Audio interface: de onmisbare schakel voor velen

Audio interface: de onmisbare schakel voor velen

Een audio interface is voor veel mensen in de audiowereld essentieel, maar waarom is dit apparaat eigenlijk onmisbaar? Met een audio interface maak je het mogelijk om meerdere apparaten met elkaar te koppelen om tot de perfecte opname te komen. In deze blog gaan we dieper in op de functie van een audio interface, zodat je precies weet waarom je er één nodig hebt. 

Wat is een audio interface?

Een audio interface is een apparaat dat audiosignalen van verschillende bronnen, zoals microfoons, muziekinstrumenten en andere audioapparaten, omzet in digitale audio die kan worden opgeslagen of afgespeeld op een computer. Met een audio interface maak je de analoge signalen digitaal zodat deze op de computer te gebruiken zijn. Een audio interface neemt audio op en stuurt het via USB, Thunderbolt of een andere verbinding naar je computer, waar je het kunt opnemen, bewerken en mixen met software. 

Voordelen op een rijtje

Het gebruik van een audio interface brengt verschillende voordelen met zich mee. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet.

  • Nagenoeg geen vertraging: Met een audio interface heb je nagenoeg geen vertraging bij het opnemen en afspelen van audio via een computer. Dit betekent dat je het geluid dat je opneemt of afspeelt directer hoort, wat handig is bij het maken van muziek of opnemen van podcasts.
  • Flexibiliteit in connectiviteit: Audio interfaces hebben verschillende in- en uitgangen, waaronder XLR, 6,3 mm en MIDI, waardoor je diverse apparatuur en instrumenten kunt aansluiten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een microfoon, gitaar of keyboard wilt gebruiken bij het opnemen van een nummer dat je aan het maken bent.
  • Mogelijkheid om meerdere kanalen op te nemen: Veel audio interfaces bieden de mogelijkheid om meerdere kanalen tegelijk op te nemen, wat handig is voor het opnemen van meerdere instrumenten of microfoons afzonderlijk. Dit geeft je meer controle over het opnameproces en het mixen van het eindresultaat.
  • Compact en draagbaar: Er zijn veel compacte en draagbare audio interfaces beschikbaar die je kunt meenemen naar optredens of op locatie opnames. Dit geeft je de vrijheid om overal te werken en op te nemen.

Aansluiten van een audio interface op je computer of laptop

Het aansluiten van een audio interface op je computer, hoe werkt het?

Er zijn meerdere mogelijkheden om je audio interface aan te sluiten op je laptop of computer om vervolgens te kunnen opnemen en bewerken. De twee meest voorkomende opties hebben we hieronder voor je uitgewerkt.

USB audio interface

Een USB audio interface is een specifiek type audio interface dat is ontworpen om aangesloten te worden via een USB-aansluiting op een computer. Het voordeel van een USB audio interface is dat zowel de meeste Windows als Mac computers over een USB-aansluiting beschikken. Tegenwoordig heb je ook steeds meer modellen met een USB-C aansluiting. Kijk daarom altijd goed welk type USB audio interface je nodig hebt voor jouw computer of laptop.

Thunderbolt audio interface

Een tweede optie is een Thunderbolt audio interface. Een Thunderbolt-aansluiting vind je met name op Mac-computers en is ontwikkeld door Intel en Apple. Een Thunderbolt audio interface biedt doorgaans een hoge bandbreedte en lage vertraging voor het opnemen en afspelen van audio in professionele audiotoepassingen.

Over het algemeen zijn de meeste interfaces een USB audio interface. De keuze tussen een Thunderbolt of USB audio interface hangt af van de poorten op je computer. Over het algemeen vind je een Thunderbolt-aansluiting alleen nog op Apple-computers. Een derde mogelijkheid is FireWire, al is FireWire tegenwoordig een zeldzaamheid. Kijk daarom altijd goed welke audio interface je nodig hebt.

Audio interface met fantoomvoeding

Je hebt een audio interface met fantoomvoeding nodig als je wilt opnemen met condensator microfoons, omdat deze microfoons anders geen stroom krijgen terwijl ze dit wel nodig hebben. Audio interfaces met fantoomvoeding hebben een ingebouwde schakeling waarmee je de spanning op de microfooningangen met een druk op de knop kunt aanzetten. Op die manier kun je de fantoomvoeding inschakelen wanneer je een condensator microfoon aansluit en uitschakelen wanneer je bijvoorbeeld een instrument gebruikt. Het is belangrijk om de fantoomvoeding altijd weer uit te zetten, omdat je het instrument anders in sommige gevallen kunt beschadigen.

Hoeveel en welke in- en uitgangen heb je nodig op je interface?

