Een DJ set voor beginners kopen? Hier moet je op letten!

Een DJ set voor beginners kopen? Hier moet je op letten!

Ben je op zoek naar een DJ set voor beginners? Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. We geven je in deze blog een aantal tips waardoor je precies weet waar je DJ set voor beginners aan moet voldoen. Aan de hand van deze tips weet je precies wat je in huis moet halen voor een glansrijke DJ carrière.

Een stukje geschiedenis

DJ gear is de laatste decennia aanzienlijk veranderd met de overschakeling van het traditionele vinyl uit de jaren ‘70 en ‘80, naar het CD-tijdperk uit de jaren ‘90 en nu naar mp3 / digitaal opgeslagen media. Deze veranderingen hebben er ook voor gezorgd dat de apparatuur die nodig is om te draaien met moderne geluidssystemen drastisch is veranderd. Tegenwoordig hebben de welbekende draaitafels en CD-systemen die je op tafel plaatst plaats gemaakt voor laptops en DJ controllers. Wanneer je kiest voor high-end merken en hun apparatuur dan kunnen de kosten in de duizenden euro’s lopen en dat is totaal overbodig. Als je het simpel houdt en gewoon het ene plaatje na het andere plaatje draait dan kun je prima uit de voeten met apparatuur zonder al te veel poespas. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van een setlists is deze high-end professionele apparatuur niet nodig.

De "gloriedagen" van nachtclubs en disco's waren allemaal gebaseerd op fysieke media formaten. Tot vrij recent was de apparatuur van beginnende DJ’s en mobiele en slaapkamer DJ's ook berekend op deze media formaten. Hoewel zowel platen als CD’s nog steeds een sterke positie hebben door liefhebbers die hun geliefde formaten verdedigen, zal de meerderheid van de moderne DJ's vooral digitale setups gebruiken. De voornaamste redenen hiervoor zijn het gebruiksgemak en het gemak bij transport. Zo is de hele muziekbibliotheek bijvoorbeeld toegankelijk vanaf een laptop of USB-stick. Dit scheelt natuurlijk heel wat gesleep met CD tassen of platenkoffers.

Hoe duur is een DJ set?

Hoe duur een DJ set is verschilt heel erg. Een goede DJ set voor beginners hoeft tegenwoordig niet de wereld te kosten. Zeker voor het oefenen in je slaapkamer of woonkamer kan je het draaien goed leren op een DJ set voor beginners. Wanneer je grotere optredens wil gaan doen dan is je DJ set langzaam uit te breiden. Je hoeft namelijk niet bij je eerste optredens al een set van duizenden euro’s mee te nemen, de meeste DJ’s voegen langzaam apparatuur toe en verbeteren hun DJ set gaandeweg.

DJ set voor beginners

De technologie is nog nooit zo eenvoudig geweest om te gebruiken! Als je eenmaal een aantal tracks hebt uitgezocht die bij het beoogde publiek in de smaak zullen vallen dan kan je aan de slag met het uitzoeken van je DJ gear.

Eerst het belangrijkste:

 • DJ controller:
  Natuurlijk is het allereerste product wat je in handen moet krijgen een DJ controller. De DJ controller is de belangrijkste onderdeel van je apparatuur. YouTube barst van de video’s die je alles leren wat je moet weten om de spreekwoordelijke discobal aan het rollen te krijgen. Het kan zijn dat in deze video’s een iets andere DJ controller wordt gebruikt, maar de gebruikte terminologie zal hetzelfde zijn. Het gebruik van een betaalbare DJ controller zal een makkie zijn na een klein beetje oefening.
 • Koptelefoon:
  Natuurlijk heb je ook een koptelefoon nodig voor bij je DJ set. Met een koptelefoon kan je het volgende nummer alvast in de wachtrij klaarzetten. Bij MaxiAxi hebben we een ruim assortiment koptelefoons!
 • Mengpaneel:
  Ondanks dat het niet altijd noodzakelijk is is het altijd een goed idee om je eigen mengpaneel in de buurt te hebben. DJ controllers hebben niet altijd extra ingangen en met een mengpaneel in de buurt heb je dat snel opgelost. Ook kan je met een mengpaneel eenvoudig je audio-output volledig zelf regelen. Zo zorg je ervoor dat het uitgangssignaal in balans blijft en alles professioneel klinkt. Veel mengpanelen hebben ook extra opties zoals een XLR microfooningang met heel wat ingebouwde stemeffecten, daar hebben we het later in deze blog nog over.
 • Speakers:
  Als DJ heb je ook speakers nodig waarmee je jouw muziek ten gehore kan brengen. Er zijn veel soorten speakers voor DJ’s, je zal daarom enige afwegingen moeten maken tijdens het maken van een keuze. Wil je bijvoorbeeld een set actieve speakers? Of ga je toch liever voor een stel passieve speakers met een losse versterker? Wanneer je enkel thuis in je slaapkamer draait zijn voorgaande speakers misschien wel veel van het goede, zeker als je het de buren vraagt. In dat geval is een setje studio monitors natuurlijk ook een mooie uitkomst.

