Alles wat je moet weten over keyboard noten

Alles wat je moet weten over keyboard noten

Wanneer je als beginner je eerste keyboard hebt aangeschaft en vervolgens noten wil leren spelen vraag je je vast af hoe je dit het beste aan kan pakken. Daarom vertellen we je in deze blog kort welke noten er allemaal zijn en gaan we dieper in op hoe je keyboard noten kan leren spelen.

Welke keyboard noten zijn er?

Een keyboard kan over wel 88 verschillende toetsen beschikken. Dat wil echter niet zeggen dat het keyboard over 88 totaal andere noten beschikt. De noten zoals we die kennen zijn A, B, C, D, E, F en G en deze noten komen terug over het hele keyboard maar vaak steeds een octaaf (of meer) hoger. De gebruikelijke octaaf bestaat uit vijf hele en twee halve toonafstanden. Daarnaast beschikt een keyboard over zwarte toetsen, deze toetsen zijn voor de halve stappen tussen de tonen.

Stickers voor keyboard noten

Om beginners te helpen zijn er handige keyboard stickers. Deze keyboard stickers plak je op de toetsen van je keyboard zodat zichtbaar wordt welke toets precies correspondeert met welke noot. Hierdoor zie je dus in één oogopslag welke toets je aan moet slaan. Het spelen met bladmuziek wordt zo een stuk gemakkelijker. Maar ook wanneer je zonder bladmuziek wil spelen is het belangrijk om te leren hoe elke noot precies heet en dat leer je snel met behulp van de keyboard stickers.

Is het nodig om noten te leren lezen?

Het is niet per se nodig om bladmuziek te leren lezen om keyboard te kunnen spelen. Zo zijn er velen die nummers leren spelen door te zien welke toetsen er precies ingedrukt moeten worden. Het keyboard leent zich vrij goed voor dit visuele leren en daarom is het dus ook zeker mogelijk om keyboard te spelen zonder dat je noten kan lezen. Op basis hiervan werken ook veel leermethodes met apps die we zometeen bespreken. Maar ook leren velen het keyboard spelen door het kijken van YouTube video’s. Zo wordt het nummer dat je wil leren voorgedaan door iemand en is de snelheid van de video vaak aangepast naar een snelheid waarop je het nummer gemakkelijker kan leren spelen op je keyboard. Ook zijn er video’s waarbij er niemand is te zien die daadwerkelijk speelt maar waarbij het toetsenbord en de noten die je moet spelen worden weergegeven. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder: 

Keyboard noten leren spelen met app

We hadden het er net al kort even over maar er zijn dus vele apps waarmee je piano kan leren spelen. Apps als Simply Piano, Piano Maestro en Piano Dust Buster zijn bijvoorbeeld veelgebruikte apps. Deze apps laten, net zoals de YouTube video’s die we hiervoor besproken hebben, zien welke toetsen je wanneer in moet drukken. Het verschil is echter dat de apps ook gebruik kunnen maken van de microfoon in je telefoon of tablet. Zo kan de app dus aangeven of je goed of fout zit. Daarnaast werken deze apps ook met diverse leermethoden waardoor je geleidelijk beter wordt in het keyboard spelen. Al met al is dit dus een heel leuke manier om keyboard te leren spelen. Het enige nadeel is dat vingerzettingen niet heel nauw onder de loep worden genomen. Dat is bij makkelijke nummers vaak niet zo’n ramp maar wanneer het moeilijker wordt kan je hierdoor nog wel eens tekort schieten. Daarom is het kijken van een aantal YouTube video's over dit onderwerp of het nemen van een paar lessen van een echte leraar ook aan te raden.

Keyboard noten leren spelen voor kinderen

Wanneer je kind keyboard noten wil leren spelen zijn er een aantal zaken belangrijk. Zo is het voor jonge kinderen belangrijk dat het overzichtelijk blijft. Daarom raden we voor jonge kinderen aan om klein te beginnen met bijvoorbeeld een keyboard met 49 of een keyboard met 61 toetsen. Zo heb je als beginner niet gelijk een hele rits aan toetsen voor je neus (88 bijvoorbeeld) en dat maakt het leren iets gemakkelijker. Daarnaast is het belangrijk niet te grote stappen te willen zetten, het leren spelen moet vooral leuk zijn. Daarom raden we aan te beginnen met het leren van gemakkelijke nummers die herkenbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan "De wielen van de bus", "Baby shark" en "We maken een kringetje". Mocht het meespelen na een tijdje oefenen nog niet helemaal lukken dan is het aan te raden om de nummers iets te vertragen. Zodra het op een langzamer tempo lukt kan je door naar een iets sneller tempo.

Tot slot

Er zijn heel veel manieren om keyboard noten te leren spelen. Gelukkig krijgt elke beginner het door veel te oefenen uiteindelijk wel onder de knie. Een goed keyboard hebben helpt daar natuurlijk ontzettend bij. Wanneer je nog niet over een keyboard beschikt helpen we je uiteraard graag de meest geschikte te vinden. Allereerst raden we je aan om de volgende blog eens te lezen: Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard? Daarnaast staan onze productexperts voor je klaar om je te helpen bij eventuele vragen die je misschien nog hebt.

Gerelateerde berichten
Keyboard spelen is goed voor je hersenen, hand-oog coördinatie en zelfvertrouwen. Het is bovenal ontzettend leuk, laagdrempelig en hoeft zeker niet duur te zijn. Alle redenen om te beginnen met keyboard spelen! Een keyboard is veel meer dan een piano Dat het keyboard oorspronkelijk afstamt van de piano zal je niet verbazen. Het keyboard is ...
Wil jij graag keyboard leren spelen? Zeker doen! Keyboard spelen is hartstikke leuk. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig als je een leuk deuntje wilt spelen op dit instrument? Onlangs hebben we er al kort aandacht aan besteet in het blog Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard? Nu willen we graag wat dieper ingaan op het ...
Ontdek de magie van keyboard spelen met MaxiAxi.com, helemaal gratis! In samenwerking met Online Muziek Academie bieden wij je 25 volledig gratis online keyboardlessen aan.Deze keyboardlessen zijn perfect voor beginners en zullen je stap voor stap begeleiden bij het leren spelen. Duizenden potentiële Mozarts gingen je voor: schrijf je gratis in...
Bij het kiezen van een keyboard is het voor zowel de beginner als de gevorderde toetsenist belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Er zijn veel verschillende keyboards op de markt, we begrijpen het dan ook goed als je enigszins overweldigd bent door de hoeveelheid keuzes die er zijn. Daarom leggen we je in deze blog de verschillen uit en ...

Gerelateerde producten

Chatten