Advies van onze experts: welke subwoofer heb ik nodig?

Advies van onze experts: welke subwoofer heb ik nodig?

Een subwoofer is een nogal onderschat onderdeel van je geluidsinstallatie. Dat merken we regelmatig in ons contact met klanten. Eigenlijk kun je met een subwoofer je complete geluidsinstallatie naar een hoger niveau tillen. Hoog tijd dus om je hier meer over te vertellen. Na het lezen van dit blog weet je precies hoe belangrijk subwoofers voor je geluidsinstallatie zijn.

Wat is een subwoofer?

In jip-en-janneketaal is een subwoofer een speaker, die de lage frequenties (bassen) van een nummer afspeelt. Handig om te weten is dat een subwoofer vooral lage tot zeer lage tonen laat klinken, die op een ‘normale’ speaker vaak niet afgespeeld kunnen worden. Het frequentiebereik verschilt van model tot model. Als we het woord ‘subwoofer’ doormidden hakken, wordt de definitie direct duidelijk. ‘Sub’ betekent letterlijk onder, terwijl ‘woofer’ staat voor lagetonenluidspreker.

Hoewel de meeste speakers full-range zijn en dus ook bassen afspelen, haal je met een subwoofer veel lagere frequenties waardoor je veel diepere bassen krijgt. Een bijkomend voordeel is dat je hiermee je speakers kunt ontlasten omdat ze de lagere tonen, die in feite het meest van de speakers vragen, aan de subwoofer over kunnen laten. Hierdoor kun je je hele geluidsinstallatie naar een hoger niveau tillen.

Omdat er veel geluidsdruk nodig is, is er vaak een grote woofer aanwezig en dat is ook direct de reden dat zulke kisten over het algemeen vrij groot zijn. Een passieve variant kan juist een wat kleiner formaat hebben doordat het geen interne versterker heeft. Bij MaxiAxi vind je ze maximaal tot 18”.

Wat is een subwoofer?

Wat is een actieve subwoofer?

Een actieve subwoofer is een speciaal type subwoofer met een ingebouwde versterker, waardoor je geen bijpassende externe versterker nodig hebt. De versterker en subwoofer zitten in dezelfde behuizing en zijn daardoor perfect op elkaar afgestemd, waardoor het altijd een goede match is. De ingebouwde versterker zorgt er ook voor dat deze variant de voorkeur geniet bij klanten, omdat het een plug-and-play systeem is. Bovendien zorgt de ingebouwde versterker ervoor dat je maar één apparaat hebt, waardoor je het gemakkelijk kunt verplaatsen. Een ander belangrijk voordeel van de actieve subwoofer is het doorlussen, zodat je er moeiteloos meerdere aan elkaar kunt koppelen. Dus ook als je al een set speakers thuis hebt staan, is dit ideaal. Door de ingebouwde versterker ben je niet afhankelijk van het vermogen of de mogelijkheden van je versterker of receiver.

Passieve subwoofers

Passieve subwoofers hebben geen interne versterker, waardoor ze altijd aangestuurd moeten worden met een passende versterker met luidspreker aansluiting. Doordat passieve variant worden gevoed vanuit de versterker, hebben ze simpel gezegd geen stekker en stopcontact nodig. Een luidsprekerkabel tussen de subwoofer en versterker is daarom voldoende.

Een van de redenen om voor deze variant te kiezen is dat op het apparaat geen knoppen zitten. Dit is vooral een voordeel bij feestjes, omdat niemand hierdoor kan ‘rotzooien’ met het volume of geluidsinstellingen. Hoe groter je feestje, hoe belangrijker dit is. Je blijft zelf dus in totale controle over je muziek want je regelt alles vanaf je mixer of versterker. Je kunt de versterker of mixer op elke gewenste plek plaatsen. Bijvoorbeeld in een DJ booth.

Bovendien is een passieve subwoofer niet storingsgevoelig, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een interne versterker.

Actieve subwoofer en passieve subwoofer
Het verschil tussen een actieve en passieve subwoofer

Soundbar met subwoofer

Naast een actieve en passieve speaker is er natuurlijk ook een soundbar met subwoofer, die bijvoorbeeld geschikt is voor je home cinema set. Het geluid bij films, tijdens het gamen en bij muziek luisteren is van onschatbare waarde. Een soundbar met subwoofer is ideaal als je het geluid van je televisie tijdens een film of game ruimtelijker wil maken. Met een SB85 of SB90 upgrade je eenvoudig het geluid van je film, game of muziek en word je echt meegenomen in het verhaal.

Waar je bij een 5.1 speakerset vijf speakers en een subwoofer nodig hebt, zijn deze bij een soundbar direct ingebouwd. De soundbar is via bluetooth of een HDMI-kabel eenvoudig te koppelen en de subwoofer kun je met een kabel koppelen aan de soundbar. Met een soundbar heb je gewoon het beste geluid bij je film, game of muziek!

Soundbar met subwoofer

De plaatsing

Als je een subwoofer het best wil laten functioneren, kun je deze het beste zo centraal mogelijk plaatsen. Een lagetonenluidspreker stuurt namelijk zijn geluid naar alle kanten van de ruimte. Of deze in jullie ruimte ook zo centraal mogelijk moet plaatsen, is een kwestie van uitproberen wat het beste resultaat geeft. Er zijn namelijk nogal wat factoren die invloed kunnen hebben op het effect. Soms zorgen bepaalde objecten voor vibratie, waardoor er een ongewenst geluid geproduceerd wordt.

Ook kan er sprake zijn van twee andere verschijnselen die je het liefst wilt voorkomen, zoals ‘room modes’ en ‘bass traps’. We zullen niet te ver de diepte in duiken voor wat betreft de technische achtergrond hiervan. Om de meest voorkomende problemen te voorkomen zouden we adviseren om het enigszins vrij in de ruimte te plaatsen. Daarnaast, we vallen in herhaling, is het simpelweg een kwestie van uitproberen.

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies over de keuze van een actieve, passieve of soundbar? Onze productexperts helpen je graag dus neem gerust contact op met onze klantenservice.

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde producten

Chatten