Carnaval vieren: deze 18x carnavalsoptochten móét je ooit bezocht hebben

Carnaval vieren: deze 18x carnavalsoptochten móét je ooit bezocht hebben

Met carnaval staat alles op zijn kop! In iedere provincie hijsen mensen zich in de gekste pakken om carnaval te vieren. De grootste menigte trekt naar het zuiden om carnaval te vieren, maar er zijn nog véél meer spectaculaire carnavalsoptochten. In deze blog vertellen we je alles over de mooiste carnavalsoptochten in Nederland, zodat jij weet waar je moet zijn om carnaval te vieren en welke je ooit in je leven bezocht móét hebben.

Waar wordt carnaval gevierd?

In Nederland kun je carnaval vieren in Brabant, Limburg, Gelderland en Twente. Deze regio's staan bekend om het uitbundige vieren van dit spectaculaire verkleedfestijn. De hiervoor genoemde provincies/gebieden zijn echter niet de enige waar carnaval wordt gevierd. Ook in de overige provincies, zoals Friesland en Drenthe, zijn er plaatsen waar groots wordt uitgepakt om carnaval te vieren. Ook in andere landen dan Nederland wordt carnaval gevierd, zoals in België, Duitsland, Italië en Brazilië. De beelden van carnaval in Rio de Janeiro kunnen je haast niet ontgaan zijn.

Carnaval wordt gevierd op veel verschillende locaties, ook in Brazilië. Rio de Janeiro staat bekend om het uitbundige carnaval.

Dé carnavalsoptochten om te bezoeken

Er zijn uiteraard diverse carnavalsoptochten in Nederland die je zeker eens bezocht móét hebben. We hebben, per provincie, de beste carnavalsoptochten voor je op een rij gezet zodat je precies weet waar je de komende jaren heen kunt om carnaval te vieren. 

1. Carnaval in Brabant

Wanneer er aan carnaval vieren wordt gedacht is Brabant vaak de eerste provincie waar mensen aan denken. Carnaval is voor Brabanders simpelweg het grootste feest van het jaar. Mensen nemen zelfs een hele week vrij om carnaval te vieren. De onderstaande optochten móét je in ieder geval zeker bezocht hebben.

 • Carnavalsoptocht Breda: De grote carnavalsoptocht in Breda is in 2024 op maandag 12 februari en start om 12.11 uur. Met de carnavalsoptocht van Breda weet je zeker dat je weer lekker gaat hossen, kunt genieten van de meest indrukwekkende carnavalwagens en dat er weer een hoop gezelligheid is tijdens het carnaval vieren in de Bredase kroegen. De carnavalsoptocht van ‘t Kielegat, zoals de carnavalsnaam luidt, is een van de meest bezochte carnavalsoptochten van Nederland. Niet alleen de carnavalsoptocht in Breda is het bezoeken waard want de hele stad verandert van 9 tot en met 13 februari in een carnavalsfeest, van de cafés tot de markt. Vanwege de ligging van Breda is het een razendpopulaire carnavalsstad voor mensen uit het westen van het land.
 • Carnavalsoptocht Tilburg: Tilburg wordt van 9 tot en met 13 februari omgetoverd tot Kruikenstad. De carnavalsoptocht van Tilburg wordt gehouden op zondag 11 februari en trekt gegarandeerd weer tienduizenden toeschouwers. De Tilburgse carnaval staat bekend om de openbare carnavalsfeesten op het Piusplein, de Heuvel, de Stadhuisstraat en de Korte Heuvel. In Kruikenstad trap je carnaval af met de kroegendwééltocht. Iedereen gaat zoveel mogelijk kroegen langs met als doel om alle kroegen in Tilburg te bezoeken. Wanneer dit jou gelukt is, krijg je een batch om op je jasje te plaatsen zodat iedereen weet dat jij de feestende bierkoning bent. Tilburg is absoluut een van de steden om carnaval te vieren.
 • Carnavalsoptocht Den Bosch: De carnavalsoptocht in Den Bosch, ook wel Oeteldonk genoemd, is een van de meest indrukwekkende optochten. De carnavalsoptocht van Den Bosch wordt jaarlijks gehouden op carnavalszondag en trekt duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. De optocht bestaat uit vele versierde praalwagens en groepen die door de straten van Den Bosch trekken, vaak vergezeld door muziek en loopgroepen. De optocht is een belangrijk onderdeel van het carnaval vieren in Den Bosch en wordt gezien als een van de hoogtepunten van de stad.

