De vintage platenspeler: weer hot & trendy anno nu!

De vintage platenspeler: weer hot & trendy anno nu!

Als echte audio liefhebbers zijn wij natuurlijk helemaal weg van vintage platenspelers. Onze liefde voor audio steken wij niet onder stoelen of banken en daarom is het tijd om samen met jou dieper in de wereld van vintage platenspelers en vinyl te duiken. We vertellen je in deze blog alles over de vintage platenspeler en waarom je er een wilt hebben.

#1 - Jeugdsentiment

De jongere generatie zal het wellicht niet herkennen maar bij een grote groep muziekliefhebbers van de ‘oudere generatie’ (het is aan jou om je al dan niet aangesproken te voelen) zal de platenspeler warme gevoelens opwekken.

Vintage platenspeler close up
Het jeugdsentiment van een platenspeler is enorm. De platenspeler genoot in de jaren 50, 60 en 70 van een enorme opmars. In deze jaren werden platenspelers namelijk betaalbaar voor een groot deel van de bevolking. Voor deze opmars was de platenspeler echt een statussymbool die alleen weggelegd was voor de welvarende gezinnen en bedrijven.

#2 - Vroeger was alles beter?

De platenspeler verdween bijna volledig naar de achtergrond toen de CD gepresenteerd werd. In de ogen van veel mensen betekende dit het afscheid van de trouwe platenspeler en zouden we alleen nog maar muziek luisteren via de moderne apparaten zoals radio en discman.


De CD werd uiteindelijk vervangen door mp3 en tegenwoordig streamen wij probleemloos muziek via onze smartphone, tablet of laptop. Maar wees eens eerlijk… Voelt dit nou echt lekker aan? Krijg jij warme, nostalgische gevoelens als je naar je moderne speaker kijkt?


Dat zal de reden zijn dat de vintage platenspeler zich uiteindelijk heeft teruggevochten. Een retro design gecombineerd met moderne techniek heeft het apparaat weer helemaal ‘hip’ gemaakt. En daar zijn wij als audioliefhebbers natuurlijk ontzettend blij mee.

#3 - Retro koffer platenspeler

Om de warme herinneringen van vroeger terug te halen is de uitstraling natuurlijk een belangrijk punt. Daarom hebben wij diverse vintage platenspelers in fraaie retro koffers met een echte vintage uitstraling. Door de zachte prijs van deze koffer platenspelers wordt het een stuk gemakkelijker om een vintage pronkstuk in je huis te halen. Misschien ligt het feit dat de vintage platenspelers steeds beter betaalbaar zijn wel ten grondslag aan de toegenomen populariteit.

Vintage platenspeler in woonkamer

#5 - Oud is weer nieuw

Retro is weer helemaal terug en wij vinden dat natuurlijk ontzettend gaaf! De vintagewinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, de bekende woonwinkels weten retro naadloos te combineren met een modern design en de platenwinkels worden in de winkelstraat met open armen ontvangen. De vintage platenspeler is weer helemaal populair.

#6 - Moderne techniek in een vintage jasje

De platenspelers van vroeger waren echt beperkt tot het afspelen van LP’s. Door verschillende technologische ontwikkelingen is de vintage platenspeler een stuk completer. De volgende functies kan je vinden op een aantal van onze platenspelers:

  • CD speler: Er zijn diverse platenspelers die beschikken over een CD speler. Dit zorgt dus dat je naast je platen ook kunt genieten van je CD’s. En aangezien CD’s ook steeds minder gebruikt worden wekken die ook weer herinneringen op. Waar blijft de tijd?
  • Platenspeler met Bluetooth: Hier hebben we het al even over gehad. Op deze manier heb je alle muziek ter wereld in je broekzak. Bluetooth is een functie die we je dus zeker aanraden!
  • Ingebouwde radio: Heb je geen zin om constant met het regelen van je muziek bezig te zijn dan kun je kiezen voor een platenspeler met ingebouwde radio. Zet ‘m op je favoriete zender en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Andere redenen waarom de vintage platenspeler zo populair is

Het is natuurlijk gissen naar de precieze reden waarom de vintage platenspeler ineens weer zo populair is. We kunnen echter wel een aantal van de redenen bedenken, namelijk:

1. De vintage platenspeler ziet er gaaf uit. Het is een echte eyecatcher die eigenlijk in ieder interieur past. En laten we eerlijk zijn… Zo’n saaie zwarte speaker zal geen gespreksonderwerp zijn dat ervoor zorgt dat je urenlang herinneringen van vroeger ophaalt.

2. Wanneer je kiest voor een platenspeler met ingebouwde speakers kun je zelfs genieten van je favoriete muziek zonder dat je externe speakers aan hoeft te sluiten.

