Draadloze microfoons kopen. Hier moet je op letten!

Draadloze microfoons kopen. Hier moet je op letten!

Draadloze microfoons zijn de ideale uitkomst voor zangers, zangeressen en presentatoren. Bij vrijwel elk live evenement zie je wel dat er draadloze microfoons worden gebruikt om deze personen goed hoorbaar te maken. Door de vele mogelijke toepassingen is het aanbod ook enorm. In deze blog leren we je alles over draadloze microfoons zodat jij precies weet welk model geschikt is voor jouw doeleinden!

Toepassingen draadloze microfoons

Draadloze microfoons worden voor veel verschillende soorten evenementen gebruikt. Zoals gezegd kan het variëren van een presentatie op een grote beurs tot een spetterende liveshow van grote artiesten. Voor al deze toepassingen zijn weer verschillende draadloze microfoons het best geschikt. We bespreken ze stuk voor stuk.

Draadloze handmicrofoons

Draadloze handmicrofoon in use

Draadloze handmicrofoons zijn ideaal voor de meeste zangers. Ze klinken namelijk goed voor zang en, het ontbreken van een kabel, zorgt voor veel bewegingsvrijheid. Dit soort draadloze microfoons zijn ook een slimme keuze voor situaties waarin de microfoon vaak van de ene persoon naar de ander wordt overhandigd. De draadloze zender is ingebouwd in de behuizing van de handmicrofoon. Hierdoor werk je bij dit type systeem slechts met twee verschillende componenten, de handmicrofoon en de draadloze ontvanger.

Draadloze dasspeld microfoons

Draadloze dasspeld microfoon in use

Wanneer je een onopvallende microfoon nodig hebt is de draadloze dasspeld microfoon de ideale uitkomst. Je clipt de microfoon aan een kledingstuk zoals een das of een kraag waardoor de microfoon nauwelijks opvalt. Dit is een van de vele redenen waarom dit type microfoon vaak wordt gebruikt bij presentaties, tv-shows, toneelstukken en toespraken. De draadloze dasspeld microfoon is qua werking vergelijkbaar met een headset microfoonsysteem, maar vervangt de microfoon dus voor een minder opvallende variant. Het gebruik van de draadloze dasspeld microfoon is een fluitje van een cent. Je klikt de dasspeld microfoon aan een kledingstuk en sluit hem aan op een bodypack zender. Deze zendt het signaal door naar de ontvanger.

Draadloze headsets

Draadloze headset microfoon in use

Draadloze headsets zijn ideaal als je veel beweegt, danst of je handen gebruikt om te gebaren tijdens een optreden. Een handmicrofoon zal in deze gevallen snel in de weg zitten en je wil zeker niet verstrikt raken in kabels. Draadloze headsets zijn dus perfect voor bijvoorbeeld zingende dansers, zingende drummers en dans- en fitnessinstructeurs. Eigenlijk is de draadloze headset gewoon de perfecte uitkomst voor iedereen die veel beweegt op een podium. Draadloze headset microfoons bestaan net als draadloze dasspeld microfoons uit drie componenten. Allereerst de headset, deze sluit je aan op een bodypack en de bodypack verbind weer met de ontvanger.

Waar moet je op letten

Je zal dus een keuze moeten maken voor een soort draadloze microfoon. Daarnaast zijn er echter nog een aantal punten waar je op moet letten. Goede geluidskwaliteit is uiteraard belangrijk maar er zijn ook nog een aantal andere factoren. We hebben deze voor je opgesomd:

  • Wanneer een microfoon veel wordt gebruikt in live situaties wordt er zelden heel voorzichtig omgegaan met de microfoon. Kies dus een stevige draadloze microfoon die wel tegen een stootje kan.
  • De fameuze "mic drop" kan leuk zijn wanneer het je bedoeling is. Maar wanneer je de microfoon laat vallen tijdens een belangrijk optreden is het minder gaaf. Daarom ligt de beste draadloze microfoon gemakkelijk in de hand.
  • Je houdt vast niet van het piepende geluid dat soms uit een geluidsinstallatie kan komen en je publiek natuurlijk ook niet. Dit piepende geluid heet feedback en er zijn draadloze systemen die enigszins weerstand weten te bieden tegen deze feedback.
  • VHF of UHF, draadloze microfoonsystemen kunnen op diverse frequentiebanden opereren. Het is belangrijk goed te overwegen voor welk soort systeem je kiest. Later in deze tekst gaan we nog verder in op dit onderwerp.

De frequentie van draadloze microfoonsets

De meeste draadloze microfoons werken op de UHF of de VHF frequentieband. Met deze afkortingen wordt de soort frequentie waarop de systemen werken aangeduid. VHF staat in dit geval voor very high frequenty en UHF voor ultra high frequency. Een systeem dat met VHF werkt is over het algemeen wat energiezuiniger, hierdoor gaan batterijen relatief lang mee. Daarnaast zijn VHF draadloze systemen wat goedkoper dan de andere systemen die op de markt zijn. Met die redenen zijn VHF systemen vooral in trek bij de hobbyisten en semi-professionals. UHF wordt voornamelijk voor professionele doeleinden gebruikt, door de hoge frequenties kun je gemakkelijk meerdere draadloze microfoons naast elkaar gebruiken zonder dat ze storen. Daarnaast hebben UHF draadloze systemen doorgaans een stabielere verbinding waardoor je minder snel haperingen of storingen ervaart.

Draadloze microfoonset kopen

Draadloze microfoons zijn er dus in vele soorten, maar na het lezen van deze blog weet jij precies waar je op moet letten bij het maken van een keuze. Toch nog andere vragen over draadloze microfoons? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Zij helpen je graag aan een draadloos microfoonsysteem dat voldoet aan al jouw wensen! Heb jij je keuze al gemaakt? Bestel dan snel en ontvang je draadloze microfoonsysteem nog razendsnel! 

 

Gerelateerde producten

Chatten