Jouw opties voor geluidsinstallatie horeca: dit zijn ze

Jouw opties voor geluidsinstallatie horeca: dit zijn ze

Tegenwoordig is een geluidsinstallatie in de horeca niet meer weg te denken. Onze ervaring leert echter dat er in de praktijk maar weinig aandacht wordt besteed bij de keuze voor een geluidsinstallatie in de horeca. Wil jij ook een horeca geluidsinstallatie plaatsen? Bedenk dan eerst waar je de speakers voor wilt gebruiken. In dit blog helpen wij je bij het maken van een keuze voor een geluidsinstallatie in de horeca, te beginnen met een uitleg over 100 volt speakers:

100 volt speakers

100 volt speakers worden vooral als geluidsinstallatie in horeca gebruikt voor achtergrondmuziek of om iets om te roepen. Doordat je 100 volt speakers gemakkelijk kunt doorlussen, is het eenvoudig om meerdere speakers te koppelen. Als je het geluid over meerdere ruimtes wil verdelen, zijn deze speakers ook een goede keuze. We hebben de voordelen van 100v speakers voor in de horeca voor je op een rijtje gezet:

 • Volumeregeling per zone: 100 volt speakers kun je in verschillende zones indelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het volume van de zones individueel regelen op je versterker of aan- en uitzetten. Met de juiste versterker kun je dus bijvoorbeeld het volume van je speakers op het terras harder zetten dan het volume in het restaurant.
 • Makkelijk weg te werken: Een van de vele mogelijkheden zijn plafond speakers. Het voordeel van plafond speakers als horeca geluidsinstallatie is dat ze gemakkelijk weg te werken zijn. Hierdoor vallen de speakers niet op, maar kunnen je gasten wel van alle kanten genieten van de achtergrondmuziek. Daarom zijn 100 volt speakers een perfecte keuze als geluidsinstallatie in de horeca.
 • Alarmfunctie: Op een aantal 100 volt versterkers zit ook de handige functie om een alarm te laten afgaan over alle speakers. Als er bijvoorbeeld brand is, kun je snel iedereen in je horecagelegenheid op de hoogte brengen door op de ‘fire’-knop te klikken.
 • Nauwelijks signaalverlies: Deze speakers kun je gemakkelijk verdelen over tientallen meters met een speakerkabel. Het pluspunt van 100v speakers is dat je nauwelijks signaalverlies hebt. Omdat veel geluidsinstallaties in de horeca gebruikmaken van een speakerkabel, is een 100 volt systeem een echte aanrader.

 

 

 

Passieve speakers

Je weet nu precies wat een actieve speaker is, maar er zijn ook passieve speakers. Het grootste verschil is dat je bij passieve speakers altijd nog een versterker nodig hebt. Voordat je passieve speakers aanschaft, is het handig om de voordelen van een passieve speaker als geluidsinstallatie in horeca tot je te nemen:

 • Defecte versterker vervangen gemakkelijker: De versterker van een passieve speaker is gemakkelijk te vervangen door een nieuwe versterker. Dat is bij een actieve speaker moeilijker, doordat het ingebouwd zit.
 • Vanaf een centraal punt te bedienen: Alle aangesloten speakers zijn te bedienen vanaf een centraal punt. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet alle speakers langs te lopen om te kijken of ze aan of uit staan.
 • Alleen stopcontact voor versterker nodig: Bij passieve speakers heb je alleen een stopcontact voor de versterker nodig. De luidsprekers hoeven alleen maar verbonden te worden aan de versterker met een speakerkabel.

