Speaker standaards

Het belang van speaker standaards wordt vaak erg onderschat. Door je speakers op speaker standaards te zetten, verbeter je namelijk eenvoudig de spreiding van het geluid. Bekijk snel ons ruime assortiment met speaker standaards voor allerlei soorten luidsprekers, van HiFi speakers tot PA speakers.

Meer
Filteren
Filteren

12 producten

Van laag naar hoog sorteren
Gefilterd op:
  1. Type standaard
    Muurbeugel
Filteren

12 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Speaker standaards
🔧 Zijn speaker standaards verstelbaar?

De meeste speaker standaards zijn gemakkelijk in hoogte te verstellen. Slechts in enkele specifieke gevallen zijn speaker standaards niet te verstellen.

🔝 Op welke hoogte moeten speakers staan?

Bij het gebruik van speaker standaards wil je ervoor zorgen dat de tweeters van je speakers een stukje boven je publiek uitsteken. Afhankelijk van hoe groot je speaker is kan je de hoogte van je speaker standaards verstellen om de speakers op deze gewenste hoogte te plaatsen.

❓Heb je een speaker standaard nodig?

Als je speakers niet uit zichzelf de juiste luisterhoogte hebben, heb je een speaker standaard nodig. Als we het hebben over de luisterhoogte is dat de afstand van je oren tot aan de vloer. Over het algemeen is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je tweeter van je speaker iets boven de oorhoogte uitkomt.

🔢 Hoeveel gewicht kan er op een speaker standaard?

Hoeveel de maximale belasting van je speaker standaard is, verschilt per speaker standaard. Gelukkig wordt er in de productbeschrijving altijd beschreven wat de maximale belasting van je speaker standaard is. Let hier ook goed op tijdens het maken van je keuze voor een standaard.

💸 Wat kosten speaker standaards?

De prijs van speaker standaards varieert per model en wordt bepaald door verschillende factoren. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld of je een set koopt of een enkele speaker standaard. De prijzen van speaker standaards variëren van een paar tientjes tot ruim honderd euro.

Wat is een speaker standaard?

Speaker standaards zorgen er voornamelijk voor dat je jouw speakers gemakkelijk op de juiste hoogte kunt zetten. Het plaatsen van je luidsprekers op de goede hoogte draagt absoluut bij aan het verbeteren van de geluidskwaliteit. Door je speakers op speaker standaards te zetten, komt het geluid namelijk direct binnen. Tevens wordt het geluid door de hele ruimte verdeeld, wat ervoor zorgt dat je in de hele ruimte van muziek geniet.

Waarom gebruik je een luidspreker standaard?

Een luidspreker standaard gebruik je om je speakers hoger te zetten, omdat je de spreiding van het geluid dan verbetert. Deze spreiding is vooral bij de hogere tonen van belang, omdat deze tonen lang niet zo ver komen als de lage tonen (bassen). Op grote afstand hoor je vaak alleen nog de lagere bassen, de hoge tonen hoor je nog maar nauwelijks. Dit komt door het feit dat de hoge tonen sneller ‘vervagen’. Door je luidspreker standaard op hoogte te zetten, zorg je ervoor dat je ook verder weg de hogere tonen nog kunt horen.

Daarnaast is een luidspreker standaard ook ontzettend handig voor de mobiele DJ’s. Als een mobiele DJ steeds op een andere plek draait dan is het niet fijn als je op elke locatie op zoek moet naar tafels en dergelijke. Speaker standaards bieden dan gegarandeerd de oplossing.

Type standaard

Speaker standaards zijn er in allerlei soorten en maten, maar belangrijk om te weten is dat niet elke speaker zomaar op elke speaker standaard past. Wij hebben de belangrijkste soorten voor je op een rij gezet.

