Ukelele stemmen voor beginners

Ukelele stemmen voor beginners

Ukelele stemmen is niet direct enorm lastig, maar toch zul je het als beginner even onder de knie moeten krijgen. In deze blog vertellen we je er alles over. We leren je onder andere meer over de stemmechanieken van een ukelele die je nodig hebt om hem te stemmen. Ook vertellen we je over de mogelijkheden voor wat betreft stemapparaten. Zo weet jij na het lezen van deze blog precies wat nodig is voor het ukelele stemmen.

Waarom moet je een ukelele stemmen?

Als je wil beginnen met ukelele spelen, is het belangrijk om deze eerst goed te stemmen. Natuurlijk is het ook goed om te weten waarom dit nodig is. Stemming is cruciaal voor het geluid van je ukulele en hoe de muziek die je speelt, klinkt. Als je instrument niet goed gestemd is, kunnen de klanken erg vals klinken. Dit is natuurlijk vervelend voor jou en voor je publiek. Het is dus essentieel dat je alles weet over het ukelele stemmen.

De stemmechanieken

Aangezien je voor het stemmen de stemmechanieken zal moeten gebruiken, nemen we deze als eerste onder de loep. Op de onderstaande afbeelding zie je de stemmechanieken. Tijdens het ukelele stemmen wil je ervoor zorgen dat de juiste noot voor een snaar hoorbaar wordt. Dit doe je door de snaar strakker of losser te spannen. Hoe strakker een snaar gespannen is hoe hoger deze klinkt als je hem aanslaat. Hoe losser de snaar gespannen is des te lager de toon. Door aan de stemmechanieken te draaien, vergroot of verlaag je de spanning die op een snaar staat. Dus des te lager de spanning, hoe lager de noot zal klinken. En hoe hoger de spanning, hoe hoger de noot.

De stemmechanieken voor ukelele stemmen

Het ukelele stemmen 

Om een ukelele te stemmen, is het handig om een tuner te gebruiken. Op gehoor stemmen kan natuurlijk ook, maar dit is over het algemeen lastig. Zorg er allereerst voor dat de tuner in de juiste modus staat. De ‘’C modus’’ staat bij de meeste tuners voor chromatisch, dit is de beste modus voor het ukelele stemmen. 

Wanneer de tuner in de juiste modus staat, kan je beginnen met het ukelele stemmen. De stemming van de snaren van boven naar beneden is bij een ukulele als volgt: G-C-E-A. Begin met het stemmen van de G-snaar.

Ukelele stemmen volgorde G-C-E-A

Op het moment dat je een snaar aanslaat zal er op de tuner een noot zichtbaar worden, als deze te laag gestemd is zal de tuner meestal rood oplichten en de indicatie geven dat de toon te laag is. Wanneer een snaar te hoog gestemd is, geeft de tuner dit ook aan. Het kan ook zo zijn dat de tuner een andere toon aangeeft dan welke je moet hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de tuner aangeeft dat jouw G snaar als een F is gestemd. In dit geval zal je de snaar hoger moeten stemmen zodat je op een G uitkomt. Dit principe werkt natuurlijk ook omgekeerd wanneer een snaar te hoog gestemd zal zijn. 

Als de tuner aangeeft dat een snaar te laag gestemd is, kan je de spanning van de snaar vergroten door te draaien aan een stemmechaniek. Op een gegeven moment zal de tuner groen oplichten en de wijzer op de tuner een indicatie geven dat je de juiste toonhoogte hebt bereikt.

Als je de G-snaar hebt gestemd, kun je de andere snaren op precies dezelfde manier een voor een afstemmen. Let er wel op dat je de snaren niet te strak aanspant, want bij te hoge spanningen kunnen ze knappen.

Goed om te weten

Je weet nu alles wat je zou moeten weten voor het ukelele stemmen. Toch zijn er een aantal zaken handig om te weten.

  • Snaren rekken uit: Zeker wanneer je een gloednieuw model hebt, zit er nog redelijk wat rek in de snaren. Het ukelele stemmen is daarom in het begin nog iets lastiger. Je zult namelijk een paar keer opnieuw moeten stemmen voordat het helemaal goed klinkt. Maak geen zorgen over of je ukulele defect is! Er zit simpelweg nog wat rek in de snaren.
  • Temperatuurverschillen & spelen: Bij grote temperatuurverschillen in ruimtes kan je ukelele vals worden. Ook na enige tijd spelen, zul je moeten stemmen om ervoor te zorgen dat jouw spel goed blijft klinken! 
  • Snaren vervangen: Eens in de zoveel tijd zal je de snaren moeten vervangen. Wanneer je dit doet, zal er wederom veel rek in de snaren zitten. Blijf dus geduldig wanneer je jouw ukelele een paar keer opnieuw moet stemmen.
  • Stemapparaat app: Bij MaxiAxi verkopen we ukuleles veelal in sets waarbij de tuner wordt meegeleverd. Heb jij een ukulele waarbij dit niet het geval is? Dan bieden verschillende apps uitkomst. Er zijn vele apps, maar ze doen vrijwel allemaal hetzelfde. Ze maken namelijk gebruik van de microfoon in je telefoon, om zo aan te geven of jouw ukelele goed gestemd is.

Spelen maar!

Als je instrument goed gestemd is, kun je gaan oefenen met spelen. Begin met eenvoudige akkoorden en oefeningen en werk langzaam toe naar moeilijkere stukken. Wanneer je blijft oefenen, zul je merken dat je steeds beter wordt. Aan het begin zal het ukelele stemmen ook nog een beetje lastig zijn. Maar nadat je het een aantal keren gedaan hebt, is het ukelele stemmen een fluitje van een cent! 

Gerelateerde producten

Chatten