 

 

 

Actieve speakers

Naast 100 volt speakers en mobiele geluidsinstallaties zijn ook actieve speakers goed te gebruiken. Een actieve speaker heeft een interne versterker, waardoor het een echte plug-and-play speaker is. Vooral als je naast het restaurant ook een zaal voor feestjes hebt of het restaurant ombouwt tot feestzaal is een actieve speaker geschikt. De speaker hoeft alleen aangesloten te worden op een stopcontact en geluidsbron en je gasten kunnen al genieten van de muziek. De voordelen van actieve speakers als geluidsinstallatie in horeca zijn:

 • Geen versterker nodig: Doordat een actieve speaker een ingebouwde versterker heeft, is het niet nodig om een bijpassende versterker aan te schaffen. Hierdoor hoef je geen extra tijd en aandacht te besteden aan het zoeken van een versterker.
 • Makkelijke installatie: Een tweede voordeel is dat een actieve speaker als horeca geluidsinstallatie gemakkelijk op te bouwen is. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken, aan te sluiten op je geluidsbron en je hebt muziek. Ideaal als je regelmatig verschillende zangers of zangeressen hebt die in je horecagelegenheid optreden.
 • Gemakkelijk door te lussen: Doordat actieve speakers gemakkelijk door te lussen zijn, is het ook nog eens gemakkelijk om meerdere speakers aan elkaar te koppelen. Met de juiste kabel koppel je daardoor eenvoudig meerdere speakers aan elkaar. Met het koppelen van meerdere speakers heb je een mooie geluidsinstallatie voor de horeca.
 • Microfoon is makkelijk te koppelen: Op een actieve speaker is een microfoon redelijk gemakkelijk te koppelen door de vaak aanwezige microfoonaansluiting. Wanneer je meerdere microfoons wilt koppelen, moet je daar natuurlijk goed op letten bij aankoop van een actieve speaker. Wil je meer microfoons koppelen dan dat er aansluitingen voor zijn, dan heb je een mengpaneel nodig.
 • Extra mogelijkheden: Een groot voordeel bij actieve speakers is dat er oneindig veel mogelijkheden zijn om er een luxere variant van te maken. Zo is het mogelijk om een actieve speaker te kopen met een accu of lichteffecten, maar zijn er ook mogelijkheden om een subwoofer aan te sluiten.

 

 

 

Mobiele geluidsinstallaties

Ook mobiele geluidsinstallaties zijn zeker geschikt als geluidsinstallatie in horeca. Een mobiele geluidsinstallatie beschikt altijd over een ingebouwde accu, ben je niet meer afhankelijk van een stopcontact en kun je altijd en overal genieten van muziek. Om je een goed beeld van mobiele geluidsinstallaties te geven, zetten we de voordelen nog op een rijtje:

 • Geen kabels: Bij een geluidsinstallatie hoef je geen stekker in het stopcontact te steken, maar heb je dus te maken met een ingebouwde accu. Doordat je geen kabel in het stopcontact hoeft te doen, kunnen je gasten daar ook niet over struikelen en kun je de speaker netjes wegzetten in de hoek van de ruimte.
 • Microfoon: Een ander voordeel bij een mobiele geluidsinstallatie is dat ze bijna altijd worden geleverd met microfoon. Hierdoor is het gemakkelijk voor je gasten om zelf een liedje te zingen of om je gasten toe te spreken.
 • Overal te gebruiken: Daarnaast zijn mobiele geluidsinstallaties dus overal te gebruiken. Je plaatst je speaker dus net zo gemakkelijk op je terras als in het restaurant.

 

 

 

Belangrijke zaken om naar te kijken

Je weet nu welke voordelen alle drie de soorten speakers hebben als geluidsinstallatie in de horeca. Er zijn echter nog enkele belangrijke punten belangrijk om op te letten. Wat denk je van het formaat van de speaker, de mogelijkheid om je telefoon koppelen via bluetooth en kun je een microfoon aansluiten op de speaker?

