DJ set huren of kopen? Dit moet je weten!

DJ set huren of kopen? Dit moet je weten!

Wanneer je eens in de zoveel tijd een DJ set nodig hebt, zal regelmatig de vraag rijzen: een DJ set huren of kopen? Om deze vraag te beantwoorden, behandelen we in deze blog de voor- en nadelen van een DJ set huren en kopen. Met deze blog heb je simpelweg alle informatie om de keuze tussen een DJ set huren of kopen te maken.

Waar moet ik op letten bij een set om te draaien?

Voordat we je precies gaan uitleggen of het voordeliger is om een DJ set te huren of te kopen, bespreken we eerst welke factoren jij moet weten bij het maken van de keuze voor kopen of huren.

 • Type speakers: In eerste instantie is het handig om te kijken naar het type speakers. Onze DJ sets kunnen namelijk bestaan uit actieve, passieve of studio monitor speakers. Actieve en passieve speakers worden voornamelijk gebruikt om muziek met luid volume af te spelen, terwijl studio monitors juist worden gebruikt om muziek af te spelen met een minder hoog volume. Zo zijn studio monitors bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken in een slaapkamer om de hele dag te kunnen oefenen.
 • Aansturing via DJ mixer of controller: Een ander belangrijk aandachtspunt is de keuze tussen een DJ mixer of DJ controller. Met een DJ controller bedien je DJ software op een laptop. Op een mixer kan je meerdere analoge bronnen, zoals platenspeler en CD-spelers, aansluiten en samenbrengen.
 • Accessoires: Tot slot is het goed om te kijken naar de accessoires die een DJ set bevat. Er zijn namelijk allerlei soorten sets met handige accessoires. Zo zijn er bijvoorbeeld setjes met een koptelefoon, rookmachine of verlichting. Het is daarom handig om rekening te houden welke accessoires bij jouw wensen passen.

Voor- en nadelen van huren

Dan komen we nu bij de vraag waar iedereen hier voor is: moet ik mijn DJ set huren of toch kopen? Hieronder geven we de voor- en nadelen van beide opties. Wanneer je deze hebt doorgenomen, weet je precies wat je wilt. 

De voordelen van een DJ set huren

 • Geen grote investering: Als je een DJ set gaat huren, hoef je niet meteen een hoop geld uit te geven. Dit is ideaal als je nog niet zeker weet of je wel voldoende gebruik gaat maken van alle mogelijkheden die een DJ set biedt.
 • Geen opslagruimte nodig: De gehuurde DJ set wordt na gebruik weer aan de verhuurder geretourneerd. De set neemt dus geen ruimte in beslag in de kast.

De nadelen van het huren van een DJ set

 • Kwaliteit is afwachten: Bij een DJ set huren weet je vaak niet hoe goed de kwaliteit van het materiaal is. Als je een DJ set koopt, kun je namelijk zelf bepalen hoe de kwaliteit van je set is.
 • Afhankelijk van wat beschikbaar is: Met het huren van een DJ set is het altijd maar afwachten welke sets bij een verhuurder beschikbaar zijn. Op piekdagen zoals Koningsdag zijn de meeste sets al vroegtijdig verhuurd waardoor het zomaar kan zijn dat je een set hebt die niet aan al je wensen voldoet.
 • Hogere prijs bij regelmatig gebruik: Voor een eenmalig optreden kan het best interessant zijn om een DJ set te huren, maar als je van plan om vaker te gaan draaien dan is huren al snel een dure optie.

Voor- en nadelen van kopen

Een DJ controller is één van de mogelijke onderdelen als je een DJ set koopt.

Voordeel DJ set kopen

 • Minder kosten op termijn: Als je regelmatig gebruikmaakt van dezelfde DJ set, kan het uiteindelijk voordeliger zijn om deze te kopen in plaats van steeds te huren.
 • Direct beschikbaar: Doordat een DJ set bij kopen eigendom van jezelf is, ben je niet afhankelijk van de verhuurder. Hierdoor kun je ‘m zo vaak gebruiken als jij wilt. Heb je een last minute feestje? Pak je DJ set uit de kast en maak er een grandioos feest van.
 • Leer je DJ set écht kennen: Met een DJ set kopen weet je zeker dat je altijd dezelfde set hebt. Hierdoor leer je jouw set écht kennen. Zo weet je precies waar welke knop voor is en hoe je de beste remix of overgang tussen nummers maakt. Op elke controller of mixer is het namelijk nog maar de vraag hoe het precies werkt.
 • Geen heen-en-weer geregel: Wanneer je een DJ set in eigen beheer hebt, hoef je niet telkens contact op te nemen met verhuurpartijen om een set te kunnen gebruiken op je feest.

De nadelen van een DJ set kopen

 • Investering: Een DJ set kopen is in eerste instantie wat duurder dan eenmalig huren.
 • Onderhoud: Door een set te kopen moet je er natuurlijk wel zelf voor zorgen dat de apparaten goed onderhouden blijven. Het schoonmaken van je apparatuur is uiteraard wel belangrijk om zo lang mogelijk te genieten van je DJ set.
 • Opslag: Je hebt een plek nodig om ‘m te bewaren als je een DJ set gaat kopen. Denk daarom vooraf goed na of je ruimte hebt om je set op te slaan.

DJ set huren of kopen?

Nu je de voor- en nadelen van zowel het huren als kopen van een DJ set weet, is het tijd om een conclusie te trekken. Het belangrijkste om in acht te nemen is het aantal keren dat je de DJ set verwacht te gebruiken. Wanneer je ‘m vaker gaat gebruiken, is het over het algemeen verstandiger om een DJ set te kopen. Hoewel een eenmalige investering voor sommigen een nadeel kan zijn door de prijs, wegen de voordelen van de aanschaf van een DJ set al snel op tegen de nadelen.

Vragen over een DJ set kopen?

Heb je na het lezen van deze tekst toch nog vragen over onze DJ sets? Onze productspecialisten helpen je graag uit de brand, zodat jij precies weet wat je nodig hebt om de beste nummers te mixen!

Gerelateerde berichten
 1. Een DJ set voor beginners kopen? Hier moet je op letten! Een DJ set voor beginners kopen? Hier moet je op letten!
 2. Een DJ set kopen. Waar moet ik op letten? Een DJ set kopen. Waar moet ik op letten?
 3. DJ worden, waar moet je beginnen? DJ worden, waar moet je beginnen?
 4. Stappenplan voor een kersverse DJ

Gerelateerde producten

Chatten