De achterkant van deze Power Dynamics audio interface is een goed voorbeeld met twee inputs

Hoeveel en welke aansluitingen je precies nodig hebt op je interface hangt af van de specifieke apparatuur die je gebruikt en het doel waarvoor je de audio interface gebruikt. Als je bijvoorbeeld alleen een microfoon, een gitaar en één set studio monitors gebruikt, dan heb je alleen een interface nodig met twee microfooningangen en twee RCA-uitgangen (zoals in het voorbeeld hierboven). Als je meerdere microfoons, instrumenten en studio monitors tegelijkertijd gebruikt, dan heb je een interface nodig met meerdere in- en uitgangen om alle apparatuur aan te sluiten.

Je bent voor de opnames die je maakt echter niet gebonden aan enkel deze twee ingangen. Maak jij een opname? Dan heb je hier ook software voor nodig, een zogeheten DAW (Digital Audio Workstation). Met een DAW is het mogelijk om eerst een opname te maken terwijl je bijvoorbeeld gitaar speelt en zingt. Wil je dan toch nog een mooie melodie op je keyboard over deze opname heen leggen? Dan sluit je het keyboard even aan in plaats van je gitaar, laat je het reeds opgenomen stuk weer opnieuw afspelen terwijl je weer opneemt en speel je tegelijk mee. Zo kan je dus gemakkelijk meerdere 'lagen' opnemen zonder dat je hiervoor altijd veel ingangen nodig hebt.

Wie gebruiken een audio interface?

Er zijn veel mensen in de audiowereld die een audio interface gebruiken. Om je een goed beeld te geven wanneer jij een audio interface kunt gebruiken, geven we je een aantal doelgroepen die een audio interface kunnen gebruiken.

  • Muzikanten: Allereerst heb je muzikanten die vrijwel altijd een audio interface gebruiken. Onder muzikanten vallen onder meer zangers, gitaristen, drummers en dus ook complete bands. Muzikanten gebruiken een audio interface om hun muziek op te nemen, te bewerken en vervolgens tot een mooi geheel te brengen.
  • Muziekproducers: Ook onder muziekproducers is het gebruik van een audio interface noodzakelijk, omdat je zonder interface niet eens kunt beginnen met opnemen. Een producer gebruikt ‘m bijvoorbeeld om meerdere instrumenten tegelijk op te nemen.
  • Youtubers: Voor Youtubers kan het ook handig zijn om een audio interface te gebruiken. Wanneer jij bijvoorbeeld een condensator microfoon hebt met XLR-aansluiting kun je deze gemakkelijk met je computer verbinden door middel van een audio interface. Door dit te doen wordt de audio van je video's stukken beter!
  • Podcastmakers: Een ander type doelgroep, de podcastmakers onder ons, maken ook gebruik van een audio interface. Podcastmakers gebruiken ‘m om hun microfoons aan te sluiten op hun computer en om hun opnames uiteindelijk te kunnen bewerken in een DAW.

Opnemen of bewerken maar!

Met de informatie uit deze blog weet je alles wat je moeten weten over een audio interface. Heb je toch nog vragen over het gebruiken of de werking van een audio interface? Onze productspecialisten staan van maandag tot en met vrijdag voor je klaar!

Gerelateerde berichten
Het verschil tussen een DJ controller en DJ mixer is voor de ervaren diskjockey over het algemeen wel bekend. Voor de beginnende DJ kan dit echter best een lastige vraag zijn en dat is precies de reden dat we deze vraag behandelen. In deze blog lees je daarom alles over de verschillen tussen een DJ controller en DJ mixer om de juiste keuze te ...
Wil jij DJ worden? Of ben je dat al maar wil je jouw huidige DJ setup verbeteren met een nieuwe DJ controller? In beide gevallen zal je vast al even rond hebben gekeken naar welke DJ controllers er allemaal op de markt zijn. Je kan gerust stellen dat de keuze enorm is. Deze blog helpt je op weg bij het maken van een keuze zodat jij binnenkort alle ...
Een studio microfoon lijkt alleen in studio’s gebruikt te worden, maar wordt vrijwel overal ingezet. Een studio microfoon wordt dan ook door een heel brede doelgroep gebruikt, van gamers tot radiomakers. In dit blog geven we vier situaties waar je een studio microfoon perfect kunt gebruiken. Voor het online gamen: gaming microfoon Gamen is ...
Bij het creëren van een ideale computer setup heb je PC speakers nodig. In veel gevallen kiezen mensen voor PC speakers, maar wij raden onze klanten eigenlijk altijd aan om te gaan voor studio monitors bij je computer. In deze blog leggen we je uit, aan de hand van verschillen tussen beide modellen, waarom studio monitors goed als PC speakers te ...

Gerelateerde producten

Chatten