Wat is AirPlay?

Wat is AirPlay?

AirPlay gebruik je om media vanaf je iPhone, iPad of MacBook naar een ander scherm of speaker te streamen. Tevens is het mogelijk om je eigen scherm te delen via AirPlay. In deze blog lees je alles over AirPlay, van de voor- en nadelen tot de verschillende opties binnen AirPlay.

Wat is AirPlay?

AirPlay is een technologie ontwikkeld door Apple waarmee gebruikers audio en video kunnen streamen vanaf een iOS- of macOS-apparaat naar een beeldscherm of speaker. Sinds de releasedatum op 22 november 2010 is AirPlay razendpopulair onder Apple-gebruikers en sindsdien is de populariteit eigenlijk geen moment afgenomen. Apple is dan ook constant bezig met het ontwikkelen van de technologie. Daardoor is het tegenwoordig al in een paar klikken mogelijk om media te streamen op een televisie of speaker die AirPlay ondersteunt.

Hoe werkt Apple AirPlay?

Apple AirPlay werkt op Smart TV’s met een ingebouwde Apple TV functie of op televisies die verbonden zijn met een Apple TV kastje. Tevens zijn er allerlei speakers die compatibel zijn met AirPlay. Apple AirPlay werkt door middel van een wifiverbinding tussen het afspeelapparaat en de ontvanger. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld muziek afspelen op een iPhone en deze streamen naar een AirPlay-compatibele speaker in dezelfde ruimte. Ook kunnen gebruikers bijvoorbeeld video's vanaf een iPad naar een Apple TV streamen en deze op een groter scherm bekijken. Zo werkt AirPlay stap voor stap:

1. Open de video of muziek die je wilt streamen.

Stap 1 is het kiezen van de video die jij graag wilt streamen via AirPlay

2. Klik op het teken om te streamen.

Stap 2 is het klikken op het teken om te streamen via AirPlay

3. Klik op ‘AirPlay’.

Stap 3: kies voor AirPlay- en Bluetooth-apparaten

4. Selecteer het apparaat waarnaar je wilt streamen.

En tot slot moet je het apparaat waarop je wilt streamen selecteren

Wat kun je streamen?

Met AirPlay zijn er diverse soorten media te streamen op je televisie of speaker. We zetten van alle manieren op een rijtje hoe het streamen werkt.

  • Video streamen: Gebruik Apple Airplay om inhoud van je Apple-apparaat naar jouw tv te streamen. Dit is alleen mogelijk met Apple AirPlay-compatibele apparaten. Om een ​​video te streamen klik je op het pictogram naast de video en selecteer je het apparaat waarnaar je wilt streamen. 
  • Muziek streamen: Met Apple Airplay kun je ook muziek en andere audio streamen naar bijvoorbeeld een tv of speaker. Start de app waarmee je naar muziek wilt luisteren en zoek naar het streamingpictogram. Als je erop klikt, kun je de audio afspelen op het geselecteerde apparaat. 
  • Screen Mirroring: Met screen mirroring, ook wel synchroon weergave, kun je het beeld van jouw iPhone, iPad of MacBook één op één op een ander scherm delen. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig een presentatie herhalen voor een publiek of jouw vakantiefoto’s aan je familie laten zien. Je kunt dit doen door op het pictogram ‘Screen Mirroring’ te klikken in het bedieningspaneel op jouw iPhone of iPad of in de menubalk op jouw MacBook.

In slechts twee stappen spiegel jij je scherm op een televisiescherm met AirPlay

Voordelen van AirPlay

Er zijn een aantal voordelen van AirPlay. Ten eerste is het eenvoudig te gebruiken - gebruikers hoeven alleen maar de AirPlay-knop te selecteren in de app die ze gebruiken om muziek of video af te spelen en dan de gewenste ontvanger te selecteren. Ten tweede is het een draadloze technologie, dus gebruikers hoeven geen fysieke verbindingen te maken tussen hun apparaat en de ontvanger.

Nadelen van Airplay

Een van de nadelen van AirPlay is echter dat het alleen compatibel is met Apple-apparaten, dus gebruikers die geen iOS- of macOS-apparaat hebben, kunnen het niet gebruiken. Bovendien is het aantal ontvangers dat AirPlay ondersteunt beperkt, dus gebruikers kunnen niet naar elke speaker of televisie streamen.

Welk alternatief is er voor Android-gebruikers?

Voor Android-gebruikers is het simpelweg op geen enkele manier mogelijk om verbinding te maken met AirPlay. Enkele jaren geleden is daarom Google Cast ontstaan. De werking van Google Cast is hetzelfde als AirPlay: het apparaat waarop jij video of audio mee wilt streamen moet compatibel zijn met Google Cast. Een handige tip is om er altijd voor te zorgen dat je apparaat en de Google Cast op hetzelfde wifinetwerk zitten, zodat je video’s of audiofragmenten kunt streamen.

Airplay gebruiken

Hoe ga jij AirPlay gebruiken? Ben jij de diskjockey op het volgende feest of geef je een ijzersterke presentatie op het werk? Met AirPlay zijn de mogelijkheden eindeloos.

Chatten