Welke draadloze microfoonset moet ik kiezen?

Welke draadloze microfoonset moet ik kiezen?

Wij krijgen regelmatig vragen over draadloze microfoons en we merken dat mensen graag advies willen bij het kiezen van een draadloze microfoonset. Voor ons reden genoeg voor een blog! In deze blog leggen we je precies uit hoe een draadloze microfoon werkt en waar je verder op moet letten bij het kiezen van een draadloze microfoonset.

Wat is een draadloze microfoonset?

Een draadloze microfoonset is een setje met één of meer draadloze microfoons en zorgt ervoor dat je vrij door een ruimte kunt bewegen. Met een draadloze microfoonset is het continu in de gaten houden van je microfoonkabel voorgoed verleden tijd. Door deze draadloze technologie zijn deze microfoons uitermate geschikt voor presentaties, sportlessen en liveoptredens.

Hoe werken draadloze microfoons?

Draadloze microfoons bestaan uit twee onderdelen, namelijk een zender en een ontvanger. Deze onderdelen maken via een radiofrequentie verbinding met elkaar en moeten altijd op dezelfde frequentie worden ingesteld. Je moet de frequenties zien als een soort kabel waarover signalen worden verzonden en vervolgens weer worden ontvangen. Zend je microfoon op bijvoorbeeld 863.100MHz uit? Dan moet je ontvanger ook op deze frequentie ingesteld staan. Bij een draadloze microfoonset zijn in de meeste gevallen de microfoon en ontvanger al op dezelfde frequentie ingesteld.

Handheld, headset of dasspeld?

Er zijn verschillende soorten van een draadloze microfoonset. Er zijn kort gezegd drie types:

Draadloze handmicrofoon (handheld)

Iedereen kent natuurlijk de draadloze handmicrofoons die ideaal zijn voor korte toespraken of situaties waarin het niet vereist is dat iemand beide handen vrij heeft. Denk bijvoorbeeld aan een zanger of een DJ.

 

 

Draadloze headset

Daarnaast kun je ook kiezen voor een headset. Op die manier heb je je handen vrij en dat maakt de microfoon ideaal voor bijvoorbeeld presentaties, fitnessinstructeurs, quizmasters of onderwijzers. Ook de combinatie van een handmicrofoon en headset is een mogelijkheid.

 

 

Dasspeld (lavelier)

Heb je bijvoorbeeld een video waarbij de microfoon zo onopvallend mogelijk moet zijn? Dan is een dasspeld microfoon de ideale oplossing. Deze kan onopvallend op bijvoorbeeld de revers van een colbert worden gespeld.

 

 

Verschil tussen een dasspeld microfoon en headset

In ons assortiment vind je zowel dasspeld microfoons als draadloze headsets, maar wat is nu precies het verschil tussen beide modellen? Het belangrijkste verschil zit ‘m in de manier waarop je beide microfoons draagt. Kort gezegd moet je een dasspeld microfoon op je kleding bevestigen, terwijl je een headset op je hoofd draagt. Het kiezen tussen de twee is afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker en de toepassing.

Een dasspeld microfoon bevestig je over het algemeen rondom je kraag of revers. Dit type microfoon wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij theaterproducties waarbij het vooral belangrijk is dat de microfoon niet opvalt. Een headset microfoon is een soort koptelefoon met een microfoonarm. Een headset wordt bijvoorbeeld gebruikt tijdens fitnesslessen en heeft als belangrijkste doel dat het goed blijft zitten, zodat iedereen de fitnessinstructeur goed kan horen.

Het verschil tussen UHF en VHF

VHF, afgekort voor Very High Frequency (30 MHz tot 300 MHz), biedt verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel van VHF-signalen is dat ze minder energie verbruiken, waardoor de levensduur van batterijen of accu's wordt verlengd. Daarnaast is een VHF microfoon over het algemeen goedkoper, waardoor het erg populair is voor hobby- en semiprofessioneel gebruik.

UHF, wat staat voor Ultra High Frequency (300 Mhz tot 3000 Mhz), wordt daarentegen voornamelijk gebruikt voor professionele toepassingen. Door de hoge frequentie in de UHF-band is het mogelijk om meerdere draadloze microfoonsystemen tegelijkertijd te gebruiken, waardoor meerdere personen het systeem kunnen gebruiken. Daarnaast zorgt een UHF microfoon voor een stabielere verbinding met relatief weinig storing.

Moet ik UHF of VHF kiezen?

De ideale frequentie voor jouw draadloze microfoon hangt ervan af hoe je de draadloze microfoonset gebruikt. Heb je een microfoon nodig die onder alle omstandigheden het beste resultaat geeft? Dan kies je voor UHF. Wil je een voordelige microfoon die je af en toe, vaak op dezelfde locatie, gaat gebruiken? Dan kies je voor VHF.

