De onuitputtelijke opties van de waterdichte speaker

De onuitputtelijke opties van de waterdichte speaker

Waterdichte of waterbestendige speakers. Wat is het verschil en hoe kom je erachter hoe waterdicht jouw speakers zijn? In deze blog leggen we je alles uit over waterdichte speakers en waterbestendige speakers. Daarnaast gaan we dieper in op de term “IP waarde’’. Je bent de verschillende IP waarden zoals IP-X5 of IP56 vast al vaker tegengekomen bij productspecificaties van diverse speakers of andere producten. Maar wat houden deze IP waarden precies in? We leggen het allemaal uit in deze blog.

Wat is IP-waarde?

De IP waarde (ook wel IP rating of certificering) van speakers duidt de mate waarin de speaker stof en/of waterdicht wordt geacht. IP is een afkorting van de Engelse term “International Protection” en deze waarde wordt universeel gebruikt bij elektronische producten. Ook voor telefoons, koptelefoons, lichteffecten en speakers wordt de IP certificering dus gebruikt. Dankzij de IP certificering kun je als consument gemakkelijk zien in hoeverre een product bestand is tegen water. Zo geeft de IP waarde bijvoorbeeld aan of je speakerset tegen een regenbui kan of dat je je speakers als douchespeaker in de badkamer kan gebruiken.

Er zijn 2 verschillende typen IP waarden, bijvoorbeeld: IP56 en IPX6. Het verschil is dat bij de eerste IP waarde ook de beschermingsgraad tegen aanraking en binnendringende voorwerpen is vermeld (in dit voorbeeld is deze waarde dus 5). Bij de tweede IP waarde is deze beschermingsgraad niet gemeten en verandert het cijfer dus in een X. Een IPX waarde zegt dus enkel iets over de mate waarin een speaker waterbestendig is.

Waterdichte speakers overkapping

Welke IP waarden zijn er?

Er zijn veel verschillende IP waarden en de mate waarin deze artikelen waterdicht zijn lopen aardig uiteen. Waar de ene waarde aangeeft dat een product spatwaterbestendig is geeft de andere aan dat het product tot 1 meter diep waterdicht is. Om het overzichtelijk te maken hebben we alle verschillende IP waarden voor je op een rijtje gezet. We gaan enkel in op de mate van waterbestendigheid en niet op stofdichtheid.

IPX0

Zoals je misschien wel verwacht geeft een product met een IP waarde van IPX0 geen bescherming tegen water. Je zult het product dus altijd droog moeten houden.

IPX1 en IPX2

Deze IP waarden geven aan dat een product drupdicht is. Bij deze twee waarden wordt er echter wel onderscheid gemaakt tussen de mate van drupdichtheid. IPX1 geeft aan dat er geen schade ontstaat bij (recht naar beneden) vallende druppels. IPX2 geeft aan dat er geen schade zal ontstaan bij vallende druppels in een hoek van 15 graden. Speakers of andere apparaten met deze waarden zijn niet goed beschermd tegen regen maar een paar druppels kunnen ze wel hebben.

IPX3

Bij deze IP waarde is het product spatwaterdicht. Dat betekent dat er geen schade zal ontstaan wanneer het product wordt blootgesteld aan water vallend onder een hoek van maximaal 60°.

IPX4

Producten met deze IP waarde zijn plensdicht. Spatwater kan uit elke willekeurige richting komen zonder dat dat je product zal beschadigen. Een flinke regenbui of een plens water wat opspat uit een zwembad is dus geen probleem.

IPX5

Speakers en andere producten met deze IP waarde zijn sproeidicht. Dat houdt in dat er geen schade zal ontstaan indien het product wordt bespoten uit elke willekeurige richting. Het product zal 12,5 liter per minuut moeten kunnen verdragen.

IPX6

Speakers met een IP waarde IPX6 zijn waterbestendig. Water kan dus uit elke richting komen en zal geen nadelig effect hebben. In tegenstelling tot IPX5 producten kan een product met deze IP waarde 100 liter per minuut verdragen.

IPX7

Producten met een IP waarde van IPX7 zijn dompeldicht. Deze producten kunnen tegen tijdelijke onderdompeling in water. In ieder geval 1 meter diep en 30 minuten lang.

