Een platenspeler versterken

Een platenspeler versterken

Heb je geprobeerd je oude platenspeler op een versterker aan te sluiten en werken beide wel maar krijg je geen of heel zacht/vervormd geluid? Dan heb je waarschijnlijk een phono voorversterker nodig, in deze blog lees je waarom precies. 

Een phono voorversterker heeft 2 belangrijke functies:

  • Versterking: Het signaal van de platenspeler voldoende versterken zodat je versterker het uitgangssignaal van de platenspeler goed kan verwerken. In de alinea ‘Voorversterker platenspeler’ lees je precies hoe dit werkt.
  • RIAA correctie: Het corrigeren van de frequenties om zo de audio weer te geven zoals het van origine bedoeld is. In de alinea ‘RIAA correctie’ leggen we uit hoe dit werkt.

Voorversterker platenspeler

Sommige platenspelers (vaak de wat oudere) zijn niet voorzien van een ingebouwde phono voorversterker. Je herkent deze platenspelers aan de ‘’phono’’ uitgang. Wanneer je deze platenspelers aansluit op de lijningang van een moderne versterker of een set actieve speakers dan zullen je platen ronduit slecht klinken. Dit komt doordat het signaal te zwak is om goed verwerkt te kunnen worden. Om voor goed geluid te zorgen is in dit geval nog een aparte phono voorversterker nodig. Een phono voorversterker plaats je simpelweg tussen je platenspeler en de versterker. Vervolgens zorgt de voorversterker ervoor dat het signaal de juiste sterkte krijgt zodat het door de versterker verwerkt kan worden.

Platenspelers met ingebouwde voorversterker

Vrijwel alle moderne platenspelers zijn voorzien van een ingebouwde phono voorversterker. Je herkent deze platenspelers vrij gemakkelijk want bij de uitgangen voor het audiosignaal staat dan namelijk ‘line out’. Deze platenspelers kan je op de lijningang van een versterker aansluiten (niet op de eventuele Phono ingang!) of op een set actieve speakers.

Platenspelers met ingebouwde versterker

De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd. Deze modellen worden vrijwel altijd geleverd met bijpassende speakers. Dit is natuurlijk erg handig wanneer je nog niet over een geluidsinstallatie beschikt. Zo haal je direct alles in huis wat nodig is om je platen af te kunnen spelen. In dit geval heb je natuurlijk ook geen phono voorversterker meer nodig omdat alles wat nodig is al in de behuizing van de platenspeler zit ingebouwd.

Platenspeler met ingebouwde speakers

Naast platenspelers met ingebouwde versterkers zijn er ook platenspelers met ingebouwde speakers. Uiteraard zit in dit soort platenspelers ook de benodigde versterker ingebouwd. Het grote voordeel van platenspelers met ingebouwde speakers is dat ze relatief weinig ruimte in beslag nemen. Daarnaast is het verplaatsen van zo’n platenspeler ook een stuk gemakkelijker. Normaal gesproken zou je met een versterker, platenspeler en speakers lopen te sjouwen maar bij een platenspeler met ingebouwde speakers gaat dit natuurlijk een stuk gemakkelijker omdat alles is ingebouwd.

RIAA correctie

Platen worden geperst. Tijdens het maken van de mallen voor het persen van de platen wordt er een RIAA correctie toegepast. RIAA staat in dit geval voor Recording Industry Association of America. Wat deze correctie doet is relatief simpel, de hoge tonen worden versterkt en de lage tonen worden verzwakt. Zo voorkomt men dat er voor de lage tonen te brede groeven nodig zijn. Hoe breder de groeven hoe meer ruimte er op de LP nodig is en dat zou er voor zorgen dat de speelduur van een LP aanzienlijk verkort wordt. Daarnaast voorkomt men dat dat de hoge tonen wegvallen in de ruis die de plaat al van zichzelf geeft door de korrelstructuur van het vinyl.

De RIAA correctie van een phono voorversterker zorgt ervoor dat de tonen die zijn aangepast weer worden omgevormd naar de originele geluidsbalans. Zo hoor je de muziek dus alsnog zoals het eigenlijk bedoeld is.

Toch nog vragen?

Weet je toch nog niet helemaal zeker of een phono voorversterker de oplossing voor jou is? Of heb je nog een aantal vragen over het versterken van je platenspeler? Neem gerust contact op met een van onze productspecialisten. Zij helpen je graag met het vinden van de juiste oplossing.

 

Chatten