Zo zorg jij voor goede feestverlichting

Zo zorg jij voor goede feestverlichting

Feestje? Dan is wat feestverlichting dé manier om jouw feest onvergetelijk te maken. Lees in deze blog welke lichteffecten je nodig hebt voor het feestje dat jij wil geven.

Feestverlichting voor een feestje in de woonkamer

Huisfeestjes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Wanneer je een huisfeest organiseert is het natuurlijk erg leuk ook een beetje een goede feestsfeer te creëren. Allereerst is daar natuurlijk muziek voor nodig maar zodra je bent voorzien van een goede partyspeaker is dat al geregeld. Naast muziek is feestverlichting ook erg belangrijk voor een voor een echte feest sfeer. Je kan voor een klein budget al een aantal leuke discolampen aanschaffen om zo je woonkamer om te toveren tot een discotheek.

Ten eerste is het handig om na te gaan welk effect je precies wil creëren. Wil je bijvoorbeeld een muur uitlichten in een bepaalde kleur of steeds veranderende kleuren? Of wil je gekleurde lichtstralen die door de ruimte bewegen? Het is allemaal mogelijk! Om zo duidelijk mogelijk te maken hoe je verschillende effecten kan creëren hebben we verschillende soorten effecten op een rijtje gezet en daarbij vermeld welke verlichting nodig is om dit effect te krijgen.

 • Muur in kleur verlichten met een LED-bar, PAR lamp of Uplight: Het verlichten van een wand geeft een erg mooi effect en zorgt voor een feestelijke sfeer. Er zijn verschillende lichteffecten waarmee je dit kan doen. LED-bars worden hiervoor veel gebruikt. De LED-bar is een relatief brede lamp waardoor je een breed oppervlak van onder of boven kan verlichten. Een ander alternatief is de PAR lamp. Een PAR lamp heeft een minder brede lichtbundel waardoor er in plaats van een gespreide lichtbundel juist een gedeelte van de muur beter wordt belicht dan het andere deel van een muur. Dan zijn er nog de Uplights. Uplights zijn qua lichtbundel vergelijkbaar met een PAR lamp maar werken op accu. Hierdoor kan je ze gemakkelijk over een ruimte verspreiden en ook buiten gebruiken. Al deze lampen geven een gaaf effect maar het is natuurlijk een kwestie van smaak welke licht versiering jij het mooiste vindt.
 • Veel lichtstralen in een ruimte met een Jelly Ball of spiegelbol: Als wij aan feestverlichting denken dan is dit effect een van de eerste lichteffecten die bij ons opkomt. Er zijn meerdere manieren om veel lichtstralen door een ruimte te laten bewegen. De ouderwetse spiegelbol is bij vrijwel iedereen bekend maar er zijn ook andere manieren zoals bijvoorbeeld de Jelly Ball. Dit lichteffect is geweldig voor elk feestje. Vele meerkleurige lichtstralen geven een ruimtevullend en sfeervol effect.
 • Bewegende lichtstraal met movingheads: Bij veel discotheken en poppodia zie je dit effect. Een vrij nauwe lichtstraal die door de hele ruimte kan bewegen. Het soort lamp dat hiervoor gebruikt wordt is een movinghead. Deze zijn er in verschillende soorten en maten en bij de duurdere modellen krijg je natuurlijk meer functies en een sterkere lichtstraal. Maar ook de kleinere modellen zijn erg geschikt als verlichting voor een feestje in huis.
 • Multi-effect zoals de Party Bar: Natuurlijk zijn de lichteffecten die hierboven worden beschreven op zichzelf al heel erg gaaf. Wanneer je toch meerdere van deze effecten wil combineren zijn er handige multi-effecten waarbij meerdere lichteffecten in een behuizing zijn gemaakt. Een Party Bar is hier een goed voorbeeld van. Er zijn meerdere soorten Party Bars die verschillende lichteffecten zoals parren, Jelly Balls of het butterfly effect combineren. Daarom is een Party Bar ook een ideale uitkomst als feestverlichting. Het opbouwen en bedienen gaat erg gemakkelijk en je hebt meerdere lichteffecten in een behuizing.

Rookmachine voor een feestje

Als je van lichteffecten bent voorzien is het toevoegen van een rookmachine eigenlijk een must. Het effect dat een rookmachine neerzet doet iedereen snel denken aan een discotheek. Daarnaast zorgt een rookmachine ervoor dat je lichteffecten beter tot hun recht komen. Lichtstralen worden dankzij een rookmachine namelijk goed zichtbaar waardoor er een soort 3D effect ontstaat.

Een rookmachine is in tegenstelling tot wat velen denken prima in je woonkamer te gebruiken. De rook is namelijk niet schadelijk voor mens of meubilair. Denk er echter wel aan eventuele rookmelders uit te zetten. Deze zullen namelijk afgaan door de geproduceerde rook.

