Plafondspeakers monteren in 4x stappen!

Plafondspeakers monteren in 4x stappen!

Plafondspeakers zie je tegenwoordig bijna overal, van badkamers tot in restaurants. Maar voordat de plafondspeakers werken, moeten ze nog geïnstalleerd worden. In dit blog leggen we je precies uit hoe je in slechts vier stappen de plafondspeakers inbouwt!

Stap 1: Boor een gat in het plafond

De eerste stap is het boren van een gat in je plafond. Zoek eerst de exacte afmetingen van de plafondspeakers bij elkaar, waarna je zo precies mogelijk meet waar je de plafondspeakers wilt plaatsen. Voor je begint te boren is het goed om eerst met een materiaaldetector te controleren of er geen belangrijke buis doormidden geboord of gezaagd wordt.

Daarna is het verstandig om het gat met een potlood op je plafond te tekenen, zodat je exact weet waar het gat moet komen. Als je dit hebt gedaan, voor je het gaten om vervolgens de plafondspeaker te plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat het geboorde gat niet te ruim is, waardoor de speaker er direct weer uit valt.

Stap 2: Sluit de plafondspeakers aan op de stroom

Nu je de eerste stap hebt gezet, kun je verder met het aansluiten van de plafondspeakers. Het aansluiten en monteren hangt volledig af van het type plafondspeaker. Wanneer je een actieve plafondspeaker hebt, kun je deze namelijk gemakkelijk aansluiten met de adapter in het stopcontact. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen zomaar een stopcontact in het plafond heeft, dus daar moet je zeker even goed over nadenken. Bovendien is het handig om een schakelaar te hebben om de speakers aan- en uit te zetten om te voorkomen dat je energierekening flink oploopt. Zo’n schakelaar kun je vergelijken met een schakelaar voor de lamp, die je ook niet continu aan laat staan.

Als je een set van twee hebt, heb je vaak een actieve en passieve plafondspeaker. De passieve speaker kun je aan de actieve plafondspeaker koppelen door middel van een speakerkabel. Bij passieve plafondspeakers is het allemaal wat ingewikkelder doordat je altijd een versterker nodig hebt. Bij een passief model moet je daarom altijd een luidsprekerkabel van de speaker naar de versterker laten lopen. Bij het aansluiten van passieve plafondspeakers is het ook goed om dit blog en ook het aansluitingsoverzicht, die vaak meegeleverd wordt, door te lezen.

In de video van hierboven geven we een voorbeeld hoe het aansluiten van passieve speakers op een versterker er uit kan zien. Let er wel op dat dit slechts een voorbeeld is en dat het voor jouw set anders kan werken.

Stap 3: Klik de plafondluidsprekers vast in het geboorde gat

Nu je de plafondluidsprekers hebt aangesloten op de stroom of op de versterker zul je de plafondspeakers vast moeten klikken in het geboorde gat. Bij de plafondluidsprekers van MaxiAxi zijn er allerlei verschillende methodes om de speakers vast te klikken. We zetten drie veelvoorkomende manieren om je plafondluidsprekers vast te klikken voor je op een rijtje.

  1. De eerste methode is het vastdraaien van de schroeven rondom de plafondspeaker, waardoor de vergrendelingshaakjes achter de plafondspeaker draaien.
  2. Een tweede methode om de speakers vast te zetten in het geboorde gat is het vastzetten van de metaalklemmen, die verspreid zitten rondom de speakers.
  3. Als derde voorbeeld hebben we het vastzetten van de draaiklemmen, die in het gat wegdraaien waardoor de plafondluidsprekers vastklemmen in het geboorde gat.

Wanneer je plafondspeakers hebt besteld, krijg je altijd een handleiding meegeleverd met de juiste informatie voor het vastzetten van de speakers in het plafond.

Stap 4: Inbouw speakers plafond bedienen

Plafondspeakers in de badkamer met versterker

Het bedienen van je inbouw speakers plafond varieert ook heel erg per model. Er zijn namelijk veel verschillende speaker types, maar ook nog eens inbouw speakers plafond met diverse afspeelmogelijkheden zoals Bluetooth of wifi. We zullen per type en afspeelmogelijkheid precies uitleggen hoe het in z’n werk gaat.

