Welke draadloze microfoonset moet ik kiezen?

Welke draadloze microfoonset moet ik kiezen?

Wij krijgen regelmatig vragen over draadloze microfoons en we merken dat mensen graag advies willen bij het kiezen van een draadloze microfoonset. Tijd dus voor een uitgebreide blogpost met uitleg! :)

Het verschil tussen UHF en VHF Microfoonsets.

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende sets is de hoogte van de frequentie. Er zijn VHF sets (Very High Frequency) en UHF sets (Ultra High Frequency). De frequentie van de UHF sets is hoger en dat zorgt ervoor dat ze minder storingsgevoelig zijn.
Elektronische apparaten, metalen en obstakels als muren en plafonds kúnnen een negatieve invloed hebben op het signaal. Met een UHF set is de kans hierop kleiner. Met een UHF set kan er tevens een grotere afstand overbrugd worden. Het exacte bereik is hierbij niet te noemen omdat dit ontzettend afhankelijk is van de locatie en bijvoorbeeld de hierboven genoemde invloeden.

Een vaak gehoorde mythe is dat een UHF-microfoon beter klinkt dan een VHF-microfoon. Dit is niet waar. Buiten het bereik en de storingsgevoeligheid zijn er geen hoorbare verschillen tussen beide types.

Moet ik UHF of VHF kiezen?

  • Heb je een microfoon nodig die onder alle omstandigheden het beste resultaat geeft? Dan kies je voor UHF.
  • Wil je een voordelige microfoon die je af en toe gaat gebruiken? Dan kies je voor VHF.

Altijd het beste signaal met de 'diversity' functie

Het lijkt ingewikkeld maar eenvoudig uitgelegd betekent het dat het apparaat zelf het beste signaal kiest. Er zitten twee antennes op de ontvanger die beide het draadloze signaal opvangen. De ontvanger ‘luistert’ naar de beide antennes, bepaalt het meest krachtige signaal en stuurt dat door. Zo ben je dus altijd verzekerd van een goede signaaloverdracht. Al onze draadloze microfoonsets beschikken over deze diversity functionaliteit.

Handheld, headset of dasspeld?

Er zijn kort gezegd drie typen microfoons:

Iedereen kent natuurlijk de handmicrofoons die ideaal zijn voor korte toespraken of situaties waarin het niet vereist is dat iemand beide handen vrij heeft. Denk bijvoorbeeld aan een zanger of een DJ.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een headset. Op die manier heb je je handen vrij en dat maakt de microfoon ideaal voor bijvoorbeeld presentaties, fitness-instructeurs, quizmasters of onderwijzers.

Ook de combinatie van een handmicrofoon en headset is een mogelijkheid.

Heb je een evenement waarbij de microfoon zo onopvallend mogelijk moet zijn? Dan is een dasspeld microfoon de ideale oplossing. Deze kan onopvallend op bijvoorbeeld een revers van een colbert worden gespeld.

Om alles handig en compact mee te kunnen nemen hebben we ook een draadloze microfoonset met een handige koffer. Perfect voor mobiel gebruik.

Hoe sluit ik een draadloze microfoon aan?

Ondanks dat we het hebben over draadloze microfoons heb je wel een kabel nodig om de ontvanger op een mengpaneelgeluidsinstallatie of ander apparaat aan te sluiten.

De ontvangers bij onze draadloze microfoonsets beschikken allemaal over een XLR en jack-aansluiting. Via de XLR aansluiting kun je een microfoon aansluiten op een microfooningang van je geluidsinstallatie of mengpaneel. Via de jack-aansluiting kun je de microfoon ook aansluiten op een lijningang waardoor je dus geen microfooningang nodig hebt.

Microfoonkabel 6.3 mm Jack

Bij al onze microfoonsets wordt een 6,3mm jack - 6,3mm jack kabel meegeleverd. Heb je een apparaat met een XLR-aansluiting? Dan kan je die uiteraard ook gebruiken. Vergeet dan niet een XLR-kabel mee te bestellen.

Microfoonkabel XLR

De 6.3 mm jack plug kabel om de ontvanger op je geluidsinstallatie aan te sluiten wordt uiteraard meegeleverd.

Mocht je nog een geluidsinstallatie nodig hebben om de microfoonset op aan te sluiten dan kunnen we je daar natuurlijk ook mee helpen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze speakersets die vaak verkocht worden voor karaoke. Of deze actieve speakersets die ideaal zijn voor bijvoorbeeld presentaties maar zeker ook voor feestjes. Stekker in het stopcontact en gaan! 

Merken draadloze microfoonset: SkyTec, Vonyx en Power Dynamics

SkyTec is een merk dat zich al jarenlang laat zien met kwalitatief goede geluidsapparatuur voor een betaalbare prijs. De prijs/kwaliteit verhouding is sowieso altijd goed.

Vonyx is een relatief jong merk die hierin redelijk vergelijkbaar is. Kwaliteit voor een goede prijs. Ze hebben direct een fraaie serie draadloze microfoonsets op de markt gebracht inclusief handige draagkoffers. Hierin onderscheiden ze zich van SkyTec.

Power Dynamics is daarnaast onze toplijn met professionele geluidsapparatuur voor veeleisende gebruikers. Ze hebben bijvoorbeeld alleen UHF microfoonsets.

Sennheiser is volledig nieuw ons assortiment. Het is een absoluut topmerk met kwalitatief erg goede en professionele draadloze microfoonsets.

Wettelijk goedgekeurde frequenties

In 2013 is er een wetswijziging geweest en zijn bepaalde frequenties verboden voor gebruik met draadloze microfoons. Wij zijn daar destijds direct op ingesprongen en hebben alle microfoonsets die gebruik maakten van deze frequenties aangepast. Al onze microfoonsets maken dus gebruik van frequenties die voldoen aan deze nieuwe regelgeving.

Conclusie

Een VHF microfoonset is de ideale instap en voldoet vrijwel altijd prima. Wil je een set voor professioneel gebruik of iets meer zekerheid dan is een UHF set een betere keuze. Uiteraard is dit ook een budgetkwestie.

Voor persoonlijk advies kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, dan helpen we je graag!

Extra! Tip voor Karaoke :)

Als je je draadloze microfoonset wilt gebruiken voor karaoke heb ik nog een tip voor je. Bekijk eens het YouTube kanaal van Sing King Karaoke. Je vindt daar gigantisch veel karaoke versies van bekende muziek.