High level input op subwoofer: wat is het en hoe werkt het?

High level input op subwoofer: wat is het en hoe werkt het?

Hoe werkt de high level input op mijn subwoofer? Die vraag wordt regelmatig gesteld aan onze productspecialisten op de klantenservice. De werking van de high level input op een subwoofer is niet erg ingewikkeld, maar het is wel handig om even te weten hoe de vork precies in de steel zit. In deze blog leggen we je daarom uit, aan de hand van een stappenplan en een voorbeeld, wat high level input is en hoe het werkt.

Wat is de high level input op een subwoofer?

De high level input vind je op de achterkant van een hifi subwoofer en verwijst naar een type ingang die het mogelijk maakt om de subwoofer aan te sluiten op een versterker met behulp van speakerkabels in plaats van RCA-kabels. Dit type ingang is nodig wanneer de versterker geen speciale subwoofer-uitgang heeft. Door gebruik te maken van de high level input op je subwoofer ga je vanuit je versterker naar de high level input en vanuit de high level output naar je speakers. Zo kan je alsnog van die heerlijke bassen genieten ondanks dat je versterker geen speciale subwoofer-uitgang heeft.

Voordelen

Een subwoofer verbinden met behulp van high level input kent verschillende voordelen. We hebben de twee belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet.

  • Geen aparte subwoofer-uitgang nodig: Het belangrijkste voordeel is het feit dat jouw versterker geen aparte subwoofer-uitgang nodig heeft. Hierdoor maakt het niet uit of jouw (toekomstige) versterker een subwoofer-uitgang heeft, maar kun je gewoon een versterker kiezen die aan jouw wensen voldoet.
  • Zowel bestaande als nieuwe set is te verbinden: Een tweede voordeel is het feit dat je zowel een bestaande als nieuwe set kunt verbinden via high level input. Het maakt dus niet uit of je een versterker van tientallen jaren geleden hebt of dat je van plan bent een nieuwe versterker te kopen. 

Hoe verbind je een hifi subwoofer via high level input?

Het verbinden van je hifi subwoofer op een versterker zonder subwoofer-uitgang is niet moeilijk, maar aan de hand van een voorbeeld krijg je toch het beste beeld hoe je een subwoofer op deze manier aansluit op je versterker en speakers. Met het onderstaande stappenplan weet je precies hoe je je hifi subwoofer verbindt via de high level input.

Let op: Het is goed om er op te letten dat je + en - niet door elkaar haalt. Kijk daarom altijd goed of de + en - op de juiste aansluiting zijn aangesloten.

Stap 1: Kies de juiste plek voor je apparatuur

Plaats allereerst je speakers, versterker en subwoofer op de gewenste plek.

Stap 2: Zorg voor voldoende speakerkabel

Zorg ervoor dat je voldoende speakerkabel hebt. Je hebt er twee nodig voor de verbinding van je versterker met de subwoofer en twee om beide speakers te verbinden met je subwoofer.

Stap 3: Verbinden versterker en subwoofer

Verbind je versterker met je subwoofer via de high level input links en rechts

Verbind de linker speaker output van de versterker met de linker high level input op je subwoofer. Voor de rechterkant geldt precies hetzelfde, maar dan voor de rechter uitgang van de versterker en rechter ingang van de subwoofer. Belangrijk om te weten is dat je beide draden aan dezelfde kant aansluit, op de afbeelding hierboven hebben we ervoor gekozen om beide kabels aan de linkerkant aan te sluiten. Je versterker en subwoofer zijn nu verbonden.

Stap 4: Verbind je subwoofer met je speakers

Een voorbeeld van het verbinden van je subwoofer met één van de speakers.

Vervolgens verbind je de linker high level output met je linkerspeaker. De rechter high level output verbind je vervolgens met je rechterspeaker. Om je een beeld te geven, hebben we hieronder laten zien hoe je de subwoofer met één van de twee speakers verbindt. In het voorbeeld hierboven hebben we de linkerspeaker verbonden met de subwoofer. Je rechterspeaker sluit je aan door de kabel in de rechter high level out te pluggen.

Stap 5: Je subwoofer is aangesloten

Je installatie ziet er als volgt uit als de subwoofer via de high level input is verbonden met je versterker en speakers.

Je subwoofer is nu aangesloten via de high level input. In de onderstaande video zie je precies hoe het verbinden van je subwoofer met je versterker en speaker(s) werkt.

Voel de bas dreunen!

Verbind je apparatuur dus met high level input en voel de bas van je favoriete nummers door de kamer dreunen! Heb je toch nog vragen over het aansluiten van je apparatuur via high level input? Neem contact op met onze klantenservice. Onze productspecialisten helpen je graag verder!

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Een subwoofer is een nogal onderschat onderdeel van je geluidsinstallatie. Dat merken we regelmatig in ons contact met klanten. Eigenlijk kun je met een subwoofer je complete geluidsinstallatie naar een hoger niveau tillen. Hoog tijd dus om je hier meer over te vertellen. Na het lezen van dit blog weet je precies hoe belangrijk subwoofers voor...
Trillende bastonen wanneer er weer een grote explosie plaatsvindt in de films van Michael Bay. Sprankelende tonen van de muziek uit de films van Disney of de lachbanden van de Amerikaanse comedy's. Of luister je toch liever naar je favoriete radio station? Een goede geluidsinstallatie voor in je woonkamer brengt het geluid van films en muziek echt ...

Gerelateerde producten

Chatten