3. Genieten van de klassiekers! Die platenwinkels zijn een ware schatkamer. Een groot gedeelte van de oude nummers zijn nooit gedigitaliseerd en staan dus niet op Spotify! Hier biedt de platenspeler uitkomst.

4. Nu we het toch over Spotify hebben… Bij een groot aantal vintage platenspelers kun je muziek vanaf je laptop, tablet of telefoon via bluetooth streamen en afspelen via de ingebouwde speakers. Je kunt dus ook de laatste hits luisteren zonder ze op LP te hebben. Let wel even op of je favoriete platenspeler beschikt over Bluetooth.

5. Vinyl digitaliseren? Ja, zeker! Met een aantal van onze platenspelers kun je platen overzetten, ook wel converteren genoemd, naar digitaal. Handig toch?

6. Ben je op zoek naar een verrassend cadeau tijdens verjaardagen of feestdagen? Dan is de platenspeler zeker iets om in gedachten te houden. Je kan het natuurlijk ook gewoon op je eigen verlanglijstje zetten. Als relatiegeschenk is de platenspeler ook echt een aanrader!

Vintage vinyl collectie

Wanneer je eenmaal een vintage platenspeler hebt kan de verzamelwoede zomaar toeslaan. Van platenwinkel tot kringloopwinkel, er zijn genoeg plekken waar je een flink aantal mooie LP’s kan scoren.

Vintage vinyl platen

Als je eenmaal een mooie verzameling hebt mag je hier best trots op zijn. Menig verzamelaar is ook erg voorzichtig met zijn of haar aanwinsten. Ook bij platen is dit van groot belang, vinyl kan helaas vrij gemakkelijk beschadigd raken. Zorg er daarom voor dat je jouw collectie goed opbergt in een platenkoffer. Er zijn zelfs platenkoffers die perfect matchen met een aantal van onze vintage platenspelers. Wil je zo’n mooi matchend paar? Kijk eens naar de pagina platenspelers met bijpassende platenkoffer.


Wees er daarnaast alert op dat je tijdig de naald van je platenspeler vervangt. Wat is tijdig? Dat is lastig te zeggen. Dit ligt namelijk aan de gebruiksduur van je platenspeler. Een naald die versleten is kan zorgen voor schade aan je platen dus het is verstandig om altijd een extra naald in huis te hebben. Bij een versleten naald gaan de klanken behoorlijke achteruit dus je hoort snel genoeg wanneer je (te) laat bent.

Kort samengevat: de platenspeler trend

De vintage platenspeler is de afgelopen jaren een echte trend maar zoals je in deze blog hebt gelezen is dat met goede redenen. Met een vintage platenspeler geniet je weer van een oude collectie platen maar de mogelijkheden die platenspelers tegenwoordig bieden zijn nog veel groter. De vintage platenspeler is hoe dan ook een leuk item. Van de looks tot het authentieke geluid wij kunnen ons geen redenen bedenken waarom je geen vintage platenspeler zou willen!

Sven van Laar

Algemeen Directeur

Gerelateerde berichten
Je bent eruit: je wilt een platenspeler kopen. In Google tik je ‘platenspeler kopen’ in en je komt terecht op onze website, MaxiAxi.com. Al snel ontdek je dat er heel veel platenspelers zijn waar je uit kunt kiezen. Maar welke platenspeler past eigenlijk het beste bij jouw wensen? Kortom: wat is de beste platenspeler voor jou? Wij hebben de 19 ...
Heb je een platenspeler in huis? Of wil je graag een platenspeler kopen? Het is dan altijd leuk om wat achtergrondinformatie te hebben over het apparaat. Want hoe werkt nou een platenspeler? En hoe moet je een platenspeler gebruiken? In deze blog leggen we je er alles over uit. De onderdelen van een platenspeler Om precies te snappen hoe een ...
Heb je besloten om een platenspeler aan te schaffen maar wil je er graag meer over weten voor je een keuze maakt? Dan ben je bij MaxiAxi natuurlijk aan het juiste adres. We hebben prachtige platenspelers met ingebouwde speakers maar je kunt ook kiezen voor het aansluiten van externe speakers wat de geluidskwaliteit vaak ten goede komt. Als daar je ...
LP's digitaliseren wordt steeds populairder. Om jouw platen te kunnen digitaliseren, heb je in ieder geval altijd een platenspeler met een USB-poort nodig. Door je platenspeler via een USB-aansluiting te koppelen aan een laptop of pc, kun je zowel je oude als nieuwe LP's digitaliseren naar een MP3-bestand. Een platenspeler met een USB-poort stelt ...

Gerelateerde producten

Chatten