Hoeveel toetsen heeft een keyboard?

Hoeveel toetsen heeft een keyboard?

Bij het kiezen van een keyboard is het voor zowel de beginner als de gevorderde toetsenist belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Er zijn veel verschillende keyboards op de markt, we begrijpen het dan ook goed als je enigszins overweldigd bent door de hoeveelheid keuzes die er zijn. Daarom leggen we je in deze blog de verschillen uit en vertellen we je waar je tijdens het maken van een keuze op moet letten.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard?

Een keyboard heeft 61 toetsen. Er zijn echter ook modellen met 49 en 88 toetsen. De keyboards met 49 toetsen zijn ideaal voor kinderen, 61 toetsen zijn juist het meest gangbare model en worden aanraden door muziekscholen. Tot slot heb je natuurlijk keyboards met 88 toetsen, deze komen het meest in de buurt van een piano en zijn bedoeld voor de meer gevorderde speler die zoekt naar dynamiek en variatie. Uiteraard hangt je keuze voor het aantal toetsen erg samen met dat waar jij behoefte aan hebt. Daarom is het belangrijk om te weten welke toetsconfiguraties er allemaal mogelijk zijn. Om dit duidelijk uiteen te zetten bespreken we hieronder de meest voorkomende toetsaantallen.

Keyboard met 49 toetsen:

Het keyboard met 49 toetsen is momenteel het kleinste formaat keyboard in ons assortiment. Met 49 toetsen beschik je over 4 octaven. Wil je een begeleidingspartij met je linkerhand spelen en een solo stuk met je rechterhand? Dan heb je wel minstens 49 toetsen nodig. Dat dit het kleinste model is wil niet meteen zeggen dat het enkel voor kinderen bedoeld is. Een keyboard met 49 toetsen is voor zowel kinderen als volwassenen erg geschikt. Door de hoeveelheid toetsen is dit model erg handzaam wat natuurlijk vele voordelen met zich mee brengt. Zo zijn keyboards met 49 toetsen vaak gemakkelijk mee te nemen op reis maar je bergt dit keyboard natuurlijk ook makkelijk op wanneer je niet continu een keyboard in je woonkamer wil hebben staan. Een nadeel van een keyboard met 49 toetsen is dat ze niet worden aangeraden voor bijvoorbeeld muzieklessen. Dit omdat de mogelijkheid om alle nummers mee te spelen beperkt, is en je niet over een al te ruime hoeveelheid expressiemogelijkheden beschikt.

Keyboard met 61 toetsen:

Een keyboard met 61 toetsen is het meest gangbare model. Met 61 toetsen heb je een relatief groot bereik. Hierdoor kan je al heel erg veel nummers compleet meespelen en beschik je ook over voldoende expressiemogelijkheden. Wanneer je begint met het volgen van keyboardlessen is een keyboard met 61 toetsen zeker aan te raden. Je beschikt over voldoende toetsen om goed te leren spelen, maar het keyboard blijft relatief compact en overzichtelijk. Veel muziekscholen raden een keyboard met 61 toetsen dan ook aan voor muzieklessen door de voordelen die het met zich meebrengt.

Keyboard met 88 toetsen:

Een echte piano heeft in totaal 88 toetsen, 52 van deze toetsen zijn wit en 36 toetsen zijn zwart. Een keyboard met 88 toetsen is qua toetsconfiguratie identiek aan het toetsenbord (klavier) van een piano hierdoor wordt een keyboard met 88 toetsen ook wel een digitale piano genoemd.

Wanneer je echt alle mogelijke keyboard en/of pianomuziek wil kunnen spelen is een keyboard met 88 toetsen erg geschikt. Als beginner zal je nog niet direct een keyboard met 88 toetsen nodig hebben, maar naarmate je spel vordert, zorgt een keyboard met 88 toetsen voor meer ruimte voor dynamiek en variatie in je spel. Dit model is perfect voor de persoon die al een tijdje speelt en meer wil halen uit zijn of haar keyboardspel, maar natuurlijk ook voor de persoon die over optimale doorgroeimogelijkheden wil beschikken.

Welke toetsen zijn er?