2. Carnaval in Limburg

Carnaval is natuurlijk doordrenkt van de eeuwenoude tradities, maar het carnavalsfeest in Limburg is misschien nóg traditioneler. Je ziet vaak prachtige kostuums en prachtig geschminkte carnavalisten in plaats van mensen in allerlei soorten carnavalspakken. Carnaval vieren in het Limburgse land wordt dan ook vaak vergeleken met het carnaval van Venetië. 

 • Carnavalsoptocht Maastricht: De carnavalsoptocht van Maastricht, ook wel bekend als de "Vastelaovend Mestreech", is een van de grootste en oudste carnavalsoptochten in Nederland. De optocht wordt gehouden op zondag 11 februari en bestaat uit tientallen versierde praalwagens, groepen en muziekkapellen die door de historische straten van Maastricht trekken. Carnaval is het meest intens gevierde volksfeest in Maastricht, waarbij zo’n 200.000 mensen alles uit de kast trekken om er een spectaculair feest van te maken. Trek op zondag 11 februari dus naar het Limburgse land om carnaval te vieren en een van de mooiste carnavalsoptochten van Nederland te bezoeken.
 • Carnavalsoptocht Sittard: Carnaval in Sittard staat bekend om het 6-daagse Zittesje Vastelaoveste, aangezien het carnaval maar liefst 6 dagen (!) wordt gevierd. De grote carnavalsoptocht in Sittard (Groote Optoch Zitterd) op zondag staat bekend om de hoge kwaliteit van de prachtige praalwagens. De carnavalsoptocht in Sittard trekt zo'n 80.000 bezoekers, waarvan er velen na de optocht de kroegen induiken. Een bijzonder initiatief in Sittard is "de Optochthal", waar wagenbouwers van verschillende verenigingen hun eigen wagens kunnen bouwen voor de Grote Optocht.

3. Carnaval in Gelderland

Ook in Gelderland is carnaval vieren razendpopulair.

Ook in Gelderland komen de bekende carnavalstradities ieder jaar weer voorbij in verschillende plaatsen, van Arnhem tot Groenlo. Net als in Brabant en Limburg vloeit het bier rijkelijk, worden er de beste carnavalskrakers gedraaid en trekt iedereen alles uit de kast voor de gekste carnavalskleding om carnaval te vieren. Het is echter algemeen bekend dat carnaval niet door iedereen in Gelderland wordt gevierd. Vaak wordt dan ook gezegd: je houdt ervan of je houdt er helemaal niet van. Wanneer je tot de eerste groep behoort, mogen de onderstaande optochten niet ontbreken op je to-do list. 

 • Carnavalsoptocht Doetinchem: Op carnavalszaterdag (10 februari 2024) vindt de Grote Optocht van Doetinchem plaats. Deze grote parade, hét begin van het carnaval vieren in Doetinchem, begint om 11:41 uur. De optocht van Leutekum (Doetinchem) is een bonte stoet met zo'n negentig startnummers en zo'n 1200 deelnemers. Deze prachtige kleurrijke stoet trekt op zaterdag 18 februari door het mooie Leutekum. Duizenden mensen volgen deze prachtige stoet tijdens de gehele tocht. In de drukke binnenstad is het één groot feest vol entertainment en gezelligheid! Met de Spiegeltent op het Simonsplein en alle cafés open is het één groot feest in het mooie Leutekum.
 • Carnavalsoptocht Groenlo: Uiteraard mag ook de carnavalsoptocht van Groenlo niet ontbreken in het rijtje met de beste optochten van Nederland. De praalwagens bij de optocht in Grolle heeft een stormvloed aan verrassende elementen en is van de hoogste kwaliteit. Ook dit jaar geniet je bij de carnavalsoptocht in Groenlo van prachtige creaties en ludieke wagens. Op zondag 11 februari trekken meer dan 1100 deelnemers door de smalle straten in de binnenstad van Groenlo. Een optocht die je niet mag missen als je een fanatieke carnavalsvierder bent. In het Gelderlandse Grolle weten ze wat carnaval vieren is.

4. Carnaval in Overijssel

Velen weten het niet, maar in Overijssel kunnen ze minstens zo uitbundig carnaval vieren als in Brabant en Limburg. In Overijssel komt echter het grootste deel van de carnavalisten uit een bepaalde regio, namelijk uit Twente. Voor velen is carnaval vieren een uitlaatklep en een bindmiddel: mensen sluiten zich aan bij een carnavalsvereniging en bouwen samen een spectaculaire praalwagen om mee te shinen bij carnavalsoptochten in Overijssel.

