Slechte ontvangst DAB? 5x tips om DAB ontvangst te verbeteren

Slechte ontvangst DAB? 5x tips om DAB ontvangst te verbeteren

Heb jij de pech dat je een slechte ontvangst DAB hebt? Helaas kan dat in een uitzonderlijk geval voorkomen. Ondanks dat DAB een dekking heeft van 97% zijn er situaties (voornamelijk binnen) waarbij de ontvangst niet optimaal is. Onze klantenservice krijgt zo af en toe dan ook de vraag wat je kan doen om een eventuele slechte ontvangst van DAB te verbeteren. In deze blog geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat je alsnog kunt genieten van je favoriete DAB radiozender.

Waarom is DAB ontvangst niet altijd goed?

De DAB ontvangst is de afgelopen jaren al flink verbeterd en men spreekt van een dekking van meer dan 97%. Je kunt DAB dus praktisch gezien overal in Nederland ontvangen. De ontvangst van een DAB radio is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bebouwing en locatie van de radio. Huizen, appartementen en kantoren zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat de ontvangst net als bij FM en 4G minder goed is. Er zijn echter een paar tips waardoor een slechte ontvangst van DAB vrijwel altijd beter wordt.

Tip 1: Schuif de antenne helemaal uit

Schuif de antenne helemaal uit om een slechte ontvangst van DAB te verbeteren.

De eerste tip is om de antenne helemaal uit te schuiven. Het is belangrijk om de antenne van de DAB radio verticaal omhoog te richten. Scan opnieuw naar de zenders. Wanneer je merkt dat de ontvangst nog steeds niet helemaal goed is, kun je de antenne in diverse richtingen plaatsen om zo een goede ontvangst te krijgen. Deze tip is een algemeen bekende tip om een slechte ontvangst van DAB te verbeteren.

Tip 2: Doe een nieuwe autoscan

Voer een automatische scan uit om een slechte ontvangst DAB te verbeteren

Als je een slechte ontvangst van DAB hebt is het aan te raden om opnieuw een automatische scan te doen. Tevens is het een aanrader om de stekker uit het stopcontact te halen en deze na vijf seconden er weer in te steken. De meest voorkomende ontvangstproblemen zijn daarna direct opgelost.

Tip 3: Verander de positie van de DAB radio

Zet de DAB radio ook eens voor het raam om de eventuele slechte ontvangst DAB beter te maken

De derde tip is om de positie van je DAB radio te veranderen. Probeer de radio te verplaatsen naar een andere plek in de ruimte. Vaak is de plaatsing van de DAB radio heel erg belangrijk. Een metertje naar links of rechts kan al een wereld van verschil maken voor een eventuele slechte ontvangst van DAB. En bovendien: In de ene ruimte kun je vaak al een heel ander signaal ontvangen dan in de andere ruimte. Vaak wordt een slechte ontvangst van DAB beter zodra je jouw radio vlak bij het raam zet.

Tip 4: Controleer op interferentie

Er kunnen andere elektronische apparaten in de buurt zijn die interferentie veroorzaken zoals babyfoons, draadloze telefoons, wifi-routers, LED lampen, computers of grote metalen vlakken. Probeer deze apparaten uit te schakelen of wat verder van de DAB radio te houden om te controleren of het eventueel daaraan ligt dat de DAB ontvangst minder goed is. Wanneer de slechte ontvangst van je DAB radio dan is verbeterd, weet je dat het aan de elektronische apparaten ligt. Deze vierde tip is dus zeker een aanrader om de slechte ontvangst van DAB te verbeteren.

Tip 5: Controleer of je een externe antenne kunt gebruiken

De vijfde tip is niet voor iedere DAB+ radio van belang. Een aantal DAB radio’s kunnen verbonden worden met een externe antenne door de plug van de antenne in de F-connector te steken. Met een externe antenne wordt een slechte ontvangst van DAB vaak direct verbeterd.

Het perfecte alternatief voor slechte ontvangst DAB

 

 

Wanneer al deze tips niet werken heeft dat waarschijnlijk te maken hebben met de slechte ontvangst van DAB in jouw gebouw of ruimte. Uiteraard willen we je graag het perfecte alternatief bieden. Daarom raden we je bij slechte ontvangst van DAB aan om te gaan voor een internetradio. Een internetradio kan eenvoudig via wifi of in sommige gevallen met een netwerkkabel met het internet verbonden worden. 

Zodra je jouw radio met internet hebt verbonden, hoef je nooit meer na te denken over de eventuele slechte ontvangst van DAB. Wanneer je radio is verbonden met het internet gaat er een wereld voor je open. Met een internetradio kun je ongeacht de DAB ontvangst naar tienduizenden radiozenders luisteren. Natuurlijk kun je jouw favoriete radiozenders opslaan als favorieten, zodat je ze snel weer kunt vinden. Een andere optie is om gebruik te maken van de FM-functie op je DAB radio, totdat de dekking van DAB in jouw regio helemaal goed is.

Conclusie

Hoewel vrijwel iedereen goede DAB ontvangst heeft, kan het voorkomen dat het in jouw situatie niet helemaal vlekkeloos verloopt. Met deze tips moet het mogelijk zijn om een eventuele slechte ontvangst van je DAB radio te verbeteren en te genieten van een heldere en duidelijke geluidskwaliteit. Heb je vragen over de mogelijke slechte ontvangst van DAB of andere vragen over een DAB radio? Stel ze gerust aan onze productspecialisten. Onze productexperts geven je graag advies over alles rondom DAB radio’s.

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
FM-radio, de meest bekende vorm van radio, is een van de weinige mediavormen die een aantal decennia onaangetast is gebleven. Bij andere soorten media ontwikkelt de technologie zich razendsnel. De manier waarop tegenwoordig naar de televisie wordt gekeken is bijvoorbeeld niet meer te vergelijken met hoe dit pak 'm beet 10 jaar geleden gebeurde door...
Wanneer je de beste DAB+ radio wilt kopen, ben je uiteraard op zoek naar de radio die goed bij jouw budget past. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten om de beste DAB+ radio voor jouw situatie te kunnen vinden en zetten wij de 6 beste DAB+ radio’s voor 2024 op een rij. Beste DAB+ radio: de bestsellers Interesse in de beste DAB+ ...
De DAB receiver en de DAB tuner lijken in eerste instantie veel op elkaar. Het is dus niet gek als je niet direct snapt welke je het best kan kiezen. De werking van een tuner is echter wel heel anders dan de werking van een receiver. Daarom leggen we je in deze blog uit meer uit over beide producten en vertellen we je meer over welk product de ...

Gerelateerde producten

Chatten