Interview met licht- en geluidspecialist Chiel: ‘Mijn ervaring neem ik mee in advies naar klanten’

Interview met licht- en geluidspecialist Chiel: ‘Mijn ervaring neem ik mee in advies naar klanten’

Enkele jaren geleden was Chiel Kamphuis nog licht- en geluidstechnicus bij shows van Magic Unlimited, de zoons en schoondochter van Hans Kazan. Tegenwoordig gebruikt hij zijn kennis en ervaring om klanten te voorzien van het beste advies over licht- en geluidsapparatuur van MaxiAxi.com. Als productspecialist helpt hij klanten bijvoorbeeld bij het kiezen van de beste lichteffecten of geeft hij advies over geschikte podia voor theatervoorstellingen.

Begin van carrière

Chiel zat nog maar net op de middelbare school toen hij al in aanraking kwam met het bedienen van lichteffecten. Op zijn 13e was het Pius X-College op zoek naar een scholier die de lichteffecten bij de musical wilde bedienen. Chiel hapte toe en maakte indruk met zijn vliegensvlugge vingerwerk op de DMX controller. „Ik had het vrij snel onder de knie en deed het boven verwachting, waardoor ik ook tijdens de open dag de lichten mocht bedienen. Ik kan dus wel stellen dat ik op jonge leeftijd deze wereld in ben gerold”, steekt Chiel van wal.

Hoewel het voor Chiel allemaal begon met het bedienen van lichteffecten koos hij juist doelbewust voor het Deltion College in Zwolle om zich te specialiseren als geluidstechnicus. Op het Deltion rondde hij twee opleidingen, niveau 3 podiumtechniek en niveau 4 evenemententechniek, met succes af. Een opleiding tot lichttechnicus volgde hij nooit. „Van jongs af aan heb ik gezegd dat ik niet geloof in een speciale opleiding voor een lichttechnicus, omdat het simpelweg een vak is dat vooral gebaseerd is op ervaring. Hoe vaker je het doet, hoe meer ‘feeling’ je ermee krijgt. Achteraf gezien heb ik absoluut geen spijt dat ik het vak in de praktijk heb geleerd.”

Licht- én geluidstechnicus

Chiel begon op 21-jarige met zijn eigen bedrijfje als audiotechnicus, maar merkte al snel dat hij veel meer kon bereiken in de lichttechniek. „Er was een flink tekort aan lichttechnici, waardoor een oude bekende bij mij uitkwam. Hij vroeg me of ik niet mee wilde om de lichten te bedienen tijdens een optreden van De Heinoos. Ondanks mijn geringe ervaring ging het verrassend goed. Toen heb ik maar besloten om als ZZP’er op het gebied van geluid én licht verder te gaan. Daar heb ik ontzettend veel ervaring mee op kunnen doen.”

Een geweldige kleursplit van paars en blauw in een kerk

Waar ligt de uitdaging voor een technicus?

Met zijn jarenlange ervaring, maar liefst 12 jaar, weet Chiel als geen ander waar de uitdaging voor een licht- en geluidstechnicus ligt: mensen voortdurend verrassen met zijn vaardigheden op de mengtafels en het bedienen van knoppen. „Elk evenement vraagt weer wat anders, want denk maar niet dat je wegkomt met één simpel programma. Als technicus streef je er natuurlijk naar om het licht en geluid op elk feest tot in de puntjes te verzorgen. Je wilt dat mensen niets meer merken van de saaie feesttent of lege gymzaal. Het feit dat ik laatst, tijdens een optreden, tientallen complimenten kreeg over de lichtshow geeft me erg veel voldoening. Dat is waar ik het allemaal voor doe en daar ligt meteen ook de uitdaging!”

Wat gaf de doorslag om na 12 jaar toch te stoppen als fulltime technicus?

