Beste gitaristen aller tijden: de 10 beste volgens MaxiAxi.com

Beste gitaristen aller tijden: de 10 beste volgens MaxiAxi.com

De beste gitaristen aller tijden zijn voor veel (beginnende) gitaristen échte gitaarhelden en een groot voorbeeld. Onze gitaarspecialist Bas heeft zijn tien beste gitaristen aller tijden in willekeurige volgorde voor je op een rij gezet. We beginnen dit lijstje met de beste gitaristen aller tijden met Jimi Hendrix.

Beste gitaristen aller tijden op een rij

  1. Jimi Hendrix
  2. Brian May
  3. Keith Richards
  4. John Mayer
  5. Eric Clapton
  6. Jimmy Page
  7. Mark Knopfler
  8. John Frusciante
  9. Stevie Ray Vaughan
  10. Tommy Emmanuel

Onze selectie met beste gitaristen:

1. Jimi Hendrix

Jimi Hendrix de absolute nummer één op de lijst met beste gitaristen aller tijden.

Jimi Hendrix wordt door veel mensen als een van de beste gitaristen aller tijden gezien en is daarom de absolute nummer één in onze lijst. Liefhebbers hebben echter maar van korte duur live kunnen genieten van het spel van Hendrix. De gitarist brak in 1963 door, maar overleed slechts zeven jaar later al door een overdosis aan slaappillen. In die korte tijd maakte Hendrix veel indruk met zijn vier albums. Vlak voor zijn overlijden maakte Hendrix nog allerlei nummers, die nooit werden gepubliceerd, waardoor er na zijn dood nog verschillende albums verschenen die wereldwijd enorm goed beluisterd werden. Bekende nummers waar Hendrix een belangrijke rol had zijn bijvoorbeeld ‘Foxy Lady’ en ‘All Along The Watchtower’. Ondanks zijn vroege overlijden genieten we tot op de dag van vandaag nog van zijn muziek.

2. Brian May

Uiteraard mag Brian May ook niet ontbreken op de lijst met de beste gitaristen aller tijden. De Engelse gitarist richtte samen met Freddie Mercury en Roger Taylor de welbekende band Queen op. May behaalde met Queen de grootste successen waarbij hij een belangrijke rol had. May is onder meer bekend door zijn rol bij nummers als ‘I Want To Break Free’ en ‘We Will Rock You’. Onder meer door zijn goede techniek en prachtige solo’s staat May bekend als een van de beste gitaristen aller tijden.

3. Keith Richards

Keith Richards boekte veel succes als rockgitarist van The Rolling Stones. Nummers als 'Satisfaction' en 'Paint it black' werden wereldhits en het gitaarwerk van Richards is hier duidelijk te horen. Zo is het openingsnummer van 'Brown Sugar' duidelijk het handwerk van Richards, die de wereld veroverde met alternatieve gitaarstemmingen. Richards maakte daarnaast als tiener samen met zijn vader zijn eigen gitaar. De gitaar werd gemaakt van allerlei geïmproviseerde materialen zoals brandhout. Keith Richards is met zijn bijzondere manier van gitaarspelen een absolute luistertip en behoort tot onze top 10 beste gitaristen aller tijden.

4. John Mayer

John Mayer maakt indruk met zijn gitaarstijl en nummers als Last Train Home.

John Mayer maakt al zo’n twintig jaar veel furore als gitarist en singer-songwriter. De Amerikaanse muzikant bracht al ruim twintig albums uit en is nog altijd regelmatig te horen op de Nederlandse radio. Naast zijn albums bracht hij ook tientallen singles uit, die vrijwel allemaal een plek wisten te bemachtigen in de Single Top 100. Met één van zijn meest recente nummers, Last Train Home, staat hij al 18 weken in de top 100. Mayer begon zijn carrière voornamelijk met het spelen van akoestische rock, maar schoof langzamerhand steeds vaker naar het bluesgenre. Met zijn aansprekende gitaar- en muziekstijl heeft hij een plekje in onze lijst met beste gitaristen aller tijden weten te bemachtigen.

5. Eric Clapton

Met een beoordeling in de Rolling Stone, een muziektijdschrift, als de op één na grootste gitarist aller tijden achter Jimi Hendrix en een plek in de Rock and Roll of Fame krijgt Eric Clapton zeker een plekje in onze lijst met de beste gitaristen. De Engelse gitarist brak in 1963 door toen hij werd uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de rockband ‘The Yardbirds’. In de jaren die volgden was Clapton in allerlei verschillende bands te vinden. De meeste successen haalde hij echter met Cream, waar hij een powertrio vormde met Jack Bruce en Ginger Baker. De reputatie van Cream was destijds zelfs vergelijkbaar met geweldige bands als The Beatles en The Rolling Stones. Ook als sologitarist had Clapton vele successen, bijvoorbeeld ‘Tears in Heaven’ is nog altijd razendpopulair.

6. Jimmy Page

Nadat Jimmy Page als enige lid van The Yardbirds overbleef, besloot hij een eigen band op te richten, genaamd Led Zeppelin. Als gitarist van zijn eigen band gaf hij onder meer geweldige solo’s in Stairway to Heaven en Heartbreaker. Naast dat Page lid was van The Yardbirds en Led Zeppelin, was hij ook onderdeel van The Everly Brothers en The Rolling Stones. Jimmy Page behoort met zijn rijke geschiedenis absoluut tot één van de beste gitaristen aller tijden.