IPX8

Bij een IP waarde van IPX8 zijn producten waterdicht en deze producten blijven dus bruikbaar onder water. Per product verschillen de gespecificeerde druk-en tijdcondities wel. Daarom is het altijd verstandig de handleiding van het product te bekijken om zo deze exacte condities te weten te komen. Normaal gebruik onder water zal in ieder geval geen nadelige gevolgen mogen hebben voor het product.

Waterdichte speakers zwembad

Plafond speakers badkamer

Ben je op zoek naar plafond speakers badkamer? In badkamers zijn inbouwspeakers relatief veelvoorkomend doordat deze mooi in het plafond zijn in te bouwen. Voor in de badkamer spreekt het voor zich dat het belangrijk is dat je douchespeaker enigszins waterbestendig is. Echter zullen er eigenlijk nooit grote hoeveelheden druppels tegen de speakers aan spatten. Het is voornamelijk de vochtige lucht waar de speakers goed tegen bestand moeten zijn en speakers met toereikende IP waarde zijn dus van belang. Bij plafond speakers badkamer met een IP waarde van IPX3, IPX4 of IPX5 is het slim om ze niet direct boven de douche te monteren. Het stoom van de douche kan op den duur zorgen voor enige corrosie. Van speakers met een hogere IP waarde mag je verwachten dat je hier geen rekening mee hoeft te houden. Zo'n douchespeaker kun je dus vrijuit, op iedere gewenste plek, inbouwen in je plafond.

Je wilt je muziek natuurlijk eenvoudig kunnen regelen en een erg handige manier daarvoor is om te kiezen voor een plafond speakers badkamer. Je streamt dan eenvoudig je favoriete muziek vanaf je smartphone of tablet, direct naar je douchespeaker.

Plafond speakers badkamer

Buitenspeakers

Bij buitengebruik is er in veel gevallen geen plafond waardoor er dus vaker voor opbouwspeakers wordt gekozen. Inbouwspeakers voor buiten worden echter ook steeds meer verkocht voor bijvoorbeeld onder overkappingen. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je speakers te monteren op een enigszins beschutte plek, zoals dus bijvoorbeeld onder een overkapping of een afdakje, moet een IP waarde van IPX5 afdoende zijn. Buitenspeakers met een hogere IP waarde kan je op elke plek in de buitenlucht monteren. Let echter wel op de manier waarop je deze monteert. Het is belangrijk om te voorkomen dat er water in de speaker blijft staan. Dat kan op den duur alsnog schade veroorzaken.

Waterdichte buitenspeakers

Omroepinstallatie buiten

Een andere toepassing van waterdichte speakers is een speakersysteem voor bijvoorbeeld sportverenigingen. Deze waterdichte speakers, vaak hoornluidsprekers kunnen worden gebruikt voor muziek maar daarnaast ook als omroepinstallatie. Ze zijn zelfs verkrijgbaar als complete set met meerdere hoornluidsprekers en een tafelmicrofoon inclusief bekabeling. Daarnaast beschikt de set over een versterker die van alle gemakken is voorzien en waar je dus al je gewenste muziek op kunt afspelen, zelfs vanaf je smartphone via bluetooth. Makkelijker gaat het echt niet worden.

Waterdichte speakers omroepinstallatie

Mogelijkheden met waterdichte speakers

De badkamer luidspreker Bluetooth en buitenspeakers zijn in feite de meest voorkomende toepassingen van de waterdichte speaker, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk veel breder. Denk bijvoorbeeld ook aan een zwembad, sauna of wellness of vaste installaties op een boot. Ga bij jezelf na of de mogelijkheid bestaat dat de speakers in enige mate te lijden zullen hebben onder regen, ander spatwater of stoom en bepaal of je waterdichte speakers nodig hebt. Aan de hand van de lijst, bovenin dit blog, met alle verschillende IP waarden kun je vervolgens bepalen welke badkamer luidspreker Bluetooth je het best kiezen kunt.

Vragen over waterdichte speakers

Het gebruik van IP waarden zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in hoeverre een product waterdicht is en of een product geschikt is voor het gebruik dat jij voor ogen hebt. Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten. Zij hebben antwoord op al je vragen en wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een badkamer luidspreker Bluetooth kunnen ze je ongetwijfeld helpen bij het maken van de juiste keuze.

Ben je enthousiast geworden over waterdichte speakers en wil je ze liefst zo snel mogelijk in huis hebben? Bestel snel op MaxiAxi.com want vandaag besteld is supersnel in huis!

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde producten

Chatten