DJ Thomaz, van wereldwijd DJ-succes tot productspecialist: ‘Maakte de gekste dingen mee’

DJ Thomaz, van wereldwijd DJ-succes tot productspecialist: ‘Maakte de gekste dingen mee’

Productspecialist Thomas Ruiterman was jarenlang fulltime DJ in zowel binnen- als buitenland. Tegenwoordig is hij productexpert bij MaxiAxi.com, dé webshop voor betaalbaar licht en geluid. Zijn jarenlange ervaring als DJ helpt hem om klanten goed te adviseren over licht en geluid. In dit interview vragen we Thomas naar zijn bijzondere carrièreswitch, de meest gekke dingen die hij als DJ heeft meegemaakt en de samenwerkingen met BN'ers.

Carrièreswitch

Thomas, artiestennaam DJ Thomaz, draait al een kleine twintig jaar als allround DJ. Hij is al vanaf 2004 één van de sfeermakers op festivals, in clubs en op privéfeesten in binnen- en buitenland, maar zocht na de coronaperiode een baan met regelmatige werktijden zodat hij meer tijd kon doorbrengen met zijn vriendin, familie en vrienden.

Na vijf jaar als DJ in het buitenland, waar hij onder meer draaide in Oostenrijk en Spanje, trad Thomas dit jaar, 2023, in dienst van MaxiAxi.com als commercieel medewerker binnendienst. Hij geeft bijvoorbeeld advies over DJ gear, lichteffecten en speakers. „Deze baan is echt het tegenovergestelde van DJ’en, maar ik geniet ervan. Als DJ heb je heel veel lol, maar je wordt ook ouder en wil meer stabiliteit in je leven. Jarenlang leefde ik vrijwel alleen maar in de nachten, waardoor ik overdag meer sliep dan dat ik iets ondernam met mijn vriendin of vrienden. Nu heb ik toch iets meer tijd om dingen voor mezelf te doen”, zei Thomas.

DJ Thomaz werkt inmiddels op de klantenservice bij MaxiAxi.com als producspecialist.

Hoe ben je in de DJ-wereld terechtgekomen?

Al vroeg was duidelijk dat Thomas zijn toekomst in de muziek zag, maar dat hij uiteindelijk een DJ zou worden, had hij totaal niet verwacht. Bij toeval liep Thomas in 2003 Patrick tegen het lijf. Patrick deelde dezelfde passie en zocht iemand om de lichteffecten te regelen bij een boeking op de middelbare school. „In eerste instantie zat ik er helemaal niet op te wachten om voor zo’n grote groep de lichteffecten te regelen. Ik was een verlegen jochie en wilde niet al die aandacht. Ik draaide tot die tijd alleen maar muziek in mijn eigen slaapkamer, maar besloot het toch maar te doen. Toen stond ik daar de parretjes aan en uit te zetten. En van het één kwam het ander, waarna Patrick zelfs een keer vroeg of ik zijn DJ-werk wilde overnemen bij een klein feestje. Toen is het balletje gaan rollen.”

Vanaf 2004 begon DJ Thomaz zelf met draaien op kleine feestjes. Het aantal optredens groeide en werd ieder jaar meer en meer. Het werd voor Thomas zelfs zo druk dat hij in 2013 een boekingsbureau in de armen nam om het allemaal te kunnen plannen. „Vanaf dat moment werd het wel serieuze business en draaide ik gewoon 3 à 4 keer per week. Ik croste het hele land door om te draaien in clubs, op festivals en bij privéfeesten. De ene dag draaide ik in Den Haag en het kon zomaar voorkomen dat ik een dag later in Groningen de boel op z’n kop zette. Het was een geweldige tijd”, aldus DJ Thomaz.

Achter ‘the wheels’ in het buitenland

Van 2015 tot en met 2020 was DJ Thomaz vrijwel alleen maar te vinden in het buitenland. Zo draaide hij in de winter in Gerlos, Hinterglemm, Mayrhofen en Kaprun als het skiseizoen losbarstte in Oostenrijk. In de zomer was hij jarenlang vaste diskjockey in de Ski Hut in Salou. „Het grote verschil met DJ’en in Nederland is dat de mensen naar het buitenland komen om te feesten. Je merkt echt dat alle remmen er van af gaan als mensen naar bijvoorbeeld Salou of Gerlos komen. Alles kan en alles mag, dat ligt mij wel. En je maakt natuurlijk de gekste dingen mee als mensen de hele dag gedronken hebben”, zei Thomas met een grote grijns op zijn gezicht.

Samenwerking met BN’ers

Als diskjockey heeft DJ Thomaz samengewerkt met een hele reeks bekende artiesten. Enkele voorbeelden van BN'ers zijn onder andere Snollebollekes, Feestteam, Freddy Moreira, Django Wagner en Jan Smit. „In veel gevallen ben ik natuurlijk niet de hoofdartiest, waardoor ik met veel Nederlandse artiesten heb mogen samenwerken. Zo werkte ik in Salou bijna jaarlijks samen met Snollebollekes, die steevast bij hetzelfde feestcafé als ik optrad. Daarnaast fungeerde ik onder meer als geluidstechnicus voor Django Wagner, Yes-R en het Feestteam, om maar een paar namen te noemen.”

