Ukelele vs gitaar: wat zijn de verschillen?

Ukelele vs gitaar: wat zijn de verschillen?

Zowel een ukelele als gitaar zijn twee enorm populaire snaarinstrumenten. In eerste instantie lijken ze erg veel op elkaar, maar er zijn zeker verschillen. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een ukelele en een gitaar? In deze blog bespreken we deze verschillen, zodat je precies weet welke afwegingen jij moet maken bij het kiezen van een ukelele of gitaar.

1. De grootte van een ukelele vs gitaar

Het verschil in grootte tussen een ukelele en gitaar duidelijk weergegeven

Het eerste verschil zit ‘m in het formaat van de ukelele en gitaar. Een ukelele heeft een kleiner formaat, kleinere hals en minder frets dan een gitaar. Door het formaat is een ukelele bijvoorbeeld gemakkelijker en comfortabeler te bespelen door mensen met kleinere armen, zoals kinderen. Zowel gitaren als ukeleles zijn er in meerdere lengtes. Bij gitaren is het een stuk lastiger te beschrijven hoe groot een gitaar is omdat er tal van soorten zijn, maar van een ukelele zijn sopraan (53 cm), concert (58 cm), tenor (66 cm) en bariton (76 cm) de voorkomende maten. De sopraan is overduidelijk het meest gebruikelijke model van een ukelele.

2. Type en aantal snaren

Een tweede belangrijk verschil is het type én aantal snaren van de twee instrumenten. Laten we beginnen over de meest gemakkelijke vaststelling, namelijk het aantal snaren. Bij gitaren kunnen we wel stellen dat ze vrijwel altijd zes snaren hebben, terwijl ukeleles er meestal vier hebben. De twee snaren minder maakt de ukelele voor veel mensen een minder uitdagend instrument om te leren. Het tweede verschil op het gebied van snaren zit ‘m in het type snaren. Gitaren maken gebruik van nylon of stalen snaren, terwijl ukeleles alleen nylon snaren gebruiken. Tot slot is er nog een verschil als we kijken naar de snaren. Gitaarsnaren hebben een hoge spanning, wat resulteert in een luide, heldere toon terwijl snaren van een ukelele laag gespannen zijn waardoor er een zachtere, maar warmere klank uit komt.

3. Verschil in stemming

Naast een verschil qua uiterlijk is er ook op technisch gebied een belangrijk verschil. De ukelele en gitaar moeten namelijk op een andere manier gestemd worden. De ukelele is gestemd in G-C-E-A, terwijl een gitaar over het algemeen standaard gestemd is in E-A-D-G-B-E. Dit betekent dat de ukelele gemakkelijker te leren is voor beginners, omdat de akkoorden eenvoudiger zijn en de snaren gemakkelijker te bespelen zijn. De gitaar kan echter een uitdaging zijn voor beginners vanwege de complexere akkoorden en de noodzaak om de snaren harder te bespelen om een goede klank te krijgen.

Het speelschema van een ukelele en gitaar op een rijtje gezet.

4. Klankverschillen tussen een ukelele en gitaar

Een vierde verschil is de klank van beide snaarinstrumenten. Zowel een ukelele als gitaar hebben een unieke klank. Onder meer factoren als het materiaal en de grootte beïnvloeden het soort klank. Een ukelele heeft over het algemeen een heldere en sprankelende klank en kan worden gebruikt voor een breed scala aan muziekgenres, van pop tot folk en zelfs jazz. De klank van de gitaar is vrijwel altijd dieper en voller dan die van de ukelele. De gitaar heeft ook een breder bereik, waardoor hij in staat is om een nog groter scala aan muziekstijlen te spelen, van rock tot klassiek en alles daartussenin.

5. Schaallengte

De schaallengte is de afstand tussen de brug en de topkam langs de lengte van de snaar.

