Welke subwoofer heb ik nodig? Advies van onze experts

Welke subwoofer heb ik nodig? Advies van onze experts

Een subwoofer is een nogal onderschat onderdeel van je geluidsinstallatie. Dat merken we regelmatig in ons contact met klanten. Eigenlijk kun je met een subwoofer je complete geluidsinstallatie naar een hoger niveau tillen. Hoog tijd dus om je hier meer over te vertellen. 

Wat is een subwoofer?

In principe is een subwoofer een gewone speaker met het verschil dat een subwoofer alleen lage frequenties (bassen) afspeelt, er zit dus geen tweeter in. Het frequentiebereik van een subwoofer verschilt van model tot model.
Hoewel de meeste speakers full-range zijn en dus ook bassen afspelen, haal je met een subwoofer veel lagere frequenties waardoor je veel diepere bassen krijgt. Een bijkomend voordeel is dat je hiermee je speakers kunt ontlasten omdat ze de lagere tonen, die in feite het meest van de speakers vragen, aan de subwoofer over kunnen laten. Een subwoofer zorgt er daarmee dus voor je dat je hele geluidsinstallatie naar een hoger niveau kunt tillen. Daarmee hebben we de belangrijkste redenen genoemd om een subwoofer aan te schaffen. 

Verschillende formaten subwoofers

Zoals je waarschijnlijk weet zetten luidsprekers lucht in beweging waardoor geluidsgolven ontstaan. Voor het weergeven van de lage tonen is de meeste ‘bewegende lucht’ en vermogen nodig. Omdat full-range speakers het gehele frequentiegebied moeten kunnen weergeven zijn ze geoptimaliseerd voor dat bereik. Een subwoofer is juist geoptimaliseerd voor enkel de lage frequenties en dat is de reden dat speakers hierin soms tekort kunnen schieten. Omdat er veel geluidsdruk nodig is zijn subwoofer vaak voorzien van een grote woofer en dat is ook direct de reden dat subwooferkasten over het algemeen vrij groot zijn. Bij MaxiAxi vind je subwoofers tot 18”. 

Actieve- en passieve subwoofers

Om met wat basisinformatie te beginnen: Een actieve subwoofer is een subwoofer waar de versterker zit ingebouwd. Hier heb je dus geen aparte versterker voor nodig. Bij een passieve subwoofer is dit wel het geval. In het verleden schreven we al eens een uitgebreide blog over het verschil tussen actief en passief: Blog - Het verschil tussen actieve en passieve speakers
Dit gaat weliswaar over speakers maar het principe is precies gelijk.

HiFi subwoofers die je gebruikt bij de muziekinstallatie in je woonkamer zijn tegenwoordig allemaal actief. In de Party- en discowereld worden nog wel passieve subwoofers gebruikt dus uiteraard hebben wij ook daar een mooi aanbod in.

Maar moet ik nu een actieve of passieve subwoofer kiezen? Goede vraag. We hebben de verschillen hieronder kort op een rijtje gezet, zodat je de beste keuze kunt maken. 

Voordelen van een actieve subwoofer

  • De woofer en ingebouwde versterker zijn altijd een perfecte match.
  • Doordat de versterker is ingebouwd heb je maar één apparaat. Dat maakt het transport makkelijker.
  • Actieve subwoofers kunnen eenvoudig ‘doorgelust’ worden zodat je moeiteloos meerdere subwoofers kunt aansluiten zonder rekening te hoeven houden met een versterker die dit aan moet sturen.
  • Vanwege de ingebouwde versterker ben je niet afhankelijk van het vermogen of de mogelijkheden van je versterker of receiver. Een extra subwoofer aansluiten op je bestaande installatie is daardoor geen probleem. 

Voordelen van een passieve subwoofer

  • Passieve subwoofers worden gevoed vanuit de versterker Simpel gezegd hebben ze geen stekker en dus geen stopcontact nodig. Een luidsprekerkabel tussen de subwoofer en versterker is voldoende.
  • Passieve subwoofers hebben geen knoppen. Het voordeel hiervan is dat niemand kan ‘rotzooien’ met het volume of geluidsinstellingen. Hoe groter je feestje, hoe belangrijker dit is. Je blijft zelf dus in totale controle over je muziek want je regelt alles vanaf je mixer of versterker.
  • Je kunt de versterker of mixer op elke gewenste plek plaatsen. Bijvoorbeeld in een DJ booth

De plaatsing van een subwoofer

Een subwoofer stuurt geluid uit naar alle kanten. Qua plaatsing is het het meest gebruikelijk om de subwoofer redelijk centraal te plaatsen maar het blijft een kwestie van uitproberen wat het beste resultaat geeft.

Er zijn nogal wat factoren die invloed kunnen hebben op het effect van een subwoofer. Soms laat de subwoofer bepaalde objecten vibreren die daardoor een ongewenst geluid kunnen produceren. Ook kan er sprake zijn van bijvoorbeeld ‘room modes’ en ‘bass traps’, twee andere verschijnselen die je wilt voorkomen. We zullen hierbij niet te ver de diepte in duiken wat betreft de technische achtergrond hiervan. Om de meest voorkomende problemen te voorkomen zouden we adviseren om de subwoofer enigszins vrij in de ruimte te plaatsen. Daarnaast, we vallen in herhaling, is het simpelweg een kwestie van uitproberen. 

Welke subwoofer moet ik kiezen?

Onze productexpert Rob heeft een aantal aanraders voor je op een rijtje gezet. 

Laagdrempelige uitbreiding van je party-installatie

Vonyx SWA15 600 Watt Disco Subwoofer 15 inch
Dit is de meest voordelige en laagdrempelige manier om je geluidsinstallatie uit te breiden met een subwoofer. Vanwege de interne versterker ben je hiermee niet afhankelijk van de mogelijkheden of het vermogen van je huidige set. 

Laagdrempelige uitbreiding van je home en HiFi installatie

Fenton SHFS08B Actieve 8" HiFi Subwoofer - Zwart
Fraai vormgegeven home en HiFi subwoofer. Ook bij deze subwoofer is de versterker ingebouwd waardoor je ‘m probleemloos op je huidige geluidsinstallatie kunt aansluiten 

Hoogwaardige party-sub

Vonyx 15 inch Actieve Subwoofer 800 Watt SWP15 PRO
Vonyx Actieve subwoofer 18" 1200W SWP18 PRO
Wanneer het dak eraf moet zit je met de actieve subwoofers uit de SWP-serie van Vonyx zeker goed! 

Complete sets, perfect voor je feest

Vonyx 1700W Subwoofer set "Super Bass 1700" 2 Speakers, 2 Subwoofers
Vonyx 1200W Subwoofer Set met Versterker en Kabels 

Meer weten over subwoofers?

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Onze productexperts helpen je graag dus neem gerust contact op met onze klantenservice.