7. Mark Knopfler

Mark Knopfler, een van de meest getalenteerde en bekwame gitaristen, staat bij vrijwel iedereen bekend als een briljante gitarist en singer-songwriter. Met zijn country en folk nummers met Dire Straits veroverde Knopfler de hele wereld. Knopfler's visie veranderde nooit, doordat hij met zijn talent ons juweel na juweel opleverde. Van de start van zijn carrière met de Local Hero-soundtrack tot briljante solo's zoals tijdens nummers als ‘Privateering’ en ‘Down The Road Wherever’. Mark Knopfler is gegarandeerd één van de namen die je tegenkomt op veel lijstjes met de beste gitaristen aller tijden.

8. John Frusciante

Een van de beste gitaristen aller tijden, John Frusciante, van de Red Hot Chili Peppers.

John Frusciante zul je vooral kennen van de wereldberoemde band ‘Red Hot Chili Peppers’, waarmee hij maar liefst acht albums uitbracht. Naast geweldige optredens met de Red Hot Chili Peppers bracht hij als soloartiest ook nog eens 16 singles uit. De gitarist uit New York, maar op zestienjarige leeftijd naar Los Angeles trok, kreeg via diverse platformen erkenning voor zijn grandioze gitaarspel. Zo werd ‘Freaky Frusciante’, zoals zijn bijnaam luidt, in 2003 opgenomen in de top 20 van ‘The Top 100 Greatest Guitarists of All Time’ van muziektijdschrift Rolling Stone. Daarnaast werd hij in 2010 in een poll van de BBC verkozen tot beste gitarist van de afgelopen dertig jaar. Over erkenning heeft Frusciante niets te klagen. De Amerikaanse gitarist heeft zijn plekje in onze top 10 beste gitaristen aller tijden zeker verdiend.

9. Stevie Ray Vaughan

De negende gitarist op onze lijst met de beste gitaristen aller tijden is Stevie Ray Vaughan. De Amerikaanse blueszanger en -gitarist werd in 1982 ontdekt tijdens het Montreux Blues Festival door David Bowie. De invloedrijke Brit vroeg Vaughan zelfs om mee te werken aan zijn nieuwe nummer ‘Let’s Dance’, waarmee de succesvolle carrière van Vaughan op een bijzondere manier begon. Na het uitbrengen van diverse goed beluisterde albums nam hij in 1990 samen met zijn broer Jimmie Vaughan ‘Family Style’ op. Het opnemen van deze cd was een van de laatste hoogtepunten voor Vaughan. In hetzelfde jaar overleed hij namelijk door een helikoptercrash na een optreden op Alpine Valley Festival. Ondanks zijn relatief korte muziekcarrière vinden wij dat Vaughan zeker in dit rijtje thuishoort.

10. Tommy Emmanuel

Uiteraard mag ook een van de beste en grootste jazzgitaristen ter wereld, Tommy Emmanuel, niet ontbreken in ons lijstje met de beste gitaristen aller tijden. Deze Australische jazzgitarist bracht eind jaren 70 het album ‘From Out Of Nowhere’ uit. Een paar jaar geleden bracht hij ook nog een nieuw album uit met ‘Heart Songs’. Dat Emmanuel één van de allerbesten is, bleek uit het feit dat hij in 1999 ‘s werelds grootste onderscheiding op gitaargebied kreeg met de "C.G.P." (Certified Guitar Player) award. Bovendien werd hij in 2010 uitgeroepen tot de ‘Beste Akoestisch Gitarist Ter Wereld’. Emmanuel was dus niet alleen in de vorige eeuw één van de beste gitaristen, maar valt wereldwijd nog steeds in de smaak. Emmanuel, die vooral op de akoestische gitaar zijn muzikaliteit liet horen, behoort volgens onze gitaarspecialist Bas zeker in het rijtje met de beste gitaristen aller tijden.

De gevoelige snaar

Onze lijst bevat vooral internationale gitaarhelden, maar er zijn natuurlijk ook voldoende Nederlandse gitaristen te noemen. Denk bijvoorbeeld aan Jan Akkerman of de in Nederland geboren Eddie van Halen. Het bepalen van de beste gitaristen is vooral op kwestie van smaak gebaseerd, waardoor de rijtjes regelmatig van elkaar verschillen. Onze gitaarspecialist Bas vindt de bovenstaande muzikanten echter behoren tot de beste gitaristen aller tijden.

Gerelateerde berichten
Voor de uitvinder van de gitaar moeten we een behoorlijke tijd terug in de tijd en komen we direct bij een van de mysteries van de muziekwereld. De grote vraag luidt: wie is de uitvinder van de eerste gitaar? In dit blog nemen wij je mee in de uitvinders van de gitaar van zowel de akoestische, westerngitaar als de elektrische gitaar. Uitvinder ...
Wanneer je gitaar wil leren spelen kom je er vast al snel achter dat het gitaar leren spelen nog niet zo makkelijk is als sommige gitaristen doen lijken. Gitaar leren spelen kost tijd en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig. Wil jij gitaar leren spelen? Wij geven je 5 tips om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Akkoorden gitaar leren ...
Wil jij met behulp van YouTube gitaar leren spelen? Gitaar leren spelen via Youtube brengt een aantal fijne voordelen met zich mee. In deze blog vertellen we je over alle voor- en nadelen van het YouTube gitaar leren spelen. Daarnaast hebben we een vijftal populaire YouTube gitaar kanalen voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij als beginnende ...
Het gitaar stemmen is zeker als beginnende gitarist behoorlijk lastig. Heb je nog nooit eerder een gitaar gestemd of heb je er nog flink wat moeite mee? In deze blog helpen we je en leggen we je alles uit over gitaar stemmen. Zo kan jij binnen no-time goed een gitaar stemmen. Waarom een gitaar stemmen? Een gitaar is een snaarinstrument en vrijwel...

Gerelateerde producten

Chatten