LP's digitaliseren: zo doe je dat in maar 4x stappen!

LP's digitaliseren: zo doe je dat in maar 4x stappen!

LP's digitaliseren wordt steeds populairder. Om jouw platen te kunnen digitaliseren, heb je in ieder geval altijd een platenspeler met een USB-poort nodig. Door je platenspeler via een USB-aansluiting te koppelen aan een laptop of pc, kun je zowel je oude als nieuwe LP's digitaliseren naar een MP3-bestand. Een platenspeler met een USB-poort stelt je in staat om klassieke muziek op een moderne wijze te bewaren en hedendaagse nummers op een nostalgische manier te beluisteren. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een LP digitaliseert.

Stappenplan voor LP’s digitaliseren

De USB-aansluiting van je platenspeler dient in veel gevallen als aansluiting voor een computer of laptop, zodat je LP’s kunt digitaliseren. Het digitaliseren van je platen is gelukkig vrij simpel. Met behulp van een USB-kabel, die vaak ook met de digitale platenspeler wordt meegeleverd, verbind je de platenspeler met een laptop of pc. In het onderstaande voorbeeld leggen we je uit hoe je met Audacity LP’s kunt digitaliseren. Doorloop de volgende stappen:

 • Stap 1: Software installeren
  De allereerste stap is het installeren van de juiste software om je LP’s te digitaliseren. Er zijn meerdere programma’s die dit kunnen. Als je op zoek bent naar een gratis programma dan raden we Audacity aan. Deze software is gratis te downloaden en werkt hier prima voor.
 • Stap 2: Aansluiten platenspeler op laptop/pc
  Vervolgens plaats je een USB-kabel in de USB-poort van zowel je platenspeler als computer/pc. Over het algemeen detecteert je computer of laptop het apparaat automatisch.
 • Stap 3: Juiste instellingen selecteren
  Platenspeler verbonden met je laptop of pc? Open Audacity. Ga naar het tweede kopje ‘bewerken’ (edit) en dan voor ‘voorkeuren’ (preferences). Daar selecteer je het USB-apparaat onder het kopje ‘opnemen’ (recording) en klik het vakje ‘software playthrough’ aan om de audio te horen terwijl je opneemt. Daarna ben je klaar om op te nemen.
 • Stap 4: Opnemen maar
  Vervolgens zet je de plaat op. Daarna klik je op de opnameknop van de software en speel je de plaat via de platenspeler af. Wanneer de ene zijde van de plaat is opgenomen, kun je de software op pauze of stopzetten, de plaat omdraaien en eventueel verdergaan met het opnemen van de andere zijde van de plaat.

Extra tip

Je kunt ervoor kiezen de nummers te knippen, zodat elk nummer een apart MP3-bestand is, maar je kunt er ook voor kiezen het als één bestand op te slaan. Vervolgens kun je deze bestanden weer exporteren, zodat je favoriete plaat bijvoorbeeld ook op je mobiele telefoon te beluisteren is.

Verschillende doeleinden USB-poort?

Platenspeler met USB-poort

De USB-poort op de hedendaagse platenspeler kan voor meerdere doeleinden dienen. Het is per platenspeler verschillend welke functionaliteit de USB-aansluiting precies biedt. Het eerste doeleinde is het afspelen van MP3 bestanden vanaf een USB-stick. Helaas zijn veel moderne nummers en albums niet als LP te verkrijgen. Gelukkig zijn de MP3 bestanden vaak een stuk gemakkelijker te bemachtigen. Door ze op een USB-stick te zetten, kun je deze toch via de platenspeler afspelen. Zo behoud je toch nog de retro feel terwijl de nummers digitaal zijn opgeslagen.

Het andere doeleinde van de USB-aansluiting is dus voor het digitaliseren van platen. Een aantal platenspelers biedt deze mogelijkheid. Door je platenspeler met behulp van de USB-aansluiting te verbinden met een laptop of pc is dit kun je jouw oude of nieuwe LP's digitaliseren. Een platenspeler met USB-poort biedt jou de mogelijkheid retro muziek op een hedendaagse manier op te slaan en moderne muziek op een retro manier af te spelen.

USB platenspeler kopen?

Ben je er over uit en wil je graag een platenspeler met USB? Wanneer je bij MaxiAxi je platenspeler op werkdagen voor 23.59 bestelt, ontvang je hem nog de volgende dag in huis. Zo kan je direct weer genieten van je oude (of nieuwe!) LP's of ze digitaliseren. Heb je toch nog vragen hoe je LP's moet digitaliseren? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten, ze helpen je namelijk graag.

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
Als echte audio liefhebbers zijn wij natuurlijk helemaal weg van vintage platenspelers. Onze liefde voor audio steken wij niet onder stoelen of banken en daarom is het tijd om samen met jou dieper in de wereld van vintage platenspelers en vinyl te duiken. We vertellen je in deze blog alles over de vintage platenspeler en waarom je er een wilt ...
Je bent eruit: je wilt een platenspeler kopen. In Google tik je ‘platenspeler kopen’ in en je komt terecht op onze website, MaxiAxi.com. Al snel ontdek je dat er heel veel platenspelers zijn waar je uit kunt kiezen. Maar welke platenspeler past eigenlijk het beste bij jouw wensen? Kortom: wat is de beste platenspeler voor jou? Wij hebben de 19 ...
Heb je een platenspeler in huis? Of wil je graag een platenspeler kopen? Het is dan altijd leuk om wat achtergrondinformatie te hebben over het apparaat. Want hoe werkt nou een platenspeler? En hoe moet je een platenspeler gebruiken? In deze blog leggen we je er alles over uit. De onderdelen van een platenspeler Om precies te snappen hoe een ...
Een Audio Technica naald zorgt ervoor dat platen met de beste geluidskwaliteit worden afgespeeld waardoor je het maximale uit zowel je platen als platenspeler haalt. De audiokwaliteit van een platenspeler met Audio Technica naald is voor iedere muziekliefhebber een genot. In dit blog leggen we je uit waarom jouw platenspeler een Audio Technica ...

Gerelateerde producten

Chatten