Altijd het beste signaal met de 'true diversity' functie

True diversity is een ontvanger die zelf het beste signaal kiest. Er zitten twee antennes op de ontvanger die beide het draadloze signaal opvangen. De ontvanger ‘luistert’ naar de beide antennes, bepaalt het meest krachtige signaal en stuurt dat door. Zo ben je dus altijd verzekerd van een goede signaaloverdracht. Het overschakelen van de ene naar de andere ontvanger gebeurt volledig onopgemerkt voor gebruikers, zonder enige merkbare impact of verandering. Een groot pluspunt is dat al onze draadloze microfoonsets beschikken over deze diversity functionaliteit.

Hoe sluit ik een draadloze microfoonset aan?

Het aansluiten van je draadloze microfoonset op je mengtafel

Ondanks dat we het hebben over draadloze microfoons heb je wel een kabel nodig om de draadloze microfoonset op een mengtafel, speaker of ander apparaat aan te sluiten. De ontvangers bij onze draadloze microfoonsets beschikken allemaal over een XLR en jack-aansluiting. 

Via de XLR-aansluiting kun je een microfoon aansluiten op een microfooningang van je geluidsinstallatie of mengtafel. Via de jack-aansluiting kun je de microfoon ook aansluiten op een lijningang waardoor je dus geen (XLR) microfooningang nodig hebt. Bij al onze draadloze microfoonsets wordt een 6,3 mm jack - 6,3 mm jack kabel meegeleverd. Heb je een apparaat met een XLR-aansluiting? Dan kan je die uiteraard ook gebruiken. Vergeet dan niet een XLR-kabel mee te bestellen. 

Mocht je nog een complete geluidsinstallatie nodig hebben om de microfoonset op aan te sluiten dan kunnen we je daar natuurlijk mee helpen.

Wettelijk goedgekeurde frequenties

In 2020 is er weer een verandering geweest op het gebied van wettelijk goedgekeurde frequenties. Wij zijn daar direct op ingesprongen en hebben alle microfoonsets die gebruikmaakten van deze frequenties aangepast. Onze microfoonsystemen zijn allemaal compatibel met de beschikbare gratis frequentiebanden, waardoor je nooit voor onverwachte kosten komt te staan. Al deze UHF en VHF frequenties zijn dus gewoon te gebruiken. Heb je een wat ouder draadloos systeem? Dan kan het zo zijn dat je deze niet meer mag gebruiken. Op de website van de RDI kan je altijd de actuele stand van zaken vinden voor wat betreft de frequenties die je mag gebruiken. Het is echter belangrijk op te merken dat de specifieke gratis frequentiebanden kunnen variëren per land.

Draadloze microfoonset kopen?

Een VHF microfoonset is de ideale instap en voldoet vrijwel altijd prima. Wil je een set voor professioneel gebruik of iets meer zekerheid dan is een UHF set een betere keuze. Uiteraard is dit ook een budgetkwestie. Voor persoonlijk advies kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, dan helpen we je graag!

Gerelateerde berichten
Fantoomvoeding is een veelvoorkomende stroomvoorziening in de muziekwereld, maar wat houdt het precies in en wanneer heb je het nodig? In deze blog gaan we dieper in op de noodzaak van fantoomvoeding en geven we een uitleg over waar je op moet letten bij deze vorm van stroomvoorziening. Bovendien zullen we laten zien welke apparaten in staat zijn ...
Dynamische microfoons, condensator microfoons, draadloze microfoons en studio microfoons. Al die verschillende namen kunnen voor een leek nogal verwarrend zijn. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is zodat jij na het lezen van deze blog een weloverwogen keuze kunt maken. De dynamische microfoon Laten we beginnen met de dynamische ...
Draadloze microfoons, werken die ook met bluetooth? Een vraag die we vaak krijgen bij MaxiAxi. In deze blog leggen we je uit wat er wel en niet mogelijk is met betrekking tot de draadloze microfoon bluetooth. Bluetooth op een draadloze microfoon Mensen die nog niet vaak met draadloze microfoons hebben gewerkt, gaan er vaak vanuit dat draadloze ...
Draadloze microfoons zijn de ideale uitkomst voor zangers, zangeressen en presentatoren. Bij vrijwel elk live evenement zie je wel dat er draadloze microfoons worden gebruikt om deze personen goed hoorbaar te maken. Door de vele mogelijke toepassingen is het aanbod ook enorm. In deze blog leren we je alles over draadloze microfoons zodat jij ...
Chatten