Een geluidsinstallatie voor in je woonkamer: hier moet je op letten

Een geluidsinstallatie voor in je woonkamer: hier moet je op letten

Trillende bastonen wanneer er weer een grote explosie plaatsvindt in de films van Michael Bay. Sprankelende tonen van de muziek uit de films van Disney of de lachbanden van de Amerikaanse comedy's. Of luister je toch liever naar je favoriete radio station? Een goede geluidsinstallatie voor in je woonkamer brengt het geluid van films en muziek echt tot leven. Het vinden van een goede geluidsinstallatie woonkamer kan soms nog best lastig zijn wanneer je niet precies weet waar je op moet letten. In deze blog vertellen we waar je op moet letten zodat jij de beste geluidsinstallatie voor in je woonkamer kan vinden.

Stap 1: Bepaal het doel van de geluidsinstallatie woonkamer

De eerste stap bij het kiezen van een geluidsinstallatie woonkamer is het bedenken waarvoor je de installatie precies wil gaan gebruiken. Wil je voornamelijk naar playlists kunnen luisteren of juist films optimaal kunnen beleven? Voor elke toepassing is er weer een andere geluidsinstallatie woonkamer die hierin uit kan blinken. Wanneer je tijdens het maken van je keuze rekening houdt met de manier waarop je de geluidsinstallatie gaat gebruiken weet je in ieder geval zeker dat de set voldoet voor jouw toepassing.

5.1 speakerset woonkamer
Een 5.1 geluidsinstallatie is een prima keuze voor je woonkamer

Stap 2: Bepalen welke audiobronnen je wilt aansluiten

Wanneer je een voetbalwedstrijd of een live tv show optimaal wil beleven is goed geluid natuurlijk van groot belang. Daarom is het bij het zoeken naar een geluidsinstallatie belangrijk om vooraf te weten welke apparaten je allemaal aan wil sluiten op je geluidsinstallatie woonkamer. In veel gevallen zal je bijvoorbeeld een tv aan willen kunnen sluiten. Om erachter te komen of het aansluiten mogelijk is kan je het best eerst kijken naar de audio uitgangen op het apparaat dat je aan wil sluiten. Er is een aantal veelvoorkomende aansluitingen:

 • RCA: De RCA aansluiting staat ook bekend als tulp aansluiting. Deze rood/witte aansluitingen vind je nog op veel TV’s. Zie de afbeelding onderaan voor een voorbeeld.
 • HDMI: Bij veel nieuwere TV’s wordt bezuinigd op het aantal audio uitgangen. De HDMI aansluiting kan zowel beeld als audio overdragen. Het is dus ook mogelijk je TV aan te sluiten op je geluidsinstallatie met behulp van HDMI.
 • Optical: De optical/optische aansluiting zorgt voor digitale audio overdacht. De aansluiting wordt meestal aangeduid als DIGITAL AUDIO OUT of optical.
 • Aux: De Aux aansluiting is vrij bekend. Deze aansluiting maakt het mogelijk een 3.5mm jack kabel aan te sluiten. Op sommige geluidsinstallaties vind je hiervoor een uitgang maar het is ook mogelijk om met bijvoorbeeld een verloopje naar RCA te werken. De koptelefoonuitgang is vaak ook 3.5mm dus deze kan je ook prima als uitgang gebruiken.

Hier worden de volgende aansluitingen getoond, HDMI, RCA, Optical en 3.5 mm aux

Stap 3: Bepaal de grootte van je geluidsinstallatie woonkamer

De ene woonkamer is de andere natuurlijk niet. Afhankelijk van je woonkamer en je woonsituatie (denk aan appartement of vrijstaand huis) kies je het liefst de meest passende geluidsinstallatie. Een kleine woonkamer behoeft natuurlijk geen enorme geluidsinstallatie. Met de volgende zaken moet je rekening houden:

 • Woofer formaat: Het formaat van de woofer van een speaker heeft uiteraard invloed op de omvang van de geluidsinstallatie. Vaak geldt ook; hoe groter de woofer, hoe harder het geluid en hoe meer lage bass tonen geproduceerd kunnen worden. Voor in een normale woonkamer zijn echter geen erg grote woofers nodig. Een woofer van 12 inch is voor in een woonkamer al erg flink.
 • Wattage: Vaak geldt hoe hoger het wattage hoe meer volume je geluidsinstallatie kan produceren. Bij het zoeken naar een geluidsinstallatie woonkamer is het belangrijk om voldoende wattage te hebben maar teveel is ook niet nodig. Wanneer je jouw buren te vriend wil houden is de kans klein dat je een geluidsinstallatie met een hoog wattage optimaal gaat benutten.
 • Aantal speakers: Het is belangrijk om na te gaan hoeveel speakers je wil gaan gebruiken. Een aantal kleine speakers kan uiteindelijk net zo veel volume produceren als een of twee grote speakers. Het gebruik van meerdere speakers komt de spreiding van het geluid bijvoorbeeld ten goede. Het aantal speakers dat je gaat gebruiken is dan ook van grote invloed op de manier waarop jij het geluid in je woonkamer gaat ervaren.

