SLAM! niet meer op FM: zo kun je ‘m toch ontvangen!

SLAM! niet meer op FM: zo kun je ‘m toch ontvangen!

Sinds 1 september 2023 zijn SLAM! en Sublime buiten de randstad niet meer te ontvangen op FM, dat is de uitkomst van de veiling voor radiofrequenties. Alle Nederlandse commerciële radiostations moesten in een veiling bieden om hun FM-frequentie voor de komende twaalf jaar te behouden. In deze blog gaan we dieper in op de veiling voor radiofrequenties en vertellen we hoe jij toch naar ‘verdwenen zenders’ kunt luisteren.

Reden van veiling voor radiofrequenties

Radiozender KINK is sinds 2019 te beluisteren via het internet, op een internetradio of op een DAB radio, maar wilde dolgraag een plekje bemachtigen op FM. Het relatief nieuwe radiostation spande een rechtszaak aan en kreeg gelijk, waardoor de commerciële radiozenders opnieuw geveild moesten worden. De laatste veiling voor radiofrequenties dateert alweer uit 2003 en was oorspronkelijk geldig voor een periode van acht jaar. 

De overheid had eigenlijk de intentie om de bestaande vergunningen te verlengen tot 2025, maar dit werd tegengehouden door de rechter. Dit besluit werd mede genomen vanwege de eerdere twee verlengingen van de vergunningen, waardoor er geen kans was voor nieuwe kandidaten. De uitslag van de huidige veiling is geldig tot en met 1 september 2035.

Welke belangen stonden er op het spel?

Tijdens de veiling stond er veel op het spel voor Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica, BNR, Radio 10, Q-Music, 100% NL, Sublime en SLAM!, de commerciële radiozenders van Nederland. Het ging namelijk om het voortbestaan van de hiervoor genoemde zenders op FM, terwijl ook nieuwe partijen, zoals KINK, aasden op een plekje op de FM-band. De beschikbare ruimte op de FM-band is beperkt, want een groot deel is al gereserveerd voor publieke radiozenders, variërend van de NPO tot regionale zenders zoals RTV Oost en Omroep Brabant.

Verdeling van radiofrequenties sinds 1 september

Na deze veiling zullen SLAM! en Sublime niet langer te beluisteren zijn via FM, maar alleen nog digitaal. De overige commerciële radiozenders blijven beschikbaar op FM. Radiostation KINK, dat de rechtszaak aanspande, had goede hoop op een plek op de FM-band, maar viste achter het net. We hebben een overzichtelijk rijtje met de blijvende, verdwenen en nieuwe zenders. 

  • Blijvende zenders: Sky Radio, Radio Veronica, Q-Music, BNR, Radio 538, Radio10, 100%NL.
  • Verdwenen zenders: SLAM! en Sublime.
  • Nieuwe zenders: DPG Media (naar verwachting JOE) & Financial News Radio.

Hieronder zie je hoe de nieuwe verdeling sinds 1 september eruitziet.

  1. Talpa Radio: 101 FM en DAB+ (was: Sky Radio)
  2. Talpa Radio: onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was: Radio Veronica)
  3. DPG Media: 100.4 FM, 100.7 FM en DAB+ (was: Qmusic)
  4. Business Nieuws Radio: onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+ (was: BNR)
  5. Mediahuis: onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: SLAM!)
  6. Talpa Radio: 102 FM en DAB+ (was: Radio 538)
  7. DPG Media: onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was: Radio 10)
  8. Financial News Radio: onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was: Sublime)
  9. Mediahuis: onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+ (was: 100% NL)

Moet je radio opnieuw ingesteld worden?

Na de veiling vinden er in het radiolandschap enkele veranderingen plaats. Wanneer jij radio luistert via een antenne zul je naar alle waarschijnlijkheid wel aan wat knoppen moeten draaien om de juiste frequentie te ontvangen. Luister je via het internet of via digitale radio? Dan zullen de frequenties automatisch worden aangepast.

