Hoe tover je je tuin om tot festivalterrein?

Hoe tover je je tuin om tot festivalterrein?

Een festival is natuurlijk geweldig leuk maar bij MaxiAxi houden we er ook wel van om het heft in eigen handen te nemen. Daarom helpen we jou met een aantal tips om zo je tuin om te kunnen toveren tot een klein festivalterrein. Lees gauw verder om kom alles te weten over het maken van je eigen festivalterrein!

Wat heb je nodig?

1. Geluid

Geen festival zonder muziek. Daarom zal je ervoor moeten zorgen dat er een geluidsinstallatie is om de muziek op af te spelen. Maar voordat we bekijken welke geluidsinstallatie je nodig hebt is het eerst handig na te gaan hoe je de muziek wil verzorgen. Er zijn namelijk meerdere opties, denk bijvoorbeeld aan een live DJ maar het is ook mogelijk om simpelweg een playlist vol met goede nummers te maken. Vervolgens is het belangrijk om na te gaan welke apparaten je hiervoor gebruikt en hoe deze aangesloten kunnen worden. De playlist kan je bijvoorbeeld op je telefoon afspelen maar dan moet de geluidsinstallatie wel over bluetooth beschikken of je moet er een AUX kabel op aan kunnen sluiten.

In alle gevallen is er een geluidsinstallatie nodig om ervoor te zorgen dat het publiek de muziek goed kan horen. Bij de keuze voor een geluidsinstallatie adviseren we je om rekening te houden met alle afspeelmogelijkheden die je nodig hebt. Denk hierbij dus ook vooral aan de aansluitingsmogelijkheden, je wil de DJ set of mobiele telefoon immers wel op de geluidsinstallatie aan kunnen sluiten. Daarnaast zal de installatie ook toereikend moeten zijn voor de grootte van het publiek en de locatie. Het nadeel van de buitenlucht is dat geluidsgolven minder oppervlak hebben om op te weerkaatsen waardoor geluid snel vervliegt. Daarom heb je vaak een stevigere geluidsinstallatie nodig dan wanneer het feest binnen plaats zou vinden. Wanneer de muziekstijlen die voorbij komen veel lage tonen hebben is het gebruik van 1 à 2 subwoofers ook zeker aan te raden. Zo blijven de lage tonen duidelijk aanwezig.

2. Verlichting

Verlichting zorgt natuurlijk voor de echte festivalbeleving. Podia van festivals zoals Pinkpop, Lowlands, Tomorrowland en dergelijke hangen er helemaal vol mee om een vette lichtshow neer te kunnen zetten. Lichtshows brengen natuurlijk veel sfeer en daarom heb je dit element ook nodig! Het assortiment feestverlichting is erg uitgebreid waardoor je ook daadwerkelijk alle kanten op kunt. Het nadeel van festivals overdag is dat feestverlichting simpelweg slecht te zien is. Dit komt doordat het daglicht toch vele malen sterker is dan welke verlichting dan ook. Je zou kunnen kiezen voor een aantal flinke led parren. Het licht wat er overdag afkomt weerkaatst misschien niet zo duidelijk als je zou willen maar zeker wanneer je de lampen richting het publiek richt is het effect nog zichtbaar. Wanneer de zon ondergaat verandert er ineens een heleboel, op dit moment kan je een complete lichtshow plaats laten vinden in je tuin waarbij elk effect tot zijn recht komt. Zo kan je meerdere Jelly Balls door je tuin heen plaatsen. Maar je kan ook kiezen voor een aantal movingheads voor een echt spectaculaire lichtshow. Daarnaast kan een goede laser het feest helemaal onvergetelijk maken, een beetje een goede laser is vaak zelfs zichtbaar voor de buren.

3. Special effects

Zeker overdag wanneer lichteffecten nog niet optimaal werken is het zoeken naar alternatieven die toch een beetje sfeer brengen. Bellenblaasmachines lenen zich hier echt uitstekend voor. De vele bellen in je tuin zorgen voor sfeer en vermaak want hoe oud je ook bent, het blijft leuk om achter bellen aan te vangen. Wil je het echt helemaal te gek maken? Dan zou je ook nog voor een schuimkanon kunnen kiezen, je festivalterrein tover je zo om in een echte foam party. Het schuim vult bij een niet al te grote tuin een groot deel van het oppervlak en voor het publiek is dit natuurlijk een prachtige toevoeging. Zo kan er gedanst worden in het schuim maar er zal ook naar elkaar gegooid worden en dat verhoogt de funfactor, zeker weten!

Voor in de avonduren is een rookmachine een mooie toevoeging. Een rookmachine zorgt er namelijk voor dat je lichteffecten nog beter zichtbaar worden. Let er wel op dat je een stevige rookmachine nodig hebt in de buitenlucht, de rook wordt door niets tegengehouden en vervliegt dus snel. Daarnaast kan een windvlaag veel van de rook wegblazen, een rookmachine die dus snel veel nieuwe rook kan produceren is aan te raden.

4. De perfecte muziek

Natuurlijk moet er goede muziek uit de geluidsinstallatie komen. Uiteindelijk is de hele sfeer grotendeels afhankelijk van de muziek die er wordt gedraaid. Je kan er voor kiezen om zelf een playlist te maken en deze via Bluetooth te streamen naar je speakers. Of je kan het afwisselen met een DJ. Een goede DJ voelt de sfeer aan en zoekt de bijpassende nummers om zo het publiek op te zwepen. Het afwisselen tussen een playlist en een DJ is natuurlijk ook heel goed mogelijk. Hou je meer van livemuziek in de vorm van een band? Dan is dat ook zeker een heel mooie optie. Wanneer een band speelt komt de muziek pas echt tot leven en daarnaast is het natuurlijk erg leuk om te kijken naar de muzikanten hoe zij het publiek enthousiast krijgen tijdens het spelen van de verschillende nummers.

Waar moet ik nog op letten?

De eerder genoemde aandachtspunten zijn essentieel voor een mooi tuinfestival maar daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je zeker rekening mee moet houden:

  • Stroom: Veel van de eerder beschreven producten moeten natuurlijk van stroom worden voorzien. Zorg dat je er goed over nadenkt hoe je de stroom veilig bij deze apparaten krijgt zonder dat het publiek iets in de war kan schoppen. Daarnaast wil je ook niet teveel apparaten die veel stroom trekken op een stroomgroep aansluiten.
  • Planning: Aan een goed festival zit enige planning vast. Zorg ervoor dat duidelijk is wat nog geregeld moet worden zodat alles perfect kan verlopen.
  • Eten en drinken: Natuurlijk kan zowel eten als drinken niet ontbreken, een aantal goede hamburgers vallen bij velen al snel in de smaak. Qua drinken wil je ook niet te weinig hebben en je kunt bijvoorbeeld een biertap en/of een grote koelkast huren om zo iedereen van een koud drankje te kunnen voorzien.
  • In en uitloop: Het is natuurlijk nooit heel fijn als iedere bezoeker door je huis banjert. Daarom is het goed om na te denken over de makkelijkste opties om mensen naar je tuin te leiden.
  • De buren: Waarschuw je buren ook op tijd dat er misschien wat lawaai is op de dag dat het feest plaatsvindt. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen ze uit te nodigen, dan weet je zeker dat je geen klagende buren hebt.

Tot slot

We hopen dat deze tips je helpen een geslaagd feest te organiseren in je tuin. Heb je toch nog wat extra advies nodig? Neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste producten zodat alles op het gebied van licht & geluid perfect geregeld is.

 

Gerelateerde producten

Chatten