Een man die geniet van zijn geluidsinstallatie in de woonkamer

Tips bij het kiezen

Om je nog wat verder op weg te helpen met de zoektocht naar een geluidsinstallatie woonkamer hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet:

 • Ruimte voor uitbreiding: Zorg ervoor dat er ruimte voor uitbreiding is. Het kan zijn dat je later nog apparaten in huis haalt die je toch graag op je geluidsinstallatie woonkamer aan wil kunnen sluiten. Door te kiezen voor een installatie met meer ingangen dan je nu direct nodig hebt ben je hier vast op berekend.
 • Kies voor tijdloos design: Het interieur van je woonkamer veranderd door de jaren heen. Daarom is het verstandig voor een geluidsinstallatie woonkamer te kiezen die met meerdere interieurstijlen gepaard kan gaan.
 • Afstandsbediening: Bij een geluidsinstallatie woonkamer is het handig dat je niet altijd naar de versterker toe hoeft te lopen als je bijvoorbeeld net lekker op de bank naar muziek zit te luisteren. Een geluidsinstallatie met afstandsbediening blijft dus een goede uitkomst.
 • Maak gebruik van je WiFi netwerk: Vrijwel elk huis is tegenwoordig voorzien van een wifi netwerk. Dit WiFi netwerk biedt ook kansen voor het streamen van muziek in je woonkamer. Er zijn namelijk WiFi speakers die je kan verbinden met het netwerk. Vervolgens bedien je deze speakers gemakkelijk via een app. Hierbij kan je in de app bijvoorbeeld kiezen voor het afspelen van een playlist op Spotify of je kan een radiostation selecteren. Het grote voordeel is dat er meerdere speakers tegelijkertijd gekoppeld kunnen worden met je WiFi netwerk. Deze bedien je dus allemaal gemakkelijk tegelijkertijd of individueel vanuit de app. Wil je meerdere ruimtes van geluid voorzien? Dan zijn WiFi speakers helemaal ideaal. Je kan namelijk in de keuken exact dezelfde muziek afspelen als in de woonkamer maar de speakers ook individueel aansturen. Deze multi room toepassing is erg handig wanneer je graag op meerdere plekken thuis naar muziek wil luisteren.

Wat zijn goede speakers in woonkamer?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van goede speakers voor je woonkamer, is het tijd om te kijken welke geluidsinstallatie in je woonkamer past. Hieronder vind je een 
aantal goede speakers voor jouw woonkamer.

 • Fenton HF5B 5.1 home cinema set
 • Fenton SHF80B hifi zuilspeakers
 • Fenton SHFT60B hifi zuilspeakers
 

 

Perfect geluid in je woonkamer

We hopen dat je na het lezen van deze blog precies weet waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geluidsinstallatie woonkamer. Heb je toch nog vragen of kom je er bijvoorbeeld niet helemaal uit met de aansluitingen op je TV? Neem gerust contact op met onze productspecialisten. Zij helpen je namelijk graag verder. Ben je benieuwd naar de beste geluidsinstallatie voor andere aangelegenheden? Lees dan bijvoorbeeld eens deze blog.

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Tegenwoordig is een geluidsinstallatie in de horeca niet meer weg te denken. Onze ervaring leert echter dat er in de praktijk maar weinig aandacht wordt besteed bij de keuze voor een geluidsinstallatie in de horeca. Wil jij ook een horeca geluidsinstallatie plaatsen? Bedenk dan eerst waar je de speakers voor wilt gebruiken. In dit blog helpen wij ...
Ben je op zoek naar de beste geluidsinstallatie voor jouw mancave of werkplaats? Of wil je juist eenmalig een tuinfeest organiseren? MaxiAxi.com geeft je graag goed advies over de beste geluidsinstallatie en de vele mogelijkheden. Na het lezen van dit blog heb je er een goed beeld waar je zeker naar moet kijken bij speakers. De beste ...
Het is tijd om naar buiten te gaan en optimaal te genieten van de zon, de zwoele zomeravonden en jouw playlist vol met zomerse muziek. Maar welke mobiele geluidsinstallatie heb je nodig om jouw zomer onvergetelijk te maken? In deze blog vertellen wij jou alles wat je moet weten om je zomer compleet te maken. Een goede vraag die wij bij de ...
Het gemak van een mobiele geluidsinstallatie. Dat is een onderwerp waar onze klantenservice regelmatig vragen over krijgt. Hoog tijd dus voor een blog over mobiele geluidsinstallaties. Na het lezen van dit blog weet je exact welke kenmerken belangrijk zijn, welke verschillen er zijn en wat de beste mogelijkheden zijn. Kenmerken van mobiele ...

Gerelateerde producten

Chatten