SLAM fm frequentie blijft deels beschikbaar

Hoewel SLAM! de veiling verloor, is er goed nieuws voor luisteraars in de Randstad. De SLAM fm frequentie blijft namelijk wel beschikbaar via verschillende frequenties, waaronder Amsterdam (95.7MHz), Haaglanden (95.6MHz), Utrecht (103.4MHz), Gouda (95.9MHz), Alphen aan den Rijn (95.9MHz) en Hilversum (95.9MHz). Zo blijft de muziek van SLAM! toch binnen handbereik voor jouw luisterplezier. Ook voor mensen buiten de Randstad is er een oplossing om naar SLAM! te kunnen luisteren, dat lees je hieronder!

Hoe kun je SLAM! en Sublime buiten de Randstad ontvangen?

Hoewel SLAM! en Sublime buiten de Randstad niet meer op FM te ontvangen zijn, is er nog wel een optie om deze zenders te luisteren vanaf 1 september. De oplossing is namelijk het aanschaffen van een DAB radio of wellicht heb je al wel een radio met DAB. SLAM! en Sublime blijven namelijk wel beschikbaar op DAB.

Een DAB radio is niet alleen handig voor het ontvangen van deze twee radiostations, maar is de toekomst van radio luisteren. Eerder schreven wij al een blog over de uitfasering van FM radio. Door de voortdurende vooruitgang van technologie is het simpelweg niet ondenkbaar dat de FM radio uiteindelijk volledig zal verdwijnen. Zo nam bijvoorbeeld Noorwegen in 2017 al afstand van FM radio en worden er in België geen analoge radio’s meer verkocht. Alles lijkt erop dat we in de toekomst volledig overgaan op digitale radio (DAB).

Toch luisteren? Stream ze via het internet of ga voor een internetradio of DAB radio.

 

 

DAB radio heeft de toekomst

Om je helemaal voor te bereiden op de toekomst is een DAB radio of internetradio simpelweg de beste oplossing. Vrijwel alle radiozenders kun je tegenwoordig wel op DAB ontvangen en bovendien hebben ze tegenwoordig bijna allemaal DAB én FM, dus waar wacht je op? Bestel vandaag nog een DAB radio of internetradio en ontvang ‘m morgen al in huis! Heb je vragen over FM of een DAB radio? Onze productspecialisten kunnen je er alles over vertellen!

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
FM-radio, de meest bekende vorm van radio, is een van de weinige mediavormen die een aantal decennia onaangetast is gebleven. Bij andere soorten media ontwikkelt de technologie zich razendsnel. De manier waarop tegenwoordig naar de televisie wordt gekeken is bijvoorbeeld niet meer te vergelijken met hoe dit pak 'm beet 10 jaar geleden gebeurde door...
Wanneer je de beste DAB+ radio wilt kopen, ben je uiteraard op zoek naar de radio die goed bij jouw budget past. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten om de beste DAB+ radio voor jouw situatie te kunnen vinden en zetten wij de 6 beste DAB+ radio’s voor 2024 op een rij. Beste DAB+ radio: de bestsellers Interesse in de beste DAB+ ...
De internet radio tuner maakt het mogelijk om in de allerbeste kwaliteit radio te luisteren. Haperingen en storingen zijn verleden tijd dankzij de superstabiele verbinding van de internet radio tuner. In deze blog vertellen we je over de 5 grootste voordelen van de internet radio tuner. 1. Het gemak van een internet tuner Met een internet tuner ...
Er zijn een aantal verschillen tussen DAB radio en internetradio. Zowel DAB radio als internetradio hebben de toekomst, maar wat zijn nu de verschillen tussen een DAB radio en internetradio? In deze blog behandelen we alle verschillen en voordelen van beide modellen. Lees dus snel verder om de verschillen tussen DAB radio en internetradio te weten ...
Chatten