Bluetooth-functie

Tegenwoordig beschikken bijna alle 100 volt, actieve speakers en de versterker van een passieve speaker wel over een bluetooth-functie. Of dit wel handig is, leggen we je nu uit! Er zitten zeker voordelen aan een speaker met bluetooth, maar het kent ook een keerzijde. Bluetooth is een perfecte methode als je lekker muziek wilt streamen via je telefoon en geen kabels wil gebruiken. Bij een geluidsinstallatie in de horeca met bluetooth is het echter wel goed om op te letten bij het verbinden van je eigen telefoon aan de bluetooth speakers. Als je ervoor kiest om muziek af te spelen via jouw telefoon, kunnen alle gasten het horen als je gebeld wordt. Het koppelen van je eigen telefoon is dus mogelijk, maar het gebruik van een aparte audiobron is volgens ons een stuk handiger.

Microfoon koppelen

Je kent het vast wel: je gasten willen graag een feestje bouwen en er moet gezongen worden. Of: een echtpaar is zestig jaar getrouwd en je gasten vragen of ze het echtpaar even mogen toespreken. Om aan zulke verzoeken te kunnen voldoen, moet je wel een microfoon en microfoonaansluiting hebben. Nu je weet dat onze speakers voor een geluidsinstallatie in de horeca vaak voorzien zijn van een microfoonaansluiting, is het handig om te weten of het ook mogelijk is om een draadloze microfoon aan te sluiten. Een draadloze microfoon heeft altijd een ontvanger nodig. Deze ontvanger kun je gemakkelijk aansluiten op de microfooningang van je geluidsinstallatie. Uiteraard zijn er veel verschillende mogelijkheden voor een microfoon! Kijk daarom eens in ons brede assortiment met microfoons.

geluidsinstallatie horeca

Geluidsinstallatie horeca kopen?

Na het lezen van dit blog heb je hopelijk een duidelijker beeld over de vele mogelijkheden voor horecagelegenheden. De conclusie luidt: voor speakers die je makkelijk weg kunt werken en vooral voor achtergrondmuziek worden gebruikt, zijn de 100 volt speakers het meest geschikt. Als je liever speakers hebt die makkelijk te installeren zijn, raden we je aan om te gaan voor actieve speakers. Wanneer je de muziek vanaf een centraal punt wilt regelen, zijn passieve speakers een echte aanrader.

Heb je na het lezen van dit blog toch nog advies nodig over geluidsinstallatie in de horeca? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten, die elke werkdag voor je klaar staan.

Chiel Kamphuis

Productspecialist voor installatie speakers, podium/truss & lichteffecten

Gerelateerde berichten
Het is tijd om naar buiten te gaan en optimaal te genieten van de zon, de zwoele zomeravonden en jouw playlist vol met zomerse muziek. Maar welke mobiele geluidsinstallatie heb je nodig om jouw zomer onvergetelijk te maken? In deze blog vertellen wij jou alles wat je moet weten om je zomer compleet te maken. Een goede vraag die wij bij de ...
Het gemak van een mobiele geluidsinstallatie. Dat is een onderwerp waar onze klantenservice regelmatig vragen over krijgt. Hoog tijd dus voor een blog over mobiele geluidsinstallaties. Na het lezen van dit blog weet je exact welke kenmerken belangrijk zijn, welke verschillen er zijn en wat de beste mogelijkheden zijn. Kenmerken van mobiele ...
Ben je op zoek naar de beste geluidsinstallatie voor jouw mancave of werkplaats? Of wil je juist eenmalig een tuinfeest organiseren? MaxiAxi.com geeft je graag goed advies over de beste geluidsinstallatie en de vele mogelijkheden. Na het lezen van dit blog heb je er een goed beeld waar je zeker naar moet kijken bij speakers. De beste ...
Trillende bastonen wanneer er weer een grote explosie plaatsvindt in de films van Michael Bay. Sprankelende tonen van de muziek uit de films van Disney of de lachbanden van de Amerikaanse comedy's. Of luister je toch liever naar je favoriete radio station? Een goede geluidsinstallatie voor in je woonkamer brengt het geluid van films en muziek echt ...

Gerelateerde producten

Chatten