Chiel geniet nog steeds met volle teugen van het bedienen van licht en geluid bij optredens en theatervoorstellingen, maar na twaalf jaar besloot hij toch om een andere weg in te slaan. Zo’n twee jaar geleden begon hij aan een nieuwe uitdaging als commercieel medewerker binnendienst bij MaxiAxi.com. „Ik was op zoek naar een stabiele baan en snakte naar wat meer vrije tijd. Hoewel het werk in de evenementenindustrie altijd mooi blijft, is het ook ontzettend intens. Vooral voor het thuisfront is het zwaar. Je werkt soms wel 15 uur achterelkaar en blijft daarna nog enkele uren vol adrenaline zitten. Dat is simpelweg niet vol te houden, vooral niet als je een gezin wilt onderhouden”, vervolgde Chiel.

Een indrukwekkende lichtshow gecreëerd door Chiel
Een van de lichtshows gecreëerd door Chiel Kamphuis.

Heb je het werk helemaal achter je gelaten?

In 2021 streek Chiel neer bij MaxiAxi, maar toch wordt hij nog regelmatig gebeld door theaters en oude werkgevers of hij hen niet één keer uit de brand wil helpen. Af en toe wringt Chiel zich dus toch nog in allerlei bochten om weer voor een geweldige show te zorgen. „Ik kan het gewoon niet laten, want het blijft toch fantastisch mooi werk. En ook voor mijn huidige baan is het absoluut niet slecht. Alles wat ik in de praktijk uitvoer, kan ik namelijk weer meenemen in mijn advies naar klanten.”

Hoe komt jouw ervaring van pas in je huidige baan?

Als leidinggevende van de commerciële binnendienst ziet Chiel vooral voordelen van zijn werkzaamheden in het theater als licht- en geluidstechnicus. „Iedere dag komen er weer vraagstukken voorbij waarbij ik klanten of mijn collega’s kan helpen door mijn ervaring. Mijn jarenlange ervaring helpt me vaak om mensen van het beste advies te kunnen voorzien.”

Chiel in zijn rol als productspecialist bij MaxiAxi.com!
Chiel in zijn rol als productspecialist bij MaxiAxi.com.

Wat ga je nooit meer vergeten?

In zijn jarenlange carrière als licht- en geluidstechnicus maakte Chiel ook veel van dichtbij mee. Hij was onder meer lichttechnicus bij een optreden van Gerard Joling en technicus bij meerdere shows van Magic Unlimited. Het illusionistentrio bestaat uit Oscar en Renzo Kazán, zoons van Hans Kazán, en Renzo's vriendin Maartje van Olst. „We maakten echt de gekste dingen mee. We waren soms wel 5 dagen weg voor een show van maar twintig minuten. Dan moesten we ‘even’ een dag met de vrachtwagen naar Zuid-Duitsland, twee dagen repeteren, twintig minuten de show en dan weer een dag met de vrachtwagen terug. Het was zeker een gekke wereld, maar dat maakte het ook wel weer mooi."

Gerelateerde berichten
Gave lichtshows in een discotheek worden gecreëerd met DMX, maar hoe wordt het licht tijdens zo’n show precies aangestuurd? Of je nu een beginnende lichttechnicus, een enthousiaste hobbyist of gewoon nieuwsgierig bent naar DMX, na het lezen van deze blog weet je hoe DMX werkt en waarom het zo belangrijk is in de wereld van verlichting.  ...
Moving heads staan bekend om hun beweegbare kop. In de kop van moving heads bevinden zich echter verschillende effecten zoals kleuren, gobo's en prisma's. Door deze verschillende effecten te combineren kun je een indrukwekkende lichtshow creëren. In deze blog leggen we je uit welke effecten jij móét kennen als je op zoek bent naar moving heads...
Tegenwoordig is een geluidsinstallatie in de horeca niet meer weg te denken. Onze ervaring leert echter dat er in de praktijk maar weinig aandacht wordt besteed bij de keuze voor een geluidsinstallatie in de horeca. Wil jij ook een horeca geluidsinstallatie plaatsen? Bedenk dan eerst waar je de speakers voor wilt gebruiken. In dit blog helpen wij ...
Heb je een winkel, horecagelegenheid, grote loods, sportaccommodatie of magazijn? Of ben je gewoon op zoek naar een systeem waarmee je veel speakers op één versterker aan kan sluiten? Dan is een 100 volt systeem dé oplossing voor jouw situatie. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over een 100 volt systeem. Wat is een 100 volt ...
Chatten