XLR vs DMX kabel: wat is het verschil?

XLR vs DMX kabel: wat is het verschil?

XLR kabels lijken in eerste instantie misschien precies hetzelfde als DMX kabels. Beide kabels hebben namelijk 3-pins connectoren waardoor ze er vrijwel identiek uitzien. Er zit echter wel degelijk verschil tussen een XLR en DMX kabel. In deze blog vertellen we je meer over de verschillen tussen deze twee soorten kabels.

De verschillen tussen een XLR en DMX kabel

Er zijn dus enkele belangrijke verschillen tussen een XLR kabel en een DMX kabel, maar die verschillen kunnen soms nog best verwarrend zijn. Zo kun je XLR kabel in sommige gevallen namelijk wel als alternatief voor een DMX kabel gebruiken, terwijl het omgekeerd niet kan. Ter verduidelijking bespreken we eerst de belangrijkste kenmerken van beide kabels.

XLR kabels

Een XLR kabel heeft een 3-pins connector en biedt een weerstand van 75 Ohm.

De XLR kabel beschikt over een 3-pins connector en biedt een weerstand van 75 ohm. Deze kabel is uitermate geschikt voor de overdracht van audiosignalen. De XLR kabel is gebalanceerd waardoor dit audiosignaal met zo min mogelijk ruis of storingen kan worden overgebracht. Mede dankzij dit gebalanceerde signaal zijn lange afstanden prima te overbruggen. Ideaal dus wanneer je bijvoorbeeld een poppodium hebt en een microfoon met een mengtafel wilt verbinden. 

DMX kabels

DMX kabels worden enkel voor de aansturing van lichteffecten gebruikt.

DMX kabels worden enkel voor de aansturing van lichteffecten gebruikt. Een DMX kabel biedt een weerstand van 110-120 Ohm, die de kans op storingen in het DMX signaal verkleint. Zeker wanneer je meerdere lichteffecten met een DMX controller wil aansturen is het belangrijk om DMX kabels te gebruiken. Zo weet je namelijk zeker dat het signaal, dat wordt uitgestuurd door de controller, zuiver aankomt bij de lichteffecten die dit signaal moeten ontvangen.

3-polige of 5-polige connectoren

Oorspronkelijk had een DMX kabel een 5-polige connector, maar door het toenemende gebruik van 3-polige connectoren door fabrikanten van lichtapparatuur worden er steeds vaker 3-polige kabels gebruikt. In de professionele markt, zoals bij grote theaterproducties, wordt echter ook nog de 5-polige variant gebruikt vanwege de grote hoeveelheid data die over de kabel wordt gestuurd. Bij een 3-polige connector zijn er een aardepen, een positieve datapen en een negatieve datapen, terwijl er bij een 5-polige connector twee extra datapennen zijn.

Welke kabel je moet gebruiken hangt af van de ingang op je apparatuur. Op het apparaat is altijd duidelijk te zien of een apparaat een 3- of 5-polige connector heeft. In sommige gevallen vind je zelfs beide aansluitingen op een lichteffect.

Het gebruik van de verschillende kabels

Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van kabels.

Na het lezen van de bovenstaande tekst weet je wat de verschillen zijn en is je vast niet ontgaan dat beide kabels eigenlijk niet zo heel veel van elkaar verschillen. Maar kan je de XLR kabel dan ook bijvoorbeeld voor DMX toepassingen gebruiken? Of omgekeerd? Hieronder zetten we het uiteen. 

XLR kabel voor DMX toepassingen

Een XLR kabel kan je over het algemeen best gebruiken wanneer je een DMX signaal wilt versturen. Vooral wanneer het slechts een paar lichteffecten (bijvoorbeeld in een minder professionele setting) betreft, zou het voor weinig problemen moeten zorgen. Op grotere schaal kan het gebruik van een XLR kabel voor DMX toepassingen echter wel voor problemen zorgen. De lagere weerstand van een XLR kabel kan er namelijk voor zorgen dat het DMX signaal enige onderbrekingen ondervindt. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat je lampen bijvoorbeeld gaan knipperen of bewegen, terwijl dat niet gepland was. Een lichtshow die uit het niets begint te doen wat ‘ie zelf wil, heb je natuurlijk liever niet. 

DMX kabel voor XLR toepassingen

Een DMX kabel gebruiken als XLR of microfoonkabel? In theorie zou het kunnen. Maar DMX kabels zijn niet hetzelfde als XLR kabels, een XLR kabel is namelijk goed afgeschermd tegen ruis en is vaak ook een stuk robuuster dan DMX kabels. Een XLR kabel moet namelijk over het podium rondgeslingerd kunnen worden. DMX kabels zijn daarnaast vaak ook een stukje duurder. Het kan dus wel, maar we weten niet zo goed waarom je een DMX kabel zou willen gebruiken voor XLR toepassingen.

Het kiezen van de juiste kabels

Na het lezen van deze blog weet je als het goed is precies welke kabel jij nodig hebt. Daarnaast weet je dat het mogelijk is een XLR kabel te gebruiken voor DMX toepassingen om je in sommige gevallen toch even uit de brand te helpen. Heb je toch nog vragen over XLR of DMX kabels? Of kan je de kabels die je nodig hebt om jouw geluidsinstallatie of lichtshow niet vinden? Onze productspecialisten staan elke werkdag voor je klaar!

Gerelateerde producten

Chatten