Feestverlichting buiten

Een feest buiten verandert de omstandigheden voor een lichteffect natuurlijk drastisch. Er is minder oppervlak waar je lichteffecten op kunnen weerkaatsen, rook vervliegt gemakkelijk en direct zonlicht zal altijd vele malen sterker zijn dan het licht dat van een lichteffect afkomstig is. Daarom vergt een feestje dat buiten plaatsvindt een andere aanpak met betrekking tot de lichteffecten. We hebben een aantal tips voor je verzameld:

 • Wacht tot het donker is: Helaas is geen enkel lichteffect krachtiger dan het licht van de zon. Het effect van je lichteffecten zal op een zonnige dag dan ook simpelweg niet goed zichtbaar zijn. Wanneer je buiten optimaal wil genieten van je feestverlichting zal je helaas moeten wachten totdat het begint te schemeren.
 • Het uitlichten van objecten: Een feestje buiten biedt natuurlijk de ideale kans om bepaalde objecten uit te lichten. Zo kan je bijvoorbeeld een boom verlichten als onderdeel van je feestverlichting buiten.
 • Kies een krachtige rookmachine: Binnen blijft rook vaak vrij gemakkelijk hangen. Buiten houdt niets de rook tegen en met een beetje wind verwaait alle rook die je rookmachine heeft geproduceerd heel snel. Daarom heb je voor buiten vaak een krachtige rookmachine nodig die bijna continu veel rook kan produceren.
 • Denk aan stroom: Wanneer feestverlichting buiten wordt gebruikt zal je ook na moeten denken over de stroomtoevoer. Je kan uiteraard zorgen voor een verlengsnoer waar je een aantal lichteffecten op aansluit om zo alles werkend te krijgen. Een ander alternatief is kiezen voor een lichteffect met een ingebouwde accu.
 • Waterbestendige verlichting: Wees je er van bewust dat de meeste lichteffecten niet waterdicht zijn, wanneer er slecht weer op komst is zal je voor enige bescherming moeten zorgen. Er zijn echter ook waterbestendige lichteffecten voor buiten, deze kan je tijdens een regenbui gewoon buiten laten staan.

Verlichting voor een groot feest

Wanneer je een groot feest geeft is een andere aanpak met betrekking tot de feestverlichting belangrijk. Je zal grotere oppervlaktes en soms meerdere ruimtes moeten voorzien van verlichting. Daarom zal je goed na moeten denken over je aanpak. Breng duidelijk in kaart welke ruimtes er zijn en welke je van verlichting wil voorzien. Het is bijvoorbeeld een idee in sommige ruimtes enkel de muren te verlichten en in andere ruimtes wel te zorgen voor echte feestverlichting.

Denk er bij een groot feest ook goed aan hoe je alle verlichting neer gaat zetten. Je wil namelijk niet dat je lichteffecten per ongeluk beschadigd worden. Om dit te voorkomen is het goed wegwerken van de bekabeling ook belangrijk. Met gaffa tape kan je de kabels netjes wegwerken door ze bijvoorbeeld vast te plakken aan de vloer. Daardoor zullen mensen minder snel over de kabels struikelen. Dit voorkomt dus een nare valpartij maar verkleint ook het risico dat er te hard aan kabels wordt getrokken waardoor je lichteffecten om zouden kunnen vallen.

Je zal ook over de stroomtoevoer na moeten denken. Doordat vrijwel alle lichteffecten werken met LED’s zal je niet snel teveel stroom verbruiken, toch is het belangrijk om na te gaan of je met alle apparaten die je aansluit niet teveel stroom van een stroomgroep vraagt. Daardoor kunnen je stoppen namelijk doorslaan.

Feestverlichting voor DJ op een feestje

Als DJ is goede feestverlichting een belangrijk onderdeel van je show. Je wil namelijk dat jouw optreden iedereen bijblijft want dat zorgt uiteindelijk ook weer voor nieuwe boekingen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij als DJ weet waar je rekening mee moet houden.

 • De uitstraling: Als DJ wil je natuurlijk in de spotlight staan, denk daarom goed na over hoe je setup er vanaf het publiek gezien uitziet. Een DJ booth zorgt bijvoorbeeld voor een nette/professionele uitstraling. Door je eigen verlichting mee te nemen en ook de DJ booth te verlichten zorg je helemaal voor een gave en complete show.
 • Makkelijk te bedienen: Je bent als DJ natuurlijk vooral bezig met het mixen van alle nummers en het entertainen van het publiek. De meeste DJ’s hebben echter niet de luxe positie om een lichtman mee te kunnen nemen. Wanneer je zelf de verlichting moet bedienen is het dus wel zo fijn dat dit gemakkelijk gaat. Voor lichtsturing zijn er een aantal alternatieven die samen kunnen werken met een tablet waardoor het bedienen van de verlichting erg gemakkelijk te doen is.
 • Makkelijk op te bouwen: Vaak ben je als DJ veel tijd kwijt aan het op- en afbouwen van je installatie. Kies daarom ook voor lichteffecten die niet veel extra werk kosten. Zo weet je zeker dat je binnen no-time je complete show klaar hebt staan. Multi-effecten zoals bijvoorbeeld een Party Bar zijn hiervoor bijvoorbeeld ideaal.
 • Makkelijk vervoer: Meestal sleep je als DJ al enorm veel spullen mee. Zorg er daarom voor dat alle lichteffecten niet al te veel ruimte in beslag nemen en gemakkelijk te vervoeren zijn.

Licht versiering op je feestje

Al met al komt er zoals je hierboven kan lezen nogal wat kijken bij het zorgen voor gave feestverlichting. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog enig inzicht in wat er allemaal nodig is en wat de mogelijkheden zijn. Wanneer je toch nog vragen hebt over de verlichting voor jouw feestje kan je contact opnemen met een van onze productspecialisten. Zij kunnen je voorzien van een passend advies voor jouw situatie.

Gerelateerde producten

Chatten