Keyboard vs piano: de verschillen

Keyboard vs piano: de verschillen

De keuze tussen een keyboard en piano wordt steeds lastiger door de ontwikkelingen rondom het keyboard. Waar het keyboard de afgelopen jaren verscheidene ontwikkelingen heeft doorgemaakt, is dat voor een piano een stuk minder het geval. Om je keuze een stukje makkelijker te maken, bespreken we in dit blog de verschillen tussen een keyboard en piano en geven we je de voor- en nadelen van beide instrumenten.

Wat is een keyboard en wat zijn de voordelen?

Een keyboard heeft een aantal belangrijke voordelen, zoals de vele extra geluidseffecten en klanken.

Een keyboard is een elektronisch toetsinstrument en kan verschillende geluiden en klanken laten klinken. Naast het standaard geluid van een piano is het bijvoorbeeld ook mogelijk om andere instrumentgeluiden, zoals het geluid van een banjo of xylofoon, te spelen. Om je een goed beeld te geven van de verschillen van een keyboard en piano zetten we de belangrijkste voordelen van een keyboard voor je op een rij.

 • Koptelefoon aansluiting: Het eerste voordeel is dat je meestal een koptelefoon op een keyboard kunt aansluiten. Hierdoor kun jij dag en nacht oefenen zonder dat je voor geluidsoverlast zorgt. Zo kun jij gezellig bij je gezin in de woonkamer zitten zonder dat zij last van jouw spel hebben.
 • Opnemen: Een ander pluspunt van een aantal keyboards is dat je de mogelijkheid hebt om je eigen spel op te nemen. Door de opnamefunctie kun jij bijvoorbeeld het door jouw gespeelde stuk terugluisteren op je computer of op YouTube plaatsen.
 • Gemakkelijk te verplaatsen en vervoeren: Een derde belangrijk voordeel is het gemak van verplaatsen en vervoeren. Een keyboard heeft een relatief compact formaat en weegt relatief weinig. Hierdoor kun je ‘m gemakkelijk verplaatsen en meenemen naar bijvoorbeeld een optreden.
 • Geluidseffecten, ritmes en demonstratie songs: Keyboards hebben daarnaast vaak extra functies. Zo beschikken veel modellen over allerlei geluidseffecten, ritmes en demonstratie songs. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk met een bepaald ritme meespelen of een orgel- of drumgeluid spelen.
 • Trainingsfunctie: Het laatste voordeel dat we je niet willen onthouden, is de trainingsfunctie op keyboards. Keyboards hebben vaak een trainingsfunctie waardoor je spelenderwijs het muziekinstrument leert bespelen. We raden beginnende toetsenisten wel aan om altijd keyboardlessen te nemen om het spelen helemaal onder de knie te krijgen. Maar de trainingsfunctie is altijd handig om zo wat extra te kunnen oefenen.

Wat is een piano en welke pluspunten heeft het?

Een origineel piano heeft diverse voordelen ten opzichte van een keyboard.

Een piano is een slag, snaar en toetsinstrument, waarbij de snaren worden aangeslagen door hamers via het mechaniek achter de toetsen. Door op de toetsen te drukken, slaan kleine hamertjes tegen de snaren aan, waardoor het geluid ontstaat. Een piano heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een keyboard.

 • Mooie dynamische klank: Over het algemeen heeft een piano een erg dynamische en heldere klank. Hoewel het geluid van een keyboard en piano steeds meer op elkaar lijkt, komt het vrijwel nooit helemaal identiek over. Het verschil tussen een keyboard en piano wordt steeds kleiner, maar blijft aanwezig.
 • Heeft een erg lange levensduur: Over het algemeen is een piano robuust gebouwd, waardoor piano’s met goed onderhoud al gauw generaties lang meegaan.
 • Haal het nostalgische gevoel naar boven: Doordat een piano vrij weinig is veranderd door de jaren heen, haal je simpelweg de nostalgie weer in huis. Vrijwel iedereen kan zich een beeld maken van een piano onderaan de trap. De nostalgische beleving is absoluut een groot voordeel van een piano ten opzichte van een keyboard.

Overige verschillen tussen keyboard en piano

Je weet inmiddels de voordelen van een keyboard en piano, maar er zijn nóg meer verschillen tussen beide instrumenten. Om het overzichtelijk te houden sommen we de belangrijkste verschillen voor je op.

 • Aanslaggevoeligheid: Het grote verschil tussen een keyboard en piano zit ‘m in de aanslaggevoeligheid van de toetsen, waardoor je meer dynamiek in je spel kan leggen door toetsen hard of zacht aan te slaan. Op een keyboard is de aanslaggevoeligheid over het algemeen een functie, waardoor je kunt bepalen of je de aanslaggevoeligheid in wilt schakelen.
 • Onderhoud: Een ander belangrijk verschil is het onderhouden van het toetsinstrument. Een piano heeft flink wat onderhoud nodig, terwijl een keyboard vrijwel nooit onderhouden hoeft te worden. Bij een piano is het bijvoorbeeld nodig om ‘m een paar keer per jaar te stemmen, terwijl dit op een keyboard niet hoeft. Het stemmen van een piano is overigens vrij lastig om zelf te doen en vrij duur om te laten doen.
 • Prijs: Variaties van zowel een keyboard als piano zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Maar over het algemeen zijn piano's een stuk duurder dan keyboards vanwege de mechanieken in het instrument en zijn vaak voorzien van betere en duurdere materialen.

Vragen?

Met het lezen van deze blog weet jij precies de verschillen tussen een keyboard en piano. Heb je vragen over de keyboards van MaxiAxi.com? Onze productspecialisten helpen je graag verder op weg, zodat je de juiste keuze maakt tussen een keyboard en piano.

Gerelateerde berichten
Keyboard spelen is goed voor je hersenen, hand-oog coördinatie en zelfvertrouwen. Het is bovenal ontzettend leuk, laagdrempelig en hoeft zeker niet duur te zijn. Alle redenen om te beginnen met keyboard spelen! Een keyboard is veel meer dan een piano Dat het keyboard oorspronkelijk afstamt van de piano zal je niet verbazen. Het keyboard is ...
Wil jij graag keyboard leren spelen? Zeker doen! Keyboard spelen is hartstikke leuk. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig als je een leuk deuntje wilt spelen op dit instrument? Onlangs hebben we er al kort aandacht aan besteet in het blog Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard? Nu willen we graag wat dieper ingaan op het ...
Bij het kiezen van een keyboard is het voor zowel de beginner als de gevorderde toetsenist belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Er zijn veel verschillende keyboards op de markt, we begrijpen het dan ook goed als je enigszins overweldigd bent door de hoeveelheid keuzes die er zijn. Daarom leggen we je in deze blog de verschillen uit en ...
Wanneer je als beginner je eerste keyboard hebt aangeschaft en vervolgens noten wil leren spelen vraag je je vast af hoe je dit het beste aan kan pakken. Daarom vertellen we je in deze blog kort welke noten er allemaal zijn en gaan we dieper in op hoe je keyboard noten kan leren spelen. Welke keyboard noten zijn er? Een keyboard kan over wel 88 ...

Gerelateerde producten

Chatten