DAB radio in 2024: nóg meer radiozenders op DAB+

DAB radio in 2024: nóg meer radiozenders op DAB+

Met ingang van september 2024 zal het aantal beschikbare zenders op DAB radio aanzienlijk worden vergroot. Dat werd duidelijk na een overleg tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en naburige landen. Vanaf eind 2024 worden diverse, nieuwe regionale radiozenders toegevoegd aan het huidige aanbod. In deze blog vertellen we je er alles over!

Digitale plek voor alle lokale omroepen

Nederland krijgt vanaf september 2024 de mogelijkheid om additionele frequenties in te zetten voor het uitzenden van lokale radiozenders via het digitale radionetwerk DAB+. Naar aanleiding van het overleg is duidelijk geworden dat in ieder geval alle lokale omroepen de kans krijgen om een DAB-zender te bemachtigen. De omroepen behouden zelf de autonomie of zij al dan niet gebruik willen maken van de mogelijkheid om via DAB radio uit te zenden.

Commerciële omroepen

Er wordt niet alleen extra ruimte gereserveerd voor lokale omroepen, maar ook voor commerciële (lokale) omroepen. Zij hebben tot en met 25 september 2025 om een lokale DAB uitzendvergunning aan te vragen. In het geval dat er nog beschikbare capaciteit overblijft op de lokale DAB+ uitzendfrequenties na september 2025, kan er overwogen worden om een veiling van zenders te organiseren, zoals eerder ook gebeurde bij FM.

Voordeel voor luisteraars, radiostations en adverteerders

Het is natuurlijk een groot voordeel voor DAB-luisteraars om extra zenders te kunnen ontvangen. Hierdoor kun jij naar het nieuws, maar ook naar de muziek uit jouw regio luisteren. Denk bijvoorbeeld aan muziek van Bökkers op Salland1 of de dikste carnavalskrakers bij Studio040 in Eindhoven. 

Maar dit initiatief is uiteraard ook een voordeel voor adverteerders en marketeers. Het zorgt er namelijk voor dat zij ook gerichter hun doelgroep kunnen bereiken via regionale radiozenders op DAB radio. Wanneer je bijvoorbeeld een Zeeuws bedrijf bent, wil je ook kunnen inspelen op de interesses en behoeftes van lokale consumenten. Het uitbreiden van het zenderaanbod is dus zowel voor luisteraars, radiostations als adverteerders een groot voordeel.

Buitenlandse radiozenders ontvangen? Ga voor internetradio!

Wil je genieten van radiozenders van over de hele wereld? Ontdek de wereld van internetradio waarmee je toegang krijgt tot tienduizenden radiozenders, van Duitse schlagers tot Afrikaanse dansmuziek en van Nederlandstalige tot Braziliaanse hits. Of je nu geïnteresseerd bent in muziek, nieuws, cultuur of religie, met een internetradio luister je altijd naar je favoriete radiostation.

 

 

Voortdurende ontwikkeling van DAB radio

Het toevoegen van extra omroepen aan DAB benadrukt nogmaals de voortdurende ontwikkeling rondom DAB radio. Ondanks de wisselende DAB ontvangst blijft de vastberadenheid bestaan om van DAB de toekomst van radio luisteren te maken. Onder meer deze ontwikkeling laat zien dat de vraag naar DAB radio’s groeit. Heb jij een DAB radio, maar heb jij te maken met slechte DAB ontvangst? Wij schreven een blog hoe je jouw ontvangst kunt verbeteren!

Vragen over DAB of internetradio?

Heb je nog vragen over DAB radio, internetradio of wil je meer informatie over hoe je jouw luisterervaring kunt verbeteren? Aarzel niet om contact op te nemen met onze kundige productspecialisten. We staan klaar om je te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes en om al je vragen te beantwoorden. Jouw ultieme luisterervaring ligt binnen handbereik en wij zijn er om je daarbij te ondersteunen!

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
Wanneer je de beste DAB+ radio wilt kopen, ben je uiteraard op zoek naar de radio die goed bij jouw budget past. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten om de beste DAB+ radio voor jouw situatie te kunnen vinden en zetten wij de 6 beste DAB+ radio’s voor 2024 op een rij. Beste DAB+ radio: de bestsellers Interesse in de beste DAB+ ...
De DAB receiver en de DAB tuner lijken in eerste instantie veel op elkaar. Het is dus niet gek als je niet direct snapt welke je het best kan kiezen. De werking van een tuner is echter wel heel anders dan de werking van een receiver. Daarom leggen we je in deze blog uit meer uit over beide producten en vertellen we je meer over welk product de ...
Heb jij de pech dat je een slechte ontvangst DAB hebt? Helaas kan dat in een uitzonderlijk geval voorkomen. Ondanks dat DAB een dekking heeft van 97% zijn er situaties (voornamelijk binnen) waarbij de ontvangst niet optimaal is. Onze klantenservice krijgt zo af en toe dan ook de vraag wat je kan doen om een eventuele slechte ontvangst van DAB te ...
Er zijn een aantal verschillen tussen DAB radio en internetradio. Zowel DAB radio als internetradio hebben de toekomst, maar wat zijn nu de verschillen tussen een DAB radio en internetradio? In deze blog behandelen we alle verschillen en voordelen van beide modellen. Lees dus snel verder om de verschillen tussen DAB radio en internetradio te weten ...
Chatten