Interview met DJ én muziekproducer Matthijs: ‘Mooi gevoel om klanten te helpen als ze er zelf niet uitkomen’

Interview met DJ én muziekproducer Matthijs: ‘Mooi gevoel om klanten te helpen als ze er zelf niet uitkomen’

In zijn vrije tijd is Matthijs Neppelenbroek volop bezig met het produceren van muziek, maar op doordeweekse dagen kun je hem aan de lijn krijgen op de klantenservice van MaxiAxi.com. Doordat Matthijs dagelijks mensen met dezelfde interesses spreekt, weet hij in ieder geval zeker dat deze baan hem op het lijf geschreven is. In dit interview vragen we hem naar zijn carrière naast het werk bij MaxiAxi en waarom het werken op de klantenservice volgens hem een echte aanrader is.

Begin van muziekcarrière

Matthijs, artiestennaam Neplen, staat nog aan het begin van zijn artiestencarrière. Pas zo’n vijf jaar geleden begon hij met het maken van eigen muziek, samen met een van zijn vrienden Rick. Om zich de kunst van muziekproductie eigen te maken, volgde hij een korte cursus en liep hij stage bij een muziekstudio in Zwolle. Vijf jaar en vijftig nummers later heeft ‘Neplen’ aardig wat ervaring opgedaan in de muziekwereld. „We begonnen als een malle en dat resulteerde in de eerste paar maanden in drie eigen geschreven nummers. Het eerste nummer ‘Summerday’ heeft bijna vijfhonderd views op YouTube”, stak Matthijs van wal. Het meest succesvolle nummer is echter ‘Turbo Chest’ van RICHIE ROZEX, Kid de Blits en Neplen met bijna 60.000 luisteraars. „Het geeft aan dat het mensen aanspreekt, daar mogen we trots op zijn.”

Eigen muziek produceren

Muziek en RICHIE ROZEX in de studio tijdens het producen van muziek.

In de loop der jaren hebben Matthijs en Rick verschillende programma's uitgeprobeerd, maar over het algemeen gebruikten ze FL Studio voor het produceren van muziek. Met behulp van dit softwareprogramma kunnen ze geluidsloops naast elkaar plaatsen. Deze 'loops' vertegenwoordigen eigenlijk diverse elementen in de muziek, zoals zang, bas of elektronische geluiden. Bovendien zijn er diverse websites waar bekende artiesten hun samples delen. Via platforms zoals 'Fiverr' kunnen producers een overvloed aan zangsamples vinden. 

Ze kunnen ook hun eigen tekst schrijven en aangeven hoe deze gezongen moet worden, zodat een zanger of zangeres deze opname tegen betaling voor hen kan maken. Door gebruik te maken van zowel zelfgemaakte als verkregen loops, en door stukken ingezongen muziek te integreren, creëren Rick en Matthijs op die manier hun eigen muziek.

Muziekproducer én DJ

Zo’n twee jaar geleden kwam er een nieuwe hobby bij. Samen met zijn kameraad Rick, waar hij ook muziek mee maakt, is hij regelmatig te vinden achter de knoppen van een DJ mixer. „M’n kameraad vroeg of ik eens mee wilde als DJ naar een feest van iemand die 25 jaar was geworden bij ons in de buurt. In eerste instantie dacht ik dat het niets voor mij zou zijn, maar later dacht ik: ‘ach, waarom niet?’. En dat beviel zo goed dat we nog steeds regelmatig op feestjes staan te draaien”, zei Matthijs, die onlangs bijvoorbeeld nog draaide op een feest bij de plaatselijke voetbalvereniging. 

Wanneer je nummers van ‘Neplen’ opzoekt, kom je vrijwel alleen maar elektronische popmuziek tegen. Toch wordt er vrijwel alleen maar feestmuziek gedraaid met hem als DJ. „Persoonlijk genieten wij veel meer van techno en house, maar we begrijpen dat niet veel mensen hiermee bekend zijn. Daarom zijn we eigenlijk gewoon allround feest-DJ’s. We draaien dan ook alles wat de feestgangers willen horen, van ‘Engelbewaarder’ tot ‘Rammstein’. Voor mijn gevoel weten we wel hoe er een feestje gebouwd moet worden!”

Opvallende carrièreswitch naar klantenservice

Matthijs maakte onlangs de overstap naar de klantenservice van MaxiAxi.com.

Afgelopen jaar maakte Matthijs een opvallende carrièreswitch, van werken met gevel- en dakbouwplaten naar de klantenservice van MaxiAxi.com. „Eerder liep ik dus stage bij een muziekstudio, waardoor ik al wist dat ik in een later stadium bij een bedrijf in de licht- en geluidsbranche wilde werken. Toen ik de vacature van MaxiAxi voorbij zag komen, wist ik direct: ‘dit is de perfecte baan voor mij’. Dit is voor mij een van de beste stappen die ik heb gezet.”

Maar waarom bevalt het Matthijs zo op de klantenservice? „Het mooiste van dit werk vind ik het helpen van klanten. Ik krijg natuurlijk regelmatig de opmerking van klanten dat ze er helemaal niets van begrijpen. In zulke gevallen weet ik vaak nog niet meteen wat er precies aan de hand is, maar door de juiste vragen te stellen, kan ik uiteindelijk toch de juiste oplossing bieden. Om, na het oplossen van hun vraag, min of meer te horen te krijgen dat ik hun dag heb gemaakt, maakt dit werk wel extra mooi.”

Eigen nummers op Spotify én YouTube

Niet alleen in het beginstadium vond Matthijs het mooi om eigen muziek te produceren. Nog altijd steekt hij veel van zijn vrije tijd in het produceren. „Ondanks dat ik vijf dagen in de week werk, krijg ik nog steeds veel energie van het maken van muziek. Dat is de belangrijkste reden om het te blijven doen. Het afmaken van een nummer geeft me veel voldoening.” Inmiddels staat de teller op vijftig eigen nummers en dat zal de komende jaren alleen nog maar toenemen, bevestigt Matthijs. „Dat moet wel goed komen.”

Dromen najagen

Inmiddels staat het DJ’en en produceren van muziek op een laag pitje voor ‘Neplen’ doordat hij vijf dagen op de klantenservice werkt. In het verleden dacht hij regelmatig na over het worden van fulltime muziekproducer, maar die gedachten zijn wel verdrongen. „Natuurlijk denk je er wel over na, maar voor nu is dat een onmogelijke missie. Ik heb nu voor mezelf gezegd: ‘Eerst nog flink oefenen en dan kijken of ik er in de toekomst naartoe kan groeien’. Hopelijk in de toekomst!”

Gerelateerde berichten
Productspecialist Thomas Ruiterman was jarenlang fulltime DJ in zowel binnen- als buitenland. Tegenwoordig is hij productexpert bij MaxiAxi.com, dé webshop voor betaalbaar licht en geluid. Zijn jarenlange ervaring als DJ helpt hem om klanten goed te adviseren over licht en geluid. In dit interview vragen we Thomas naar zijn bijzondere carriè...
Enkele jaren geleden was Chiel Kamphuis nog licht- en geluidstechnicus bij shows van Magic Unlimited, de zoons en schoondochter van Hans Kazan. Tegenwoordig gebruikt hij zijn kennis en ervaring om klanten te voorzien van het beste advies over licht- en geluidsapparatuur van MaxiAxi.com. Als productspecialist helpt hij klanten bijvoorbeeld bij het ...
Chatten