 • Carnavalsoptocht Raalte: De Grote Sallandse Carnavalsoptocht in Raalte vindt plaats op carnavalszondag (11 februari 2024). Voor vele Sallanders is de carnavalsoptocht in Raalte het hoogtepunt van het jaar. Maar liefst vijftigduizend bezoekers komen van heinde en verre om te genieten van de prachtige praalwagens en unieke loopgroepen bij de carnavalsoptocht in Raalte. Op de dag van de optocht en de dagen voor én na de optocht loopt heel Raalte uit om er weer een geweldig carnavalsfeest van te maken in de cafés in het dorp. Carnaval vieren in Raalte is dus zeker een aanrader.
 • Carnavalsoptocht Oldenzaal: De carnavalsoptocht Oldenzaal trekt jaarlijks honderdduizend bezoekers en is al ruim zestig jaar een begrip in Twente en ver daarbuiten. De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is simpelweg kilometers genieten van de mooiste praalwagens en loopgroepen, wat over het algemeen wordt gezien als de beste manier om carnaval te vieren. De carnavalsoptocht in Oldenzaal is echter veel meer dan alleen praalwagens en loopgroepen in prachtige kostuums. Vanaf oktober organiseren alle carnavalsverenigingen allerlei feesten en evenementen en elk jaar trekt op Rosenmontag een bonte stoet van duizenden kinderen en ouders in de kinderoptocht door de straten van Oldenzaal. Komt dat zien op zondag 11 februari!
 • Verlichte carnavalsoptocht Tubbergen: Veel mensen zullen ook dit jaar op vrijdagavond 9 februari naar Tubbergen komen om te genieten van de prachtige kleurrijke en glanzende creaties tijdens de Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen, de perfecte start van het carnavalsseizoen! Jaarlijks trekt dit evenement in het centrum van Tubbergen zo'n 20.000 toeschouwers. De lichtshow verrast elk jaar weer! De Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen mag absoluut niet ontbreken bij iedereen die carnaval wil vieren in Twente.

Carnaval vieren in de rest van Nederland

Tekst gaat verder onder de foto.

De Carnaval Index van heel Nederland: hier is carnaval vieren populair

Carnaval vieren doen ze echter niet alleen in de vier bovenstaande provincies. Ook in de rest van Nederland wordt carnaval gevierd. We hebben een aantal grote carnavalsoptochten per provincie voor je op een rij gezet.

