Het verschil tussen een ongebalanceerde en gebalanceerde kabel

Het verschil tussen een ongebalanceerde en gebalanceerde kabel

Zodra je begint met werken met geluidsapparatuur op het podium of in de studio, kom je al snel in aanraking met zowel ongebalanceerde als gebalanceerde kabels. Maar wat onderscheidt deze zogenaamde symmetrische en asymmetrische verbindingen eigenlijk? In deze blog leggen we je precies uit wat ongebalanceerde en gebalanceerde kabels zijn.

Wat is een gebalanceerde kabel?

Een gebalanceerde kabel is een audiokabel die wordt gebruikt om signalen over te brengen met zo min mogelijk storende geluiden zoals ruis en brom. In een gebalanceerde kabel wordt een technisch trucje toegepast om storingen die uit de lucht opgepikt worden op te heffen. Over het algemeen wordt een gebalanceerde kabel gebruikt als er grote afstanden overbrugd moeten worden, zoals op een podium of in een studio. 

Hoe werkt gebalanceerd signaal?

Voor een gebalanceerde verbinding moeten beide apparaten een gebalanceerde aansluiting hebben. Dit betekent dat het verzendende apparaat het signaal in twee identieke ‘versies’ uitstuurt: een reguliere versie en een kopie met omgekeerde polariteit. Bij de ontvangst neemt het ontvangende apparaat beide signalen afzonderlijk op, herstelt de omgekeerde polariteit van de gekopieerde versie, en voegt de signalen samen. Dit resulteert in een versterking van het originele signaal met een factor van twee, terwijl eventuele ongewenste geluidsinterferenties, die tijdens het transporteren zijn opgepikt, elkaar opheffen.

Verschillen

Het belangrijkste verschil tussen gebalanceerde en ongebalanceerde kabels ligt in de manier waarop ze audiogeluid overdragen en hoe ze omgaan met mogelijke interferenties en ruis. Maar er zijn meer verschillen tussen gebalanceerde en ongebalanceerde kabels. We zetten de verschillen tussen beide kabels hieronder op een rijtje.

Verschil in eigenschappen tussen ongebalanceerde en gebalanceerde kabels

Over het algemeen bieden gebalanceerde kabels superieure prestaties wat betreft het minimaliseren van ruis en interferentie, waardoor ze de voorkeur hebben in situaties waar geluidskwaliteit en betrouwbaarheid van groot belang zijn. Ongebalanceerde kabels zijn eenvoudiger en goedkoper, maar zijn vatbaarder voor storingen. De keuze tussen beide hangt af van de specifieke toepassing en de omgevingsfactoren waarin ze worden gebruikt.

Ongebalanceerd of gebalanceerd?

Nu je de verschillende eigenschappen van beide signaalkabels kent, is het handig om te weten hoe je kunt herkennen of een kabel ongebalanceerd of gebalanceerd is. Over het algemeen kun je aan de plug van een kabel zien of het een ongebalanceerde of gebalanceerde kabel betreft. Om je het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, geven we je een duidelijke uitleg hoe je aan de hand van de connector kunt vaststellen of het een ongebalanceerde of gebalanceerde kabel is.

  • XLR-connector: Signaalkabels met XLR-connectoren zijn in vrijwel alle gevallen gebalanceerd. Daarom is een XLR naar XLR-kabel altijd gebalanceerd, tenzij er bewust moeite is gedaan om er een speciale ongebalanceerde kabel van te maken. Bij het kopen in een winkel kun je er vanuit gaan dat de kabel gebalanceerd is. XLR-connectoren vinden voornamelijk toepassing bij microfoonkabels.

XLR kabels zijn over het algemeen gebalanceerd

  • Jack-connector: Er zijn twee varianten van de 'jack-kabel': gebalanceerd en ongebalanceerd. Het onderscheid tussen deze twee varianten is te zien aan het aantal ringen op de plug: één ring staat voor ongebalanceerd, terwijl twee ringen duiden op een gebalanceerde plug. Deze connector wordt ingezet om instrumenten aan te sluiten, zoals een gitaar op een versterker of een keyboard op een audio-interface. Als je een jack naar XLR-kabel hebt, wordt de algehele balans bepaald door de jackplug. Als het een ongebalanceerde jackplug betreft, zal de gehele kabel ongebalanceerd zijn.

Jack kabels kunnen zowel ongebalanceerd als gebalanceerd zijn. Je kunt het zien aan de ringen

  • RCA-/Tulp-connector: In aanvulling op jackpluggen en XLR-pluggen is er nog een veelvoorkomende connector bij een signaalkabel, namelijk de kabel met tulp-connector. Een RCA of tulp-connector kom je regelmatig tegen bij thuisgebruikte audio- en videoapparatuur. Tulpstekkers zijn altijd ongebalanceerd.

Tulp, ook wel RCA kabels, zijn altijd ongebalanceerd

Vragen over ongebalanceerde of gebalanceerde kabels?

Met de informatie uit de blog weet je precies hoe jij weet of je te maken hebt met een ongebalanceerde of gebalanceerde kabel. Heb je toch nog vragen? Onze productspecialisten helpen je met al je vragen!

Gerelateerde berichten
Wij kregen de afgelopen jaren regelmatig de vraag van klanten of we ze ook aan een podium konden helpen. Helaas moesten we altijd 'nee' zeggen maar ondertussen zijn onze productspecialisten op zoek gegaan naar een geschikt podiumsysteem en... We hebben 'm gevonden! :) We vonden het belangrijk om een podiumsysteem te vinden dat bij MaxiAxi past, ...
XLR kabels lijken in eerste instantie misschien precies hetzelfde als DMX kabels. Beide kabels hebben namelijk 3-pins connectoren waardoor ze er vrijwel identiek uitzien. Er zit echter wel degelijk verschil tussen een XLR en DMX kabel. In deze blog vertellen we je meer over de verschillen tussen deze twee soorten kabels. De verschillen tussen een ...
Ben je binnenkort verantwoordelijk voor het bedienen van een audio mixer, maar heb je nog geen flauw benul van wat al die knopjes precies doen? Maak je geen zorgen, we've got your back! We zullen alle essentiële knoppen en functies van een audio mixer uitleggen, zodat jij precies weet hoe je de show tot in de puntjes kunt regelen. Laten we alles ...

Gerelateerde producten

Chatten