Draadloze microfoon bluetooth, mogelijk of niet?

Draadloze microfoon bluetooth, mogelijk of niet?

Draadloze microfoons, werken die ook met bluetooth? Een vraag die we vaak krijgen bij MaxiAxi. In deze blog leggen we je uit wat er wel en niet mogelijk is met betrekking tot de draadloze microfoon bluetooth.

Bluetooth op een draadloze microfoon

Mensen die nog niet vaak met draadloze microfoons hebben gewerkt, gaan er vaak vanuit dat draadloze zang/spraak microfoons werken met behulp van Bluetooth. Dit is echter zeker niet het geval. Draadloze microfoon systemen werken namelijk vrijwel altijd met behulp van radio frequenties. Er zijn een aantal redenen waarom draadloze microfoons bluetooth nauwelijks bestaan. We sommen de belangrijkste voor je op:

  • Afstand: Het bereik van Bluetooth is vrij beperkt, daardoor zou het signaal van een draadloze microfoon bluetooth snel wegvallen. Dat is natuurlijk jammer wanneer het juist de bedoeling is dat je geheel vrij over een podium kan lopen.
  • Vertraging: In sommige gevallen zit er iets vertraging in het bluetooth signaal. Dat is niet hinderlijk wanneer je naar muziek wil luisteren of bijvoorbeeld een telefoongesprek voert met iemand. Wanneer je zingt, zal de vertraging in een draadloze microfoon bluetooth echter wel merkbaar zijn, tijdens het zingen zal het snel als storend ervaren worden.
  • Volume: Conventionele draadloze systemen zetten het signaal van de microfoon om in een lijnsignaal. Wanneer je de draadloze ontvanger aansluit op een speaker of mengpaneel zal het lijnsignaal goed worden uitversterkt. Bij de draadloze microfoon bluetooth zal het signaal niet automatisch worden omgezet waardoor het signaal erg zwak zal zijn. In de meeste gevallen zal het signaal van een draadloze microfoon bluetooth zelfs zo zwak zijn dat je spraak of zang nauwelijks zal horen.

Draadloze microfoon bluetooth, wat is wel mogelijk?

Microfoons die voor presentaties, zang en liveshows worden gebruikt werken dus niet met Bluetooth. Er zijn natuurlijk wel andere soorten microfoons die met bluetooth werken, deze zijn voornamelijk bedoeld om met je mobiele telefoon of laptop te koppelen. Dit soort draadloze microfoon bluetooth leent zich prima voor telefoongesprekken of video calls met platformen zoals Zoom en Teams. Maar het verbinden van deze microfoons met een Bluetooth speaker zal helaas geen goed resultaat geven. Voor deze doeleinden heb je toch echt een draadloze microfoon nodig die met behulp van een radio signaal werkt.

Een zanger met een draadloze microfoon.

Hoe dan wel?

Voor live toepassingen raden we je altijd aan de draadloze systemen te gebruiken die je in ons assortiment zal vinden. Deze draadloze microfoonsystemen maken gebruik van radiofrequenties. Deze techniek zorgt voor goede signaaloverdracht die relatief storingsvrij is. Dit is nodig om een goede liveshow neer te kunnen zetten. Op het gebied van draadloze microfoons zijn er diverse opties. Zo is er de keuze tussen draadloze microfoonsets met 1 of meerdere meegeleverde microfoons. Daarnaast is er ook nog de keuze tussen sets die met Very High frequencies (VHF) of Ultra High frequencies (UHF) werken. VHF is van deze twee opties de best betaalbare optie, UHF is doorgaans kwalitatief het beste soort draadloze systeem.

Conclusie

Helaas is het dus niet mogelijk een draadloze microfoon bluetooth te gebruiken voor zang, toespraken en andere live-toepassingen. De reguliere draadloze microfoons blijven voorlopig nog wel even de beste oplossing. Gelukkig is de keuze op dit gebied reuze. Mocht je toch nog vragen hebben over de draadloze microfoon bluetooth of reguliere systemen, dan helpen onze productspecialisten je natuurlijk graag. Ook voor het beste advies over draadloze microfoons kan je altijd contact met onze klantenservice opnemen.

Gerelateerde producten

Chatten