Laten we beginnen met de basis. Een keyboard heeft net als een piano grote witte en kleine zwarte toetsen. Bij vrijwel alle moderne toetsenborden zijn de zeven 'natuurlijke' noten van een octaaf de witte toetsen en de vijf halve noten hiertussen zijn de zwarte toetsen op je keyboard.

Daarnaast zijn er verschillende afmetingen van deze zwarte en witte toetsen verkrijgbaar. Naar de standaard afmeting wordt verwezen met de term "full size toetsen" naast deze full size toetsen zijn er ook nog keyboards met kleinere toetsen. Vaak vind je deze kleinere toetsen terug op keyboards die specifiek zijn bedoeld voor kinderen. Het spelen wordt dankzij deze kleinere toetsen iets gemakkelijker voor kinderen met kleine handen.

Een selectie:

Je weet nu precies het verschil tussen 49, 61 en 88 toetsen en dus is het tijd om een keuze te maken voor een keyboard. Hieronder vind je onze keyboards in een mooie carrousel. Weet je het toch niet helemaal zeker? Iets verder in deze blog vind je een keyboard keuzehulp!

 

 

Keyboard keuzehulp

Het kiezen van het juiste keyboard kan misschien lastig zijn. We willen het je natuurlijk zo eenvoudig mogelijk maken en daarom hebben we de keyboard keuzehulp ontwikkeld.

Wat is een keyboard met aanslaggevoelige toetsen?

Naast het aantal toetsen en het formaat van de toetsen is er nog een belangrijke onderscheidende factor. Er zijn namelijk keyboards met aanslaggevoelige toetsen en er zijn keyboards die dat niet hebben. Keyboards met aanslaggevoelige toetsen maken het mogelijk meer dynamiek in je spel te leggen. Wanneer de toetsen harder worden ingedrukt, is de klank die uit het keyboard komt ook harder. En wanneer je de toetsen zachtjes indrukt, zal het spel zachter klinken.

Waar moet ik nog meer op letten bij het kopen van een keyboard?

Naast het soort toetsen en het aantal toetsen zijn er nog veel andere verschillen tussen keyboards. Zo beschikken veel keyboards over timbres, dit zijn modussen waarin je het keyboard bijvoorbeeld als orgel, marimba of viool laat klinken. Daarnaast beschikken de meeste keyboards over ingebouwde ritmesecties en demo liedjes zodat je mee kan spelen. 

Naast het aantal toetsen en het soort toetsen en de verschillende functies zijn er nog meer zaken die je in overweging kunt nemen om zo de meest geschikte keuze te maken voor een keyboard. Hiervoor adviseren we je om onderstaande blogs ook eens te lezen. Daarnaast staan onze productspecialisten natuurlijk klaar om jou te helpen indien je er zelf niet uitkomt.

Gerelateerde berichten
Keyboard spelen is goed voor je hersenen, hand-oog coördinatie en zelfvertrouwen. Het is bovenal ontzettend leuk, laagdrempelig en hoeft zeker niet duur te zijn. Alle redenen om te beginnen met keyboard spelen! Een keyboard is veel meer dan een piano Dat het keyboard oorspronkelijk afstamt van de piano zal je niet verbazen. Het keyboard is ...
Ontdek de magie van keyboard spelen met MaxiAxi.com, helemaal gratis! In samenwerking met Online Muziek Academie bieden wij je 25 volledig gratis online keyboardlessen aan.Deze keyboardlessen zijn perfect voor beginners en zullen je stap voor stap begeleiden bij het leren spelen. Duizenden potentiële Mozarts gingen je voor: schrijf je gratis in...
Wanneer je als beginner je eerste keyboard hebt aangeschaft en vervolgens noten wil leren spelen vraag je je vast af hoe je dit het beste aan kan pakken. Daarom vertellen we je in deze blog kort welke noten er allemaal zijn en gaan we dieper in op hoe je keyboard noten kan leren spelen. Welke keyboard noten zijn er? Een keyboard kan over wel 88 ...
De keuze tussen een keyboard en piano wordt steeds lastiger door de ontwikkelingen rondom het keyboard. Waar het keyboard de afgelopen jaren verscheidene ontwikkelingen heeft doorgemaakt, is dat voor een piano een stuk minder het geval. Om je keuze een stukje makkelijker te maken, bespreken we in dit blog de verschillen tussen een keyboard en piano...

Gerelateerde producten

Chatten