DJ Thomaz werkte met meerdere BN'ers samen, een mooi rijtje zie je hier!
Van links naar rechts: DJ Thomaz met Snollebollekes, Fajah Lourens en Dave Roelvink.

Hoe zou je jezelf typeren als DJ?

„Ik ben een echte feest DJ die draait wat de mensen willen horen. Ik ga van Martin Garrix naar André Hazes en van K3 naar Bizzey. Ik denk dat ik mezelf dus zou typeren als een échte allround feest DJ, die vooral zelf niet in de spotlights wil staan”, vervolgde Thomas, die merkt dat allround DJ’s uitsterven. Volgens Thomas zie je dat bijvoorbeeld aan het feit dat verzoekjes bijna nooit meer worden gedraaid en dat DJ’s zich steeds meer richten op één bepaalde muziekstijl. „Dat is het grote verschil met veel andere DJ’s. Ik zorg er juist voor dat ik het verzoekje, als ik het nummer heb, draai. Ik sta er namelijk niet voor mezelf, maar voor het publiek. Ik hoef niet populair of beroemd te worden, maar ik wil dat de mensen een avond hebben om nooit te vergeten.”

Feestcafé vs festival

Door de jaren heen heeft DJ Thomaz in binnen- en buitenland op verschillende plekken gedraaid, maar waar gaat hij zijn hart nu echt sneller van kloppen? „Mijn voorkeur gaat uit naar een gezellig feestcafeetje. Natuurlijk is draaien op een festival met duizenden bezoekers een geweldige ervaring en geeft het je een enorme kick, maar met mijn manier van DJ’en voel ik me toch meer thuis in een feestcafé. Ik draai bijvoorbeeld meerdere keren per jaar op Texel in een feestcafé en daar heb je constant interactie met het publiek. Dan kun je lekker ouwehoeren door de microfoon om de mensen een beetje op de kast te jagen. Op een festival is dat toch een stuk minder gebruikelijk en heb je eigenlijk alleen maar contact met de eerste paar rijen. In een feestcafé voel ik me net wat meer als een vis in het water.”

Kun je het DJ’en achter je laten?

Hoewel Thomas vijf dagen in de week klanten van MaxiAxi adviseert, kan hij het DJ’en toch niet helemaal naast zich neerleggen. DJ Thomaz treedt gemiddeld toch nog twee à drie keer per maand op. „Ik ben inmiddels 34 jaar en hoef niet meer dag in dag uit te draaien, maar ik kan het niet laten om toch af en toe nog even lekker achter de knoppen te staan. Al heb ik wel voor mezelf gezegd dat ik alleen op feesten ga staan die ik zelf ook leuk vind. Ik draai bijvoorbeeld nog steeds meerdere keren per jaar op Texel en daarnaast heb ik nog maandelijks twee à drie boekingen in Twente. Het DJ’en helemaal achter me laten, lukt dus toch nog niet helemaal”, zei DJ Thomaz, die wel kan wennen aan het werken op kantoor bij MaxiAxi. „Ik ben de hele dag bezig met alles wat met licht en geluid te maken heeft en kan mijn kennis en ervaringen delen met mensen met dezelfde passie. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing om hier te komen werken.”

Gerelateerde berichten
Je kind wil graag DJ worden? Dat vinden we bij MaxiAxi hartstikke leuk! Bijna elke beroemde DJ is ooit jong begonnen en we hopen dat jouw kind net zo veel plezier mag beleven aan het DJ’en als wij doen. Om als kind direct te beginnen met een professionele DJ set is wel erg overdreven, daarnaast maakt dat het leren niet gemakkelijker. Om die reden...
Wil jij DJ worden en ben je op zoek naar de juiste apparatuur om te kunnen beginnen? Dan is het kopen van een complete DJ set de meest makkelijke optie. In deze blog vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een DJ set. Daarnaast gaan we dieper in op de verschillen tussen diverse DJ sets. Dat doen we allemaal zodat jij na het lezen van ...
DJ speakers zijn onmisbaar voor een diskjockey, want uit een DJ controller of mixer komt natuurlijk niet zomaar geluid. DJ speakers zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. In deze blog helpen we je daarom bij het vinden van geschikte DJ speakers door de acht beste modellen voor je op te sommen...
Enkele jaren geleden was Chiel Kamphuis nog licht- en geluidstechnicus bij shows van Magic Unlimited, de zoons en schoondochter van Hans Kazan. Tegenwoordig gebruikt hij zijn kennis en ervaring om klanten te voorzien van het beste advies over licht- en geluidsapparatuur van MaxiAxi.com. Als productspecialist helpt hij klanten bijvoorbeeld bij het ...
Chatten