Nu nog iets om het allemaal op te monteren: 

 • DJ Booth:
  Elke zichzelf respecterende DJ neemt op zijn minst een paar stands mee naar een optreden. Natuurlijk kan de feestlocatie deze soms al hebben maar je kunt er niet op rekenen dat overal de juiste benodigdheden aanwezig zijn om je apparatuur op te plaatsen. Ook al zou je de DJ Booth in de auto laten liggen, het is absoluut handig om er een achter de hand te hebben.
 • Standaard voor je laptop of DJ controller:
  Het is altijd handig om te zorgen voor een standaard voor je laptop of DJ controller. Deze stands zorgen voor een ideale plaatsing van je apparatuur en bieden eventueel nog wat extra opbergmogelijkheden. Een opgeruimde Booth geeft rust en zo kan jij je optimaal concentreren op het draaien / mixen.

Lichteffecten voor de beginnende DJ

Misschien niet noodzakelijk voor de beginnende DJ maar een goede eerste indruk is altijd belangrijk voor het verkrijgen van vaste klanten. Het toevoegen van een paar lichteffecten en een lichtbrug om deze aan op te hangen is van echte meerwaarde voor je show. Het gebruik van lichteffecten geeft je set wat visuele flair en zorgt ervoor dat je opvalt tussen de rest van de DJ’s. Enkel het gebruik van een laser, stroboscoop, een paar spots en je eigen rookmachine zorgt al voor een wereld van verschil. Het is ook aan te raden om een van onze Jelly Balls aan je set toe te voegen. Dit is een van de bestsellers van MaxiAxi en dat heeft zijn redenen. De Jelly Ball is ruimtevullend en kan reageren op muziek waardoor je er geen omkijken naar hebt. Daarnaast is een Jelly Ball erg handzaam terwijl het effect ervan dus enorm is.

Een stapje extra

In tegenstelling tot de titel van deze blog zijn de volgende producten in geen geval noodzakelijk, het zijn slechts extra ideeën.

 • Microfoons (eventueel draadloos):
  Zoals eerder vermeld hebben veel mengpanelen een of meerdere microfooningangen. Het toevoegen van een microfoonset stelt je in staat om je publiek toe te spreken of zelfs toe te zingen. Je zal vele populaire DJ’s dit hebben zien doen, van Martin Garrix tot Armin van Buuren, veel DJ’s zwepen het publiek op door het toe te spreken ‘’Put your hands up!’’
 • Bellenblaasmachine:
  Speel je een set en zijn er zijn jongeren aanwezig? Sluit dan eens een kleine bellenblaasmachine aan en kijk hoe al je toekomstige boekingen binnenrollen, je hebt zo echt een act die voor elk wat wils biedt en in een wereld waar iedereen erg op elkaar lijkt is opvallen het beste wat je kan doen!

DJ set kopen?

Bij MaxiAxi zijn we toegewijd om zowel de beginnende DJ als de gevorderde DJ te helpen met het leveren van een verbazingwekkende DJ set voor een betaalbare prijs. Zo kan je voor een relatief laag budget al een DJ set kopen om het te kunnen maken als DJ. De apparatuur zal zichzelf na een paar betaalde optredens hebben terugverdiend en het is een geweldige investering die je als DJ ver kan brengen! Wees moedig, waag de sprong en kijk, samen met MaxiAxi, waar het je brengt!

Gerelateerde berichten
 1. Stappenplan voor een kersverse DJ
 2. Welke DJ controller moet ik kiezen? Welke DJ controller moet ik kiezen?
 3. DJ set voor kinderen DJ set voor kinderen
 4. Welke DJ booth moet ik kiezen? Welke DJ booth moet ik kiezen?

Gerelateerde producten

Chatten