  • Bedienen met Bluetooth: De eerste optie die we naar voren laten komen zijn inbouw speakers plafond met Bluetooth. Dit is meteen de gemakkelijkste optie om je speakers te bedienen. Het betreft vrijwel altijd een set van één actieve en passieve plafondspeaker. Met plafondspeakers met Bluetooth kun je jouw speakers gemakkelijk draadloos verbinden met je telefoon, tablet of laptop via Bluetooth. Zo kun je jouw favoriete muziek via je audiobron streamen naar je inbouw speakers plafond. Vooral het feit dat Bluetooth inbouw speakers eenvoudig op te starten zijn en dat je minder bekabeling nodig hebt, maakt het een ideaal audiosysteem voor zowel consumenten als bedrijven.

  • Koppelen met wifi: Een andere veelvoorkomende optie is het koppelen van je plafondspeakers met je wifinetwerk, waardoor je de speakers bedient met een app op je telefoon of tablet. Met de app bepaal jij welke muziek er afgespeeld wordt, maar regel je bijvoorbeeld ook het volume. Je kunt je inbouw speakers plafond meestal koppelen met de app. Het grootste voordeel van het koppelen met wifi is dat je eenvoudig meerdere plafondspeakers aan je wifinetwerk kunt koppelen, waardoor je muziek in verschillende ruimtes kunt afspelen, zonder dat je de speakers met een kabel met elkaar moet verbinden.

  • Bedienen met versterker: Waar de twee opties van hierboven een actief model zijn, zijn er uiteraard ook plafondspeakers die bediend moeten worden met een versterker. Passieve plafondspeakers worden vooral gebruikt in grotere ruimtes zoals winkels en bedrijfspanden en moeten worden bediend via een versterker. Uiteindelijk zul je jouw telefoon, tablet of bijvoorbeeld een CD-speler of platenspeler moeten aansluiten op de versterker om muziek af te spelen. Als je muziek wilt afspelen via Bluetooth moet je de Bluetooth-modus eerst aanzetten op de versterker. Daarna kun je jouw favoriete muziek uitzoeken op een streamingdienst naar keuze. Een platenspeler kun je verbinden door een AUX kabel van de platenspeler naar de versterker te laten lopen.

  • 100 volt plafondspeakers: Ook 100 volt inbouw speakers plafond zijn een passieve variant en kunnen gemakkelijk meerdere ruimtes van geluid voorzien. 100 volt speakers zie je met name terug in kantoorruimtes, wachtruimtes of restaurants. Deze plafondspeakers zijn handig omdat je ze gemakkelijk op elkaar kunt doorlussen met een speakerkabel, zonder dat je veel signaalverlies hebt. Bovendien kunnen sommige versterkers het volume per zone regelen. In de blog over 100 volt systemen lees je alles wat je daarover moet weten.

Tip voor je het stappenplan doorloopt

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het plaatsen van de plafondspeakers weten we uit onze ervaringen dat veel van onze klanten de plafondspeakers eerst uitproberen, voordat ze de speakers inbouwen. Bij het testen van de speakers moet je er wel rekening mee houden dat de geluidskwaliteit die je op dat moment hoort niet helemaal vergelijkbaar is met de kwaliteit wanneer ze zijn ingebouwd. Een erg realistisch beeld vormen is dan ook lastig, doordat ze normaliter in het plafond zitten waardoor de klanken net wat beter naar voren komen.

Plafondspeakers in de woonkamer

Plafondspeakers bestellen?

In dit blog hebben we je precies uitgelegd hoe je plafondspeakers monteert. Heb je na het lezen van dit blog toch nog vragen over het installeren van plafondspeakers? Neem gerust contact op met onze productspecialisten van de klantenservice! Bestel vandaag, dan zorgen wij dat de speakers razendsnel jouw kant op komen.

Chiel Kamphuis

Productspecialist voor installatie speakers, podium/truss & lichteffecten

Gerelateerde producten

Chatten