DJ controller en DJ mixer: wat is het verschil?

DJ controller en DJ mixer: wat is het verschil?

Het verschil tussen een DJ controller en DJ mixer is voor de ervaren diskjockey over het algemeen wel bekend. Voor de beginnende DJ kan dit echter best een lastige vraag zijn en dat is precies de reden dat we deze vraag behandelen. In deze blog lees je daarom alles over de verschillen tussen een DJ controller en DJ mixer om de juiste keuze te kunnen maken.

Wat is een DJ controller?

Een DJ controller is simpel gezegd een alles-in-één oplossing voor twee draaitafels en een DJ mixer. Zo’n DJ controller is dé betaalbare oplossing om je favoriete nummers te mixen zonder al te diep in de buidel te moeten tasten voor allerlei DJ gear. Over het algemeen sluit je een DJ controller op je laptop aan om vervolgens je DJ software aan te sturen. Met deze software heb je binnen no-time toegang tot je gehele muziekbibliotheek om te mixen.

Voor- en nadelen van een DJ controller

Een DJ controller van Hercules is perfect voor beginnende en hobbymatige DJ’s.

Zoals elk apparaat heeft ook een DJ controller zowel voor- als nadelen. Om je optimaal voor te bereiden voor je een DJ controller wilt kopen, sommen we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op. 

Voordelen:

  • Eén apparaat: Het grootste voordeel is dat je niet langer meerdere apparaten nodig hebt, maar dat je aan een DJ controller genoeg hebt. Hierdoor heb je weinig extra ruimte nodig op je DJ booth, maar heb je toch alle functionaliteiten om de perfecte mix te maken. Tevens kun je een DJ controller vaak meenemen in je rugtas in plaats van een hele flightcase met diverse DJ apparatuur te moeten vervoeren.
  • Veelzijdig: Een DJ controller is over het algemeen vrij veelzijdig. Veel controllers hebben namelijk functies als IMA (Intelligent Music Assistent), beatmatch-hulp en een panic knop, waardoor je gemakkelijk jouw gemixte nummers kunt maken.
  • Ideaal voor beginners: De relatief simpele controllers zijn tevens ideaal voor beginnende diskjockeys omdat je het DJ’en met een DJ controller over het algemeen vrij snel onder de knie hebt. 

Nadelen:

  • DJ software nodig: Om een DJ controller aan te kunnen sturen, is het noodzakelijk om DJ software te hebben. Over het algemeen wordt de software meegeleverd, maar indien dit niet het geval is kan het al gauw een kleine honderd euro kosten.
  • Laptop of tablet is noodzakelijk: Naast DJ software is het ook noodzakelijk om een laptop of tablet te hebben. Via de laptop of tablet moet je als DJ namelijk de software aansturen. Wanneer je geen laptop of tablet ter beschikking hebt, kan dit zeker als nadeel gelden.

Wat is een DJ mixer?

Een DJ mixer is een audioapparaat waar je diverse geluidsbronnen tegelijkertijd op kunt aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld een laptop, platenspeler of CD-speler tegelijkertijd verbinden om vervolgens te regelen welke muziek er uit je speakers komt. Door middel van de schuifjes mix jij eenvoudig de beste tracks.

Voor- en nadelen van een DJ mixer

Een Vonyx DJ mixer met tal van mogelijkheden om muziek te bedienen.

Uiteraard mogen ook de voor- en nadelen van DJ mixers niet ontbreken bij het uitleggen van het verschil tussen beide apparaten.

Voordelen:

  • Niet afhankelijk van software of computer: Een DJ mixer is een hardwareapparaat dat niet afhankelijk is van een laptop of DJ software voor het afspelen van muziek.
  • Flexibele aansluitmogelijkheden: Mixers hebben over het algemeen meer in- en uitgangen om meerdere geluidsbronnen aan te kunnen sluiten. Een DJ mixer heeft bijvoorbeeld vaak een USB-poort, Phono/line-ingang en een master-uitgang.

Nadelen:

  • Geen jogwheels: Een DJ mixer beschikt niet over jogwheels, waardoor je een aparte draaitafelbron moet aansluiten om muziek te kunnen mixen.
  • Diverse losse apparatuur nodig: Om muziek af te kunnen spelen, heb je DJ gear nodig. Met een mixer kun je bijvoorbeeld platen of CD’s afspelen, maar dan is er wel een platenspeler of CD speler nodig en uiteraard kabels om de apparaten op je mixer aan te sluiten.

Conclusie: DJ mixer of DJ controller?

Een DJ controller is simpelweg geweldig voor DJ’s op instapniveau, doordat ze over het algemeen eenvoudig te bedienen zijn. Hoewel DJ mixers wellicht wat betaalbaarder zijn, is een DJ controller zeker het overwegen waard. Afhankelijk van de bovenstaande voor- en nadelen kun jij de keuze maken voor een DJ mixer of DJ controller.

Thijs Kranenburg

Productmanager

Hi! Mijn naam is Thijs Kranenburg. Ik ben, naast mijn werk als productmanager bij MaxiAxi.com, graag bezig met het produceren van muziek onder de naam ‘Tyka’. Ik produceer sinds 2017, treed sinds 2020 op en heb meerdere platen gemaakt voor mezelf en collega-artiesten. Je kan door die ervaring dus wel zeggen dat het werk bij MaxiAxi.com perfect bij me past! Ik probeer mijn interesse in de muziek- en entertainmentbranche zo goed mogelijk te vertalen richting de wensen van de klant. Van het optimaliseren van de producten op de website tot het schrijven van blogs! Mijn liefde, passie en expertise in deze branche zorgen ervoor dat ik altijd voor het perfecte eindresultaat ga!

Gerelateerde berichten
Wil jij DJ worden? Of ben je dat al maar wil je jouw huidige DJ setup verbeteren met een nieuwe DJ controller? In beide gevallen zal je vast al even rond hebben gekeken naar welke DJ controllers er allemaal op de markt zijn. Je kan gerust stellen dat de keuze enorm is. Deze blog helpt je op weg bij het maken van een keuze zodat jij binnenkort alle ...
Alle grote DJ helden zoals Tiësto, Hardwell, Armin van Buuren en Afrojack zijn ooit op hun zolderkamertje begonnen om hun eerste plaatjes in elkaar te mixen. Hoe vet zou het zijn om hetzelfde pad te bewandelen?! Hoe jij misschien ook die droom werkelijkheid kunt laten worden leggen wij je hieronder stap voor stap uit! 1. Je apparatuur De basis ...
Ben je op zoek naar een DJ set voor beginners? Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. We geven je in deze blog een aantal tips waardoor je precies weet waar je DJ set voor beginners aan moet voldoen. Aan de hand van deze tips weet je precies wat je in huis moet halen voor een glansrijke DJ carrière. Onze ...

Gerelateerde producten

Chatten