Een gitaar en ukelele verschillen daarnaast aanzienlijk in schaallengte, wat de afstand tussen de brug en de topkam langs de lengte van de snaar betreft. Waar een gitaar meestal een schaallengte heeft van ongeveer 25 inch, heeft een ukelele meestal een kortere schaallengte tussen 13 en 17 inch, afhankelijk van het type. Een kortere schaallengte resulteert meestal in een hogere toonhoogte en een helderder, percussief geluid. 

Dit maakt de ukelele gemakkelijker speelbaar voor akkoorden en snelle noten en geschikt voor bepaalde muziekstijlen. Gitaren hebben daarentegen vaak een vollere, rijkere klank en kunnen meer sustain produceren, wat hen geschikt maakt voor andere muziekstijlen. Het verschil in schaallengte speelt dus een belangrijke rol bij het bepalen welk instrument geschikt is voor verschillende speelstijlen en muziekgenres.

6. Prijsverschil tussen een ukelele en gitaar

Als zesde verschil hebben we het over het grote prijsverschil tussen een ukelele en gitaar. Dit verschil is te wijten aan de verschillende groottes en materialen  van het instrument. Een instapmodel van een gitaar kost al gauw honderd euro, terwijl een instapmodel ukelele al verkrijgbaar is vanaf een paar tientjes. In het algemeen geldt dat hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs zal zijn, ongeacht of het een ukelele of gitaar is. 

7. Wat is gemakkelijker te leren?

De keuze tussen een ukelele of gitaar hangt af van persoonlijke factoren.

Of een ukelele of gitaar makkelijker te leren is, hangt af van persoonlijke factoren zoals je muzikale achtergrond. Over het algemeen wordt de ukelele beschouwd als gemakkelijker om te leren vanwege de eenvoud van het instrument en de snellere leercurve. De afstand tussen de frets op een ukelele is kleiner, waardoor het gemakkelijker is om akkoorden snel te wisselen en liedjes te leren spelen. Het bespelen van een gitaar vergt meer tijd en oefening om de technieken te beheersen, maar biedt meer muzikale mogelijkheden en kan worden gebruikt in verschillende muziekstijlen.

Keuze maken: ukelele vs gitaar

Kortom, zowel de ukelele als de gitaar zijn fantastische instrumenten die geschikt zijn voor verschillende soorten muzikanten. Als je een beginner bent, kun je overwegen om te beginnen met de ukelele vanwege de eenvoudigere akkoorden en de gemakkelijkere bespeelbaarheid. Als je echter een breder bereik wilt en klaar bent voor een uitdaging, kan de gitaar een betere keuze zijn. Ongeacht welk instrument je kiest, weet dat je jezelf trakteert op een prachtig instrument.

Gerelateerde berichten
Wanneer je gitaar wil leren spelen kom je er vast al snel achter dat het gitaar leren spelen nog niet zo makkelijk is als sommige gitaristen doen lijken. Gitaar leren spelen kost tijd en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig. Wil jij gitaar leren spelen? Wij geven je 5 tips om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Akkoorden gitaar leren ...
De keuze tussen een elektrische gitaar of akoestische is een van de moeilijkste keuzes die je als beginnend gitarist moet maken. De één is stapelgek op het geluid van een elektrische gitaar, terwijl een ander juist volop geniet van een akoestische gitaar. Na het lezen van dit blog hoop ik dat je voldoende informatie hebt om een afweging te kunnen...
Ukelele stemmen is niet direct enorm lastig, maar toch zul je het als beginner even onder de knie moeten krijgen. In deze blog vertellen we je er alles over. We leren je onder andere meer over de stemmechanieken van een ukelele die je nodig hebt om hem te stemmen. Ook vertellen we je over de mogelijkheden voor wat betreft stemapparaten. Zo weet jij...
Ukelele akkoorden zijn een belangrijk onderdeel van het ukelele spelen. Door de basis ukelele akkoorden te beheersen kan je al snel veel populaire nummers spelen. In deze blog helpen we je met het leren van de basis ukelele akkoorden zodat jij binnenkort de leukste nummers op je ukelele kan spelen. Introductie: ukelele akkoorden Als je net begint...

Gerelateerde producten

Chatten