  • Speaker statief: Een speaker statief is in de meeste gevallen een verticale paal met aan de onderkant een driepoot, zodat je speakers stevig opgehangen kunnen worden. Over het algemeen is de speaker statief met een draaiknop verstelbaar voor de optimale plaatsing. Handig om te weten is dat je bij de meeste statieven wel een speaker met tophat moet hebben.
  • Speaker muurbeugel: Een andere optie is een speaker muurbeugel, deze manier van bevestigen is vooral bedoeld voor een vaste installatie. Een speaker muurbeugel is voorzien van gaten, zodat je ze eenvoudig aan de muur kunt schroeven. Er zijn modellen waar je speakers met tophat aan op kunt hangen. Een tophat is het gat onderin de luidspreker waar je een standaard in doet. Sommige speaker muurbeugels moeten aan de achterkant van de speakers vastgeschroefd worden.
  • Studio monitor statief: Bij een studio monitor is een studio monitor statief erg handig. Vaak zijn studio monitor statieven vrij klein zodat je ze gemakkelijk op de grond of op je bureau kunt plaatsen. Deze standaards hebben aan de bovenkant een vlakke plaat / vlak plateau waar je je studio monitoren op kunt zetten. Studio monitoren zijn namelijk niet voorzien van een tophat, maar moeten natuurlijk wel op de juiste luisterhoogte geplaatst kunnen worden.
  • Wind up statief: Een wind up statief is een ‘normale’ standaard, maar kun je in hoogte verstellen met een zwengel. Vooral bij zwaardere speakers is het soms lastig om ze op een hoogte te zetten. Bij een wind up statief plaats je ze eenvoudig op de standaard als deze nog in de lage stand staat. Je draait aan de zwengel en zorgt dat de luidspreker hoger komt te staan.

Hoogte van je speaker standaard

Hoewel we hierboven uitlegden dat hoge speaker standaards de kwaliteit van je geluid bevorderen, is het niet de bedoeling dat je de speakers standaards zo hoog mogelijk plaatst. Zou je ze namelijk op een paar meter hoogte zetten dan zouden de hoge tonen vooral bovenin de ruimte hoorbaar zijn en dat is doorgaans niet waar het publiek zich bevindt. De hoge tonen uit de tweeter hoor je het beste als ze direct je oren bereiken.

Om die reden zie je in discotheken of hogere zalen vaak dat speakers schuin naar beneden gericht zijn, zodat het geluid richting het publiek gaat. Bij het gebruik van een luidspreker standaard heb je geen mogelijkheid om ze schuin te plaatsen en dus moet je ervoor zorgen dat vooral de tweeters een stukje boven je publiek uitsteken. Doordat speaker standaards in hoogte verstelbaar zijn, kun je ze altijd op de juiste hoogte zetten.

Waar moet ik op letten bij een boxen standaard?

Het meest belangrijke punt om bij de aanschaf van een boxen standaard op te letten, is of je speakers wel geschikt zijn voor de standaard. Je kunt dit eenvoudig checken door eens naar de onderkant te kijken. Zie je daar een gat, ook wel tophat genoemd, voor een standaard? Dan is hij geschikt voor plaatsing op een boxen standaard of muurbeugel. In de meeste gevallen kun je het ook gewoon nakijken in de specificaties van de speaker.

Een andere belangrijke factor waar je goed op moet letten is het maximale draagvermogen van je speaker standaards. Als je een zware speaker hebt dan moet je boxen standaard het gewicht natuurlijk wel kunnen dragen. Koop er dus altijd één die het gewicht kan dragen. Wil je er juist een aan de muur kunnen hangen met een muurbeugel? Wees er dan zeker van dat de muur sterk genoeg is om hem te kunnen dragen. Houd er rekening mee dat er, afhankelijk van het gewicht, behoorlijk wat kracht op komt te staan. Een simpele gipswand is in de meeste gevallen niet sterk genoeg!

Wat is een speaker standaard universeel?

Een speaker standaard universeel is een standaard waar je verschillende modellen en merken luidsprekers op kunt plaatsen. Vrijwel alle speakers met tophat zijn geschikt voor onze speaker standaards met verticale paal, afgezien van het merk of model speaker blijft het formaat van de tophat doorgaans gelijk. In ons assortiment vind je ook speaker standaards met bijvoorbeeld een plateau. Ook dit model valt onder een speaker standaard universeel. Dit komt door het feit dat dat er gemakkelijk verschillende soorten boekenplank speakers of monitor speakers op geplaatst kunnen worden. Een speaker standaard universeel is dus doorgaans universeel voor een bepaalde ''categorie'' speakers.

Speaker standaard kopen

Na het lezen van deze tekst weet je alles wat je moet weten om een speaker standaard te kopen. Heb je toch nog vragen over bijvoorbeeld de belangrijke factoren om op te letten? Onze productspecialisten staan elke dag voor je klaar.

Chatten