp3-speler en record functie om rhythms op te kunnen nemen en later weer te gebruiken. Het aantal mogelijkheden en functionaliteiten is enorm.

Digitale piano met 88 toetsen

Ons topmodel is de MAX KB6, een keyboard met 88 toetsen. Of het nu voor de studio, op het podium of thuis is, de KB6 is perfect geschikt. De licht verzwaarde toetsen geven het gevoel van een echte akoestische piano. Ook het aantal van maar liefst 88 toetsen komt overeen met een piano waardoor dit keyboard absoluut de beste keuze is wanneer je de klank en het gevoel van een echte piano wilt ervaren.

MAX KB6 keyboard met 88 toetsen

MAX KB6 keyboard "digitale piano" met 88 toetsen

Keyboards voor kinderen

Kinderen kunnen over het algemeen beter overweg met een toetsinstrument met wat minder toetsen omdat hun armen simpelweg wat kort zijn om een breed toetsenbord goed te kunnen bespelen. Onze KB8 en KB7 keyboards springen daar perfect op in. Deze keyboards hebben 49 of 54 toetsen en zijn daarmee voor kinderen perfect geschikt om mee te beginnen. Het zijn desondanks volwaardige keyboards met een leuk aantal functionaliteiten zoals demonstratiesongs, koptelefooningang en voldoende instellingen om het geluid aan te kunnen passen naar je wensen.

Ook kun je je eigen meesterwerken opnemen en terugluisteren door middel van de opnamefunctie. Al deze eigenschappen maken de keyboards overigens ook erg populair bij volwassenen.

Keyboard keuzehulp

Het kiezen van het juiste keyboard kan misschien lastig zijn. We willen het je natuurlijk zo eenvoudig mogelijk maken en daarom hebben we de keyboard keuzehulp ontwikkeld.

Aanslaggevoelige toetsen

Deze term heb je misschien al vaker langs zien komen, maar wat zijn aanslaggevoelige toetsen nu precies? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Bij een keyboard zonder aanslaggevoelige toetsen maakt het niet uit hoe hard je een toets aanslaat, de toon klinkt altijd even hard. Bij een keyboard met aanslaggevoelige toetsen is dit anders en krijg je door de toetsen hard of zacht aan te slaan klanken van verschillende volumes. Op deze manier krijg je een dynamischer en natuurlijker geluid.

Accessoires voor keyboards

Keyboardstandaard en keyboardbank
Een keyboardstandaard en keyboardbank zijn vooral erg handig wanneer je vaak op verschillende locaties speel. Dan weet je in ieder geval zeker dat je je keyboard goed kunt neerzetten en er op de goede hoogte aan kunt zitten. Om het netjes af te maken kun je ervoor kiezen om er een hoes voor je keyboardstandaard bij te kopen. Dat maakt het geheel net wat professioneler. Het is zelfs mogelijk om een lichteffect onder deze hoes te plaatsen voor de perfecte sfeer.

Keyboardtas
Een keyboardtas is er handig om je keyboard makkelijk en veilig in te kunnen vervoeren.

Keyboard met koptelefoon
Met een keyboard met koptelefoon kun je lekker in alle rust, ongestoord en zonder dat je iemand tot last bent oefenen. Dat is een aanrader, zeker als je net begint.

Keyboardstickers
We hebben het hierboven al benoemd. Keyboardstickers kun je op de toetsen plakken om daarmee makkelijker te kunnen zien welke toets je hebben moet. Dit is erg handig is onze ervaring.

Muziekstandaard
Een muziekstandaard is in ieder geval bij alle Max keyboards overbodig want die beschikken over een vaste standaard om je bladmuziek of tablet eenvoudig op te kunnen plaatsen.

Het is goed om te weten dat we ook complete keyboardsets hebben met daarin alle benodigde accessoires voor de beginner.

MAX KB1SET keyboardset voor de beginner - Met bankje, standaard en hoofdtelefoon

MAX KB1SET keyboardset voor de beginner - Met bankje, standaard en hoofdtelefoon

Bekijk alle keyboards:

Hieronder zetten we de keyboards per aantal toetsen op een rijtje, maar we hebben het nog gemakkelijker gemaakt en hebben ook een carrousel gemaakt met al onze keyboards!

 

 

Welk keyboard moet ik kiezen?

Hopelijk heb je met de bovenstaande informatie een helder beeld gekregen over de verschillende keyboards en helpt het je bij het maken van een keuze. Uiteraard kun je voor advies op maat ook altijd contact met ons opnemen. De productexperts van onze klantenservice helpen je graag.

Gerelateerde berichten
Wil jij graag keyboard leren spelen? Zeker doen! Keyboard spelen is hartstikke leuk. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig als je een leuk deuntje wilt spelen op dit instrument? Onlangs hebben we er al kort aandacht aan besteet in het blog Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard? Nu willen we graag wat dieper ingaan op het ...
Bij het kiezen van een keyboard is het voor zowel de beginner als de gevorderde toetsenist belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Er zijn veel verschillende keyboards op de markt, we begrijpen het dan ook goed als je enigszins overweldigd bent door de hoeveelheid keuzes die er zijn. Daarom leggen we je in deze blog de verschillen uit en ...
Bij MaxiAxi zijn de keyboards niet meer uit het assortiment weg te denken. Door de jaren heen hebben we naast de geluidsinstallaties, discoverlichting, DJ gear en aanverwanten ook het assortiment in instrumenten steeds verder uitgebreid. Een recente toevoeging op dit assortiment zijn de keyboards met lichtgevende toetsen. In deze blog vertellen we ...
Wanneer je als beginner je eerste keyboard hebt aangeschaft en vervolgens noten wil leren spelen vraag je je vast af hoe je dit het beste aan kan pakken. Daarom vertellen we je in deze blog kort welke noten er allemaal zijn en gaan we dieper in op hoe je keyboard noten kan leren spelen. Welke keyboard noten zijn er? Een keyboard kan over wel 88 ...

Gerelateerde producten

Chatten