Welke DJ controller moet ik kiezen?

Welke DJ controller moet ik kiezen?

Wil jij DJ worden? Of ben je dat al maar wil je jouw huidige DJ setup verbeteren met een nieuwe DJ controller? In beide gevallen zal je vast al even rond hebben gekeken naar welke DJ controllers er allemaal op de markt zijn. Je kan gerust stellen dat de keuze enorm is. Deze blog helpt je op weg bij het maken van een keuze zodat jij binnenkort alle grote hits en platen aan elkaar kan draaien. 

Wat is een DJ controller?

Een DJ controller is in de basis een heel simpel apparaat. Een DJ controller zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijk verschillende muziek in elkaar over kan laten lopen door mooie overgangen te maken. Daarnaast beschikken veel DJ controllers over een equalizer waarmee je de hoge en lage tonen van de muziek kunt aanpassen naar jouw smaak. De werking van bijna alle DJ controllers is hetzelfde, dat geldt voor een DJ controller voor de beginnende DJ op zijn slaapkamer als de DJ controllers van ‘s werelds grootste DJ's. In beide gevallen komt het neer op het mixen van 2 of meerdere liedjes. Het grote verschil tussen de goedkope DJ controllers en de duurdere zit hem vooral in de extra functies die de controller heeft. Daarnaast onderscheiden de duurdere controllers zich vaak ook door meerdere aansluitmogelijkheden te bieden.

Soorten DJ controllers

Voordat muziek voornamelijk op USB-sticks en harddrives werd opgeslagen, werd muziek met behulp van Cd's en vinylplaten afgespeeld. In de periode van vinylplaten werd enkel gebruikt gemaakt van meerdere platenspelers met in het midden een mixer. Deze apparaten vormden de voorloper van de DJ controller zoals we deze nu kennen. De aux-out aansluitingen van de platenspeler werden op een mixer aangesloten en vormden zo een DJ set. Met het idee achter deze samenstelling wordt vandaag de dag nog steeds gewerkt in de vorm van DJ controllers. 

DJ controllers zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Zo zijn er pocket DJ controllers die zo klein zijn dat je ze gemakkelijk mee kan nemen en vrijwel overal kan gebruiken. Maar er zijn natuurlijk ook immense DJ sets met soms wel 6 verschillende decks die gebruikt worden voor festivals. Natuurlijk is er ook voldoende aanbod tussen deze twee uitersten. Bij het maken van een keuze voor een DJ controller is het belangrijk om te kijken naar het soort controller dat je aanschaft. Daarbij zal je na moeten gaan welke functionaliteiten je precies wenst. Wil je bijvoorbeeld sound effects toe kunnen voegen? Of volstaat een controller met simpele EQ en mix functies?

DJ controller met 2 decks.

Hedendaagse DJ controllers

De controllers die we tegenwoordig gebruiken zijn vrijwel volledig digitaal. In veel gevallen kun je een usb-stick op de DJ controller aansluiten. Vervolgens kan je op de controller zelf de muziek selecteren die je graag af wilt spelen. Daarnaast zijn er veel DJ controllers waarbij je software op je laptop/computer bestuurd, de muziek laadt je in de software en met de controller bedien je deze software dus. Dit soort controllers sluit je gemakkelijk aan op een usb-poort op je laptop. Een voorbeeld van dit soort controllers zijn de Hercules DJ controllers. Het voordeel van de Hercules DJ controllers is dat de benodigde software gratis wordt meegeleverd.

Hoe werkt een DJ controller?

De werking van een DJ controller is in feite vrij simpel. In de meeste gevallen heb je 2 decks. Op deck 1 speel je een plaat af, die je ook hoort op je speakers en op deck 2 kun je een plaat klaarzetten om in te mixen. De meeste controllers beschikken over een ‘cue’ functie. Dit houdt in dat je met een koptelefoon de muziek van deck 2 al voor kan luisteren. Zo kan je via de koptelefoon beluisteren of je plaat 2 mooi over laat lopen met de muziek op deck 1. Wanneer jij de muziek mooi synchroon hebt lopen kan je de muziek van de cue naar de speakers door sturen. Door dan met de equalizer of eventuele effecten te spelen kan je dit mooi en gelijkmatig in elkaar over laten lopen. Dit is de basis van hoe een DJ controller werkt.