 • Carnavalsoptocht Oud-Vossemeer (Zeeland): Natuurlijk is carnaval vieren ook de Zeeuwen niet vreemd. De carnavalsoptocht van Oud-Vossemeer trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Dus ook op carnavalszaterdag, 10 februari, loopt heel Zeeland weer uit om te genieten van deze optocht. Natuurlijk is er een échte regionale carnavalssnack met de Zeeuwse bolus.
 • Barger-Compascuum carnaval (Drenthe): Ook richting het noorden willen ze niet achterblijven voor wat betreft het carnaval vieren. Veel noorderlingen komen naar het pittoreske dorpje Barger-Compascuum om carnaval te vieren. Op slechts twaalf kilometer van Emmen wordt er flink gehost, gefeest en gedronken. Voor de mensen in Barger-Compascuum is carnaval zeker een feestelijk hoogtepunt van het jaar.
 • Carnaval Noordoostpolder (Flevoland): De optocht van Rutten mag niet ontbreken tijdens carnaval vieren in de Noordoostpolder. Deze carnavalsoptocht wordt ook wel ‘De Grootste van het Noorden’ genoemd met meer dan twintig praalwagens. Voor 2024 is het thema: Helemaal Hollands, dus we mogen wederom de mooiste en meest originele praalwagens verwachten van de verschillende carnavalsverenigingen. Carnaval in de Noordoostpolder begint zaterdagmiddag 10 februari om 12.30 uur.
 • Carnaval Kloosterburen (Groningen): De meest noordelijke plek in Nederland waar mensen carnaval vieren is het Groningse Kloosterburen. Carnaval in Kloosterburen is al jaren een hot item en ontbreekt natuurlijk ook in 2024 niet in de carnavalsagenda. Op zondagmiddag 11 februari worden de praalwagens weer uit de loodsen gehaald en worden de loopgroepen weer prachtig geschminkt om er samen een fantastisch carnaval van te maken. Carnaval in Kloosterburen begint om 14.00 uur en belooft weer een uitmuntend carnavalsfestijn te worden.
 • Carnaval in Sneek (Friesland): In Drabbelterp, zoals de carnavalsnaam van Sneek luidt, weten ze wat het is om er een grandioos carnavalsfeest van te maken. Zoals ieder jaar begint het carnaval in Sneek met een geweldige optocht door het centrum van de stad. Vele bezoekers komen uit heel Friesland naar Sneek om er een gezellige boel van te maken. Kom op zaterdag 10 februari naar het hoge noorden om te genieten van geweldige wagens en de meest unieke loopgroepen om op de beste manier carnaval te vieren.
 • Carnavalsoptocht Zwaag (Noord-Holland): Op Carnavalszondag (11 februari 2024) vindt om 13.00 uur de grote carnavalsoptocht in Zwaag plaats. De carnavalsoptocht in Zwaag is uitgegroeid tot een van de grootste dagevenementen van Noord-Holland en is ongetwijfeld een van de mooiste carnavalsoptochten boven de rivieren. De circa 50.000 toeschouwers die hier jaarlijks komen zien een kleurrijke stoet van prachtige praalwagens en andere te gekke creaties door de straten van het mooie dorp Zwaag trekken. Ben je midden februari in de buurt van Zwaag? Twijfel dan niet en kom carnaval vieren in dit mooie Noord-Hollandse dorp!
  Verlichte optocht Noordwijk (Zuid-Holland): De verlichte optocht in Noordwijk is de enige verlichte carnavalsoptocht van de gehele Bollenstreek. De verlichte optocht van Noordwijk-Binnen vindt plaats op carnavalsvrijdag (9 februari 2024) en begint om 19:00 uur. De unieke verlichte optocht in Noordwijk is het startsein voor vier dagen carnaval vieren. Woon jij in de Bollenstreek? Kom dan zeker eens langs in Noordwijk rondom het carnavalsseizoen.
 • Carnavalsoptocht IJsselstein (Utrecht): En tot slot wordt ook in de provincie Utrecht natuurlijk carnaval gevierd. De grote carnavalsoptocht van IJsselstein vindt plaats op zaterdag 10 februari en start om 12.30 uur. De carnavalsoptocht in IJsselstein is ieder jaar weer een groot feest voor de 20.000 bezoekers. Deze carnavalsoptocht is een garantie voor een carnavalsfeest zoals je die niet vaak meemaakt.

Alaaf! Een carnavalsplaylist voor de preparty of optocht!

Veel praalwagens zijn al voorzien van speakers en subwoofers, maar wat dacht je er van om er zelf een knallend carnavalsfeest van te maken bij de optocht? Zet een partytent op, plaats een mobiele geluidsinstallatie, verbind je telefoon en hossen maar! Wij hebben alvast een geweldige carnavalsplaylist voor je gemaakt om te gebruiken tijdens het carnaval vieren!

Carnaval vieren?

Met de bovenstaande informatie heb je alle informatie om op de beste manier carnaval te vieren. Met deze carnavalsoptochten weet je zeker dat je de komende jaren voldoende optochten hebt waar je carnaval kunt vieren.

Gerelateerde berichten
Bij veel feestjes staat muziek centraal en om deze muziek weer te geven heb je natuurlijk de beste party speaker nodig. Er worden ontzettend veel verschillende speakers aangeboden en het is voor velen dan ook lastig om te bepalen wat de beste party speaker voor hun feestje is. In dit blog helpen we je bij het kiezen van de beste party speaker. Na ...
Feestje? Dan is feestverlichting dé manier om het onvergetelijk te maken. Er zijn talloze lichteffecten, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet welke feestverlichting je nodig hebt. In deze blog zetten we de beste opties voor je op een rijtje en geven we je uitgebreid advies. Zo kies jij gegarandeerd de beste feestverlichting...
Het aantal corona besmettingen in Nederland neemt de afgelopen tijd flink af. Daardoor neemt het aantal maatregelen ook af en dat is goed nieuws voor de party animals onder ons! Geef jij binnenkort weer een van de eerste feestjes thuis? Dan wil je er natuurlijk wel voor zorgen dat het feest onvergetelijk wordt. Om je daarbij te helpen hebben we een...
Waar denk jij aan bij een disco? Wij denken direct aan muziek en discoverlichting! Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten discolampen en wij begrijpen dan ook goed dat het lastig is om te bepalen welke discoverlichting je precies moet hebben voor je huisfeest. MaxiAxi.com heeft daarom een selectie gemaakt van een aantal unieke ...

Gerelateerde producten

Chatten