Hoeveel watt heb je nodig voor een feestje?

Hoeveel watt heb je nodig voor een feestje?

Een veelgestelde vraag op onze klantenservice is: ‘Hoeveel watt heb ik nodig voor een feestje?’, maar op die vraag kunnen we helaas geen eenduidig antwoord geven. Feestjes zijn er namelijk in allerlei soorten en maten, van feestjes in je woonkamer tot grootschalige evenementen. In deze blog duiken we daarom dieper in op de vraag: ‘Hoeveel watt heb je nodig op je feestje om ervoor te zorgen dat de muziek goed klinkt en iedereen kan genieten?’.

De basisprincipes van wattage bij speakers

Het wattage van een luidspreker geeft het vermogen dat een luidspreker kan omzetten in geluidsgolven weer. Het wattage maakt dus makkelijk inzichtelijk dat een speaker van 200 watt doorgaans meer geluid zal produceren dan een model van 50 watt. Dus heel simpel gesteld; hoe hoger het wattage van je speaker hoe meer volume deze weet te produceren. 

Helaas is deze conclusie echter iets te kort door de bocht. Het klopt dat een speaker met een hoger wattage doorgaans meer volume zal produceren. Het daadwerkelijke volume dat uit een speaker komt is alleen nog van een heleboel andere zaken (los van het wattage) afhankelijk. Zaken als bouwkwaliteit en de componenten die gebruikt zijn tijdens de bouw van een speaker zijn minstens zo, al dan niet nog belangrijker. Met deze reden kan je de prijs van een luidspreker ook beschouwen als een goede indicatie van de kwaliteit. Duurdere speakers presteren vaak beter, zelfs als het wattage lager is dan bij goedkopere modellen.

Belangrijkste termen

Er zijn verschillende termen die verband houden met het wattage. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot wattage bij speakers:

  • Uitgangsvermogen (RMS): Het uitgangsvermogen is de belangrijkste indicatie om te weten wat de normale belastbaarheid van een luidspreker is. Het RMS-wattage is het continue uitgangsvermogen dat een luidspreker gedurende langere tijd kan verwerken zonder schade op te lopen.
  • Maximaal vermogen: Het maximaal vermogen is het absolute maximum aan vermogen dat een luidspreker kort kan verwerken, voordat er schade optreedt. Het piekvermogen, zoals het ook wel genoemd wordt, is niet representatief voor het dagelijkse gebruik van de speaker.
  • SPL: SPL is een belangrijke maatstaf om de prestaties van luidsprekers te beoordelen. SPL wordt gemeten in decibels (dB) en geeft aan hoeveel geluidsdruk een luidspreker kan genereren op een bepaalde afstand. Onze referentieafstand is over het algemeen 1 meter. Hoe hoger het SPL, hoe luider een luidspreker klinkt.

Factoren die bepalen hoeveel wattage je nodig hebt op een feestje

Er zijn bepaalde facetten waar je mee te maken hebt bij het bepalen hoeveel wattage je speakers nodig hebben op een feestje. Hieronder zetten we de verschillende factoren om rekening mee te houden voor je op een rijtje.

  • Locatie: Allereerst is het natuurlijk goed om altijd rekening te houden met de locatie van je feestje. Binnen of buiten is natuurlijk al een wereld van verschil. In een tuin van 20 m² zul je waarschijnlijk meer vermogen nodig hebben dan bij een woonkamer van 20 m². Dit heeft er mee te maken dat het geluid buiten gemakkelijker vervliegt, waardoor een speaker meer geluid zal moeten produceren. Bovendien heeft een klein huisfeest in een woonkamer uiteraard minder vermogen nodig dan een grootschalig evenement in een grote feestzaal. De locatie is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden.
  • Aantal gasten: Het aantal gasten is erg belangrijk om te bepalen hoeveel wattage je nodig hebt op je feestje. Hoe meer mensen er aanwezig zijn, hoe meer geluidsvermogen je nodig hebt. De muziek moet simpelweg luider zijn dan het praten van feestgangers. Tevens wil je niet dat de mensen achterin de ruimte de muziek amper kunnen horen.
  • Volume: Uiteraard is het ook erg belangrijk om na te denken hoeveel volume je nodig denkt te hebben. Gaat het om achtergrondmuziek of wil je echt knallen met de muziek? Voor achtergrondmuziek kan 150 watt al voldoende zijn, terwijl je voor een groter feestje vaak minimaal 600 watt nodig hebt.
  • Omgevingsgeluiden: Omgevingsgeluiden, zoals verkeer, wind, of andere bronnen van lawaai, kunnen ervoor zorgen dat jouw muziek niet goed te verstaan is. Als de omgevingsgeluiden overheersen, moet je zorgen dat geluidsapparatuur meer vermogen (wattage) heeft om boven deze geluiden uit te komen, zodat de muziek of spraak goed hoorbaar is voor je gasten.

Speakers voor je feestje

In ons assortiment vind je talloze speakers, maar we hebben ook een aantal party speakers. Deze zijn speciaal bedoeld voor feestjes en daardoor meer dan geschikt om er een geweldig feest van te maken. Hieronder vind je een selectie met party speakers.

 

 

Doe de keuzehulp!

Weet je nog niet precies welke speaker jij precies nodig hebt? Door middel van onze keuzehulp krijg je antwoord op die vraag! Wacht dus niet langer en doe onze keuzehulp, zodat jij de beste speaker voor jou krijgt!

Vragen over vermogen en wattage?

In deze blog hebben we je geïnformeerd over het vermogen van speakers. Hoeveel wattage je nodig hebt voor je feestje is dus simpelweg afhankelijk van veel verschillende factoren en kunnen we niet zwart op wit stellen. Enkel wattage zegt gewoonweg niet genoeg over hoe luid een speaker klinkt. Kijk daarom goed naar de bovenstaande punten uit deze blog! Heb je nog vragen? Onze productspecialisten vertellen je er graag alles over.

Chiel Kamphuis

Productspecialist voor installatie speakers, podium/truss & lichteffecten

Gerelateerde berichten
Bij MaxiAxi krijgen we regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers? En misschien nog wel een belangrijkere vraag: welke van de twee moet je kiezen? In deze blog bespreken we de verschillen tussen actieve en passieve speakers, maar bespreken we ook de voor- en nadelen van beide types afzonderlijk van elkaar. Het ...
Bij veel feestjes staat muziek centraal en om deze muziek weer te geven heb je natuurlijk de beste party speaker nodig. Er worden ontzettend veel verschillende speakers aangeboden en het is voor velen dan ook lastig om te bepalen wat de beste party speaker voor hun feestje is. In dit blog helpen we je bij het kiezen van de beste party speaker. Na ...
Een brom uit je speakers is meer dan frustrerend, maar vaak is er een reden voor dit brommende geluid. In deze blog bespreken we de oorzaken van de klinkende brom uit je speakers en geven we je aan hoe je de brom kunt voorkomen en oplossen. Lees snel verder als je de brom uit je speakers wilt halen! Er klinkt een brom uit mijn speakers, is dit ...
De BoomBox, sinds kort zelfs in meerdere modellen, maakt sinds dit jaar deel uit van ons assortiment en is razendpopulair onder feestgangers. Deze serie bestaat uit speakers in verscheidene soorten en maten. Een BoomBox is simpelweg dé party speaker voor een geweldig feest. In deze blog lichten we onze modellen uit, zodat jij precies weet welke ...
Chatten