Wat is de beste DJ controller?

Het mag duidelijk zijn dat het aanbod DJ controllers enorm is en het is dan ook lastig 1 enkele controller als allerbeste aan te wijzen. We vinden het daarnaast vooral belangrijk dat een DJ controller het best op jouw specifieke wensen aansluit. De beste DJ controller is naar ons idee dan ook de controller die het beste op jouw wensen aansluit. Wanneer je dus op zoek gaat naar de beste DJ controller voor jou is het aan te raden om eerst op een rijtje te zetten wat je precies wil van een DJ controller. Houd hierbij onder andere rekening met gebruiksgemak, effecten, aansluitingsmogelijkheden, slimme features en het formaat van de DJ controller.

DJ controller voor beginners

Wanneer je net van start gaat als DJ en op zoek bent naar een DJ controller voor beginners kan het lastig zijn om te achterhalen waar je rekening mee moet houden. Belangrijk is dat je weet dat alle DJ controllers (ook de grote) in de basis hetzelfde werken. Vaak geldt dat hoe duurder en groter de DJ controller wordt hoe meer functies er in de controller zijn gebouwd. Als beginnende DJ raden we je aan een DJ controller zonder al te veel poespas uit te kiezen. Zo pak je het draaien sneller op omdat er weinig afleiding is van te veel functies. Het is belangrijker dat de basis goed is en na een DJ controller voor beginners kan je natuurlijk altijd nog weer de stap maken voor een uitgebreider model.

DJ controller kopen?

Hopelijk weet je na het lezen van deze tekst precies wat een DJ controller is en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een DJ controller. Heb je echter toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met de productspecialisten van MaxiAxi.

Thijs Kranenburg

Productmanager

Hi! Mijn naam is Thijs Kranenburg. Ik ben, naast mijn werk als productmanager bij MaxiAxi.com, graag bezig met het produceren van muziek onder de naam ‘Tyka’. Ik produceer sinds 2017, treed sinds 2020 op en heb meerdere platen gemaakt voor mezelf en collega-artiesten. Je kan door die ervaring dus wel zeggen dat het werk bij MaxiAxi.com perfect bij me past! Ik probeer mijn interesse in de muziek- en entertainmentbranche zo goed mogelijk te vertalen richting de wensen van de klant. Van het optimaliseren van de producten op de website tot het schrijven van blogs! Mijn liefde, passie en expertise in deze branche zorgen ervoor dat ik altijd voor het perfecte eindresultaat ga!

Gerelateerde berichten
Alle grote DJ helden zoals Tiësto, Hardwell, Armin van Buuren en Afrojack zijn ooit op hun zolderkamertje begonnen om hun eerste plaatjes in elkaar te mixen. Hoe vet zou het zijn om hetzelfde pad te bewandelen?! Hoe jij misschien ook die droom werkelijkheid kunt laten worden leggen wij je hieronder stap voor stap uit! 1. Je apparatuur De basis ...
Wil jij DJ worden en ben je op zoek naar de juiste apparatuur om te kunnen beginnen? Dan is het kopen van een complete DJ set de meest makkelijke optie. In deze blog vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een DJ set. Daarnaast gaan we dieper in op de verschillen tussen diverse DJ sets. Dat doen we allemaal zodat jij na het lezen van ...
Wil jij DJ worden? Wanneer jij aan het begin staat van je DJ-carrière is het misschien nog lastig in te schatten wat er allemaal nodig is om DJ te worden. In deze blog geven we je een aantal tips zodat jij weet wat er allemaal nodig is om DJ te worden. Hierbij leggen we natuurlijk voornamelijk de focus op DJ gear voor beginners. DJ worden, hoe ...

Gerelateerde producten

Chatten